Tekrar konuyu gündeme getiriyorum, elinizde devlet imkanı varsa (girmek gerçekten şu an oldukça zor) sonuna kadar çabalayın. Emeklilik yaşı 60-65 bandında iken hiç bir kurumsal firma bile sizi o kadar süre barındırmaz. Bakın özel şirketlere yöneticiler (onlarda da 40-45 yaş civarı ortalama) dışında çalışanların yaş ortalaması hep gençtir, peki nerede o yaşlı personeller?
Mühendislik çok genel bir kavram, inşaat, makine, elektrik, elektronik, otomasyon, endüstri, bilgisayar, kimya.... vb. her birinin çalışma şartları da farklı. Genel olarak konuşuyorum, mühendislik erkekler için oluşturulmuş birer meslek. Sizin doğum yapacağınız, evde çocuk bakacağınız vb. durumlar pek düşünülmez.
Erkek mühendisler genellikle kurumsal bir firmaya (belli bir deneyimden sonrada oradan da ayrılırlar) yada devlete kapak atmazsa , çektikleri kredi ile bir kaç ortakla birlikte şirket kurarlar. İster inşaat işleri olsun ister elektronik isterse yazılım. Aileden de biraz gelir varsa bir şekilde tutunurlar 5-10 sene içinde firmaları kapanır. Tekrar başka firma kurar batar çıkar.
Peki bizim böyle bir şansımız var mı? Devamlı bir iş mücadelesi içinde geçen bir kadın düşünemiyorum.
Hem özelde hem devlette çalıştım, gece ile gündüz kadar fark var vede devlet dışarıdan bakıldığı gibi değil. Öyle saçma şeyler duyuyorum ki insanlar nasıl bunu kuruyor anlamıyorum.
Eğer kocanın maddi durumu yerinde ve sen görece rahat olarak çalışıyorsan özel sektörde , memurluğa burun kıvıra bilirsin, peki herkesin durumu aynı mıdır. Sen işsiz kaldığında bile rahatça yaşama lüksün varken, çoğu insan belki ailesine bakacak, 1 ay bile maaşı olmazsa zor duruma düşecek insanlar var. Yada yüklü bir ev taksidine girdin, hangi şirkete güvenip bunun altına girebilirsin.
Tavsiye verilirken bazen oldukça yüzeysel kalıyoruz, mesela ben şahit oldum. Vatandaş inşaat mühendisi konu açmış, devlet mi özel sektör mü diye, bir yazılım mühendisi cevap veriyor, sakın devlete girme diplamana yazık çürürsün falan filan. sonra aynı arkadaş başka bir konuda kendisine saygısı olan hiç kimse cumartesi günü çalışmasın kesinlikle ret etsin diyebiliyor. Be güzelim senin devlete girmesin dediğin inşaat mühendisi arkadaşın özelde bırak cumartesilerini pazarları bile çalışacak. Şimdi hangi tavsiyeye uysun. Laf ola beri gere.
Vede belli ölçüde samimi değiliz, şantiyede çalışıp ta çok mutlu olduğunu söyleyen mimar, mühendis tayfası da var. Artık nerenizle gülersiniz bilemem de , bu kadar insanların geleceğiyle oynamayın. Fırsatını bulsanız anında uzaklaşacağınız bir yeri başkalarına niye önerirsiniz. Uzun uzun listeler yazıyoruz, özel şöyle devlet diye, çoğu hava civa. Devlette mühendis maaşının 4-6 bin tl arasında olduğu (tazminatlara ve kuruma bağlı), cumartesi-pazarın tatil olduğu, yıllık iznin (20 gün-10 yılı doldurunca 30 gün), mazeret iznin 10 gün, yıllık rapor iznin 40 gün (kurul raporu ie sürede artabilir). Doğum izni 16 hafta ücretli 2 yıl ücretsiz, süt izni,eşin için babalık izni, ölüm izni v.b. Eşin çalışmadı zaman eş yardımı, kolay kredi çekebilme, yurt içi otellerde eğitim imkanı, bedava yabancı dil ve bilgisayar kursları, çocukların için kreş imkanı, kurumları tatil yerleri, misafirhane ve lojman imkanları. Özel firmaların kamu çalışanları için yaptığı indirimler, tatil için erken rezervasyon imkanı, 9 günlük bayram tatilleri, eğitim için yurt dışı gezileri imkanı, yeşil ve gri pasaport imkanı niye bu karşılaştırılmalar da bahsedilmez!!!!!! Biz toplum olarak tatil kredisi çekip, facede ve instagramda yatların ve denizin önünde poz veren bir milletiz. Gerçekleri dile getirmek yerine hep bir şekilcilik yaparız.
Uzun lafın özeti demeye bile gerek yok. İki tarafta çalışmış biri olarak kesinlikle devlet diyorum.