Sizce bir mühendis devlette mi özel de mi çalışmalı ? Mühendisler yardım

Her iki alanda çalışmış bir bayan mühendis olarak söyleyebilirim ki, eğer elinde devlet seçeneği var ise hemen değerlendir. insanlarda uzaktan atar tutar ama kimse işin içindeki zorlukları bilemez. Mühendislik mesleği erkekler için düşünülmüş birer meslektir. Bu sebeple çalışma saatleri oldukça uzundur. Yorucu ve yıpratıcıdır. Bayan mühendis olup da devleti düşünmeyen çok çok az çıkar. Benim bölümümde 4 bayandık sadece ve şu an 3` müz kamuda çalışıyor, biri ise çalışmayı bıraktı şu an ev hanımı. Sanıldığın aksine özel sektörde öyle çok büyük paralar dönmüyor. Evet para kazanmanın potansiyeli özelde her zaman var ama aile hayatı ve insanca yaşayacak zamanı düşünürsen kamu her zaman ön plandır. Kamu ile özel kıyaslanırken, sözde objektif davranılıp, kamuyu seçen kişi bir nevi tembel ve hedefsiz gösterilir. Özel sektör övülür. Alakası yoktur. O karşılaştırma da cumartesileri mesai olduğu (mühendisler için akşama kadar) hatta pazar gününe sarkan mesailer olduğu belirtilir mi? SGK primi ise en asgariden ve eksik olarak yattığı bahsedilir mi? Yada kamuda min 4 bin tl ile işe başladığını, lojmanı, kreşi, ücretsiz dil kurslarını, eğitim için yurt dışı dahil otellere gönderildiğinden bahsedilir mi? Yeşil pasaportun öneminden bahsedilir mi? Hayır bahsedilmez. Gözü pek atak kişi isen özel sektör, hedefsiz rahatına düşkünsen devlet denir yersen. Sonra 2 bin dolara yurt dışına inşaata giden yeni mezun 4 bin euro kazandığını sanırsın, oysa o ücret muhteşem mühendis olduğu için değil, kaldığı şartların ağırlığından verilir. Ülkeye dönerse potansiyel işsizdir. Rakamı abart özeli öv , türkiye gerçeğidir. Tavsiyen kpss yi sakın boşlamayın, üniversite sınavından bile önemlidir. Kaliteli ve seviyeli bir iş ortamında çalışmanın anahtarıdır.

Egeğ kaliteli bir özel firmada çalışırsan ne ala; ama bulmazsan tabi devlette çalışmanı tavsiye ederim özellikle bayan çalışanlar için çalışma saatleri açısından çok iyi şartları

İngilizce bilen bir bilgisayar mühendisi bence kesinlikle kuzey Avrupa da yani İt sektörünü tüm yaraticilogiyla yaşayacağı yerde calismali. Keşke ben de teknik bir iş bilsem hiç durmaz giderdim...

Ahhhhh ahhh açılınn. Bu konuda bende çok dertliyiiimmmmm. O fakulteye girmesi bir dertt cikmasi ayrii. Hadi ciktim diyelimmm calisma sartlarii. Sunu anladim bir muhendis daima umutlu olmalii. Yoksa o e 5 kisilik kadrolara kalp dayanmiyor. Simdiik sana bekarken bir kere kpss ye adam gibi calis 90 ustu al sonra ozelde is ara bulduguna gir. Kadroya yerlesirsen cikarsin diyecegim. Bu uzaktan ne kadar basit gorunuyor ama yasamasi o kadar zor kiii. Ayni yoldan biraz farkli gectiiim. Hala da geciyorum. Ama sana tavsiyem saglam bir yds puanin olsun. Imkanin varsa ielts de. Kpss ve ales ve uzatmadan da ozelde ise gir. Sonrasi kismet. Kadro acilsa bile 3 ay guvenlik sorusturmaso bekliyorsun...

Her iki alanda çalışmış bir bayan mühendis olarak söyleyebilirim ki, eğer elinde devlet seçeneği var ise hemen değerlendir. insanlarda uzaktan atar tutar ama kimse işin içindeki zorlukları bilemez. Mühendislik mesleği erkekler için düşünülmüş birer meslektir. Bu sebeple çalışma saatleri oldukça uzundur. Yorucu ve yıpratıcıdır. Bayan mühendis olup da devleti düşünmeyen çok çok az çıkar. Benim bölümümde 4 bayandık sadece ve şu an 3` müz kamuda çalışıyor, biri ise çalışmayı bıraktı şu an ev hanımı. Sanıldığın aksine özel sektörde öyle çok büyük paralar dönmüyor. Evet para kazanmanın potansiyeli özelde her zaman var ama aile hayatı ve insanca yaşayacak zamanı düşünürsen kamu her zaman ön plandır. Kamu ile özel kıyaslanırken, sözde objektif davranılıp, kamuyu seçen kişi bir nevi tembel ve hedefsiz gösterilir. Özel sektör övülür. Alakası yoktur. O karşılaştırma da cumartesileri mesai olduğu (mühendisler için akşama kadar) hatta pazar gününe sarkan mesailer olduğu belirtilir mi? SGK primi ise en asgariden ve eksik olarak yattığı bahsedilir mi? Yada kamuda min 4 bin tl ile işe başladığını, lojmanı, kreşi, ücretsiz dil kurslarını, eğitim için yurt dışı dahil otellere gönderildiğinden bahsedilir mi? Yeşil pasaportun öneminden bahsedilir mi? Hayır bahsedilmez. Gözü pek atak kişi isen özel sektör, hedefsiz rahatına düşkünsen devlet denir yersen. Sonra 2 bin dolara yurt dışına inşaata giden yeni mezun 4 bin euro kazandığını sanırsın, oysa o ücret muhteşem mühendis olduğu için değil, kaldığı şartların ağırlığından verilir. Ülkeye dönerse potansiyel işsizdir. Rakamı abart özeli öv , türkiye gerçeğidir. Tavsiyen kpss yi sakın boşlamayın, üniversite sınavından bile önemlidir. Kaliteli ve seviyeli bir iş ortamında çalışmanın anahtarıdır.
3 senelik konuyu nasil buldun?

körelipte özelde çalışınca uzay üssü mü yapacağını sanıyorsun.ne mühendisiydin ?

Merhaba arkadaşlar kafama takılan bir sorun var sizlerle paylaşmak istedim. Bilgisayar Mühendisliği okuyorum son sınıfa geçtim. Bu sene fırsat buldukça kpss'ye baktım yarın sınava giriyorum. Puan mezun olunca da geçerli oluyor.Atama puanımız 85 üstü. bu yıl alamazsam iki yıl sonrasını beklemek zorunda kalacağım. Çünkü mühendisler çift yıllarda girebiliyor. Ancak şöyle bi sorun var ki özelde çalışmak istemiyorum. Bölümümü seviyorum ama saatlerce bilgisayar başında kod yazmak bana göre değil . Özelde mühendisleri o kadar çok çalıştırıyolar ki. Size sorum kpss'yi kazanana kadar özelde çalışmak mı yoksa sadece kpss için uğraşmak mı? bir de şöyle bi durum var devlette çalışırsam yazılımla ilgili körelmekten korkuyorum.
Aranızda mühendis var mı sizce devlet mi özel mi? Devlette çalışıp rahat etmek mi özel de köle gibi çalışarak kendini alanında geliştirmek mi?

ben de bilgisayar mühendisiyim. Önde gelen bir bankanın yazılımcısıyım. Bankasından bankasına değişiyor çok çalıştırma olayı.9-6 çalışıyorum. Devlette az çalışıp para kazanmak çok sığ bir düşünce. Kodlama yapmayacaksan analist filan olacaksan özel devlet fark etmez. Kodlama yapılacak yerlerde maalesef iyi bir yazılımcı istiyor. Ben memnunum.Ama bazı şirketler var butik yazılım şirketleri ya da patron şirketleri canlarını çıkarıyor çalışanların. Kurumsal firma olması şart!!. Neticede prod tarihleri bellidir. Plansız yasal olmadığı müddetçe çok iş gelmez. Bir de devlette biliyorsun iktidarla aynı görüşü paylaşmazsan pek barındırılmayabilirsin. bunu da göz önüne almanı tavsiye ederim. Kardeşim kimya muhendısı akademisyenlıgı sectı. parası iyi ama şimdilik çok çalışıyor.

Tekrar konuyu gündeme getiriyorum, elinizde devlet imkanı varsa (girmek gerçekten şu an oldukça zor) sonuna kadar çabalayın. Emeklilik yaşı 60-65 bandında iken hiç bir kurumsal firma bile sizi o kadar süre barındırmaz. Bakın özel şirketlere yöneticiler (onlarda da 40-45 yaş civarı ortalama) dışında çalışanların yaş ortalaması hep gençtir, peki nerede o yaşlı personeller?

Mühendislik çok genel bir kavram, inşaat, makine, elektrik, elektronik, otomasyon, endüstri, bilgisayar, kimya.... vb. her birinin çalışma şartları da farklı. Genel olarak konuşuyorum, mühendislik erkekler için oluşturulmuş birer meslek. Sizin doğum yapacağınız, evde çocuk bakacağınız vb. durumlar pek düşünülmez.

Erkek mühendisler genellikle kurumsal bir firmaya (belli bir deneyimden sonrada oradan da ayrılırlar) yada devlete kapak atmazsa , çektikleri kredi ile bir kaç ortakla birlikte şirket kurarlar. İster inşaat işleri olsun ister elektronik isterse yazılım. Aileden de biraz gelir varsa bir şekilde tutunurlar 5-10 sene içinde firmaları kapanır. Tekrar başka firma kurar batar çıkar.
Peki bizim böyle bir şansımız var mı? Devamlı bir iş mücadelesi içinde geçen bir kadın düşünemiyorum.

Hem özelde hem devlette çalıştım, gece ile gündüz kadar fark var vede devlet dışarıdan bakıldığı gibi değil. Öyle saçma şeyler duyuyorum ki insanlar nasıl bunu kuruyor anlamıyorum.

Eğer kocanın maddi durumu yerinde ve sen görece rahat olarak çalışıyorsan özel sektörde , memurluğa burun kıvıra bilirsin, peki herkesin durumu aynı mıdır. Sen işsiz kaldığında bile rahatça yaşama lüksün varken, çoğu insan belki ailesine bakacak, 1 ay bile maaşı olmazsa zor duruma düşecek insanlar var. Yada yüklü bir ev taksidine girdin, hangi şirkete güvenip bunun altına girebilirsin.

Tavsiye verilirken bazen oldukça yüzeysel kalıyoruz, mesela ben şahit oldum. Vatandaş inşaat mühendisi konu açmış, devlet mi özel sektör mü diye, bir yazılım mühendisi cevap veriyor, sakın devlete girme diplamana yazık çürürsün falan filan. sonra aynı arkadaş başka bir konuda kendisine saygısı olan hiç kimse cumartesi günü çalışmasın kesinlikle ret etsin diyebiliyor. Be güzelim senin devlete girmesin dediğin inşaat mühendisi arkadaşın özelde bırak cumartesilerini pazarları bile çalışacak. Şimdi hangi tavsiyeye uysun. Laf ola beri gere.

Vede belli ölçüde samimi değiliz, şantiyede çalışıp ta çok mutlu olduğunu söyleyen mimar, mühendis tayfası da var. Artık nerenizle gülersiniz bilemem de , bu kadar insanların geleceğiyle oynamayın. Fırsatını bulsanız anında uzaklaşacağınız bir yeri başkalarına niye önerirsiniz. Uzun uzun listeler yazıyoruz, özel şöyle devlet diye, çoğu hava civa. Devlette mühendis maaşının 4-6 bin tl arasında olduğu (tazminatlara ve kuruma bağlı), cumartesi-pazarın tatil olduğu, yıllık iznin (20 gün-10 yılı doldurunca 30 gün), mazeret iznin 10 gün, yıllık rapor iznin 40 gün (kurul raporu ie sürede artabilir). Doğum izni 16 hafta ücretli 2 yıl ücretsiz, süt izni,eşin için babalık izni, ölüm izni v.b. Eşin çalışmadı zaman eş yardımı, kolay kredi çekebilme, yurt içi otellerde eğitim imkanı, bedava yabancı dil ve bilgisayar kursları, çocukların için kreş imkanı, kurumları tatil yerleri, misafirhane ve lojman imkanları. Özel firmaların kamu çalışanları için yaptığı indirimler, tatil için erken rezervasyon imkanı, 9 günlük bayram tatilleri, eğitim için yurt dışı gezileri imkanı, yeşil ve gri pasaport imkanı niye bu karşılaştırılmalar da bahsedilmez!!!!!! Biz toplum olarak tatil kredisi çekip, facede ve instagramda yatların ve denizin önünde poz veren bir milletiz. Gerçekleri dile getirmek yerine hep bir şekilcilik yaparız.

Uzun lafın özeti demeye bile gerek yok. İki tarafta çalışmış biri olarak kesinlikle devlet diyorum.

X