siz olsanız ne yapardınız?

hakkınızı helal edermiydiniz?

• Ankete Katılan
    63
O insanlar başkalarına acılar çektirip, kan kustururken günün birinde o ölüm döşeğine yatacaklarını; bu dünyanın bir de ötesi olduğunu düşünmüyorlarsa bu onların bileceği iş.
Dünya üzerinde her kötülüğü yap sonra hakkınızı helal edin de...
Niyee??? Ölüm döşeğindesin diye mi??
Eeee madem öyle baştan düşüneceksin bir gün öleceğini...
Son nefesi vermeye çalışırken nedense herkes pek bir iyi olur zaten...
O helalliği almak için niye bu kadar bekledin eğer niyetin iyiyse diye sorarım ben adama..
Yüce Allah kul hakkı dışında her hatayı, her günahı bağışlayandır.
Biz aciz kulların o kadar affedici olabilmesini beklemek pek doğru olmaz sanırım.
Kimse kusura bakmasın ben helal falan etmem hakkımı, Allah'a havale ederim.
"O" herşeyin en iyisini, en doğrusunu bilir...

Ben helal ederdim demiştim kimseden bir kötülük görmediğim içindir belkide. Mesajdan sonra epey düşündüm acaba gerçekten helal edermiydim diye sanırım Allaha havale ederdim. Avikap çok güzel yazmış katılıyorum.

Son düzenleme:
etmezdim sanırım,benim hayatımdakiler helal etmeyi hak etmiyor onlarla allah huzurunda hesaplaşacağım ben...

dilimle söylemem dediğim gibi çok kolay...ama inanın kalbim acıyor,hala kalbimin kanadığını hissedebiliyorum...
eşim benim ne kadar dürüst olduğumu bilir...bahsettiğim kişiler onun yakınlar...hastane ziyaretine gitmeyeceğimi başından söyledim.hatta ölse bile gitmem dedim..riyakarlık yapamam...bana göre değil...ama bu söz ettiğim kişi,hasta olan,bir zamanlar benim çok değer verdiğim,saygı duyduğum biriydi...böyle bir ikilemde olmamın nedeni de bu...yıllarca çok fazla değer verdim,sonrasında ondan gelen darbeyle darmadağın oldum...toparlanamam bundan,çünkü herkes her şeyi yapabilirdi,o yapmazdı...o kadar sever ve güvenirdim...şimdi ne yapmam gerektiğini bilmediğim için sizlere danışma ihtiyacı duydum...yorumlarınız benim için önemli...[/QU

ben helal ederdim ve affederdim ş biz ne hatalar yapıyoruzda rabbimiz bizi affediyor öyle değilmi canım biz kimiz ki affetmeyelim ve emin ol o insanı affedip hakkını helal ettiğinde kendini daha huzurlu hissedeceksin,sana bu yakışır,peygamberimiz ne demiş sana taş atana sen gül at bu sözü unutma canım yaradılanı hoş görmeliyiz yaradandan ötürü öyle değilmi sen ona hakkını helal et ve hiçbirşey yokmuş gibi davran hatta daha içten davran ki rabbimizin rızasını alasın ve hasta yatağındaki bi insanın gönlünü hoş etme sevabını kazanasınşinan bu davranışınla o daha çok azap çekecek utanacak ama sen huzur bulacaksın benim düşüncem bu bitanem

büyük konuşmak istemiyorum ama kesinlikle hakkımı helal ederdim bencede Allah a havale etmek en doğrusu

helal et ama allahım bu durumu bılıyor zaten allaha havale et ıcındekını rabbım bılır zaten ama bılmıyorum ama benım bırılerıne hakkımı etmedıgım 2kısı var ölum dosegınde bıle olsalar etcegımı sanmıyorum komsumuzdu..

etmem...
etmeyeceğim de...
10 parmağım yakasında olacak...
melenk değilim ben...canımı yakanın canı yansın...
hep Allahım sen bilirsin bana göster dedim...
şükürler olsun gördüklerim oldu...
göremediklerime de haramdır...

şimdi bu aileyle aramdaki diyolog çok önemli
benimde başımdan geçti bu tip olaylar senağlama
çok büyük problemler yaşadım ve sonucunda tedavi gördüm
biri babannemdi diğeri halam
babanneme ölüm döşeğinde hakkımı helal ettim ben hakkımı helal ettikden 5-10 dakika sonra öldü
halama hakkımı helal etmedim şu an sağ ölüm döşeğindede olsa hakkımı helal etmeyeceğim
eğer edersem kendime karşı saygımıda yitiririm
sonuçta iyi kötü babannemlerin benim üzerimde hakkı vardı onların hatırına ettim
ama halam benim için sadece kötü günlerimde sinirlerimi bozan
mutluluğumuzu bozmaktan mutluluk duyan,ölmüş anneciğimin ardından konuşan biri :çok üzgünüm:

yinede diyorumki ; keşke elimde olsa da affetsem ama yapamıyorum.eğer siz benim gibi bazı konularda katı değilseniz affedin büyüklük sizde kalsın :asigim:

sözde helal ederdim ama içten kırgılığım kalırdı nasıl olsa öbür dünyada çekecek yaptıklarını

Bende buna benzer bisey yasadim birilerinin yuzunden mutsuz bi hayatim var.
Yinede hicbi zaman beddua etmedim etmemde. Ama eger ölüm doseginde olsun hakkimida kesinlikle helal etmem.:1no2:

cidden bu denli kırıldıysam o anda dilde ettim desem bile kalben samimi olmayacaktır.bunun Allah'ta farkında.yani dilde helal etsemde Allah gereken hesabı soracaktır.
o yüzden ölüm döşeğindeki insana giderim ne olursa olsun.ölüm hiç bir şeye benzemez.Allah rızası için giderim.dildede helal ettim derim.zaten bana ne yaptıklarını ve o anda affedip affedemeyeceğimi kişi kendiside bilir.
amaç ölüm döşeğindeki insanın isteğini yerine getirmek olur o anda benim için...
birde şöyle bir şey duymuştum.ne kadar doğru bilmiyorum ama beni çok etkilemişti.
"birine hakkımızı helal etmediğimiz zaman,ahirette yerimize gitmek için o kişiyi beklermişiz.gelsinde hesaplaşalım diye.onun yüzünden ayakta beklermişiz öyle.belkide cennete girebilecekken girmezmişiz o kişiyle hesaplaşmak için.bu yüzden beklememek için hakkınızı helal edin.Allah zaten sizin adınıza soracak hesabını..."diye duymuştum...

Son düzenleme:
Ben helal ederim dedim, ama bu cevabım soruda aileden birileri yazdığı içindi. Açıkçası evli olmadığım için sadece kendi ailemi düşündüm. Genel olarak düşününce bana da herkese olduğu gibi çok haksızlık yapanlar oldu, ama 1-2 kişi dışında hakkımı helal etmeyeceğim kimse yok gibi. O 1-2 kişi de ne aile ne de arkadaş, yakın çevreden değiller, ama öbür dünyada yaptıklarının hesabını sormak isterim tek tek.
İnşallah 5-10 sene içinde daha olgunlaşırım ve onları da affedebilirim. Kendi huzurum için...

:çok üzgünüm:

ben hakkımı helal edrdim tamam kötü şeyler yaptı ama
aynı durumda Allah göstermesin bizde olabiliriz
birde öbür dünyada hakkımızı helal etmediğimiz için o insanla tekrar karşılaşıcağız
en iyisi etmek

bende afederdim zaten sana karşı bir haksızlıgı varsa sen affetsende o allah katında onun hesabını verecektir.allah herkesi affetsin yinede.

affetmek büyüklüktür derler doğrudur..bende helal eder yada allaha havale ederdim...birde namus olayı varsa asla helal etmem...

canım ben hakkımı helal ederdim dilmlede olsa kalbimlede olsa farketmez.Allahın adaleti sonunda yerini buluyo nasılsa.ya burda yada öbür tarafta.mutlaka bunun kaçarı yok.ben hakkımı helal etsemde etmesemde bişi değişmiycek eğer ortada yapılan bi kötülük varsa.yani yapılan kötülük cezasız kalmaz.ilahi adalet illaki yerini bulur.

ederdim ki ben kimim ki etmeyim?

Allah yukarda hakliyi haksizi zaten görüyor..

birde hakkini helal etmezsin vefat ettikten sonra vicdan azabi cekersin keske etseydim diye..

hem söyle düsün sen ona etmezsin bir baskasi sana etmez..

kim olursa olsun ne kadar büyük hata yapmis olursa olsun hakkinizi helal edin ve Allaha heval edin..

=) =) bize düsen görev budur..

son nefesinde benden helallik isteyen biri
bana yaptıklarının farkına varmış demektir.
helal ederdim...ama benim helal etmemle
bitse herşey keşke....

ederdim,
önce affederdim sonra da hakkımı helal ederdim..
Allah bilsin.
ne kimseden alacaklı olayım ne de birine borçlu gideyim
istemem.............

Dilim helal ettim dese bile kalbim helal etmezki önemli olanda kalben helal etmek affetmek değil mi helal ettim desem bile etmemiş olurum edemem de o kadar şey yaşadım bide üstüne helal olsun diyemem :1no2: bu dünyada intikam almamamın nedeni o zaten cezasını çekmeli Kötü Kazen

X