Siz olsanız düğünde ne takardınız ?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Altın olarak takılmış olsaydı sizinle aynı fikirde olurdum bende. Altın altındır, ancak alım gücü ülkemizde epey değişti :) 10 sene önce çeyrek altına ulaşmak çok daha kolay iken günümüz için aynı şeyleri söylemek pek mümkün görünmüyor. 1 sene ara ile takılmış 150 TL para için aynı şeyi düşünemediğimden fikir almak istedim. Teşekkür ederim öneriniz için.
Siz kendinizi kandırıyorsunuz, buraya da onaylansın da içiniz rahat etsin diye konu açmışsınız sanırım. Alım gücü elbet değişti ama altın-döviz almak, yüksek meblağlı bir takı takmak her zaman bir tık zordu. İnsanlar size o dönem için bir çeyrek altın parası hediye etmişse sizin de takmanız gerekir nezaketen. Konuyu evirip çevirmeye gerek yok. Bir senelik arayı bile hesap etmişsiniz. O zaman hadi bir çeyrek değil de 100 € takın madem. Bir senelik ara anca buna tekabül eder çünkü.

Bu arada yanlış anlamayın, maddi durumunuz sıkıntılı olabilir. İnsanın her dönemi aynı olmuyor, birbirini tutmuyor. Ama şu an gücüm yok demek yerine böyle hesaplar yapmak, kendini haklı çıkarmaya çalışmak falan biraz tuhaf durmuş sadece. Yoksa kimse size niye takmadın diye hesap soramaz.

Kızlar selam,
Basit bir sorum var. 10 yıl önce ben evlenirken ( o zaman çeyrek altın 150 tl idi ) o zamanlarda bana çok yakın olan bir kaç kız arkadaşım nişanımda 50 TL taktıkları için düğünümde 100 TL taktılar. Bu hafta sonu aralarından biri evleniyor. Ne takacağım konusunda kararsız kaldım. Çeyrek taksa idi borcum der götürürdüm. Ama tek banknot takmakta değeri kalmayan paramız için az geliyor bana. Böyle küçük hesaplara düşmekten de nefret ederim. Siz olsanız ne yapardınız ?

Edit :
Tek tek alıntılama yapmayayım, teşekkür ederim cevaplar için. Bütçemi ayarlayıp çeyreği zorlayacağım.
Dolar ya da euro takardım ben olsam. 10 ya da 20 hangisi uygunsa bütçenize artık.

Siz kendinizi kandırıyorsunuz, buraya da onaylansın da içiniz rahat etsin diye konu açmışsınız sanırım. Alım gücü elbet değişti ama altın-döviz almak, yüksek meblağlı bir takı takmak her zaman bir tık zordu. İnsanlar size o dönem için bir çeyrek altın parası hediye etmişse sizin de takmanız gerekir nezaketen. Konuyu evirip çevirmeye gerek yok. Bir senelik arayı bile hesap etmişsiniz. O zaman hadi bir çeyrek değil de 100 € takın madem. Bir senelik ara anca buna tekabül eder çünkü.

Bu arada yanlış anlamayın, maddi durumunuz sıkıntılı olabilir. İnsanın her dönemi aynı olmuyor, birbirini tutmuyor. Ama şu an gücüm yok demek yerine böyle hesaplar yapmak, kendini haklı çıkarmaya çalışmak falan biraz tuhaf durmuş sadece. Yoksa kimse size niye takmadın diye hesap soramaz.

Hanımefendi kendimi haklı çıkarma çabasına neden gireyim ki ? Aklımda bir kanaat olsa zaten gidip onu takarım. Fikir almak için geldim, gelen yanıtları da hoşgörü ile karşıladım. Bu kadar yükselmeniz anlamsız.

valla o sana zamanında kendini zorlayıp da çeyrek meyrek takmamış
şu an sen neden kendini zorlayıp çeyrek takasın ki ?
tl değeri düşmüş olabilir ama euro, dolar hala değerli
döviz banknot takardım ben olsam
yakınlığın varsa 50 euro falan
çok yakın değilsen 20 euro tak geç
çok çok yakın olsanız bunun hesabını yapmaz buraya konu açmazdın, ona feda olsun der geçerdin zaten diye düşünüyorum

Hanımefendi kendimi haklı çıkarma çabasına neden gireyim ki ? Aklımda bir kanaat olsa zaten gidip onu takarım. Fikir almak için geldim, gelen yanıtları da hoşgörü ile karşıladım. Bu kadar yükselmeniz anlamsız.
Yükselmedim yahu. Gözlemimi dile getirdim. Yoksa bana ne. Kız size şu zamanda 4 bin lira takmış gibi. 10-20 € falan demişler yorumlarda, hayretle okudum. Gücünüz varsa, mahcup hissedecekseniz siz de aynı ayarda bir şey takın. Yoksa da zorlamaya gerek yok zaten.

Zamanında size çeyrek altın parası takmışlar. Benim arkadaşlarımdan birisi şehir dışından gelememişti ama çeyrek parası atmış annemler iban bulup. Tabi ki çeyrek takmış muamelesi göstericem. Siz de o zaman size çeyrek olarak verse zaten 150 tl ye bozdurup kullanacaktınız ne fark var arasında ben anlamadım neden gram ya da euro takılsın ? Bence çeyrek takmanız gerekiyor durumunuz yoksa gram takarsınız fırsatınız olduğunda üstünü ödersiniz.

O zamanla şuan bir mi ya. Eskiden insanlar gelinlerine 7 bilezik rahat alabilirken şuan 3-4 bilezik zor alıyorlar. 2014 de 150 tlye gaayet rahat ulaşılıp çeyrekler alınabiliyordu. O zaman 838 tl ye çalışıyordum ve hem anneme hem kendime beyaz eşya ve süpürge almıştım çok rahat bir şekilde.
Şuan evlenseniz size çeyrek takmazlardı, gram belki.. Nişanınız düğünden 7 ay önce olmuş olsa 50 tl çok bir para mı 7 ay sonra da bi 100 takmış zorlamaz adamı. Bi anda çeyrek almakla aynı şey mi?
Euro veya dolar takın. Her birine çeyrek taksanız ohooo para mı yeter çeyrek olmuş 4bin.
İster beğenin ister beğenmeyin bu benim fikrim alım gücü bu kadar düşmüşken tabiki hesap kitap yapılır. Yok oldu herkese bol keseden dağıtıyım insanlar kendine yatırımlık gram alamıyor başkasına nasıl rahatça alsın.

Yükselmedim yahu. Gözlemimi dile getirdim. Yoksa bana ne. Kız size şu zamanda 4 bin lira takmış gibi. 10-20 € falan demişler yorumlarda, hayretle okudum. Gücünüz varsa, mahcup hissedecekseniz siz de aynı ayarda bir şey takın. Yoksa da zorlamaya gerek yok zaten.
20 diyenlerden biri de benim
ama ben yakınlık durumunu da baz alıyorum
o zamanlar yakındık dedi, şu an eskisi gibi yakın olmadıkları izlenimi aldım ben
benimle eski yakınlığı kalmamış insan için asla kendimi zorlamam ben, hele ki şu ekonomide... 20 takar geçerim . kimse kusura bakmasın
ama yakın olana da dünyaları veriririm
yakın ilişkiler kurmanın bi anlamı, önemi olmalı.

O dönemler çeyrek altın da çok rahat alınabiliyordu, şimdinin gramindan bile rahat alınıyordu belki..Ben de hiç ince hesapcı değilim ama zamanında çeyrek takan insana şimdi gram bile takılsa olur gibi geliyor . Öte yandan size çeyrek takan kişi eğer ceyregini size takmayıp ve de satmayip bekleseydi kâr edecekti.. Ama çoğu kişi de düğünde takacağım diye almıştır yoksa o çeyrek alinmayacakti :) O yüzden siz arkadaşınızın yakınlık derecesine ve maddi gücünüze göre bir değer belirleyin (konu sahibinin örneğinde de zaten nakit para var o yüzden 1.500 TL civarında USD/EUR olabilir sanki, rakam bütçeye göre belirlenebilir)

o zamanlar yakındık dedi, şu an eskisi gibi yakın olmadıkları izlenimi aldım ben
benimle eski yakınlığı kalmamış insan için asla kendimi zorlamam ben, hele ki şu ekonomide... 20 takar geçerim . kimse kusura bakmasın
İçinize siniyorsa ne ala. Üniversiteden yakın arkadaşlarımla eskisi gibi yakın değiliz, çünkü zaten farklı şehirlerdeyiz istesek de yakın olamayız ama hala çok severim kendilerini. Onlar bana ne taktıysa ben de öyle taktım, yaza düğün var yine öyle yapacağım. Ekonomi bahanesine sığınmak bana göre değil. Çeyrek altın almak o zaman da zordu. Şimdi bir tık daha zor olabilir ama on yıl önce de bakkalda sakız gibi satılmıyordu bunlar.

ama yakın olana da dünyaları veriririm

Düğünü ne zaman diye başka bir arkadaşımı arayınca, telefon kapatmamın hemen arkasından whatsapptan davetiyesini gönderdi. Diğer arkadaşım ile şuan çok çok yakınlar. Düğün telaşıdır, unutmuştur atlamıştır bence :KK53:

İçinize siniyorsa ne ala. Üniversiteden yakın arkadaşlarımla eskisi gibi yakın değiliz, çünkü zaten farklı şehirlerdeyiz istesek de yakın olamayız ama hala çok severim kendilerini. Onlar bana ne taktıysa ben de öyle taktım, yaza düğün var yine öyle yapacağım. Ekonomi bahanesine sığınmak bana göre değil. Çeyrek altın almak o zaman da zordu. Şimdi bir tık daha zor olabilir ama on yıl önce de bakkalda sakız gibi satılmıyordu bunlar.
Kendi konum için demiyorum. Ancak o zamanlar gerçekten çeyrek altın almak daha kolaydı. Tüm arkadaşlarıma asgari ücret maaşım ile çeyrek alıyordum ben. Ücretler düşüktü ama alım gücü vardı. o zamana kıyasla ücretim daha iyi - asgari ücret değil - ama alım gücü inanılmaz düşük. Bir çok insan için de durum böyle.

Kendi konum için demiyorum. Ancak o zamanlar gerçekten çeyrek altın almak daha kolaydı. Tüm arkadaşlarıma asgari ücret maaşım ile çeyrek alıyordum ben. Ücretler düşüktü ama alım gücü vardı. o zamana kıyasla ücretim daha iyi - asgari ücret değil - ama alım gücü inanılmaz düşük. Bir çok insan için de durum böyle.
2017’de maaşımla 10 tane çeyrek alabiliyordum, şimdi 8 hatta 9. Asgari ücrette de aynı şekilde. Alım gücünün düştüğünün farkındayım ama arada uçurum gibi bir fark yok altın alma konusunda.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X