peeling demek istemiştim..ama ben bu solusyonun peeling tarzı olduugunu doktordan duydum..üst deriyi yavas yavas soyup alttan yenıden deri cıkıyor diye biliyorum..
uzman doktorun bır cevabı:..
yaz aylarında olmamız nedeniyle bir çok meslektaşımızın izinli olması , diğerlerininde yoğun işleri nedeniyle sorulan sorulara cevap vermek gecikebiliyor...
kısaca konu hakkında bilgi verecek olursak ;
Akne tedavisinin vazgeçilmez ilacı Tretinoin, Tretin ismi ile kullanıma verilmiştir. Hem aktif tedavide hem tedavi sonrası elde edilen gelişmenin sürdürülmesinde uzun dönemli faydalar sağlıyor.
tıpta " akne vulgaris" olarak bilinen sivilceler , toplumda en sık karşılaşılan cilt hastalığıdır. Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde % 80-90 oranında rastlanmaktadır ve hemen hemen herkes hayatı boyunca en az 3-5 kez sivilce çıkarmaktadır.
Tıbbi araştırmalar, akneye yol açan herhangi bir özel yiyecek türüne işaret etmemektedir. Fakat eğer herhangi bir yiyeceğin ani akne atakları ile ilişkili olduğunu düşünüyorsanız, o zaman bir süre bundan uzak durun ve neler olduğunu gözleyin. Yiyecekler konusunda genel olarak, vücudunuz ve onun içten içe akne ile savaşma yeteneği için ancak sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin yararlı olacağı söylenebilir.
çok fazla stres ve endişe sıklıkla aknenizi kötüleştirebilir. Öğrenciler genellikle, aknelerinin sınav öncesi veya sınav dönemlerinde arttığını farkederler. Bunun yanında insanların stres altında iken akneleri ile oynama alışkanlıkları vardır...nitekim ; stress altında bulunduğunuz açık olarak görülmektedir.
Bu sık görülen hastalık hem fiziksel olarak görüntüyü bozmakta hem de bu görüntü bozukluğu psikolojik bozuklukların artmasına neden olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde uzun yıllar, hatta bir ömür boyunca devam edebilen bir hastalık haline dönüşmektir.
En sık karşılaştığımız 12-18 yaş gurubundan başlayarak, uygun tedavi alışkanlıkları ve tedavileri, hastanın cilt tipine ve hastalığın şiddetine göre uygulanmalıdır. Sivilce sadece yüz bölgesinde değil aynı zamanda sırt, göğüs, boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de çıkabilir.
her ne kadar başlıca ergenlik çağındakilerin problemi olsa da, akne hem erken çocukluk döneminde hem de yetişkinlerde, hatta otuzlu kırklı yaşlarda bile görülebilir.
benim size önerim :
1) Sadece yıkamak aknenizi iyileştirmeyecektir. Tüm yaptığı deri yüzeyini aşırı yağlanmadan uzak tutmaktır.Deriyi temiz tutmanın kesinlikle birtakım yararları olmakla birlikte, aşırı temizlemeye dikkat edin. Belli bir miktar sebum, derinin, çok fazla kurumasını önlemek için gereklidir; dolayısıyla aşırı yıkama ve ovuşturma yarardan çok zarar getirebilir.
2) Sade ve parfümsüz bir sabun deneyin. Eğer kullandığınız sabun derinizi tahriş ediyorsa, başka bir sabun deneyin.
3) eğer bayansanız şu konularada dikkat etmeniz gereklidir.
özellikle genç kızlar arasında, aknelerini makyaj ile gizlemeye çalışma eğilimi vardır. Bu, lekeleri nadiren kapatır ve deri gözeneklerini tıkar - bu neredeyse aknenin daha da kötüleşmesini garanti altına alan bir durumdur. Eğer makyaj yapmak istiyorsanız, hafif makyaj yapın ve soğuk krem değil hafif ve yağsız bir losyon deneyin.
Yüz pudraları, dudak boyaları, göz kalemi, eyeliner ve rimel kesinlikle akneye neden olmaz ve nadiren deriyi tahriş eder.
4) menstürasyonun başlamasından 7-10 gün önce aknelerin kötüleşmesi ender rastlanan bir durum değildir. Bu, hormon seviyelerindeki aylık değişikliklere bağlı bir durumdur.
Bazı kontraseptif ilaçlar, premenstrüel aknenin etkisini hafifletebilirler.
5) Zaman zaman çok güçlü bir istek duysanız bile, sivilcelerinizi sıkmamaya çalışın. Sivilcelerin sertçe sıkılması deriye zarar verir, enfeksiyon ve enflamasyonun yayılma olasılığını artırır ve dolayısıyla iyileşmeyi geciktirir. Bazı durumlarda, kalıcı nedbeleşmeye yol açabilir. Kendinize engel olamadığınız durmlarda, sivilceyi nazik bir biçimde sıkın ve ardından birtakım dezenfektanlar sürün.
6) Eğer vücudunuzda akne varsa, hafif giysiler giyin, yünlü ve sentetik malzeme gibi tahriş edici kumaşlardan kaçının. Akne bulunan bölgeler ile temas eden iç çamaşırlarınızı ve giysilerinizi çok temiz tutun.
7) çok fazla stres ve endişe altında asla kalmayın.. gerekirse psikiyatrik yardım alın.
8) Her türlü yağa maruz kalmak (örneğin, mekanik olarak), tıpkı diğer endüstriyel kimyasallar gibi akneye neden olabilir.
Fırın içi gibi çok yüksek sıcaklıklar aşırı terlemeye ve aknenizin kötüleşmesine neden olabilir. Öte yandan, güneş ışığı lekeler için iyidir ve akneniz yaz aylarında daha kolay iyileşir. Bununla birlikte, önceden doktorunuzun tavsiyesi olmaksızın çok uzun süre güneş banyosu yapmaktan veya solaryumda kalmaktan kaçının.
9) Akne ile ilgili hemen her şey "olumsuzdur"-ve tedaviye yanıt vermesi için gereken zaman da buna dahildir.
En etkili ürünlerde bile, herhangi bir ciddi ilerleme görmeniz için belli bir süre, bazen uzun bir süre geçmesi gerekir. Aknelerinizin temizlenmesi için genellikle birkaç aylık bir tedavi gerekir.
Ayrıca akneye olan eğiliminiz devam ettikçe zaman zaman yeniden tedaviye gereksiniminiz olacağını da bilmelisiniz. Bu yüzden sabırlı olmayı deneyin, tedavinizi düzenli olarak uygulayın ve doktorunuzun önerilerini dinleyin.
Ayrıca ; Rahmetli Dermatolog Avni Bakkal’ın yıllar öncesinden hastalarına verdiği bir reçeteden bahsedeyim.. Bunu kullanıp faydasını görmeyen yok gibi neredeyse.
İçeriği şöyledir :
Resorcine : 8gr
Alkol/Aseton: 125 gr
Eau de Rose: 100 gr (u.s. ext)
bu reçetede bulunan :
1)Resorcine maddesi ; Beyaz billuri bir maddedir.Yakıcı lezzeti vardır.1 kg su ve 1 kg alkolde ayrıca ether, gliserin ve benzende çözünür....Kloroformda çözünmez....haricen psoriasis, akne, sebore, egzema ve diğer deri hastalıklarında kullanılır. ancak geniş satıhlara tatbik edilmemelidir.
2) Alkol/Aseton ise eritici olarak kullanılan maddelerdir.
3) Eau de Rose maddesi ise , bildiğimiz gül suyudur.. akneler üzerinde şifalı etkisi bulunmaktadır. 1000 kg. Rosa damascena taze çiçekleri, kafi miktar su ile hareket edilen çiçek miktarına eşit distila alınına kadar distillenir. Terkibinde % 0.4 esans ihtiva eder.