Sınırsız Özgürlük Olurmu?

kulitta

İlahi Adalet
Kayıtlı Üye
17 Kasım 2008
12.049
2.248
448
Sevgili Arkadaşlar, Öyle büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum ve içim öyle çok acıyor ki;
kafamı toparlayabilir ve yaşadığımı doğru ifade edebilirsem, değerli tavsiyelerinizle doğruyu
bulacağıma inanıyorum.

23 yaşındaki oğlumla ilişkilerimiz gayet iyi, ideal evlat ana ilişkisi şeklinde devam eder,
onun sağlam kişiliği, sahiplenmesi, sıcaklığı, güvenirliği ve tatlı yaramazlıkları ile her
zaman gurur duyar, bu duygumu ona yansıtırım. Kız kardeşi ile ilişkileri de herzaman
olması gerektiği gibidir. Yaşları gereği, fikrimi istemedikleri sürece yapacaklarına karışmam
ve yapacakları konusunda ise imkanlarım çerçevesinde destek olur, yüreklendiririm.

İki gün önce ortada bıraktığı bir listede, 3 arkadaşının kredi kartını kullanmış olduğunu ve
bunun bir borç listesi olduğunu görünce ilk hayal kırıklığım başladı. Her zaman bütçe
planlarını bende gördüğü şekilde yaptığı kendisini sıkıntıya sokmadığı izlenimi vermişti.
Arada ipin ucunu kaçırdığında bana açıklaması ve benden destek istemesi güvenimi
arttırırdı. 4 yıl üniversiteye gitti alttan dersleri olduğu için bitmedi ve bu yıl okulu dondurdu
bilgisayar kursuna gidiyor. Henüz çalışan üreten bir pozisyonda değil iken borçlanmış
olması daha vahim. eve geldiğinde heyecanla anne burada bir kağıt unutmuşmuyum
diye sorması, konuya girmek için bana kolaylık sağladı. Açıklama istediğimde,
Ben borcuma sağdık bir insan olduğum için istediğim zaman rahatlıkla borç bulabiliyorum.
yanıtı ve umursamazlığı karşısında ses tonumu kontrol edemedim. Kurduğum cümleler
kontrollü, ses tonum kontrolsüzdü. 4-5 dakika süren soru savunma şeklinde geçen
yüksek sesli bir diyaloktu. İki yıl önce babasıyla boşandım ve babası tarafından her
türlü ihtiyacı karşılanıyor, benim yanımda yaşıyor. Bu durumun ortaya çıkmasına
memnun, kafam karışık olsada keyifliydim. Oğlumla aramıza mesafe girmesine
sebep olacak boyutlarda birşey yoktu.kafamçokkarıştı

Ertesi sabah, kahvaltısını yaptı kardeşi ile birlikte kapıdan çıkarlarken her zaman
olduğu gibi bende uğurlamak üzere oradayım, ayakkabılarını giyip bana Allahaısmarladık
diyerek gideceğini beklerken, ayakkabılarını doğru dürüs giymeden sürükliyerek
merdivenlerden koşarak gitti. İkinci hayal kırıklığı ile dondum kaldım. Bunca yıl oğlumu
hiç mi tanıyamamıştım yoksa oğlum çok mu değişmişti.:1shok:
Akşamları kardeşini alır eve gelirlerdi. Dün akşam Kızımı yalnız görünce Abin nerde
dedim. Kapıya kadar getirmiş ve babasına gitmiş. Aylardır babasıyla gündüz görüşür
hiç bir gece kalmazdı. :bbo:

24 saat içinde yaptıkları, oğluma hiç yakışmadı. Ona karşı güven sorunu yaşamaya
başlamaktan çok korkuyorum. Evladımıza güvenmemek çok acı olsa gerek.
Doğru davranabilmek için Rabbime dua ederek sessiz beklemekteyim.
Ne yapacağımı bilmiyorum. Yorumlarınıza , tecrübelerinize çok ihtiyacım var.:çok üzgünüm:

oğlunuz hesap ozetınıze bakmanıza mı kırıldı....

o gece evde kalmadı .
yoksa baska ozel sorunları mı var..

sıze tepkı olsun dıye babasına gıdermıydı onceden...

canım başlığı görünce yazınızı okumadan aklıma bu yorum geldi önce.

saygı" ile çizilmelidir. İnsanlar kendilerinde var olmasını istedikleri özgürlük kadar diğer insanların da özgürlüğünün olduğunu düşünebilmeli. Diğer insanların haklarına saygı göstermelidir.diger insanların hak ve menfaatlerinin başladığı yerde özgürlüğün sınırı başlar...

gelelim asıl konumuza...
sorumsuz gençlerin Sebebi ne tüm bunların?Gelişen teknoloji mi şımarttı onları?Yoksa ilgimi azaldı onlara?Çok mu sorumluluk yüklediniz yoksa?

sorumluları her kimse hemen her genç böyle..
ne oluyor? Sorumsuz gençler yetişiyor. .Fedakarlık nedir bilmeyen gençler yetişiyor. Hayatı sadece maddeden ibaret gören gençler yetişiyor. Başkası için ağlayıp, üzülmeyen... Hayatta ne için varolduğunu bilmeyen... Zorlukları aşma bilincinden yoksun olan... Hiçbir meselesi olmayan... Soruları da olmayan... Bir başkasının hikayesine girip, onun için acı çekemeyen... Sadece içindeki kötülük damarını besleyen... İyilik tarafını beslemeden,atıl bırakan... Haya duygusundan yoksun olan...... Yüzeysel düşünüp, derin düşünme yeteneğinden mahrum olan...o kadar çok genç varki.......

Şöyle de bir durum var ki; çevresindeki herkese onların duygu ve hisleri yokmuş, onlar incinmiyormuş gibi davranan gençler; kendilerine, çok itinalı davranılsın istiyorlar. Kendileri kimse için fedakarlıkta bulunmak istemezken, buna yanaşmazken bile; herkesten fedakarlık bekliyorlar. Topluma karşı bir görevlerinin olmadığını düşünürken, toplumun onlara karşı ödev ve görevlerini sayıp duruyorlar.....

işin özeti inan yalnız degılsın..

oğlunuz hesap ozetınıze bakmanıza mı kırıldı....

o gece evde kalmadı .
yoksa baska ozel sorunları mı var..

sıze tepkı olsun dıye babasına gıdermıydı onceden...

Canım şimdiye kadar bana tepki vereceği bir durum yaşamadık hiç.
Bu tepkisi karşısında, Ona gereğinden fazla güvenip, fazla mı özgür
bıraktım diye düşünmeye başladım.

Ablacim muhtemelen benden yasca büyüksün 23 yasinda evladin var allah bagislasin ikisinide allah iyi günlerini göstersin, sen bizlerden daha tecrübelisindir....lakin ben her zaman sunu gözlemledim...

Ne kadar cocugunla arkadas gibi olmaya calisan anne baba gördüysem bir cogu mutlaka o cocuktan hayal kirikligi yasamistir...Neden böyle bende bilmiyorum...benneyaptımki

Cok sevdigim bir teyzem bana söyle dedi: Cocuklarini sev ve sevgini göster lakin arkadas gibi olmaya calisma, yeri geldimi muhakkak otoriteni koyman lazim, sen cocugnun arkadasi olamasin olmamalisinda cünkü gün gelir sen anne olarak takmaz.!

Bir yandan cidden cok hakli buldum, kendi gözlemlediklerimde bunu dogruladi!

Bence biraz kendi haline birak, nede olsa 13 yasinda degil 23 yasinda delikanli adam yaptigi herseyin iyi veya kötü sorumlulugnu tasisin...

Allah yardimcin olsun ablacim, ben daha cok yolun basindayim allah cocuklarimizi iyi yerlerde göstersin hepimize:Saruboceq:

sanırım kurtuluşu babasında arıyor şu ani hiç zorlamadan ve ona güvendiğinizi de anlatarak konuşmalısınız.

Acı da olsa, söylediklerin çok doğru canım.
Çoğu gençlerimiz hızla maneviyattan uzaklaşıp, maddeye bağlı hale geliyorsa,
Oğlum da yeni çağa uyum sağlayabilme değişimimi gösteriyor dersin.

Bu olumsuz gidişata, dur diyebilmenin bir yolu yok mu arkadaşım.
Hiç birşey yapmadan seyirci mi kalacağız?

bu olaydan sonra tekrar eve geldımı..

sıze neden haber vermemiş ..

Henüz bir iletişimimiz olmadı canım.
Bakalım bu akşam gelecek mi?
Gelirse hiç bir şey olmamış gibi mi davranmalıyım?
yaşadığım şok etkisinden çıkamadım.

ben sorunu asla sizde görmüyorum..
anne baba ayrı olaylarınada bağlamak istemiyorum..
çünkü nice ayrı yaşamayan ailelerde böyle sorunlarla karşılaşıyoruz.

ben 23 yaşındayken kız başıma neler yaptım bir bilseniz ..ve su anda 27 yaşındayım...bende gençtim ama hiç bir zaman o ortamlara kendımı kaptırmadım..menfaatınıde gördüm...Şimdi çokşükür kendi işim var...

öncelikle gerek sen gerek baba ogluyla konuşmalı..
ona gelecege dair endişelerinden hayat şartlarından bahsetın...
ne babası nede sen ona hep her an yanındayız imajı vermeyın...
gerekırse evde sunnı bır krız yaratın...
paramız yok borcumuz var gibilerinden...
ve asla bır gencın ailesinden ayrı yaşamanın yada pahalı markalar gıymenın yada cafelerde birilerini agırlamaların yada yakışıklı olmanın saçlara bır ton jole surupte farklı olmaya çalışmanın kızlarla gezmenın tozmanın mekanlarda içkiler içmenin hayatın ta kendisi olmadığından bahsedın...

ve ona deyınki....
bu borçla elıne ne geçti deyın...
bu donemde gençler anneye babaya asi olmakla yada metal muzzık dınlemekle pahalı markalarla kendilerini bir şey olduğunu sanıyorlar...
ve ona hesap soran anneden çok yol gösteren arkadaşı olun.

..

bunlar sizin bireysel yapacagınız davranışlar...
ama oğlunuzu çevrenızden arkadaşlarından teknolojıden kafasında oluşmuş bazı düşüncelerden nasıl kurtaracagınızı inan bende bılmıyorum..
oğlunuzun ve oğlunuz gibi olan gençlerin uyanması gerek...
hem kendi hem aileleri hemde bu ülke için........

evet.. her zaman bildiğiniz doğruları yapamayabiliyoruz..
sanırım oğlunuz da farkında ve kendi yanlışı ile gözgöze gelmekten kaçıyor.. mahçubiyet hissediyor.. yani alışmış olduğu anne-oğul-güven üçgeninin dışına çıkmak.. sanırım zorluyor, ve babasına kaçış..
bence biraz zaman geçsin.. sıcaklığını kaybetsin.. sonrasın da,
oğlunuz ile olduğu gibi konuşun.. ilk konuşmanızda sesinizin yüksekliğinden ötürü üzüldüğünüzü de söylerseniz, onun mahçubiyeti ile sanki eşitlenmiş hisseder kendini.. yakın eşitlik hissettiği ortamda da daha rahat konuşabilir belki..
oğlunuzun ne düşündüğünü.. herhangi bir yanlışı olmadığını ama, yanında olmak için düşüncesini öğrenmek istediğini konuşup/söyleyebilirsiniz bence..
iğnelendiğini değil.. paylaşmak için konuşmak istediğinizi hisseder ise.. sanki daha açık olur size karşı gibi geliyor..

zararsız sınırsız özgürlüğün, özgünlüğe dönüşebileceğini düşünüyorum.. deneme-yanılma lar ile "kendi"mizi buluruz.. kişiselleşiriz.. oğlunuz ve sizin için de bunlar birer kazanım aslında.. üzülmeyin.. önemsemeyin.. ortak bir sonuç çıkartıp, devam ediceksinizdir kaldığınız yerden.. geçiş süreci..

Evet tatlım gözlemlerin, yorumların doğru.
İlişkimizin doğru temeller üzerine oturduğunu zannederken, bu çatlağın aniden oluşması
karşısında şaşkınım. O da şaşkınlığından ne yapacağını bilemez haldemidir?
Konu sorumsuzca borçlanmasının bir hata olmasından çıkıp verdiği tepkinin anlaşılmazlığı
durumuna geldi. Elbette ufak tefek çatlakların oluşması gerekir ve bu çatlakları da
birlikte kapatabilmeyi öğrenmeliyiz.
Bu şekilde davranarak beni mi, yoksa kendini mi cezalandırmak istiyor, doğrusu
anlamış değilim.kafamçokkarıştı

Ben yorum yapmayacağım.Şu gerçek ki zaman her şeyin ilacı.Üzmeyin kendinizi.Bu yaştaki çocukları maalesef anlamak zor.Umarım çok kısa bir sürede tatlıya bağlarsınız!............

İnşaallah canım dediğin gibi tatlıya bağlar-kaldığımız yerden devam ederiz.
İtiş kakış ilşkilerde taraflar birbirini daha mı iyi anlıyor acaba. Yolunda giden
ilişkilerde taraflar sorun çözmeyi öğrenemiyor galiba. Ne yapmam gerektiğini
bilemiyorum. Uffffff kendimi terkedilmiş gibi hisediyorum.:a015:

Düzelir ablacim insallah!!:teselli:

Verdigi tepki mutlaka aslinda kendine kizdigi icindir....Belki bazi yerde cok fazla yumusak davranmamak lazim...

Elbet anlar hatasini ve gelir senden özür dilera.s

Düzelir ablacim insallah!!:teselli:

Verdigi tepki mutlaka aslinda kendine kizdigi icindir....Belki bazi yerde cok fazla yumusak davranmamak lazim...

Elbet anlar hatasini ve gelir senden özür dilera.s

İnşaallah canım-bu saat oldu ses seda çıkmadı.
Beklemedeyim bakalım. Ne zamana kadar?

elbette ki devam ediceksiniz.. şüphe bile duymayın.. rahat olun..
aslında itiş kakış tan ziyade, olası iletişim süreçleri.. ve inanın ki çok çok doğal...
oğlunuzun söylemek istememesinin altında yatan nedeni/nedenleri bulun.. o nedenlerden hareket edin..
konuşun.. birbirinizi anlamaya doyurun.. ve esas, eksik söylendiğinde üzüldüğünüzü belirtin.. şeffaflıkların her daim daha kucak açılası bir iletişim olduğunu hissettirin oğlunuza..
henüz hiç yaşamamış olduğunuz hisler olduğu için belki yabancılık çektiğinizdendir terkedilme hissiniz..
aslında bu hisleriniz de,
bu durumu yaşamamış olmanızda ki hisleriniz kadar doğal..

görme engelli bir delikanlı hocasının ona iltimas geçmesi durumunda,
- lütfen hocam.. sizin görebilmeniz kadar benim görememem de gayet normal bir durum..
herkes farklı.. siz de.. ben de..
diye yanıtlamış..

iyi-kötü , yanlış-doğru ,v.s,v.s öbeklendirmelerinden sıyrılıp, hislerimizi bütünsel algılayabilirsek, daha kolay geçirebiliriz sanırım süreçlerimizi...

üzülerek yıpratmayın kendinizi..olan olur..üzülmek yalnızca yıpratır..çözüm odaklı zerre faydası yoktur..
zaman geçer, süreç biter, üzüldüğünüze üzülürsünüz..

Değerli yorumlarınızla beni yüreklendirdiğiniz için çok teşekkürler canım.
doğru iletişim için tavsiyelerinize uyabilmek şu sıralar en çok istediğim şey.
Harcamalarını gizlemesinden çok verdiği tepki karşısında çaresizlik hissediyorum.
Evden uzaklaşarak ve telefon dahi etmeyerek beni tehtit etmeye çalıştığını
düşünmeye başladım. Her türlü hatasına sonsuz hoşgörü beklentisiyle-özgürlüğümü
kısıtlamaya kalkarsanız sizden işte böyle uzaklaşırım gibi bir tehtit kokusu
almaya başladım. İlk adımı ondan bekliyor ve olanları sorgulayacağını umuyorum.
Offfffff çok canım yanıyor.Çok üzgünüm çoook

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…