Sivilceli Ciltler Siğiller / verruca vulgaris

Sivilceli Ciltler ve Çözümleri

derman

Gökkuşağı istiyorsan ;yağmura katlanmalisin.
Kayıtlı Üye
18 Ekim 2007
5.017
1.607
SİĞİLLER / VERRUCA VULGARİS veya
HUMAN PAPİLLOMAVİRÜS İNFEKSİYONU
Siğiller; derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen Human Papillomavirüs / HPV olarak bilinen bir virüse ait infeksiyonlardır. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler.(1)

KAÇ ÇEŞİT SİĞİL VAR?
Siğilleri 4 ana grupta toplayabiliriz

1-YAYGIN SİĞİLLER/VERRUCA VULGARİS: Ellerde, parmaklarda ve tırnak çevresinde görülen bu tip siğiller çok yaygındır.Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (tırnak yeme/yolma, vb.) daha kolay çıkar.çocuklarda sık görülür. 2-AYAK TABANI SİĞİLLERİ/PLANTAR WARTS: Tek veya çoklu gruplar (mozaik warts) halinde olabilir.Diğer siğillerden farklı olarak deri içine gömülü görünümdedirler ve ağrı yapabilirler. Vücut ağırlığının basısına bağlı olarak bu şekilde gelişirler. Üzerlerinde kanama odaklarını gösteren kırmızı/siyah noktacıklar olabilir.Ağrı, siğilin büyüklüğüne ve derinliğine (basıya) göre değişir. 3-DÜZ SİĞİLLER/FLAT WARTS: Nispeten küçük,yumuşak ve üzerleri düz siğillerdir.Sayıları çok fazla olabilir. Vücudun her yerinde olabileceği gibi, yoğunluk yüz ve saçlardadır.Düz olmaları nedeniyle gözden kaçabilirler. 4-ETEK SİĞİLLERİ/GENİTAL WARTS/KONDİLOMA: Erişkinlerde daha sık görülür ve yaşam kalitesini etkiler. Farklı büyüklük ve sayıda olabilir. Genital organların dışında ve bayanlarda vajen, servix gibi iç kısımlarda da olabilir.Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda rastlanır. Bu tip, özellikle bayanlarda servixi (rahim ağzını) uzun süre tedavi edilmeksizin tutarsa kansere kadar giden değişikliklere neden olabilir.

NASIL BULAŞIR?
Siğiller direk kişiden kişiye temasla bulaşır.Nadiren indirek yollarla bulaşabilir. Siğiller bulaştıktan sonra hemen belirmezler.Kuluçka dönemi aylarca sürebilir. El, ayak tabanı ve düz siğillerin bulaşma riskleri düşüktür.Ancak etek siğillerinin bulaşma özelliği çok yüksektir,bulaşma yolu da cinsel temastır. Siğillerin indirek bulaşma yolları arasında ortak kullanılan havlu,bornoz terlik gibi giysiler ile havuz,hamam ve kaplıca alışkanlıkları riskli olabilir.

BÖLGESEL YERLEŞİM VE BULAŞICI ÖZELLİKLERİ
NEDEN FARKLIDIR?
Siğil virüslerinin /HPV, 100 farklı tipi bulunduğu anlaşılmıştır.(HPV 1,HPV 2 vb) Bunlardan yaklaşık 10 tanesi özellikle genital bölgeye yerleşmeye eğilim göstererek, çok kolay bulaşır ve tedaviye direnç gösterirler.Bu nedenle bunlara YÜKSEK RİSK GRUBU SİĞİLLER adı verilir (2).Bunların içinde HPV16 en azgın olanıdır ve rahim ağzı kanserlerinde doku içinde sık rastlanır.

NEDEN HERKES DE SİĞİL OLMAZ?
Siğiller her bünyeye giremez; girse bile üreyemez.Deri bütünlüğünün bozulması (tırnak yiyen/yolan kişiler),bağışıklık sisteminin bozulması(kansız/anemi veya kanser hastaları,bağışıklık sistemini baskılayan ilaç alanlar vb.),allerjik bünyeli olma durumlarında infeksiyon kolay yerleşir.Yoğun stresi olanlar,sıkı diyet veya düzensiz/dengesiz beslenenlerde,aşırı çalışma ve yorgunluk halleri,çok eşli ve güvenlik önlemi olmaksızın cinsel temasta bulunanlarda, ortak havlu, bornoz kullananlarda,havuz,hamam,jakuziyi sık kullananlarda bulaşma riski yüksektir.

SİĞİLLER MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ Mİ?
Çocuklarda siğillerin çok büyük bir kısmı tedavi gerektirmeksizin zaman içinde kendiliğinden kaybolur.Ancak kendiliğinden kaybolmanın kimlerde oluşacağı öngörülemediğinden,diğer kişi ve bölgelere yayılmasını önlemek için tedavi gerekir.
Erişkinlerde ise kendiliğinden kaybolma çocuklar gibi kolay ve kısa zamanda gelişmez.Özellikle yüksek risk grubuna dahil olan HPV tiplerinin fonksiyonları tedaviye bile direnip nüksedebilirler.Bu tip siğiller uzun süre tedavi edilmeksizin kalırlarsa bulundukları bölgede kanserleşme riski taşırlar.Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidirler.

SİĞİLLERİ NASIL TEDAVİ EDERİZ?
Siğilleri tedavi etmek için 100'ün üzerinde seçeneğimiz vardır.Ancak tedavi hastanın yaşı,siğilin tipi,yerleştiği bölge ve maddi imkanlara göre değişir.Bir diğer sınıflandırma da tedavinin hasta veya hekim tarafından uygulanmasına göre belirlenmesidir.
Cerrahi tedavi yöntemleri, cryo,laser,elektrokoter,cerrahi eksizyon hekimlerin uygulayabileceği yöntemlerdir. Dıştan, salisilik asit,5-FU, podophyline uygulamaları ise hastaların evde kendilerinin tatbik edebilecekleri yöntemlerdir.
Alternatif olarak immunoterapi, interferon ve imiquimod (ALDARA) düşünülebilir.

SİĞİL İÇİN DOKTORA GİTMESEM OLMAZ MI?
Hocaya okutmak,sarımsak sürmek,sigara basmak gibi bilimsel olmayan yöntemler hastalar tarafından devamlı sorulur. Ancak HPV infeksiyonlarının yüksek risk grubuna dahil olmayan tiplerinde, döküntüler çoğu zaman hiçbir uygulama yapılmaksızın da zaten gerileyebilir.Bu nedenle "okuttum kayboldu" öyküleri muhtemelen bu tip gerileyen döküntülerdir.Ancak strese bağlı olarak gelişen siğillerde bir büyünün veya hocanın sıkı bir telkini veya hipnoz bir anlamda psikoterapi yerine geçebilir.Zararı olmadığından ülkemizde çoğu zaman hastalar hekime de danışmadan bu uygulamayı yaparlar.Her halükarda doğru olan uzman hekime danışmaktır.

SİĞİL DEVAMLI TEKRARLIYOR İSE...
Bu durumlarda şu ihtimaller akla gelir:
- Hasta tedaviyi tam uygulamıyordur
- Hastanın vücut direnciyle ilgili sorunlar vardır.(kansızlık, parazit, kronik infeksiyonlar ve böbrek yetmezliği, atopik bünye,immünyetmezlik,beslenme bozukluğu vb.)
- Hastanın yoğun stresi devam ediyordur.
- Siğil, yüksek risk grubuna dahil bir HPV tipine aittir.(HPV 16 gibi)
- Yakın çevrede bulaş kaynağı olabilir.

YENİ GELİŞMELER VAR MI?
Var.En önemlisi gerek koruyucu, gerekse de tedavi edici HPV aşılarıyla ilgili deneysel çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiği ve hayvansal çalışmalarının bitmekte olduğudur.
 
kızlar benim arnımda vardı 3 tane oldu 6 tane 6 tane oldu bu sabah 12 tane doktora gittim vucudumda siğil vürüsü olduğunu söyledi onun için uzun bir tedavi beni bekliyormuş çok üzxüldüm özellikle çocuklara geçebilirmiş banada başka birinden bulaşmış
 
bende bu tür siğil var verruca planus üfffffffff çok moralim bozuk
 
Siğiller (Verruka)



Tıp dilinde Verruka olarak adlandırılan siğiller iyi huylu kendiliğinden gerileyebilen deri ve mukoza lezyonlarıdır. Etkeni Human Papilloma Virus (HPV) adı verilen bir virüs türüdür.


Siğiller en çok 10-20 yaşlar arasında görülür. Bu yaşlar arasındaki bireylerin yaklaşık %10'unda siğile rastlanmaktadır. Siğilllerin bulaşıcı özelliği kanıtlanmıştır. Bulaşmada travmanında rolü vardır. Siğil genellikle basınca uğrayan veya kaşınan yerlerde ortaya çıkar. Virusler sağlam deriden kolaylıkla geçemezler.

Siğiller biçimlerine göre beşe ayrılır:
1. Verruca vulgaris
2. Verruca plantaris
3. Verruca planus
4. Verruca filiformis
5. Verruca anogenitalis

Verruca vulgar Tip 2 ve 4 HPV ile enfekte olma sonucu gelişir. Deri renginde hafifçe kırmızı veya pigmente olabilir. Yüzeyi kabadır ve hafifçe kabuklanma gösterir. En çok çocuklarda rastlanır çok sayıda olur. Erişkinlerde genellikle en fazla 3-4 tanedir. Herhangi bir yere yerleşebilirse de en çok el ve parmaklarda lokalize olur. Aşırı manikür ve tırnak yeme sonucu yineleyen travmalar siğil gelişimini kolaylaştırır.

Verruka plantar Bu tip genellikle ayak tabanının basınca uğrayan yerlerinde lokalize olur. Coğu kez bir ayakta yerleşmiş ve çok sayıdadır. En çok banyo zemini ve malzemeleri ile spor malzemelerinden bulaşır. Üzerine basılması ağrıya sebep olur. Bu grubun nasırlardan ayrılması zor olabilir. Ancak yüzeyi bir bistüri ile kazınırsa siğillerde kann veya noktalar halinde kann pigmentinden oluşan siyah noktalar yada noktalar halinde kanamalar görülür. Nasirlarda buna rastlanmaz. Siğiller yandan basmakla nasırlar üzerine basmakla ağrılıdır.


Verruka planus: Bu tip siğiller 1-3 mm çapında deriden hafifçe kabarık üzeri düz normal deri renginde veya gri renktedir. En çok yüz el sırtları ve alt bacakta lokalize olur.

Verruka filiform Genellikle erkeklerde görülür. Bir sap ve bunun ucunda iplik gibi uzantilar vardir. Yüz saçli deri göz kapakları burun delikleri gibi bölgeler özellikle tutulur.

Verruka anogenitalis (Condylomata accuminata): Bu tip 'veneryal' (cinsel yolla bulaşan ) bir hastalık olarak kabul edilir. Tek bir cinsel temas ile infeksiyonun bulaşma şansı %50'dir. Pembe bir lezyon olarak başlar geliştikçe büyür ve karnıbahar manzarasını alır. Gelişmiş lezyon pembe ile koyu kahverengi arasında herhangi bir renkte olabilir. Lezyonların yüzeylerindeki yarıklarda cerahatin birikmesi sonucu kötü bir koku ortaya çıkar. Herhangi bir basınca uğramayanlar karnıbahar görünümünü alır. Kıvrım yerlerinde lokalize olup iki taraftan basınca uğrayanlar bu basinç sonucu horoz ibiğine benzer bir biçim alır.

Tedavi çeşitlerinin bolluğu siğiller için ideal bir tedavi yönteminin bulunmadığını gösterir. Spontan olarak iyileşen olgular da vardır.
 
annem eskiden çarşamba günleri hamur kesip yok etmişti ayaklarımdakileri ama bu 3 tane yok olmamıştır tekrar inanıp kesitirmem lazım çünkü moralim çok bozuk
 
Dünyanın her yerinde, yüzyıllardır siğil tedavisinde kullanılan doğal ilaç kayın kabuğu bitkisidir. Eğer taze kayın kabuğu bulabiliyorsanız, yaş olan iç kısmı aşağıya gelecek şekilde doğrudan siğilin üstüne yerleştirin. Taze kabuk bulamazsanız, bir-iki çay kaşığı toz haline getirilmiş kayın kabuğunu bir fincan kaynar suda 10 dakika demlendirip için ya da siğilin üzerine sürün.

Fesleğen bitkisinin içerisinde siğillere tesir edecek birçok anti-virüs etken bulunmaktadır.Yapmanız gereken tek şey, ezilmiş fesleğen yapraklarını siğilin üzerine koyup bir bandajla sarmak.Taze fesleğen 5-7 gün arasında kullanılabilir
 
gözlerimin altında ve çevresinde oldukça fazla düz siğiller ve minik yağ bezeleri var ceviz yağı sürdüm arkadaşlardan duymuştum ama fayda etmedi ne yapacağımı bilmiyorum

nasıl geçecekkk:çok üzgünüm:
 

ben bitkisel bir karışım kullanıyorum iyi geldi bana baharatçıdan aldım sende sor istersen küçültü bazısı da yok oldu birde siğil duaları var onları uyguladım
 
çok teşekkür ederim tavsiyeniz için bende o karışımdan alıcam yarın işallah bide duaları sizmi okudunuz yoksa okuttunuzmubuyrunnnnnnnnn


arkadaşlar siğili yüzünde olan varsa ben bugün bir hata yaptım incir yaprağının sütünü sürdüm çok kötü yandı ve kabardı sakın denemeyin:1no2:
 
Son düzenleme:
çok teşekkür ederim tavsiyeniz için bende o karışımdan alıcam yarın işallah bide duaları sizmi okudunuz yoksa okuttunuzmubuyrunnnnnnnnn

annem ve kendim okudum google yazdın mı siğil duaları diye hepsini okudum bugün daha bir azaldı pazarteside randevum var tekrar doktora göstercem
 
baharatçılara sordum bulamadım siğiller için bir karışım baharatçılar okutun diyor lmaz:bende okumayı deniycem belki faydasını görürüm :1no2:
 
ben istanbuldan aldım birde hergün annem dua okuyor ve siğil sayısı kadar dualı hamur kesti hamur kuruyunca siğillerde kendiğiliğinden kuruyor siğil duası oku ya da okut annene
 
Benim de vardı geçen sene!Çok gıcık bir şey siğiller!Ağayımın baş parmağının yanının biraz altında çıktı. Ayakkabı giyince de doğal olarak çok zorluyordu. Bir süre sonra da diğer ayağımın topuğunda çıktı!akannehir
Uzun süre uğraştım onlarla doktora gittim ama çok şükür geçti!
 
ben istanbuldan aldım birde hergün annem dua okuyor ve siğil sayısı kadar dualı hamur kesti hamur kuruyunca siğillerde kendiğiliğinden kuruyor siğil duası oku ya da okut annene




yok ben gaziantep'te gezdim burada bilmiyolarmış siğil ilacını okutacam işallah geçirirm çok kötü çoğaldı gözlerimin altın da toplam 27 tane oldu artı bide yağ bezecikleri çıkıyor yani yüzüm çokkkkk kötü durumda doktora gitmeyede korkuyorum offf offf
:çok üzgünüm::çok üzgünüm:
 
Bnm bi arkadaşımda 20 tane vardı ayagında. Ayetel kürsi okudu kendisi bol bol. Hepsi gecti. En son cıkandan baslayarak teker teker söndü. Tabi inanarak yapmak lzm dır herhalde.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…