Şiddet yanlısı çocuk yetiştirmek doğru mu

Benim kızım da 2,5 yaşında ve dışarı çıkardığımda kendini koruyamıyor bazen. Mesela bir kere oyun parkında kendi yaşında bir çocuk elinden oyuncağını aldı ve kızımın yüzüne vurdu oyuncakla, o kadar üzüldüm ki . Ben de kendimi sorgulamaya başladım acaba çocuğum kendini koruyamayacak mı diye. Sanırım birkaç yıl içinde kendi yaşına uygun savunma sporlarına göndereceğim. Şiddet uygulamayı değil ama en azından kendini koruyabilmeyi öğrenmesini istiyorum.

O parktakiler ne garip ayol öyle. İyi yine cebine bıçak koy dememişler. Baktı büyüklere gücü yetmiyor bıçağı çıkarıp saplasın adadaüdsat:KK53:

Kesinlikle katılıyorum böylelikle normalleştiyoruz işte. Bize merhametli bireyler lazım . Vatanı için ailesi için cevresi için..
Arkadasimin 7 ve 9 yasinda 2 oglu var, ayni sizin gibi yetistiriyor. Olmasi gereken de o zaten. Hangi psikolog der, evet siddeti ogretin vs diye.. akil var mantik var. cocuklarimizi mumkun oldugunca kendimiz gibi yetistirenlerle oynatacaz..yapacak birsey yok.

Kimse çocuğunu asarım keserim diye yetiştirmeede keşke kendini savunma gereği duymasa küçüçük çocuklar şiddetle kendini svunacak kadar neyi paylaşamıyor olabilir ki ? Düşünüyorumda hiç okuldan kavga ederek gelmedim . Acaba zaman mı değişti ? Yetiştirdiğimiz çocuklar mı?
Bizim okulda çocuğun biri çete kurmuş,elinde makas millete satasiyormus. Oğlumu sıkıştırmış köşeye sen bana nasıl bakarsın lan diyerek,boğazını sıkmış. Benim ki ağlayarak anlatiyor bana delirdim o günden sonra vurana vur,kırana kır eğitimine geçtim pişman değilim.

Üzgünüm ama kendini savunmayı bilmeli, dışarısı iyi terbiye almış çocuklarla kaynamıyor. Nçbende en başta vurma oğlum, yanlış birşey diye yetiştirdim. Çocuk kendini savunamaz oldu. Biri vursa hiç tepki göstermeden bekliyordu. Birisi ona vuruduğu zaman, kokunu tutup kendinden uzaklaştırmayı biliyor şimdi.

Kız kardeşim pdr öğretmeni. Geçen bir çocuk hakkında konuşurken dedim ki, böyle herkese vurmaya devam ederse çok dışlanır okulda. O da malesef artık o çocuklar çoğunlukta olduğu için asıl sakin çocuklar eziliyor.

Yani siz kendini savunmasını öğretin. Tabi ki birini dövmeye çalışmasın ama tehlikelere karşı da kendini savunabilsin.

Kesinlikle bende böyle düşündüm . Eğerki benim çocuğum kendinden yaşça küçük bir çocuğa zarar veriyorsa ben kendi çocuğumda hatayı ararım ve takip ederim başka bir çocuğa zarar vermesin diye sonuçta ikiside çocuk . Tabi bu totoyu kaldırmak çok önemli akışına bırak oynasılarla olmuyor
Ben kızıma her zaman hakkını aramayı ama başkalarına da saygılı olmayı öğrettim.Ama bunu kendi akranları ile yapabilir çocuğum .Bu durumda oyuna devam da edebilir ,gruptaki kişilere "bana bu şekilde davranirsaniz sizinle oynamam" da diyebilir...ama yaşı küçük cocuk göreceli daha büyük çocuğa karşı bunu yapabilmesi ancak 4 yaşını geçince olabiliyor. Kizim 4.5 yaşındaydı ve sınıfında yıkıcı davranışları olan bir çocuk vardı.Anne herkese vuruyor dediğinde peki sen sana vurmasını nasıl engelliyorsun diye sordum."Anne kolumu uzatiyorum ...ve o kadardan daha uzak duruyorum ondan " demişti.

oğlum 1 yaş büyük yavrunuzdan.

asla vurarak karşılık vermiyor ama avazı çıktığı kadar bağırıyor bana vuramazsın diye😅

hatta başka çocuklar kavga ederken de aynı tutumu.
dayak yediğinde de, birine vurduğunda da, hatta bir dönem kardeşine vurdugunda da hep aynı şeyi söyledik.

insana vurulmaz.

ama anne o vuruyor?!

çünkü bilmiyor. ona da öğretelim.

aslında bağırmıyordu başlarda, güzel güzel anlatıyordu. ancak yaşı ile birlikte, istemediğin bir şey sana yapıldığında mutlaka sesini çıkar demeye başladım ve sonuç bu oldu 🤦🏻‍♀️

körü körüne dayak yemez. kaçar. kurtulmaya çalışır. çaresiz kalırsa bağırır.
bunları öğretmedik. zamanla kendi kendine böyle bir savunma oluşturdu.

ben savunma sporlarına karşı değilim. ama böyle bir disiplinin oğluma göre olmadığını düşünüyorum. 🤷🏻‍♀️ belki ilerleyen yaşlarında düşünebilirsiniz.

Kızım 3 buçuk yaşında birkaç aydır kendini korumaya, elinden oyuncak alındığında tepki gösterip vermemeye başladı.

Onun öncesinde, hiçbirşey yapmayıp ağlıyordu. Anne olarak o anlarda itidalli davranmak zor oluyordu benim için, için gidiyordu ittirilip düşünce :)

Ama karşılık olarak vurmamayi öğrettim bende. Sadece kendini koru, vuruyorsa geri çekil,elinden oyuncak almaya çalışıyorlarsa istemiyorsan verme diyorum.

Dedim işte dedim de bu insanlar bunu şiddet değil savunma koyuyolar adını neyi kimden savnuyor lar sanırım oturup evde çocuğuma döğüş sporları öğretmem falan gerekli
Çocuğunun başka bir çocuğa zarar vermesini savunma olarak görenlere bas bas bağırasım var. “İyide benim kızım senin çocuğuna zarar vermiyor ki, neyin savunması bu” senin çocuğun şiddet yanlısı bir çocuk diyesim var, sinir oluyorum. Ama ben artık kızıma sana vurursa sende ona vur diyorum. Biliyorum yanlış ama her Defasında dayak yemesinden iyidir. Ama kızım gene de vurmuyor.

Oglumu ayni sizin gibi yetistirdim , su anda 10 yasinda , dunya tatlisi bir oglan
İlkokula basladiginda kendini savunmasini ogrettim , kimseye durup dururken vurmadi ama kendini korudu
En onemlisi de guclu olmak baskasini dovmek degildir , oglum cok guclu , kendine guvenen bir cocuk , kimselere kendini ezdirmez , guc bilgi , akil , kendine guvenmekle alakalidir
Dogru yoldasiniz , boyle devam edin , mumkun mertebe duzgun arkadaslar bulun oglunuza , inani cok var bizimki gibi cocuklar
Mesela ilkokulda oglumun sinifinda vardi kiz erkek demeden tum cocuklara vuran bir cocuk , digerleri bir sure sonra disladi onu , aralarina almadilar , hafta sonu bulusmalarina cagirmadilar , hicbir etkinlige davet etmediler

Merhabalar.Oğluşum temmuz 2016 kı.Ailecek çok sakin yapıda insanlarız kolay kolay sesimiz yükselmez evde gayet huzurlu bir ailemiz vardır. Çocuğumuza herzaman. İyiyi güzeli doğruyu öğretmek istiyoruz .Mesela bir arkadaşına vurduğunda asla vurmaması gerektiğini söylüyorum o senin arkadaşın onun canını açıtabilirsin vurmak yerine istediğin veya istemediğin şeyleri konuşarak söyleyebilirsin diyorum . Yaşı küçük olabilir ama ben onunla doğduğu günden beri hep konuşarak iletişim kurmayı tercih ettim asla kandırmam herşeyi güzelce anlatırım . Mesela ona aala silah almam ve ailahlı şeyler izletmem ve silahın ne kadar kötü birşey olduğunu anlatırım. Az çok nasıl yetiştirdiğimiz hakkında bilgi vererek gelelim asıl konumuza.. Bugun oğlum dışarıda çocuklarla oynuyordu Oğlumdan bir yaş büyük çocuklar var sürekli oğluma zarar veriyorlar itip kakıyor , düşürüyor oyuncaklarını alıyor vs . Baya şiddet yanlısı çouklar . Her ne kadar annesi uyarsada bu çocuğun huyu diyelim ama ciddi birşekilde herseferinde aynı şeyi yapıyor. Oğlumda ağlayarak gelip bana söylüyor. Diğer kadınlar aa ne kadar hassas vurmayı kendini savunmasını öğretmiyor musun çok ezilir pasif bir çocuk olur vs ısrarla çocuğumu vurmayı öğretmemi söylediler İnanın çok tuhafıma gitti . Okulda çok ezilir sürekli dayak yer falan dediler. Sen ne kadar iyi yetiştirirsen yetiştir hayat kötü hep esilecek falan dediler.Olsun dedim okadar kötü insanların şiddetle yetişmiş çocukların içinde bir kaçtane böyle çocuklar olsunki tüm dünya kötülerin eline kalmasın iyiyi doğruyu gösteren birileride olsun . İnsan sevgisiyle yetişsin kimseye zarar vermesin dedim . İyice üstelediler . Neyse eve geldim . Ama şuan düşündüm acaba ben mi yanlış düşünüyorum bu kadar insanlar böyle düşünürken ben mi çocuğumu köreltiyorum .Bu dünya böyle acımasız ve arsız bir çocuğu mu hakediyor! Benim ailem bana asla sana bir çocuk vurursa sende vur demedi ama hiç bir zamanda kendimi ezdirmedim. Aksine çok güçlü bir insanım kendi ayakları üzerinde durabilen konuşmalarımla hakkımı savunabilen biriyim sizce kim haklı sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz ?
Aynı sizin gibi düşünüyorum. Ama parkta çocuğum itilip elinden zorla oyuncağı alındığında ağladığında içim gidiyor. Arada sende vur diyorum ama eşim öyle söyleme diyor. Bizim çocuğumuzda mı yanlisi ogrensin, buyudukce hakkini savunmayi, konusarak anlasmayi ogrenecek diyor. Siz cok hakli cok dogru yetistiriyorsunuz da cevredeki kendini dogru sana tiplerle biz nasil basa ciktiysak cocuklarimiz da basa cikacaktir diye dusunuyorum.

Kuzenimin 3 çocuğu var. Büyük kız 7,ortanca kız 5,küçük oğlan 3 yaşında. Almanyadalar, büyük okula başlamadan aynı kreşe gidiyorlardı. Büyük uzun süredir kreşte dayak yiyordu sürekli. Çok pasif, sürekli ağlayan bir minnak oldu çıktı. Kuzenim ve eşide bire bir sizin gibi. Büyük dayak yiyip ağladıkça, en küçükte hassaslaştı. Televizyonda bile biri birine vursa büyükle küçük ağlıyor. Psikoloğa gittiler, grup terapilerine gittiler, kendileri destek aldı olmadı bir türlü. Geçen yıl kızın biri büyüğü sıkıştırmış, bir yandan saçını çekip bir yandan kolunu cimcikliyormuş. Ortanca, o zaman dört yaşında, gidip kendinden 2 yaş büyük kızı tekme tokat dövdü. Neredeyse mahkemelik oluyorlardı. Annesine demiş ki, bıktım sizdende bu ikisinden de, dayak yiyip yiyip ağlıyorsunuz, siz beyinsiz misiniz :KK70: hatırlatıyorum 4 yaşında :KK70: Bir senedir kimse büyüğe de küçüğe de yaklaşamıyor, birşey diyen yada yapan olursa gidip dövüyor çünkü. Öğretmen şikayet etmiş, en son kuzenimde siz çözüm bulamadınız, benim küçücük çocuğum bu hale geldi, şikayet edeceğim diye söylenmiş. Şu anda evde ki bir numaralı adalet sağlayıcı 5 yaşındaki minik. Baba anneye birşey dese bile karışıyormuş. Pedogaga götürelim demişler, ben dinlemem onu, o paraya bana dondurma alın demiş en son :KK70: Pasifliklerinden çocuk başka bir varlığa büründü resmen.

Oglum 3,5 yasinda. Biri kendisine vurunca elini tutup engel oluyor. Bana vuramazsin diye avaz avaz bagiriyor. Hic basa cikamayacagi biriyse de kaciyor :KK66: ben ogrettim. En dogru yontemin bu oldugunu dusunuyorum. Etraftaki cocuklar eger ki egitim ve gelir seviyesinin dusuk oldugu ailelerin cocuklariysa siddet egilimi daha yuksek. Oralardaki okullardan uzak durmaya calistik okul seciminde. Cevremiz de o insanlardan olusmuyor. Kendi duzeyimize uygun ailelerle beraber ayni muhitte yasiyoruz. Uzgunum ama insanlari da bu sekilde ayirmak zorunda kaliyoruz ister istemez. Cunku cok belirgin farkliliklar var

Yaptigin dogruda dunya oyle bir yer degil tatlim. Cocuk bu kavgada eder barisirda, vaktiyle bizde az kavga etmedik😂 amaaa ortada yas farki varsa eger olmaz, olmamali. Mesela 11 yasindaki cocuk benim 4 yasindaki oglumu korkutmus ve bu yuzden bisikletinden dusmus. O cocugu ben dovesim geldi.. uyardim gittim babasinida uyardim cocugunuzu ikaz edin diye.

Her zaman soylerim kavgayi siz baslatmayin ama size vuranada geri vurun diye. Benimkilerde gidip ogretmene soyler genelde😂

Bizim okulda çocuğun biri çete kurmuş,elinde makas millete satasiyormus. Oğlumu sıkıştırmış köşeye sen bana nasıl bakarsın lan diyerek,boğazını sıkmış. Benim ki ağlayarak anlatiyor bana delirdim o günden sonra vurana vur,kırana kır eğitimine geçtim pişman değilim.
O ne ya makasla mı korkutuyormuş. Müdüre öğretmene ana babasına birşey dediniz mi.vyrana vur ama ya makası olan vurdu diye çocugunuza daha da zarar verirse ne olacak?

Kuzenimin 3 çocuğu var. Büyük kız 7,ortanca kız 5,küçük oğlan 3 yaşında. Almanyadalar, büyük okula başlamadan aynı kreşe gidiyorlardı. Büyük uzun süredir kreşte dayak yiyordu sürekli. Çok pasif, sürekli ağlayan bir minnak oldu çıktı. Kuzenim ve eşide bire bir sizin gibi. Büyük dayak yiyip ağladıkça, en küçükte hassaslaştı. Televizyonda bile biri birine vursa büyükle küçük ağlıyor. Psikoloğa gittiler, grup terapilerine gittiler, kendileri destek aldı olmadı bir türlü. Geçen yıl kızın biri büyüğü sıkıştırmış, bir yandan saçını çekip bir yandan kolunu cimcikliyormuş. Ortanca, o zaman dört yaşında, gidip kendinden 2 yaş büyük kızı tekme tokat dövdü. Neredeyse mahkemelik oluyorlardı. Annesine demiş ki, bıktım sizdende bu ikisinden de, dayak yiyip yiyip ağlıyorsunuz, siz beyinsiz misiniz :KK70: hatırlatıyorum 4 yaşında :KK70: Bir senedir kimse büyüğe de küçüğe de yaklaşamıyor, birşey diyen yada yapan olursa gidip dövüyor çünkü. Öğretmen şikayet etmiş, en son kuzenimde siz çözüm bulamadınız, benim küçücük çocuğum bu hale geldi, şikayet edeceğim diye söylenmiş. Şu anda evde ki bir numaralı adalet sağlayıcı 5 yaşındaki minik. Baba anneye birşey dese bile karışıyormuş. Pedogaga götürelim demişler, ben dinlemem onu, o paraya bana dondurma alın demiş en son :KK70: Pasifliklerinden çocuk başka bir varlığa büründü resmen.
Yaaa çok güldüm okurken😂😂😂

Merhabalar.Oğluşum temmuz 2016 kı.Ailecek çok sakin yapıda insanlarız kolay kolay sesimiz yükselmez evde gayet huzurlu bir ailemiz vardır. Çocuğumuza herzaman. İyiyi güzeli doğruyu öğretmek istiyoruz .Mesela bir arkadaşına vurduğunda asla vurmaması gerektiğini söylüyorum o senin arkadaşın onun canını açıtabilirsin vurmak yerine istediğin veya istemediğin şeyleri konuşarak söyleyebilirsin diyorum . Yaşı küçük olabilir ama ben onunla doğduğu günden beri hep konuşarak iletişim kurmayı tercih ettim asla kandırmam herşeyi güzelce anlatırım . Mesela ona aala silah almam ve ailahlı şeyler izletmem ve silahın ne kadar kötü birşey olduğunu anlatırım. Az çok nasıl yetiştirdiğimiz hakkında bilgi vererek gelelim asıl konumuza.. Bugun oğlum dışarıda çocuklarla oynuyordu Oğlumdan bir yaş büyük çocuklar var sürekli oğluma zarar veriyorlar itip kakıyor , düşürüyor oyuncaklarını alıyor vs . Baya şiddet yanlısı çouklar . Her ne kadar annesi uyarsada bu çocuğun huyu diyelim ama ciddi birşekilde herseferinde aynı şeyi yapıyor. Oğlumda ağlayarak gelip bana söylüyor. Diğer kadınlar aa ne kadar hassas vurmayı kendini savunmasını öğretmiyor musun çok ezilir pasif bir çocuk olur vs ısrarla çocuğumu vurmayı öğretmemi söylediler İnanın çok tuhafıma gitti . Okulda çok ezilir sürekli dayak yer falan dediler. Sen ne kadar iyi yetiştirirsen yetiştir hayat kötü hep esilecek falan dediler.Olsun dedim okadar kötü insanların şiddetle yetişmiş çocukların içinde bir kaçtane böyle çocuklar olsunki tüm dünya kötülerin eline kalmasın iyiyi doğruyu gösteren birileride olsun . İnsan sevgisiyle yetişsin kimseye zarar vermesin dedim . İyice üstelediler . Neyse eve geldim . Ama şuan düşündüm acaba ben mi yanlış düşünüyorum bu kadar insanlar böyle düşünürken ben mi çocuğumu köreltiyorum .Bu dünya böyle acımasız ve arsız bir çocuğu mu hakediyor! Benim ailem bana asla sana bir çocuk vurursa sende vur demedi ama hiç bir zamanda kendimi ezdirmedim. Aksine çok güçlü bir insanım kendi ayakları üzerinde durabilen konuşmalarımla hakkımı savunabilen biriyim sizce kim haklı sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz ?
Benim oglum parkta maalesef baska cocukların bu tür davranıslarına maruz kalıyor ve o kadar cok üzülüp aglıyor ki anlatamam.
Mesela bir cocuk bağırsa dudagini buke buke gozyaslariyla agliyor.
Bende hic bagirmayi vurmayı ogretmedim tabi ki nasıl ögretilir ki vurmak arkadaslarına bagirmak itmek kakmak.. o yüzden boyle davranıslar gorunce tavşan gibi kalıyor ve hemen ordan uzaklaşıyor.
Ben yine de baskalarına zarar vermesine asla izin vermem ama en azından yapma dese bir tepki verse oyle aglayıp gitmek yerine..

Ben iki oğlumu da dövüş sanat kurslarına göndermeyi planlıyorum küçük yaştan irtibaren. Benim çocuklarım da inşallah iyi huylu olucak, ama kötü yetiştirilmiş çocukların bedellerini onların ödemesine de müsaade etmeyi düşünmüyorum.. Yeri geldiğinde kendini savunabilmeli.

Benim kardeşim öyleydi çok hassas bir çocuktu kendinden güçlü biri varsa ezdirirdi bende kız halimde müdehale eder onun yüzünden dayak yerdim 😂
Şimdi baktığımda;
Kardeşim bir sorun olduğunda konuşarak insancıl çözmeyi tercih ediyor eğer anlaşılmıyorsa cahille tartışma olmaz diyor kenara çekiliyor.Bağırılıp çağırıldığıyla kalıyor anlıcağınız.
Bana gelince ben hala kim olursa olsun tepkimi koyup gerekirse car car kavga edebilirim. Ancak bu da sağlıklı bir iletişim yöntemi değil sadece ortama ayak uydurmak.

Burdan yola çıktığımda çocuğumu kesinlikle yüksek sesle tartışmaması gerektiğini kendine zarar veriliyorsa engellemesini kendi yapamıyorsa yardım istemesini öğretiyor olurum.
Bence sizde çocuğunuza doğru tartışmanın nasıl olucağını birinin ona fiziksel müdehalede bulununca nasıl karşılık vermesi gerektiğini öğretmelisiniz malesef öyle ailelerde yetişen çocuklar var ki çoğu yetişkinden daha acımasız.

Bizde aynı sizin gb bir kız çoçuğu yetiştirdik ve birgün arkadaşım bana başkasının çoçuğuna yem yetiştiriyorsun dedi inanmadım ama ne zaman parka gitsek ne zaman kreşte ki ögretmeniyle konuşsam arkadaşımın haklı olduğunu anlıyorum. Devamlı eziliyor ve zorla elinden istedikleri herşeyi alıyorlar. Bende artık kendisini koruması gerektiğini konuşa konuşa anlatıyorum 4 yaşında bu durumda kalıyorsa ileride düşünmek istemiyorum bu yüzden bende üzülerek sende karşılık ver diyorum.

X