Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Adabi muaseret batilasma ozentiligidir. Sevgiler canimbiz simdi edep adab bilmiyormuyuz
bilmiyoruz demekki bacim, benimkinin ablalari da bu cinsten sanirim bosver
Kim koymuş bu saçma sapan kuralları? Kaşıkla yesem kime ne zararı var? Kaşıkla da yerim çatalla da. İnsanları bu ablalar gibi küçümseyeceğime sopayla yerim daha iyi.
- ablasinin dügün videosunda kendisi sadece 1 kez görünüyor diye dügün CD'sini tekrar editlemeye yollayan diger abla
Konu bu yöne kaymasın diye dün akşamdan beri cevap yazmıyorum ama son kez yazayım. Çok alıntılandım.
1600'lü yıllarda ortaya çıkmış. Kuralları koyan bir kişi yok, zamanla kendiliğinden oluşmuş kurallardır.
Sofra adabı bazı insanlar için önemlidir. Sizin için olmayabilir. İstediğiniz şeyle istediğiniz yemeği yiyebilirsiniz, isterseniz kepçeyle yiyin. Ama pilav ve bütün ana ve yan yemekler çatalla yenir. Sadece çorba ve bazı tatlılarda kaşık kullanılır.
Batılılılaşma özentisi falan da değildir. Dediğim gibi sadece adab-ı muaşeret kuralıdır. Nezakettir, zerafettir. İsteyen uygular istemeyen uygulamaz. Kepçe iyi bir seçenek...
Ben görüyorum sürekli aslında eller temizse en sağlıklı olanıymış ama asla tercihim olmaz tabi benim de..hakkaten yaaa burda da görgü kuralları elle yemeyi gerektiriyor, çatal kaşık vermiyorlar geleneksel lokantalardabir arap düğünü videosunda :) canlı görmek nasip olmasın.
Harikasin ne zaman cevap vermissin die takip ediyordum. Adab-i muaseret dersleri verilmeli okullarda diye dusunuyorum. Sofrada,sokakta, evde nasil davranilir nasil davranilmaz ogrense keske insanlar. En azindan baskalarinin yaninda buna uygun davransalar, kimse kimseden igrenmek zorunda kalmaz benim gibi. Yoksa avucla yesin yalnizken bana ne:)Konu bu yöne kaymasın diye dün akşamdan beri cevap yazmıyorum ama son kez yazayım. Çok alıntılandım.
1600'lü yıllarda ortaya çıkmış. Kuralları koyan bir kişi yok, zamanla kendiliğinden oluşmuş kurallardır.
Sofra adabı bazı insanlar için önemlidir. Sizin için olmayabilir. İstediğiniz şeyle istediğiniz yemeği yiyebilirsiniz, isterseniz kepçeyle yiyin. Ama pilav ve bütün ana ve yan yemekler çatalla yenir. Sadece çorba ve bazı tatlılarda kaşık kullanılır.
Batılılılaşma özentisi falan da değildir. Dediğim gibi sadece adab-ı muaşeret kuralıdır. Nezakettir, zerafettir. İsteyen uygular istemeyen uygulamaz. Kepçe iyi bir seçenek...
Konu bu yöne kaymasın diye dün akşamdan beri cevap yazmıyorum ama son kez yazayım. Çok alıntılandım.
Bunlar doğru da ana yemek dediklerinin niteliğine göre değişir o
Kıymalı pirinçli ıspanak var sofrada üstünde de yoğurt bunu Nasıl yiyeceğiz çatalla
Az da olsa suyu var ve onu da yememiz lazım
Ya da güveç türlü vs
Bu yemek kültürüne göre değişir o nedenle
Örneğin yabancıların bizim gibi çorbası da yok ne bileyim bir ara dukan diyeti okudum nişasta olabilir bir kaşık diyor
Ne yapayım Nişasta dedim çorbaysa katacakmışız kırk yıl düşünsem aklıma gelmez
Kuralları yemeklere göre değerlendirmek gerekebilir sanki
Ayrıca da evde yiyor Ada'm kaşıkla pilav ne var bunda
ben çatalla yerdim artık kaşığa geçtim zira oğlum da benim gibi yemek istedi ve o taşıyamayıp döküyordu ben de kaşıkla yiyorum büyüyünce ikimiz de geçeriz çatala
Canımcım isteyen istediği gibi yesin. Ama kural budur, olması gereken budur. Bütün yemekler çatalla yenilebilir, ıspanak da türlü de. Hem daha zarif hem de daha kolaydır. Ekmeği çatala batırır tabaktaki suyu da halledersin. O sulu yemek kaşıkla yendimi ekmek de parmaklarla birlikte suya banılıyor. Bu kurallar toplumun kendiliğinden, doğaçlama koyduğu kurallardır. Kimse yemek yerken bir başkasından rahatsız olmasın diye.
Oğlun kaç yaşında bilmiyorum ama benim yeğenim üç yaşındayken tam anlamıyla çatal bıçak kullanabiliyordu. Ağaç yaşken eğilir.
Sulu yemek yerken ekmek tüketmek istemediğimizde ne oluyor?Canımcım isteyen istediği gibi yesin. Ama kural budur, olması gereken budur. Bütün yemekler çatalla yenilebilir, ıspanak da türlü de. Hem daha zarif hem de daha kolaydır. Ekmeği çatala batırır tabaktaki suyu da halledersin. O sulu yemek kaşıkla yendimi ekmek de parmaklarla birlikte suya banılıyor. Bu kurallar toplumun kendiliğinden, doğaçlama koyduğu kurallardır. Kimse yemek yerken bir başkasından rahatsız olmasın diye.
Oğlun kaç yaşında bilmiyorum ama benim yeğenim üç yaşındayken tam anlamıyla çatal bıçak kullanabiliyordu. Ağaç yaşken eğilir.
Ekmeksiz besleniyoruz kız biz
Oğlum çatal bıçak tabii kullanır ama çatal ile pilav yerse hem dökülme ihtimali artar hem yemek süresi uzar ve beyin doyma sinyali verir
Yani Eti'ni çatal bıçakla yer ama pilavını kaşıkla
Onlara okulda da öyle alıştırmışlar
Okul etkinliği vardı Hilton da çocuk menü köfte patates pilav bütün çocuklar aynı anda pilavı Nasıl yiyeceğiz dediler
Çocuklara kaşık geldi
Her şey çatalla yenir tabii de şahsen döke saça çatalla yiyen bir insan yerine güzelce kaşığı ile yiyenleri tercih ederim
Sulu yemek yerken ekmek tüketmek istemediğimizde ne oluyor?