• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sevgilim aylardır işsiz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tarih öğretmenliğinin bundan 5 sene önce de ataması yoktu, şimdi de yok. O bölümü okumayı tercih ederken iş bulmanın sorun olacağını kabullenmiş olması gerekmez miydi?

Üniversite okurken mezuniyet sonrası iş imkanlarını da değerlendirmek, bir çok etmeni göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Kendisi Arabistandan geldi buraya o zamanın şartlarında onu tercih etmek zorunda kalmış. Yine de bu üniversite okuyup işsiz olmayı kabullenmeyi gerektirmiyor bence...

Erkeklerin özel ders verme ihtimali daha düşük oluyor piyasada çok fazla tecrübeli öğretmen var doğal olarak ebeveynler onları tercih ediyor.
Ben özel ders veriyorum 4 aileye hepside kadın hoca istiyor erkek istemiyorlar kesinlikle. Bu konuda onun için çok şansız maalesef...
Bu düşüncenize katılmıyorum.
Eşim matematik öğretmeni ve yıllardır özel ders veriyor.
Kız öğrencisi çoğunlukta oluyor her yıl.
Bir ekipleri var birbirlerine öğrenci pasladıkları bir öğretmen hariç hepsi erkek.
Erkek arkadaşınızın branşı özel ders için uygun değil.
Ne yazık ki branşı atama için de sıkıntılı.
Uzun yıllardır özel eğitim kurumlarında çalışan biri olarak sosyal bilimlerde farklı bir alanda master yapmasını veya yeteneğine göre farklı iş kollarına yönelmesini tavsiye ederim.

Sevgilinize üzüleceğinize kendinize şimdiden üzülmeye başlayın derim.
Medya demişsiniz, bizlerin durumu herkesten fecaat.
Ya maşa olacaksınız ya kukla ya da torpilli, aksi halde sigortasız asgari ücret bile olmayan maaşa talim.
Bu durum ülkemizin kanayan yarasıdır, donanımlı gençlerimizin heba oluşuyla bir ülkenin çöküşünü 40 50 sene sonra izleyeceğiz.
Çünkü her şeyin başı eğitim diyoruz ama o eğitimi doğru yerde kullanmaktan aciz biz toplumız biz.

Kendisi Arabistandan geldi buraya o zamanın şartlarında onu tercih etmek zorunda kalmış. Yine de bu üniversite okuyup işsiz olmayı kabullenmeyi gerektirmiyor bence...
İşsiz olmayı kabullensin demedim. O alanda iş bulmanın zor hatta imkansız olduğunu kabul etsin dedim. Şartları nedir biz bilemeyiz, tarih mezunlarının çoğunun ya açıkta, ya başka meslekte olduğunu biliriz sadece.

Dili varsa girsin sınavlara alsın kokartını turist rehberi olsun. Hem branşı uygun, hem yabancı dili var. Güzel para kazanır, meslek edinir, iş bulur. Şu şartlarda öğretmenlik peşinde koşmanın pek anlamı yok gibi.

Sevgilinize üzüleceğinize kendinize şimdiden üzülmeye başlayın derim.
Medya demişsiniz, bizlerin durumu herkesten fecaat.
Ya maşa olacaksınız ya kukla ya da torpilli, aksi halde sigortasız asgari ücret bile olmayan maaşa talim.
Bu durum ülkemizin kanayan yarasıdır, donanımlı gençlerimizin heba oluşuyla bir ülkenin çöküşünü 40 50 sene sonra izleyeceğiz.
Çünkü her şeyin başı eğitim diyoruz ama o eğitimi doğru yerde kullanmaktan aciz biz toplumız biz.

Çok şükür ben şuanda medyadan kazanıyorum ondan bir tık daha iyiyim. 4 senedir iş peşinde kovaladım bizim alan çok geniş illaki bir yere atıyorsun kendini. Şuan köklü bir gazetede internet editörlüğü yapıyorum mezun olunca da kadrolu gireceğim inşallah.
Sevgilim subay olmayı düşünüyor bu sene yaşı için son şansı . Ondada kararsız çünkü subaylık zor bir meslek bakalım ne gösterecek yok.
Ben sadece üniversiteli işsizlerin neden bu kadar çoğaldığını ve kimsenin bizi görmediğini belirtmek istedim içimde bir dert oldu.

Çok şükür ben şuanda medyadan kazanıyorum ondan bir tık daha iyiyim. 4 senedir iş peşinde kovaladım bizim alan çok geniş illaki bir yere atıyorsun kendini. Şuan köklü bir gazetede internet editörlüğü yapıyorum mezun olunca da kadrolu gireceğim inşallah.
Sevgilim subay olmayı düşünüyor bu sene yaşı için son şansı . Ondada kararsız çünkü subaylık zor bir meslek bakalım ne gösterecek yok.
Ben sadece üniversiteli işsizlerin neden bu kadar çoğaldığını ve kimsenin bizi görmediğini belirtmek istedim içimde bir dert oldu.
Bir arkadaşımın oğlu KTÜ Matematik Mühendisliği'ni bitirdi ne yazık ki iş bulamadı.
Milli Savunma Bakanlığının açtığı sınavla sözleşmeli personel olarak orduya girdi.
Memnun halinden.
Bu seçeneği de düşünsün genç adam.

biraz da bölüm okurken ileri görüşlü bakmak gerekiyor artık.puanım yetti ya da kolaydır iyidir hoştur diye okursan nereye gidersen git bu böyle biraz da.tarih öğretmenliği okurken bunu bilerek okumuyor muydu? yani bir odtü yazılım mühendisliği falan okusa şaşırırdım ama buna şaşırmadım.

İşte bizim sektörün en büyük oyunudur o, mezun olumca kadroya geçirmek!
Aaa bir bakıyorsunuz kadro alamıyoruz, ya olduğun şekilde devam edeceksin ya da yollarımızı ayırıyoruz yalanı!!!
Bizim ülkede öğrenci mi biter, en büyük kandırmacadır ve ne yazık ki hepimiz inanıyoruz buna.
Aman haa diyeyim yerinizi sağlama alın ne yapın edin iyi ilişkiler kurarak, bağlantınızı koparmayarak ve mezun olmayı beklemeden kadro diye direterek.

Konunun özüne gelince, 100lerce üniversite var ama istihdam yok.
Okutmak mesele değil, iş sahası kurmak gerek.
Sorun bu.
Eskiden üni mezunu azdı, iş alanı çoktu ve yükselme imkano vardı.
Şimdi iş alanı yok, emeklilik yaşı olmuş 65, kadrolar dolu, zibille üni mezunu var ama çalışacak yer yok.
Çocuk sesine yaşlılıktan tahammül edemeyen öğretmenler emekli olacak ki, sevgiliniz gibi niceleri atansın.
Önce emeklilik yaşı geri çekilecek, ardından otoban, köprü, avm, cami ve bilimum ‘en büyük yapı’ sevdamızdan vazgeçip, iş alanları kurmamız gerek.
Çoklu isdihtam sağlanacak fabrikalar, projeler, arge merkezleri, yerel yapılanmaya gidip, bölge bölge o şehri ve çevresini kalkındırarak ülkece ayağa kalkabiliriz.

Görüşmeye gidip olumsuzlar arasına alınan birinin iş için elle tutulur bir yanı olmadığı halde bir telefonla işbaşı yaptırıldığını duydu bu kulaklar..
Şaşırmıyorum şaşırmıcam da.
İnsanlara kolay git Satış Danışmanlığı yap, git Çağrı merkezine gir iş beğenmiyorsun demek.
Ama insanlar potansiyelinin farkındayken ve bunca çaba göstermişken mutlu olacakları işleri yapamıyorlar çok yazık.

Salı günü işe alım için mülakat yaptım. İstediğimiz tek kriter lisans mezunu olması.
Başvuran genç: 29 yaşında
Elektrik elektronik mühendisi.
İçimden vay be bu ülkede bu branş da mı işsizmiş dedim.

Neyse sorulara geçtik. Daha önce bir yerde çalıştınız mı?
Yok çalışmadım, daha okul biteli 6 ay oldu zaten

Ben (içimden): Nasıl yani yaş 29, okul yeni bitti.

Aday: Fakülteyi 8 senede bitirdim de.

Bu arada ailesinden başka şehirde okumuş. Okurken part time iş yaptın mı diye sordum. Hayır yapmamış.

Erkek, 8 sene aileden para alıp okumuş (!). Ve ufak bir katkı yapayım dememiş. Ya da ailem bana oradan para gönderiyor, dişimi sıkıp 4 senede bitireyim dememiş. Hadi 5 olsun. 8 sene ne yahu.

İşe almadık dememe gerek var mı?

Şimdi düşünüyorum, bu çocuğun kız arkadaşı kendi kendine “ne güzel bir branş mezunu, neden bunu mühendis olarak işe almıyorlar ki” diye düşünüyor mudur? Sevgilim hak ettiği yere gelemiyor önyargılı insanlar yüzünden diyor mudur?

Bu mesajı okuyan öğrencilere notum: Sosyal sorumluluk projelerine katıldım, şu yaz tatilinde yatmak yerine şu projede gönüllü çalıştım diyenleri işe aldık.

Üniversite hayatınızı sabah git, arada kafede otur, akşam gel şeklinde harcamayın. Yatırım yapabileceğiniz en kritik zaman dönemi burası. Lütfen.

Salı günü işe alım için mülakat yaptım. İstediğimiz tek kriter lisans mezunu olması.
Başvuran genç: 29 yaşında
Elektrik elektronik mühendisi.
İçimden vay be bu ülkede bu branş da mı işsizmiş dedim.

Neyse sorulara geçtik. Daha önce bir yerde çalıştınız mı?
Yok çalışmadım, daha okul biteli 6 ay oldu zaten

Ben (içimden): Nasıl yani yaş 29, okul yeni bitti.

Aday: Fakülteyi 8 senede bitirdim de.

Bu arada ailesinden başka şehirde okumuş. Okurken part time iş yaptın mı diye sordum. Hayır yapmamış.

Erkek, 8 sene aileden para alıp okumuş (!). Ve ufak bir katkı yapayım dememiş. Ya da ailem bana oradan para gönderiyor, dişimi sıkıp 4 senede bitireyim dememiş. Hadi 5 olsun. 8 sene ne yahu.

İşe almadık dememe gerek var mı?

Şimdi düşünüyorum, bu çocuğun kız arkadaşı kendi kendine “ne güzel bir branş mezunu, neden bunu mühendis olarak işe almıyorlar ki” diye düşünüyor mudur? Sevgilim hak ettiği yere gelemiyor önyargılı insanlar yüzünden diyor mudur?

Bu mesajı okuyan öğrencilere notum: Sosyal sorumluluk projelerine katıldım, şu yaz tatilinde yatmak yerine şu projede gönüllü çalıştım diyenleri işe aldık.

Üniversite hayatınızı sabah git, arada kafede otur, akşam gel şeklinde harcamayın. Yatırım yapabileceğiniz en kritik zaman dönemi burası. Lütfen.

Haklı olduğunuz noktalar var fakat çoğu zaman kendinize yatırım yapsanız da iş bulamıyorsunuz.
Şekil A: Erkek arkadaşım. 2 yabancı dili var , 25 yaşında Arabistan doğumlu, Arapça tez teslimi etmiş kendini geliştirmiş kültürlü bir birey fakat tarih öğretmenliği alanında iş bulamıyor kendisi. Kpss hazırlanmaya başladı oradan da atanır mı atanmaz mı kim bilir.
Maalesef toplumumuzda torpilsiz iş çok nadir dönüyor...
İstihdam arttırılmalı , gençlere yer verilmeli. Emeklilik yaşı erkene çekilmeli ve yeni jenarasyona fırsat verilmeli.
Lisedeyken bir ayağı çukurda öğretmenim vardı adam sürekli unutuyordu ders anlatamıyordu havada kağıt uçuşuyordu onu görmüyordu o kadar yaşlıydı ama emekli olmuyordu. Halen daha okulda üstünden 8 sene geçti.
Üniversiteli işsiz oranları çok fazla...

9 aydır birlikteyiz. Kendisi Marmara Üniversitesi Tarih Öğretmenliğinden mezun fakat mezun olduğundan beri ( 1 sene olacak neredeyse) işsiz. Kpss hazırlanmasını söyledim o sırada başka işe girmesini engelledim çünkü Kpss son şans. Özel okullar almıyor, tecrübe istiyorlar. Dersaneler 600 tl maaş yol yemek yok haftanın 6 günü iş başı diyor şaka gibi.
Neden emeklerimiz sömürülüyor ? Neden her yerde torpil geçiyor ? Tanıdıksız kesinlikle almıyorlar... Kaç yere cv bıraktı ve referans istiyorlar şaka gibi.
Bende 2 aya mezun olacağım. Medya sektöründeyim.
Hemen hemen her sektör böyle. Üniversite mezunu olup işsiz kalıyoruz. Sonra da iş beğenmiyorsunuz gidin marketlerde çalışın oluyor. Yıllarca boşuna mı emek veriyoruz ?
Arapçası anadili ingilizcesi orta donanımı var ama işsiz aylardır.
Gerçekten bazen bu ülkede yaşamaktan nefret ediyorum...
Üniversiteli gençler neden işsiz ?

Tarih öğretmenliği biraz zor iş bulması malesef. Ana dili gibi arapçası varsa çeviri ofisleri , turizm acentaları gibi dilini kullanabileceği yeni bir alana bakması bence iyi olur.

9 aydır birlikteyiz. Kendisi Marmara Üniversitesi Tarih Öğretmenliğinden mezun fakat mezun olduğundan beri ( 1 sene olacak neredeyse) işsiz. Kpss hazırlanmasını söyledim o sırada başka işe girmesini engelledim çünkü Kpss son şans. Özel okullar almıyor, tecrübe istiyorlar. Dersaneler 600 tl maaş yol yemek yok haftanın 6 günü iş başı diyor şaka gibi.
Neden emeklerimiz sömürülüyor ? Neden her yerde torpil geçiyor ? Tanıdıksız kesinlikle almıyorlar... Kaç yere cv bıraktı ve referans istiyorlar şaka gibi.
Bende 2 aya mezun olacağım. Medya sektöründeyim.
Hemen hemen her sektör böyle. Üniversite mezunu olup işsiz kalıyoruz. Sonra da iş beğenmiyorsunuz gidin marketlerde çalışın oluyor. Yıllarca boşuna mı emek veriyoruz ?
Arapçası anadili ingilizcesi orta donanımı var ama işsiz aylardır.
Gerçekten bazen bu ülkede yaşamaktan nefret ediyorum...
Üniversiteli gençler neden işsiz ?
medya sektörü dahada berbat diye duymuştum...üniversite bitirmekle olmuyor artık, kendinizi çok yönlü geliştireceksiniz,
ayrıca herkes memur olmak istiyor, bu olanaksız...üniversite okurken bedava bile olsa girip şirketlerde staj yapmalı, ayrıca yabancı dil öğrenmeli, sizi üstün kılacak donanımlar elde etmelisiniz, ayrıca boş durmaktansa, başka bir iş dalıda olsa geçici çalışmalı, en azından aktif olur bunalıma girmessiniz....mezunlar kendilerini üstün görüp, başka iş dallarını küçümsüyorlar bu çok yanlış, o beğenmediğiniz işlerde çalışırken, başka kapılar açılabilir..örneğin bir yerde tezgahtarsın,
işadamı bir müşteriye denk gelirsin, hayatın değişir...şu an çok ünlü ve zengin insanların çoğu, en dipten gelmişlerdir...
ayrıca cv gönderip, beklemekle olmaz, gerekirse kapılarına dayanacaksınız, eş dost kim varsa çekinmeyip haber edeceksiniz...bazı gençleri görüyorum mesela, kendileri değilde, anne babaları koşturuyor iş bulmaları için...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back