Merhaba Arkadaşlar.
Şeker hastalığı günümüzde artık korkulacak bir hastalık değildir. Lütfen kendinize şeker hastasıyım veya adayıyım hayat bitti, korkuyorum tarzında yaklaşmayın.
Bununla yaşamaya alışmak ve hayatınızı yeniden düzenlemeniz gerektiğini unutmayın.
Şeker hastalığı hakkında arkadaşlar güzel bilgi vermişler. Yaşadıklarımdan ve uyguladıklarımdan bazı bölümleri aktarmak istiyorum.
Şeker hastası olunca tamamen vucuttan şekeri kesmek karaciğerin iflasına neden olacağı için yapay şekerler yerine (çay şekeri, çikolata vs) doğal şeker içerikli gıdalar yiyin.
Ana kural artık 3 öğün değil 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere 24 saatte 6 öğün yenmesidir.
3 Ana öğün içerisinde doktorunuza danışacağınız vucut yapınıza uygun yemekler tercih edin.
3 Ara öğün iki ana öğün arasındaki zaman diliminde yiyeceğiniz gıdalardır. Aman dikkat ara öğünler ana öğün gibi yemek değildir. 1 Elma ve 1 çay bardağı süt, bir avuç kuruyemiş, kurutulmuş meyve olabilir. Önemli olan yiyeceğiniz meyvenin şeker miktarıdır. Özellikle şeker miktarı belli olmayan elma - armut - üzüm gibi gıdaların yanında mutlaka 1 bardak süt içmenizde fayda vardır. Ara öğün sırasında şeker düşmesi olacağından birden yükleme de şekeri çıkartabiliyor. Süt dengeleyici bir unsur taşıyor. Ayrıca aslında her insanın uyması - uygulaması gereken bir zincir olan aşağıdaki maddeler de işinize yarayacaktır.
1- - Herşeyden önce moral şeker hastalığının 1 numaralı yardımcısıdır. Stres günümüzün modası ve hepimizde bol miktarda var. Ne olursa olsun moralinizi bozacak olaylardan - kişilerden - yaşam şeklinden uzak durun.
2- Size keyif veren ne varsa onu yapmaya çalışın (El işi - resim - müzik - yürüyüş vs)
3- Asla bedensel hareketleri bırakmayın.Tembellik yapmayın.
4- Su için
5-Herşeyden önemlisi artık beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin.
6- Hamurdan - börekten - tatlıdan (3 beyazı yavaş yavaş uzaklaştırın) Ama tamamen hayatınızdan çıkartmayın.
7- Diyet yemekleri öğrenin. Ağırlıklı olarak sebze yemekleri yapın ama az yağlı tuzu azaltın.
Kurallara uyduğunuz sürece sağlıklı sanılan kişilerden daha uzun ve daha sağlıklı yaşayacağınızı unutmayın.
Veee tabi ki bütün bunlardan önce mutlaka DOKTORunuz ile sürekli irtibat halinde olun ve hastahanelerin
Endokrinoloji bölümüne gidin.
Herkese sağlıklı günler diliyorum...a.s.