- 1 Mart 2007
- 6.009
- 12.278
- 37
Pazar kısmı dolu dolu alırdıktan azı karar safhasına geçtik, kurban bayramı önü kurban kesme durumu var yakın geçmişte insanlar et yine pahalı iken kurbanı bekler kurban da eti olurdu. Şimdi ortalama 7 kişilik hisse kişi başı 12 15 bin arası.Kilosu 70 liradan satılan bamya kazandık, mesajın alt metninde ironi vb yok dümdüz bir mesajdır onu belirteyim de başka yerlere çekilmesin.
Kazen et fiyatlarından bahsetmiş ki haksız değil, bende dün pazara gideyim malum havalar sıcak zeytinyağlı yemekler daha çok tüketiliyor diye sebze alayım dedim, bu arada hemen altını çizeyim yaşadığım yer yeni yeni ilçeleşen etrafında tarım ve hayvancılıkla uğraşılan birçok köyün olduğu bir yer, kendi üretimi bile bölge halkına yeter ama işte üretim maliyetleri çiftçinin belini büktüğünden bir zamanlar birçok yerden ucuz olan beldemizde fiyatlar uçtu gitti, bir gittim bamyanın kilosu 70 lira, taze fasulye 50 lira, bezelye 25 liraydı, ki meyve sebzeler buradaki tarlalarda yetişiyor dışarıdan pek ürün gelmez bize, bayram nedeniyle farklı şehirlerden gelen insanların fiyatlar İstanbul’a yaklaşmış söylenmeleriyle alışveriş yaptım, haklılar mı haklılar ama çiftçi de haklı.
Çiftçilerin hasat zamanı paramız var ki ithal ediyoruz denip yurtdışında patates soğan buğday vs ithal ettik, hayvancılıkla uğraşanları desteklemek yerine yurtdışından et ithal ettik, para birimi TL olan ülkemizde mazotu gübreyi yemi dövize endeksledik, dolarla mı maaş alıyorsun dedik ama ülkedeki her kalem malı buna nakliye sırasında otobanlardan köprülerden geçiş de dahil dolar kuruna bağladık, piyasadaki fiyatları dengelemek yerine çözümü hep dışarıdan mal getirmekte bulduk sonuç bu.
2 parça ete, 3 parça sebze meyveye dünya para verip duruyoruz, ki biz kuru dal dikseniz yeşeren toprakları verimli bir ülkeyiz.
Çoğumuz amca gibi artık. Hayır ikramiyesi çok büyük bir rakammış gibi söyleyen kadın