• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Lise Yorum ve Soruları Saysal m EA m?

bende lise 1 den lise 2 ye bölüm tercihi yaparken fen bölümünü seçmiştim...Fen bölümüne gitmemin nedeni
kabiliyetli olmamdı..Fakat ne kadar yetenekli olursan ol alt yapı olmadıktan sonra afedersin ama bi boka yaramıyor..Yani anlatmak istediğim öncelikle alt yapının iyi olması 2.si ise kabiliyetli olman ve çok çalışkan olman.(her öğrencinin çalışkan olması gerekiyor ama fen öğrencisinin daha da çalışkan olması gerekiyor ) Ve ayrıca düz liseyse de okuduğun lise fen bölümüne geçmeni tavsiye etmem...Neden diceksin düz liselerin fen bölümü öğrencilerinin üniversite kazanma olanağı çok düşük oluyor...E zaten bu devirde lise diploması hiç birşeye yaramıyor at çöpe gitsin resmen :D

valla sözel derslere ilginiz varsa ve ea ile alan bi bölüm istiyorsanız ea seçin bencede. benim edebiyata filan ilgim olsaydı hiç düşünmez ea seçerdim akannehir
tabi yeni sınav sisteminde sayısalcıların ea sınavına girip de sözel bi bölüme gitme şansı da var ama eacıların sayısal bölüme gitme şansı nerdeyse sıfır...

ben daha lise 1deyim ama ea'da kararlıyım çnkü çok fazla kuzenim var onalrda hep 1 2 yaş büyükler 2 kuzenim sayısal seçti ve ikisininde fiziği 1 geldi iki dönem ve şöyle söyleyebilirim ikisininde karnesindeki en kötü not 4dü ve o da 1 tane olurdu. tabi sen modern fizik kaldırırım fizik kimya aşığıyım 4 sene çekerim diyorsan ayrı ama hocalrı da tanıyıp karar ver hocalrın etkisi çok büyük pişman olma sonradan ma bnce sonuna kadar eaa kaydirigubbakcemile2

sayısal derslerim iyi oldugu icin o bölüme gitmistim. özveri gerektiren bir bölüm. ipin ucunu kacırdınız mı tutması zor oluyor. ancak düzenli calısırsanız asırı zevkli :) sayılarla aranız iyiyse, konularla baglantı kurmayı seviryorsanız ve en önemlisi formul ezberlemek hosunuza gidiyorsa :) hic düsünmeden secin derim.. esitagırlık ise bana göre sayısala göre daha rahat bir bölüm.. hem sosyal yasantını hem de derslerini beraber götürebilmen icin önünde uzun bi zaman oluyor. ancak sayısalda agırlık derslere verilmesi gerekiyor :)

bölüm seçimini yapmak için sene sonundaki karne notlarına bak.
mat-geo-fizik-kimya-biyoloji 4-5'lerdeyse sayısalı seç.o dersler 1 olduktan sonra sayısal seçmenin bi anlamı olmaz çünkü.zaten onlar 1 olduktan sonra sınıfta kalırsın.
karnene göre türkçen ve matematiğin iyi olursa o zaman ea'yı seç.
yani sene sonundaki karnene göre hareket et.hangi mesleği istiyosan o mesleği ilgilendiren dersleri yüksek tutmaya özen göster.

bende ilk başlarda sayısal diyordum.mimar olmak istiyordum.ama fizik kimya biyolojiden falan nefret ederim hiç çalışasım gelmiyodu o derslere,zorlada sevcek değililim en iyisi eayı seçiyim dedim.ama bu arada ingilizcemde çok iyi ve e sevdiğim ders.matematijtende soğudum.dili seçtim :P
ama okulun başındayken hiç aklıma gelmezdi dili seçeceğim.sayısal diyordum yani.

hangi dersleri seviyorsan,başarabileceğine inanıyorsan onu seç.okulun sonlarına doğru herşey belirleniyo hangi bölümü seçeceğin netlik kazanıyor ilk başlarda aralarda kalsanda.

gerçi 1sene olmuş konu açılalı ama :P

slm bnm derslerim lise 1 de iyiydi sayısalı seçmiştim ama lise 2 ye geçtiğimizde biz taşınmak zorunda kaldık okulum değişti ayrıca evimiz tadilatta olduğu için 2 ay dayımların yanında kaldım çoookkk zor günlerdi ilk defa ailemden ayrıldım okula 1 hafta gecikmeli basladım sınıfı sevmedim falan sonuçta notlarım düştü bende dilekçe yazdım ve lise 3 te ea geçtim ama 8 tane dersi verdim hemde sınavlardan 3 gün önce haberim oldu 3 dersi bi günde çalıştım kitapları buldum biyerlerden bana lise 3 bittiğinde haziranda olucaksın sınavları demişlerdi 15 tatilden bi döndüm bu hafta sınav var bu sınavların içinde müzik ve kütüphanecilik falan da vardı düşün hocanın karsısına gidip istiklal marşı okudum nese çok uzattım demem o bölüm seçerken dikkatli ol sonradan bidaha eziyet çekme

tatlım ben sayısalcıyım. evet biraz zor bir bölüm ama sana her zaman artısı olacak. ea sözelcilerin yaptığı soruları sende yaparsın ama ea ve sözelciler sayısal yapamaz. genel olarak konuşuyorum istisnalar var tabi

Canım yeni yönetmeliğe göre sen değil e-okul seçiyor bölümünü.Bu sorundan muzdarip oldukça tanıdığım da bulunmakta.Fakat yine de sistemin biraz(!) saçma olduğunu düşünmekteyim.Örneğin kişisinin matematiği zayıf olmasına karşın e-okul kişiyi sayısala atmakta...Bu durumdan muzdarip arkadaşlar ne yapabilirler?Ancak seneye dilekçe verip bölüm değiştirebilirler yapacakları başka bir şey yok malesef..
Dipnot:Konunun başlığı göz önünde bulundurulduğunda verdiğim bilgi bundan sonra bölüm seçecekler için geçerli(ki sistem bu yılın başında ilk kurbanlarını vermiştir:))

Son düzenleme:
ea veya sayısal olması senin yeteneklerine ve istediğin mesleklere göre değişir ben mesela lisedeyken ea seçmiştim

Bence yeteneğin varsa sayısalı seçmen senin için iyi olur..
Hem daha çok seçebileceğin bölüm meslek var..
Hem de fazla sayısalcı yok.. Bu yüzden puan düşük olsa bile girebileceğin yer çok ..
Ama senin hedefine bağlı olan bişey..
Eğer Piskoloji okumak istiyorsan Sayısalda işin ne di mi ?

Fendeyim ama TM de iyi bölümdür. Ben sosyali bile severim. Fen seni sınavlara hazırlar, yani ygs ve lys'ye.. Fende gördüğün fizik,kimya buna yarar zaten. Yoksa kimse günlük hayatta atışları, kimyasal tepkimeleri falan görmüyo yani. TM'deki tarih,coğrafya ise geneldir, mesleğin her ne olursa olsun bilmen gerekir, bilinçli bi bölüm bana kalırsa. Hiçbir zaman da diğer fenciler gibi tm'leri küçümsemedim, küçümsemem de. Ayrı bi yerleri var onların. Fizik,kimya yapamayabilirler ama kesinlikle yorum yapabilmeleri, ikna yetenekleri, doğru düzgün cümle kurabilmeleri birçok sayısalcıya sonsuz basar. Sen sayısalcısındır ama kendi tarihinden,dilinden haberin yoksa,iletişim yeteneğin 0'sa, bırak olmasın hayatında fizikmiş kimyaymış. Lise 3'teyim ve 11. sınıf TM'de olan yakın arkadaşım haftada 3 saat fizik görüyo, biz de haftada 3 saat fizik görüyoruz. TM'lerin,sosyallerin derslerini de görüyoruz örneğin tarihti felsefeydi vs. Ama bunları görmemiz sayısal bölümün çok yönlülüğünü göstermez, esas TM ve sosyalin gerekliliğini gösterir. Fizik,kimya,biyoloji işin kişiye kalan kısmı, zevkine kalmış bişey. ıstersen yaparsın bunları, istemiyosan kimse seni zorlayamaz,kimse kimseye "aptal", "gerizekalı" muamelesi de yapamaz. Genelde fencilerde vardır bu durum ama birçoğu da zaten zavallı konumunda gözümde.

bende cok celiskide kaldim esit agirlik istiyorum ama meslek sansin yok diyorlar fizik kimya falan yapamiyorum mat ta zorlaniyorum ama sadece bi ders e odaklnmak benim icin daha iyi olur diye dusunuyorum edebiyat tarih cok zor gelmiyor kitap okumayi cok sevdigim icin yapabilirim bence sizin gorusleriniz neler?

9.Sınıfta görülen sayısal derslerle üst sınıflarda görülen sayısal derslerin -zorluk bakımından- zerre kadar alakası yok.9'dan sonra sayısal dersler alanlaştığın için çok daha zorlaşıyor.9'daki çalışma temponla üst sınıflarda çalışmaya kalkarsan sana garanti veriyorum sınıfta kalman kesin.Kendimden biliyorum çünkü.Bu sene ilk sınav notlarım resmen rezaletti,4 zayıf vardı.Günde yaklaşık 4-5 saat -sağlıklı- çalışmayı göze alabiliyorsan hiç durma gel sayısala :)

burda hayatın boyunca ne yapmak istediğin 2 sene boyunca çekecegin sıkıntıdan daha önemli
mesela bilgisayar mühendisi olmak istiyorsun
2 sene lisede artı ilk iki senede üniversitede biraz matermatik fizik dersin olur
ama sonra bilgisayar mühendisliginin ana derslerinin matematikle fizikle alakası yoktur
yani max 4 sene sıkıntı çekmek mi hayatın boyunca sevmediğin bir işi yapmak mı?
ayrıca öss konusunda yapamıyoruma katılmıyorum yapmak istemiyorum diyebilirsin
ama yeter ki iste istedikten sonra mutlaka yaparsın
evet belki bazıalrı daha cabuk kavrıyor
onlar 1 saat calısırken sen 3 calısaksın
onlar 100 soru ile yetinirken sen 300 cozmek zorunda kalırsın
ben üniversite yıllarımı çok özlüyorum ve inanın iyi bir üniversitede o 4 5 yılı geçirmek cektiginiz eziyete fazla fazla degiyor.
bölüm secerken karakterinize de cok dikkat edin .
nelerden hoslanırsınız
ben cok iyi bir puan yapıp cok iyi bir üniversitede okudum
ama gelin görün kü su an 28 yasındayım
ve secimimin bana uygun olmadıgını dusunuyorum
endüstri mühendisligi okudum üzerine isletme masterı yaptım güya hayalimdi 13 14 yasından beri is kadını olcaktım genel müdür falan filan
ama hic de öyle degilmis su an her gün ise gelmek eziyet bana
ben bilim yapmak istiyorum arastırma yapmak istiyorum
her allahın günü bir ofis binasna kapanıp kalmak ve aynı seyleri yapmak istemiyorum
su an sizin yerinizde olsam yapıcagım sey su olurdu
eger imkanım müsaitse kariyer danısmanları var
onalrdan yardım alırdım
ya da internette ücretsiz yapabielceginiz karakter testleri var , sonuclarına göre size meslek önerilerinde bulunuyor.100% dogru olmasa bile sizi yönlendirme konusunda yardımcı olabilir.

Evet, artık çoktan seçmiştir ama madem ki önceki sayfalarda Atatürk'ün sözleri ile bu konu bağdaştırılmış ...
Dünyada her şey için , medeniyet için, hayat için , başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir,FENdir. ılim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, doğru yoldan sapmaktır"

Doğru ama Atatürk gibi çok yönlü bir insanın sadece fene yönelmemizi isteyeceğini sanmıyorum. Eğer öyle olsa bu ülkenin hukuku, bu ülkenin dili, bu ülkenin sanatı kimden sorulur ?

Bkz:

“Ulusal bilincin ayakta kalabilmesi, uyanık bulunması için DıL ile TARıH uğrunda çalışmak zorundayız.”

“SANATsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
“Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.”

Bir insan yetenekleri yönünde ilerlemezse vakit ve enerji kaybından başka hiçbir şey olmaz. Kendimizi nereye uygun görüyorsak orada olmalıyız. Son olarakta Atatürk'ün şu sözünü belirtmek istiyorum.

“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

Bu ülkenin ilime , fene , tarihe , sanata (...) ihtiyacı var. Tartışmaya değil !
Bunun için de insanın yetenekleri hangi konudaysa oraya doğru ilerlemeli . Emin olunmalı ki alan ne olursa olsun eğer severek yapıldığı sürece en iyi noktalara gelinebilinir.

Son düzenleme:
Back