• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Meslek seçimi hakkında?

benim psikoloji mezunu kuzenim gölge öğretmenlik yapıyor + danışan da alıyor ama (kendisi pek bahsetmez fakat ofiste annesi de zaman zaman oluyor çünkü diğer kardeşiyle aynı ofisi paylaşıyorlar) neyse, annnesinin anlattığı şey "çocuk yetiştiremeyen ama yetiştirdiği çocuğu da beğenmeyen (!) aile profili" yani kısacası "param var vereyim bu çocuğu düzeltin" diye geliyormuş en çok danışan bunlarmış. valla bilemiyorum, ben çekemem (zaten o yüzden tıp da okumadım ben insanla uğraşamam arkadaş)
dert dinlerim, severim, çok empati yaparım vs. ama ben ülkedeki hele "psikolog" gibi "lüks" (!) harcama yapabilecek profille geçinemiyorum. özel okul verileriyle de geçinemiyorum mesela. Allah özel okul öğretmenlerine sabır versin, psikologlar da benzeri benim gözümde. ha ama "bilmem ne koçuyum" "bilmem ne danışmanıyım" diye kendini pazarlarsan en çok parayı kazanacağın profil de yine bu profil.

yalnız, psikiyatrist kuzenim de var. o da insan sevmiyor :D hatta bildiğim hiç bir psikiyatrist öyle sıcak samimi yakın tipler değil.
oluyor yani öyle çok da aman aman ben dert dinlerim, insan severim diye psikiyatrist olunmuyor. bence klinik birimleri seçerken nöbet yükü, icapçılık, uzmanlığının zorluğu, puanı, gelir aralığı vs. bi sürü faktör arasında "ay ben insanların derdini" dinliycem gibi bir kafa yapısı çok gerilerde kalan bir sebep.
Ben de çok insan sevmem aslında o da anksiyetemden kaynaklı. Belki de kendim de psikolojik olarak kötü olduğum için hastalarla empati kurup ben iyi bi doktor olup onlara da iyi olacağım diye bi kahramanlık hikayesi tasarlıyorumdur kendi kafamda :KK70: ortaokuldan beri psikiyatri ve psikologa gidiyorum ve karşıma işinde iyi insanlar pek çıkmadı.

Öncelikle sınav sonucu gelmeden bu konuda kaygı hissetme. Tıp hakkında konuşayım kız kardeşim 2006lı çocukluğundan beri tıp istiyordu. Onun da hedefi nöroloji ya da psikiyatriydi. Hatta tıp okuyup yurtdışında nörobilim alanında çalışmak bu işin daha çok bilim alanında olmak istiyordu. Her zaman aşırı başarılı bir kız zaten. İstediği okulu da kazandı. Ama ne oldu sınıfta kaldı. Ve tek o da değil. Her okulun sistemi geçme puanı aynı değil. 1 dersten kalırsan sınıf tekrarı yapıyorsun. Tusa gelirsek önceden cerrahi bölümler daha çok kazanırdı ama artık bu yok. Herkes göz psikiyatri cildiye ister oldu. Rakiplerin senin gibi insanlar. Ve kontenjanlar düştü. Anadoluda çoğu tıp fakültesinde yabancı öğrenciler dolu. Onların kontenjanları da var. Tatmin edici bir maaşları da yok galiba. Şuan tekrar 1. Sınıf. Kız çocukluğundan beri hayal ettiği okula evden 2.5 saat yol çekip arabayla gidiyor. Hayat enerjisi öldü. 2 arkadaşı biri bilkentte bilgisayar yazdı 1. Sınıfta çok iyi yerde staj yaptı. 2 ay eğitime gitti. Biri koç psikoloji yazdı ilk senesinde staj buldu. Onların okul kaygısı asla aynı değil. Onları gördükçe bence pişman oluyor. Tıp okurken de dedesi babası bilindik doktor olan arkadaşları var. Örneğin yine yurtdışı staj imkanlarında onlarla bir olmayacak. 4. Sınıftan biri başvuru yapmıştı. Bir bakmış sınıf arkadaşı gidiyor neden çünkü gitmek istediği okulda bir prof dedesinin arkadaşı. Bunlar aeni üzmeyecekse yaz. Türkiye şartlarında tıp her zaman en iyi bölüm çünkü işsizlik yok. Ortalama üstü kazanır. Ama ideallerin varsa hedeflerin varsa olmayabilir. Benim için sorun yok acil yazarım kadın doğum yazarım dersen orda burda zorunlu hizmetimi yaparım dert değil dersen ona göre seç. Kimseyi dinleme.

Öncelikle teşekkür ederimm. Psikoloji okursam ve sevmediğime karar verirsem başka bir şey saçma şansım çok yok. Ama tıpta istemediğim kadar yan dal var. Artı olarak direkt iş bulma mevzusu da var tabi bi de diğer meslek dallarında da çok hoşlandığım bi meslek dalı yok, babam mühendis olmasına rağmen zerre kadar mühendislik düşünmedim aynı zamanda diş ve eczacılık da mesela. Belki ailem öyle yönlendirdiği içindir ama bana uygun olmayan meslekler olduğunu düşünüyorum. (Tabii annem ver eczacılığı git bi sene kalma dese de kaldım) belki çok iyi bi derece yaparsam o zaman daha iyi bi seçim yapabilirim. Sonuçta tüm bölümler hemen hemen geliyor olacak.

Psikoloijiy bence de geç. Madem fen liselisin bence de tıp uygundur, klinik yapmak istemesen bile biyoteknoloji yapabilirsin hiç yapmak istemezsen de hasta görmeyen bir bölümden devam edersin. Yalnız sıralamanı yükselt bebişim, fen lisesi için 50.000 çok değil mi?

Psikoloijiy bence de geç. Madem fen liselisin bence de tıp uygundur, klinik yapmak istemesen bile biyoteknoloji yapabilirsin hiç yapmak istemezsen de hasta görmeyen bir bölümden devam edersin. Yalnız sıralamanı yükselt bebişim, fen lisesi için 50.000 çok değil mi?
Aslında çok değil😅 30 bin aşağısında yapanlar direkt gidiyor mezuna kalmıyor. Benim de 30 bin yapmam için bi kaç ayt sorusu daha yapmam gerekiyordu yoksa gidiyordum. Bu sene gideceğimden emin gibiyim yani inşallah. Netlerim iyi gidiyor. Teşekkür ederim yorumunuz için♡

50 bin aslında güzel bir sıralama madem ki mezuna bıraktınız çok daha güzel bir sıralama yapabilirsiniz bu sene. Benim fikrim sınava girene kadar derslerinize asılın şu etapta meslek falan düşünmeyin. Sıralamanız geldikten sonra somut bir şekilde şehri, üniversiteyi ve bölümü seçmek için bir sürü vaktiniz olacak nasılsa. Ama şu anda ortada olmayan bir puan sıralama için boş yere kafa yorup belki de motivasyonunuzu düşürüyorsunuz. En güzeli şu anlık derslere odaklanmak diyorum ben 🌸

Merhabalar, uzmanlığını almaya 1 buçuk senesi kalmış olan ( inşallah 🙏🏻 ) bir psikiyatri asistanı olarak ben de birkaç şey söylemek isterim.

Öncelikle tıp , okuması hakikaten çok zor olan ve ciddi çalışma prensibi gerektiren bir branş.

Günde 9-10 saat ders çalışmanızın gerekeceği zamanlar olacak, hem de sıklıkla.

Fakülteyi tamamladıktan sonra TUS gibi dünyanın en zor sınavlarından sayılan bir sınava girmeniz gerekecek ki bu da çok daha fazla ders çalışmanız gerekeceği anlamına geliyor.

Psikiyatri diğer branşlara göre nispeten puanı daha yüksek olan bir branş, yani bu da ekstra çalışma demek.

Kazandığınızda ise insanları dinleyeyim, derman olayım kısmı, pek de hayal ettiğiniz gibi olmuyor.

Psikiyatri ciddi farmakoloji bilgisi içeren ve gerektiren bir branş.

Çok fazla ilacımız var ve doğaları diğer ilaçlardan çok farklı.

Muhakemesi çoğunlukla bozuk olan psikotik veya nevrotik tanılarla haşır neşir olacaksınız.

Bahsettiğiniz kısım uzmanlığı alıp, mecburi hizmetinizi tamamlayıp kendi kliniğinizi açarak kendi tercih ettiğiniz hasta popülasyonu ile mümkün olacak.

Devlet hastanesinde süre kısıtlı olduğu için böyle bir hizmet vermek neredeyse imkansız çünkü.

İyi düşünün derim, psikiyatriden ziyade psikoloji daha uygun gibi geldi bana ( tabi psikoloji alanında ısrarcıysanız )

Merhabalar, uzmanlığını almaya 1 buçuk senesi kalmış olan ( inşallah 🙏🏻 ) bir psikiyatri asistanı olarak ben de birkaç şey söylemek isterim.

Öncelikle tıp , okuması hakikaten çok zor olan ve ciddi çalışma prensibi gerektiren bir branş.

Fakülteyi tamamladıktan sonra TUS gibi dünyanın en zor sınavlarından sayılan bir sınava girmeniz gerekecek ki bu da çok daha fazla ders çalışmanız gerekeceği anlamına geliyor.

Psikiyatri diğer branşlara göre nispeten puanı daha yüksek olan bir branş, yani bu da ekstra çalışma demek.

Kazandığınızda ise insanları dinleyeyim, derman olayım kısmı, pek de hayal ettiğiniz gibi olmuyor.

Muhakemesi çoğunlukla bozuk olan psikotik veya nevrotik tanılarla haşır neşir olacaksınız.

Bahsettiğiniz kısım uzmanlığı alıp, mecburi hizmetinizi tamamlayıp kendi kliniğinizi açarak kendi tercih ettiğiniz hasta popülasyonu ile mümkün olacak.

Devlet hastanesinde süre kısıtlı olduğu için böyle bir hizmet vermek neredeyse imkansız çünkü.

İyi düşünün derim, psikiyatriden ziyade psikoloji daha uygun gibi geldi bana ( tabi psikoloji alanında ısrarcıysanız )

Otrera affına sığınarak, psikiyatri puanı neden yüksek bu bölüme neden talep var? Eğitimi çok, çalışması çok zor ve tüketici. Arkadaşımın annesi psikiyatri doktoru kadın 40ından sonra başka uzmanlık yapıp kaçtı, tükendi. Nerden bakarsam bakayım bence hiç yapılacak bir iş değil, neden tercih ediliyor :KK51:

Otrera affına sığınarak, psikiyatri puanı neden yüksek bu bölüme neden talep var? Eğitimi çok, çalışması çok zor ve tüketici. Arkadaşımın annesi psikiyatri doktoru kadın 40ından sonra başka uzmanlık yapıp kaçtı, tükendi. Nerden bakarsam bakayım bence hiç yapılacak bir iş değil, neden tercih ediliyor :KK51:
Cherrycim, estağfurullah.

Şöyle açıklayayım, hastanesine göre değişmekle beraber genel anlamda nöbet sayısı ve yoğunluğu daha az.

Hasta yakınından şiddet görme ihtimalin daha az.

Çalışma şartları nispeten daha iyi.

Genelde bu sebeplerden dolayı canım.

Ama bana sorarsan, dediğin gibi çok yoruluyorum. Ama bu benim çalıştığım yerle alakalı.

Çoğu arkadaşım nöbette çok rahatlar.

Az önce bir serviste kavga çıktı mesela çok zor yatıştırdık. Son basamak bir hastane olduğu için en ağır hastalar bize geliyor.

Ama olsun, yine de pişman değilim 😊❤️🙏🏻

Yorumunuz için teşekkür ederim 🌸 şöyle ki ben şu anlık psikiyatri istiyorum ama tıp kazandıktan sonra seçebileceğim bir sürü yan dal var. Fakat psikoloji öyle değil yan dalları da psikolojiyle ilgili😅 sevmezsem dahiliye, çocuk doktoru vs bir sürü farklı seçenek var. Psikoloji pek öyle değil gibi.

Mezun yılım ve 50 binden mezuna bıraktım. Hedefim tıp ama tıp fakültesini de psikiyatri seçmek için okumak istiyorum yoksa çok da bi ilgim yok, fen lisesi öğrencisi olduğum için baştan beri sayısaldan hazırlandım, o yüzden eşit ağırlığa geçip psikoloji okuma gibi bi şansım da yok. Bilgim 0 çünkü. Psikologumla konuşurken bence psikoloji alanında bir şey seçme çünkü su dolu bi bardağın taşma seviyesinde gibisin dedi. Yani kaldıramayabilirsin falan dedi. Ben de insanların derdini dinlemeyi, derman bulmayı çok severim. İnsanların belli konulardaki yorumunu düşüncesini duymak bana ayrı bi mutluluk verir. Hayata bakış açımı sorgulatır. Burada da aynı şekilde insanların dertlerini okumak, çözüm üretmeye çalışmak hoşuma gidiyor ama psikologun dediği kafama takıldı. Ne yapmalıyım sizce?
Merhaba , zeki bir öğrencisin önce kendini garantiye alacağın bir mesleğinin olmasını tavsiye ederim 50k sıralamayı bu yıl öne çekersin sen, geleceğin emsleklerini seçip , eğer psikiytr olmazsan da psikoloji okursun mesleğini eline aldktan sonra iyi çalışmalar başarılar diliyorum

Cerrahi değil bu bile büyük sebep. Tr'de cerrahisi olup da yüksek olan tek bölüm estetikten aşırı para kazanan bölümler ( plastik,kbb ). Kimse malpraktis için milyonlar ödemek istemiyor.

Back