Sağlıklı yaşam günlüğüm

İş hayatı nedir ne değildir
Vakti zamanında bir blog yazarında okumuştum. Kenarda dursun..

"......Aslında bunların hepsini açarım. İyi de açarım. Fakat şu son iki üç günde görüp şahit olduklarım, benim yirmi senelik profesyonel hayatımda öğrendiklerimi en üst mertebeden özetler ve teyid eder nitelikte geçtiğinden, sıcağı sıcağına yazayım dedim. Bazılarını sonradan deşmeyi planlıyorum.

# Patronun -ya da üstünüzün- kafasının nasıl çalıştığını anlamak, yapmak istediklerinizi nasıl yapacağınızı ve daha da önemlisi, yaptıklarınızı -yapmayı planladıklarınızı- ona nasıl sunacağınızı etkiler. "Sunum" -sunacağınız şey birebir aynı bile olsa- önemlidir. Patronun -ya da üstünüzün- kafasının nasıl çalıştığını anlayamamak, hayatınızı zorlaştırır. Aynı şeyleri yapacak olsanız bile. Nokta.

# Bir şirkette herşey değişebilir. Patron değişmez. Sadece ikna edilebilir. Fakat değiştirilebilemez. Değiştirmeye çalışmayın, ikna etmeye çalışın. Lafınızla değil, yaptıklarınızı konuşturarak. Olmuyorsa çok zorlamayın. Sınırda bırakın. Yoksa sizi değiştirirler. Nokta.

# "Ben gencim, akıllıyım, eğitimliyim, her b.ku biliyorum, kodum mu oturturum" yaklaşımı, by default doğru bir yaklaşım değildir. Koyunca oturtacak kabiliyette ve zekada olsanız bile, bunun üslubunu tuttaramazsanız, sizi oturtmaya çalışacak hevesli çok olur. Neyi bildiğiniz kadar, onu nasıl sunduğunuz, tartıştığınız da önemlidir. Nokta.

# Tartışmayı bilmek, iyi bir yönetici ya da etkili bir profesyonel olmanın en önemli şartlarındandır. Tartışmada hep kaybeden -ya da kazanamayan veya eşit gelemeyen- tarafta olmak, fayda-zarar maliyeti yerlerde sürünen bir zaaftır. Devam ettirilemez. Türk usulü tartışmak, yani kafa kafaya vuruşmak, genellikle ortadaki konunun büyüklüğüyle orantılı cesamette bir hezimetle sonuçlanır. Elinizde sağlam kozlarınız yoksa, kaçınılması gereken bir durumdur. Tartışmak, iyi bilinmelidir. Nokta.

# İnsan iyi bildiği konularda iyi tartışabilir. Fakat yöneticinin, bazen tam bilmediği konularda da tartışması gerekir. Bu durumları görmezden gelmek veya kaçınmak, size fayda sağlamaz. Bilmediğiniz konularda nasıl tartışacağınızı öğrenmeniz gerekir. Üsluba tikkat!

# Mış gibi yapmak, bardan hatun kaldırırken işinize yarayabilir. İşte hiçbir işinize yaramaz. Dökülür üstünüzden. Konumunuz gereği yapmanız gerekenlerle, doğal naturanız arasında açıklık olabilir. Bu doğaldır. Maske takabilirsiniz. Hatta, bir maske repertuarına da sahip olabilirsiniz. Ama uzun süre mış gibi yapamazsınız. Siz mış gibi yaptığınızı ve diğerlerinin de bunu yediğini zannedebilirsiniz. Fakat herkes -özellikle de yakın çalıştıklarınız- bunu şıp diye anlar. Hatta öyle kolay anlar ki, bunu tek ayak üstünde bile yapabilirler Hayret edersiniz! Etmeyin! Çalıştığınız adamlar sizin zannettiğinizden genellikle daha akıllıdır.

# Üzerinizden mış gibi yapmaktan daha hızlı dökülecek birşey varsa, o da "yapmacık" davranmaktır. O kadar hızlı anlaşılır ki, karşınızdakinin tek ayak üstünde bile durmasına gerek yoktur. Oturduğu yerden bile yapar.

# Yukarıdan gördüğü baskıyı ve stresi aynen altına yansıtan adamdan yönetici olmaz. Daha doğrusu altınızdaki adam, bunu sürekli yaptığınızı gördüğünde, sizi bir süre sonra kaale almaz. Siz yerine, üstünüzdekine gitmeye başlar. Kendi kendinizin ipini çekersiniz. Nokta

# Herşeye yetişmeye çalışmak beyhude bir çabadır. Herşeye yetişebilmenin en iyi yolu, güvenebileceğiniz insanlarla çalışmak, onları yaratmaktır. Güven yaratmak başlı başına ayrı bir konudur ama, yaratılmalıdır. Tek başınıza günde en fazla 24 saatiniz vardır. Güvendiğiniz bir insanla gün 48 saat olur. Nokta.

# Profesyonel hayata enerjisi yüksek tecrübesi düşük olarak başlar herkes. Zamanla tecrübeniz yükselir, enerjiniz düşer. Tecrübesi yüksek fakat enerjisi düşük yöneticiden piyasada bol miktarda mevcuttur. Tecrübesi orta, enerjisi düşük yönetici sayısı daha da boldur. Makbul değildir. Makbul olmanın en kolay yolu, tecrübe kazanma hızınızı yükseltmekten veya enerji kaybetme hızınızı düşürmekten geçer. İkisi de öğrenilebilir bir durumdur.

# Tecrübe hızınızı arttırmanın en iyi yollarından biri, tecrübeli birini -üstünüzü değil- kendinize mentor, yani akıl hocası olarak seçmektir. İnsan, başkalarına birşeyler öğretmeyi sever. Öğrettiği kişinin gidişatını izler, merak eder, yardımcı olur. Kendinize iyi bir akıl hocası seçin, yardım isteyin. Bu, hem akıl hocası olarak seçtiğiniz insanın gururunu okşar, hem de yardımını garantiler.

# Yaptığınız işleri -özellikle de iyi olanlarını- sadece üstünüze değil, onun paralelindeki diğer yöneticilere ve bir üstünüze daha da duyurun. Üstünüzde birkaç farklı seviyeden insan yaptıklarınızdan haberdar olsun. "Bakın ben ne şahane işler yapıyorum" tarzıyla yapmayın bunu. Reklam kokmasın. Haberdar olsunlar. Kötü yaptıklarınızı ise akıl hocanızla paylaşın. Eleştiri isteyin. Önerilerini ciddiye alın.

# Yangın çıkınca hızlıca gidip söndürerek kahraman olanlara karşı uyanık olun. Yangını muhtemelen kendileri çıkartıyor olabilirler. İyi profesyonel / yönetici sık sık yangın söndürmez. Yangın çıkmasını engeller.

# Günü gelişine göre karşılayan adamdan da piyasada bol miktarda mevcuttur. Bir halt olmaz. Hiç makbul değildir.

# Türkiye'de ve dünyada patron şirketi olmayan işletme / kurum sayısı çok azdır. Kurumsallık bir "buzzword" dür. Herkes hımhımlayıp iyi birşey olduğuna dair kafa sallar. Danışmanlar bunu satar.Kurumsal şirket dediğin, genel müdürüne haber vermeden şirketi satan "böyyük" bir holding de olabilir. Dış görüşüne çok aldanmayın.

# İşle ilgili konularda tek bir doğru yaklaşım yoktur. Şirketin havasına, kültürüne uyan daha uygun yaklaşımlar vardır. Birisi yıllık bütçeye sıkı sıkı sarılırken, diğeri bütçeyle çalışmayı kısıtlayıcı bulabilir. İkisi de yanlış değildir. İkisi de doğru da değildir. İkisini de öğrenmeniz, hayrınıza olur.

# Çalışanınızı yaptığı iyi bir işten dolayı herkesin önünde samimice övmek, ona verebileceğiniz en büyük ödüldür. Başkasını övmek sırlarınızı dökmez, aksine parlatır. Kullandığım -ve benim bildiğim- en etkili silahtır.

Buradaki "yapın" dediklerim, kişisel görüşümdür ve son derece sübjektiftir. Herhangi örtüşen bir durumla karşılaştığınızda feyz alayım deyip birebir uygulamayın. "Revise" etmenizi öneririm. Olabilecek durumlardan mes'ul değilim. Olur da işinize yararsa, teşekkürlerinizi bana, şikayetlerinizi ise kime ederseniz edin.

Nokta."

İş hayatımda zaman zaman kendime hatırlatmam gereken notlarım :
  • İş hayatındaki insanlar senin arkadaşın değil.Vardiya saatleri boyunca beraber uyum içinde çalışmak zorunda olduğun kişiler.Çalışma saatin 12 sa bile olsa,evden daha fazla iş yerinde vakit geçirsen bile herkes en nihayetinde evine döner.
  • İş yerindeki insanlarla ne kadar iyi anlaşırsan anlaş herkes en nihayetinde kendi çıkarına bakar.Kimse için bana iyilik yapar diye düşünme.
  • Dostluk (!) kurduğun insanlar arkandan dedikodunu yapabilir ,hazırlan!
  • Başkasının sana dedikodusunu yapıyorsa seninkine de başkasına yapıyordur muhtemelen.
  • Her daim düzenli ol.Her daim titiz ol. Hiçbir şey olmasa bile bu özelliklerinle nam sal
  • Ciddiyetini kaybetme.Hiçbir zaman yılışık olma.Ne kadar başarılı olursan ol her zaman "fazla samimi" özelliklerinle hatırlanırsın.
  • Senden nefret etmeleri önemli değil,önemli olan saygı duymaları
  • Sınırların belli olsun ,kimseyi işine karıştırtma. Bu nedenle iş konusu hakkında en iyi bilgiye sen sahip ol
  • Gereğinden fazla kimse ile konuşma.Her şeye yorum yapma.
  • Her zaman iyi görün.Tebessüm et. Güçlü olduğun belli olsun.
  • Buldozer adı verilen mobbing ustalarına karşı her zaman dik dur. Kısa ve öz konuş,taviz verme,gözlerinin içine bak,gereksiz kibarlıktan ve savunmadan vazgeç.
  • Arkanı kollayacak bir torpilin olmadığına göre sen kendini koruyacaksın.İşini doğru yap.
  • Kimseyle gereksiz polemiklere girme.Seni polemiğe çekecek olanlara karşı uyduların açık olsun
  • Yeter ki sen doğru ol. En nihayetinde vicdanın rahat olacak.
  • İyi bir istihbarat ağına sahip olmaya çalış ama gelen her bilgiyi de mantık ve şüphe süzgecinden süz.Gelen her bilgiye güvenme. Seni manipüle etmeye çalışanlar çok olacaktır.
  • HAYIR demeyi öğren. Farklı şekillerde veya üslup ile hayır de;kimsenin sempatisi için çalışmıyorsun
  • Zaman zaman kendi içine dön.Kendini dinle.Kendini soyutlamayı öğren.
  • Kimseye kendini sevdirmek zorunda değilsin.

10/10/2019 Menü-program

Kahvaltı 8:30
1 dilim peynir ,bir salatalık,2 hindi füme, limonlu çay,2 adt peksimet
Öğle 12:30
dövme pilavı,yüksük çorbası,yoğurt,salata (toplamda 600-700 cal)
Kaçamak:)
yok
Ara
soda,elma,quark müsli bar, akşama doğru yeşil çay
Akşam 20:00
yeşil detox suyu-zencefil tozu eklemeli

Spor:HIIT work out rutini
+10000 adım-
-----
3 dk esneme
1dk plank
10 burpee
15 örümcek adam tırmanışı
20 jump squat
20 mountain climbers
20 side lunge
15 dizlerden kırarak şınav çekme
------
30 bicycle crunch
30 crunch pozisyonunda topuklara dokunma
30 crunch pozisyonunda eller dizlere dokunma
20 köprü kurma
20 köprüde bacaklar yana açma (lastikle)
20 sırt üstü yatarak tek bacak yukarı aşağı (her iki bacak)
20 sırt üstü yatarak bacakları yukarı aşağı
20 yüz üstü- ters mekik (superwoman)
-----
30 - her iki bacak arkaya tekme (+15 pulse)
30- her iki bacak eşek tekme (+15 pulse)
30- her iki bacak yana açma (+15 pulse)
20-her iki bacak yan yatış pozisyonunda alttaki bacağı kaldırma (+15 pulse)
30 - her iki bacak dizden kırarak yana açma
Su:
2,5-3 lt

Günlük yapılacaklar:
  1. İşletme işleri bitirildi
  2. Günlük okumalarını yap
  3. HIIT kardiyo günü
  4. Dermaroller yapılacak
  5. 1 sa kadar makale okuması yapılacak
  6. Gece meditasyon yapılacak

11/10/2019 Menü-program

1 yumurta,1 dilim peynir ,1 salatalık,1 domates,1 kırmızı çarliston biber,2 hindi füme, limonlu çay,3 adt form peksimet
Bulgur pilavı,yayla çorbası,yoğurt,salata (toplamda 600-700 cal)
1 adt cevizli baklava
Ara
soda,elma,quark müsli bar, akşama doğru yeşil çay
yeşil detox suyu-zencefil tozu eklemeli ve 2 mürdüm eriği

Spor:HIIT work out rutini
+10000 adım ve parktaki aletlerle çalışma
-----
3 dk esneme
1dk plank
20 squat
20 plie squat
20 side lunge
20 dizlerden kırarak şınav çekme
------
30 bicycle crunch
30 Russian twist
20 köprü kurma
30- table top pozisyonunda ayak uçları yere dokunma (bisiklet hareketi)
-----
30 - her iki bacak dizden kırarak yana açma
30- sırt üstü bacaklar yukarıda yana açma
Su:
2,5-3 lt

14/10/2019 Menü-program
Kahvaltıdan 1 sa önce limonlu ılık su içildi
1 yumurta-1 dilim peynir- 7 adet zeytin-1 domates-2 form etimek
Öğle
yoğurt -salata
Ara:
Yemekten sonra soda, bir armut
yok
Akşam 19:00
yulaflı yoğurt
Su:
2,5 lt
Spor:
+10000 adım
45 dk pilates

15.10.2019 menü-program
1yumurta,1 dilim peynir ,bir domates,2 hindi füme, limonlu çay,2 adt form peksimet
ezogelin çorbası,yoğurt,salata
yok
Ara
soda,armut,quark müsli bar, akşama doğru yeşil çay

Spor: (Akşam güncellenecek puan için)
HIIT work out rutini

+10000 adım-150p
-----
3 dk esneme
1dk plank: 20p

Kardiyo: 5dk-25p
10 burpee
20 jump squat
20 mountain climbers
20 side lunge
------
Pilates: 30 dk-90p
30 bicycle crunch
20 köprü kurma
30 russian twist
30- küçük top bel atında bacaklar yukarı aşağı-makas hareketi
-----
5 dk - El ağırlıkları ile kol çalışma
----
30 - sırt üstü pozisyonda bacaklar yukarıda yana açma
Toplam puan:285p
Su:
2,5-3 lt

16.10.2019 menü-program
1yumurta,1 dilim peynir ,bir domates,2 hindi füme, limonlu çay,3 adt form peksimet
sebze çorbası,2-3 kaşık kıymalı makarna, yoğurt,salata
tek şekerli türk kahvesi
Ara
soda,armut, akşama doğru yeşil çay

Spor:
HIIT work out rutini

+10000 adım
-----
3 dk esneme
1dk plank:

Kardiyo:
10 burpee
20 jump squat
20 mountain climbers
20 side lunge
------
Pilates:
30 bicycle crunch
30 table top pozisyonunda ayak ucu yere değdirme
20 köprü kurma
30 russian twist
30- küçük top bel atında bacaklar yukarı aşağı-makas hareketi
20 reverse crunch
-----
5 dk - El ağırlıkları ile kol çalışma
----
30 - her iki bacak için arkaya kaldırma (+15 pulse)
30-her iki bacak için köşelere açma (diz üstü çömelmede sağ bacak 45 derece ile yana açma-yere değdirmeden)
30 - sırt üstü pozisyonda bacaklar yukarıda yana açma

Su:
2,5-3 lt

Bravo. Harika gidiyorsun. Bu beslenme şekli ile kilo vermiş olman lazım. 👏👏👏Spora da devam ediyorsun. Azmin içinde ayrıca kutluyorum.
teşekkürler .Toplamda 63 ten 55 e indim.Son iki ay içinde de 4-4.5 kg vermiş oldum.Aradaki kaçamaklar olmasa daha iyi verirdim ama kendimi çok tokatlamıyorum diyelim:) Bu cuma hem tartıda hem de ölçülerde bir güzellik görürüm umarım.

Merhaba, sayfaları okudum çok güzel, istikrarli gidiyorsun.. Yazdıkların çoğu çalışmaya hayatında ve sosyal hayatta karşılaştıgımız durumlar..
Ara vermeden devam etmekde ayrı özveri
Bakım ve spor yapmam gereken listemde, hali hazırda düzen saglayamadım, ama yazıların çok motive edici..
Teşekkürler

Bende bugün ufak çaplı başlayayım, kendimi de seninle, sayfanda takip ve motive ederim
50 defa bacak kaldırma 50 defa duvara vurma
Banyo sonrası nemlendirici, cilt maskesi yap.
2 bardak yeşilçay
2-3 lt su

17.10.2019 menü-program
1yumurta,1 dilim peynir ,bir domates,2 hindi füme, limonlu çay,2 adt form peksimet
yoğurt,salata
2 adt kinder çikolata ve şekersiz kahve ile :/ (sorry)
Ara
soda, akşama doğru yeşil çay,2 adt mürdüm eriği
ton balıklı salata
Spor:
+10000 adım
Su: 2,5-3 Lt

Ürün incelemesi: Dermoskin

1. Dermoskin BHA (Canlanırıcı tonik):

İçerik listesi bakımından ikinci sırada alkol denat var ;zaten kokusundan anlıyorsunuz.5. ve 7. sırada cadı fındığı özü ve salisilik asit bulunuyor. Aslında % değeri vermediği için ne kadar kullanıldığını bilemiyorsunuz :KK43:,bu negatif birşey. Ancak çok çok yüksek beklentileriniz zaten olmasın. Fiyatı 33-35 tl arası bir tonik için performansı oldukça iyi diyebilirim. Özellikle benim gibi sebum kontrolü gerektiren, siyah noktalı,büyük gözenekli bir cildiniz varsa akşam temizledikten sonra bir parça pamuk yardımı ile toniklediğinizde cildinize kalanı temizlediğini görebiliyorsunuz. Hatta bazen temizlenmiş ciltten bu kir nasıl çıkar dediğim bile oluyor. Eskiden clean&clear denilen bir marka vardı sanırım; onun toniği böyle idi. Ergenlik zamanında çok fazla sürdüğüm için hafif yakmıştım :)) Bunun da böyle bir etkisi olduğunu unutmayarak bastırmadan uygulamak lazım. Her zaman cilde nazik davranmalıyız. Kullandığımdan beri (2 hafta) akşamları sadece kremlemek bile yeterli oluyor.Umarım formülasyonla oynamazlar ve ben de almaya devam ederim.
2. Active serum: Kullandığım ve memnun kalmadığım/kalamadığım bir ürün. Nedendir bilinmez serum sonrası krem kullandığımda serum yüzümen pul pul çıktı. Daha doğrusu sanki elimi vurduğum an kremle beraber yüzümden soyulu.Yapışkan bir his bırakıyor,sanırım c vitamini etkisi. O zaman fiyatına göre performansından memnun kalmamıştım.Hala duruyor ama öylesine sürüyorum. C vitamininin verdiği yapışkan hissi sevemedim maalesef.Onun yerine farklı c vitamin türleri içeren serum almayı yeğlerim (klaris gibi)
3. Topical biotin serisi:
N (normal ciltler için ) ,T (çok kuru ciltler) için biotin içeren nemlendirici kremler. Acnelyse kullanırken T serisini kullanmıştım ve bence muhteşem nemlendiriyor.İçeriğinde kayısı çekirdiği yağı olduğuna emin olabilirsiniz çünkü sürerken farkına varıyorsunuz. Bundan sonra N serisini alabilirim. Ancak (ne kadar doğru bilemem ama) biotin esaslı kremleri çok kullanmanın yüz kıllarını beslediğini okumuştum bir yerde.:110:

Başka ürün kullanırsam deneyimlerimi yazarım,sizlerde kullandığınız ürünlere ilişkin gözlemlerinizi ekleyebilirsiniz.

Ürün incelemesi: Cerave Yüz temizleme jeli (Foaming cleanser-normal to oily)
Yüz temizleme jeli olarak bir süre kore markası olan bir ürünü denedim ancak çok memnun kalmadım. Bir süredir okuduğum yorumlardan ve fiyatı da uygun olduğu için bu ürünü aldım. İçerisinde 3 temel seramid, niasinamid (Vitamin B3) ve hyalüronik asit içeriyor ama HA ve B3 ilk sıralarda değil:/ Yani leke giderme ve beyazlatma etkisi çok çok yok. Ancak temizleme sonrası gergin bir his bırakmaması güzel. 1 hafta kadar oldu kullananı ve içerik,performans ve fiyat olarak satın alınabilir bulunuyorum. Bu arada bu tip jelleri kullanırken ben elimde köpürterek sonradan yüzüme sürüyorum ve yaklaşık 30-60 sn yüzüme masaj yaparak tüm kalan kirlerden arındırmaya çalışıyorum.Makyaj yapmamış olsam bile güneş kremi sürdüğüm için bu gerekli.

X