Bir günde bes saati oturarak gecirmenin sagligimiza önemli zararlari oldugunu biliyormuydunuz? Kalp, damar , tansyon problemleri, varis, kabizlik, kemik erimesi v.s. Hareketsiz gecirdigimiz zamanlar arttikca beyin fonksyonlarimiz bile yavasliyor ve Alzheimer riski ile depresyona girme riskleri artiyor. Hareket etmenin mutluluk hormonu salgilanmasina yol actigi artik kanitlanmis bir gercek.
Uzun süreler oturmanin kansere bile yol actigini ileri süren 43 arastirma bulunmakta. Bütün gün masa basinda calismak zorunda kalinca insülin degerlerimiz tehlikeli boyutlara ulasiyor. Zamanla bu Diabet riskini de beraberinde getiriyor. Yapilan testlerde bütün gün oturarak calisan gruplara kiyasla, calisma aralarinda merdiven inip cikan, ya da sadece kalkip birkac adim atan ve esneme hareketi yapan insanlarin insülin degerleri arasinda büyük farklar ortaya cikiyor.
Uzmanlar tüm haftayi oturarak gecirip haftasonu spor salonlarinda yerlerde sürünerek spor yapmanin da ne yazik ki saglik üzerinde yeterince faydali sonuclari olmadigini söylüyor. Asil olan her gün gün icine yayilarak yapilan hareket.
Saglikli kalmak icin günlük yaklasik 10.000 adim atmamiz gerekiyor. Peki bu 10.000 adimi nasil atacagiz? Tempolu yürüyen bir insan 10 dakika icinde yaklasik 1500 adim atarken daha agir tempoda gidenler 1200 adima kadar atabiliyor. Tek basina 10.000 adim atmamizi saglayacak aktiviteler nedir peki?
Bir saatlik yürüyüs
15 dakika kosu
iki saat hafif tempoda dans etmek
Bir-iki saat bahce calismasi...
Bu kadar hareketi herhalde her insan yapabilir. Kendi kendimizi motive etmek burada anahtar kelime olsa gerek.