• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Saç koparma hastalığı: Triktillomani

bu dertten muzdarip bu kadar çok kişi olduğunu görünce çok şaşırdım doğrusu. içine kapanık bir çocuktum. bendeki de 10 yaşlarında başladı. sebepsiz yere başımda bir noktayı kaşıyıp yara yaptım. sonra o kabuğu yolmaya, sonra da saçlarımı koparmaya başladım. haliyle 1-2 sene içinde yaklaşık 3 cm. çapında bir kellik oluştu o bölgede. ne yaparsam yapayım bunu engelleyemedim çünkü bana inanılmaz bir keyif veriyordu saçlarımı yolmak. kuaföre gidemez olmuştum, saçlarım sürekli topluydu annem farketmesin diye. derken bir gün annem gördü ve kızılca kıyameti kopardı. ailecek olağanüstü hal ilan edildi. sarımsak ve zeytinyağ kürünün yanısıra anaanne ve teyzelere de tembihlenmiş ki herkes elimin saçıma gitmesini yasakladı. bir süre sonra ince telli dalgalı saçlarımın yerine kalın telli kıvırcık saçlar çıkmaya başladı. ben de belki önce öss stresiyle başladım, üniversite için farklı bir şehre gidince yasaklamalardan uzak devam ettim. kalın telli farklı saçları yolmak daha da keyif vermeye başladı. pek stres yaşamadığım, belki de stresimi içime attığım dönemlerde başlayan bu rahatsızlık iki-üç sene kadar önce sona erdi. şu an saçlarım çıkıyor ve ben onlara dokunmuyorum bile.

Merhabalar..
Öncelikle belirtmek isterim ki ilk defa bir forum sitesi kullanıyorum. O sebeple hatam olursa affola.
Benim saç kopartmadan öte, kendimi bildim bileli sürekli saçımla oynama ve yanak içlerim ile dudaklarımı yeme gibi takıntılarım var. Ve ben de artık bu alışkanlıklardan kurtulmak istiyorum ama adı nedir hastalığımın bilmiyorum. Triktillomani sayılır mı bunlar onu da bilmiyorum. Bir fikriniz varsa ve benimle paylaşırsanız sevinirim.

üstesinden gelebilen var mı bu illetin utanıyorum artık saçlarımın önü açıldı biri sorunca yerin dibine giriyorum :( maddi hesaplar yaparken bi anda ortaya çıktı epey geç fark ettim farkında olmadan elim saçıma gidiyor her koparttıgım saç son diyorum sonu gelmior

Dolunay kullanıcı adında bir arkadaşımız bırakmış 1 yıldır hiç yolmuyormuş tamamen irade meselesi ona ulaşabilirmiyiz acaba nasıl yapmış başarmış :(

Merhaba kızlaaar:3:

sanırım başarıyorum :nazar: :32::32::32:

5 gün sonra tam 1 ay olacak... Kirpiklerime ilk maskaramı sürdüm. Sevdiceğimle bi ay sonra ilk kez görüştük, yüzüme dikkatlice bakıp dedi ki, aa kaşların var artık :1:

Kirpiklerimi takma sanıo, çünkü arada bi takma kirpik kullanırdım... Ben de konuyu değiştirip dedim ki "bak takma kirpiklerimi senin istediğin gibi kısalttım biraz", "bak böyle çok güzel olmuş" dedi... Sonra oturduk muhabbet filan, ayrılırken dedim ki, "kirpiklerim gerçek, kaşlarım da uzadı evet". Ay bi gözleri doldu, bi kötü oldu, duygulandı, heyecanlandı... Ben bilmiodum bu kadar istediğini...

Yani kızlar çok şükür, galiba oluyo bu sefer, sanırım başarıyorum... 20 senede ikinci kez bu aşamaya kadar geliyorum. Önümüzdeki bir ayı da atlatırsam hayatımın en büyük başarısı olcak bu...:31:

Henüz tavsiye verecek konumda değilim ama, benim öncede yaptığım en büyük hatam: ellerim kirpiklerime, kaşlarıma ya da saçıma gittiğinde hemen yön değiştirmeye çalışırdım, yani bi iplik parçası, kıyafetimin ucuyla falan oynardım. Çoook eskiden tek değer verdiğim psikiyatristim bana bununö yanlış olduğunu söylemişti, o zamanlar küçüktim, anlamamıştım ama bu sefer anladım sanırım.

Bizim hastalığımızın bi refleks hareketi var, parmaklarımızın ince tüy yapısına zaafı var. Yani yön değiştirip bi iplik parçasıyla oynadığımızda anlık olarak saçımızı ya da kaş-kirpiğimizi koparmadığımız için başarmış gibi görünsek de asıl kurtulmamız gereken o refleks... Yani parmağımıza o hareketi unutturmalıyız. Sigarayı parmaklarımızla kavrarken bile dikkat etmemiz gerekiyo, tüy tutar gibi asla bir şeye dokunmamalıyız ki unutalım. Yani benim yöntemim bu:42:

Bi de her elim gittiğinde diyorum ki, "koparsam bu sorunum çözülmeyecek, sıkıntım geçmeyecek, bu sadece anlık bi zevk, yolmazsam asıl tüm sıkıntılarım olmasa da en büyük sorunumdan kurtulcam"...

İnşallah hepimiz kurtuluruz kızlar, bu bi hastalık ve inanın dışardan alınan herhangi bir yardım işe yarasa bende 20 senedir yarardı. Çözüm bizde...:kkk:

arkadaşlar cahilliğime verin bu bir hastalık mıydı benimde bir arkadaşım bütün kirpiklerini yolmuştu tüysüzde biriydi bir daha çıkmadı

arkadaşlar cahilliğime verin bu bir hastalık mıydı benimde bir arkadaşım bütün kirpiklerini yolmuştu tüysüzde biriydi bir daha çıkmadı

Evet hastalık ama öyle toptan bir anda yolunduğunu hiç duymamıştım canım, arkadaşınınki bi cinnet anı olabilir mi? Ağır bir depresyonda falan mıydı acaba? Bilemiyorum.. :44: Bir anda yolduysa tüm gözkapağı iltihap kapladığı için çıkmayabilir hemen...:18: Ama çok ağır bir yaralanma durumu yoksa tekrar çıkar canım... Benim uzadılar, çook uzun zamandır, neredeyse her gün bir-kaç tel yoldum, daha fazla olduğu zamanlar da olmuştur, ama uzadılar çok şükür...:nazar: Merak etme, onun da uzar umarım :13:

bende yaşadım bunu tepemde bi açıklık oluştuğunu görünce zorla azaltarak düşünerek bıraktım. sebebi olmadığına inanmıyorum. direkt saç kopartmaya sebep olmayabilir ama psikolojik olarak bişeylerden etkilendikten sonra oluşuyor bence. ben babamı kaybettiğim sene yaşamıştım bunu ama hala stres olunca kopardığımı fark ediyorum ki hala aynı yer...
kesin çözümü olduğuna inanmıyorum ama kendini kontrol gerekiyor biraz...

Arkdaşlar ben de yaklaşık 1 yıldır yoluyorum kaşımi ve kirpigimi:-( bugunden itibaren dokunmamaya karar verdim. Benim gibi olan varsa hadi baslayalım iradeli olalim burda paylasalim koparmadigimız hergünü

daha önce yazdım mı bilmiyorum ama bu illet bende yıllardır var , ne zaman stresli olsam elime bir tokat yemekle ayılıyorum.

üni de arkadaşlarım bile alışmıştı , arkamda kim denk geliyorsa bi tane dersin ortasında şaplak yerdim elime , yavaş yavaş bırakır gibi oldum onların sayesinde. ben koparıyorum ve onların parmaklarımın arasında ve dudaklarımın arasında gezdirmeye bayılıyorum.

ama tepem resmen açık ve daha çıkmıyor saç orada :( o rezilliği gördüm yavaş yavaş kendimi frenliyorum.

Ben de artık insanların çok kötü göründügümü söylemeleri üzerine dayanamadım ve bırakacagım bu illeti. Bugun kaş ve kirpiklerim icin yag aldım:-):-)

Bende bu sorun kaş ve kirpik koparmakla başladı. Daha sonra saç koparmaya başlamıştım ve gerçekten tepemde açıklık oluşmaya başlamıştı. Doktora gittiğimde yoğun stres aldığında hissettiğim için böyle bir davranış sergilediğimi söyledi ve birkaç ilaç yazmıştı.İlaçları 1 ay kullandım, onların pek işe yaradığını düşünmüyorum ama bu sorundan kurtulmak tamamen sabır ve dikkat işi olduğunu düşünüyorum.

Son düzenleme:
ah arkadaşlar ben bunun bir hastalık olduğunu bugün öğrendim... bende de var bu illet. lise de başlamıştı, şimdi 28 yaşındayım. neyse ki ben saçlarımı kökünden koparmıyorum. uçlarını koparıyorum, o yüzden kafamda açıklık yok. ama saçlarım çok seyrekleşti. bu konu açılalı yıllar olmuş. benim yeni haberim oluyor. takıntı diyordum, önemsemiyordum, ama artık çok rahatsız olmaya başladım. etrafımdaki herkes beni uyarıyor. ailem, arkadaşlarım...ama onlar uyardıkça sinir oluyorum. sanki ben bunu kendi isteğimle mi yapıyorum diyorum. ama burda yazılanları okuyunca çok korktum. ya saçlarımda açıklık olursa diye... bi daha yapmiycam kendime söz verdim. inşallah buraya yazanlar da kurtulmuştur bu dertten...

Elim hep gözümde...Yıllardan beri kirpik koparıyorum ama artık seyrelmeye başladılar ve ben ARTIK bu durumdan kurtulacağıma söz veriyorum kendime...Kızlar inşallah bırakabilirim..Bu nasıl bi saçmalık böyle ya neden elim hep gözüme gidiyo bilmiyorum :((((((((

çok zor bir hastalık ve tedavisi yok umarım kendi kendine bırakmayı başarabilir herkes. Çok önemli bir şey bu.

Back