Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Trikotilomani (Dürtüsel Olarak Saç ve Vücut Kıllarını Yolma Hastalığı) Nedir?
Kişiyi saçlarını ya da kıllarını yüzey derisinden ayıracak şekilde çekmeye zorlayan bir saplantı (kompülsiyon) ya da karşı konulamaz bir dürtü olarak tanımlanan bu hastalık, dürtü kontrol bozukluklarının içinde sınıflandırılıyor. Trikotilomani sözcük yapısı bakımından Yunanca kaynaklı üç kelimeden oluşuyor: saç (thrix), çekme (tillein) ve mania (mani, duygusal taşkınlık). Saç ya da vücut kılı yolma davranışı öncesinde rahatsız edici bir gerginlik deneyimleyen hastalar, kılları yolmaktan haz alıp doyum buluyorlar ve üzerlerindeki gerginlik yerini rahatlamaya bırakıyor. Saç yolma davranışı, uzun sürede kafada öbek öbek kelliğe neden olabiliyor.
Trikotilomani ve Sık Rastlanan Yaş Aralığı:
Hastalık genellikle erken ergenlik döneminde görülüyor. Her ne kadar her yaştan hastaya rastlanabiliyor olsa da ilk tipik saç yolma davranışı sıklıkla 12 yaşlarında ortaya çıkıyor.
Trikotilomani Tedavisi:
1. Psikoterapi (Bilişsel-Davranışçı Terapi): Bilişsel-davranışçı terapi, saç yolma davranışını tetikleyen faktörleri tespit ederek bu davranışı değiştirmeyi ya da ya da bu faktörlere yanıt olarak verilen saç yolma davranışını önlemeye yönelik becerileri hastalara öğretmeyi hedefliyor. Terapist, hastanın günlük hayattaki sıkıntılara ve duygusal durumlara farkındalık geliştirmesini sağlayarak saç yolma davranışına nelerin neden olabileceğini bulmasında rehberlik ediyor. Kimi hastalar, saçlarını yolmayı engelleyecek parmak bandajları ya da ne zaman saç yolduklarına ilişkin tuttukları kayıtlarla tedavide hatırı sayılır bir aşama kaydedebiliyorlar.
2. İlaç Tedavisi: Uygulanan ilaç tedavileri de hastalığın belirtilerini hafifletebiliyor. Tedavide, Prozac’ın da içinde bulunduğu seratoninin geri alımını engelleyen ilaçlar kullanılıyor. Ancak ilaç tedavisinin etkinliği tartışmalı. Çünkü ilaç tedavisi gören hastaların bir kısmı tamamen iyileşirken, bir kısmında hiçbir değişiklik olmayabiliyor.
Araştırmacılar, ilaç tedavisiyle aynı sürede götürülecek olan terapinin etkinliğini halen araştırıyorlar.
Tedavi gördükten sonra saç yolma davranışını kesen hastaların saçları, eğer ki saç derileri kalıcı kelliğe neden olacak derecede tahrip edilmemişse tekrar köklerden uzamaya başlıyor.
Alintidir...
merhaba arkadaşlar bu saç yolma takıntısı nı tedaviyle yenen varmı aranızda nasıl bir süreç geçirdiniz paylaşırsanız sevinirim.hatta bir blok veya site varmı paylaşım açısından.
Benim bir arkadaşımda da vardı,kirpiklerini yola yola kalmadı resmen,o da nac kullanmaya başladı ve koparmıyor artık,böyle basit bir tedavisi olması çok iyi birşeyhttp://trikotilomani.blogcu.com/cok...ilomaninin-ilaci-n-acetylcystein-nac/12390224
Arkadaşlar şu Yazıyı bi okuyun derim. Sanırım trikotilomaninin tedavisi bulunmuş.
Sonuç alanlar olmuş eczaneden alınabilen nac diye bi ilaçmış.yazıyı Detaylı okuyun. Bende 17 yıldır bu hastalığın muzdaribiyim. Kafamın üst kısmında avuç içi kadar kellik var.az önce okudum bu yazıyı keşke daha önce karşıma çıksaydı mutlaka denerdim.. Şuan bebek sahibi olmaya çalışıyorum herhangi bir ilaç kullanamıyorum. İnşallah işinize yarar. Inşallah bende kurtulurum.
Haklısın canım,herşey beyinde bitiyor aslında,kararlılık herşeyin çözümüMerhaba
Ben 12yaşimdan beri yani 26 yıldır trikotillomani hastasıyım.Hastalığın bir yan etkisi olarak gördüğüm depresyon zamanları haricinde ilaç kullanmanın bir faydası olduğunu düşünmüyorum, sadece depresyona iyi geliyor, bu da hastalığın şiddetini azaltıyor.Ayrıca terapi de gördüm ama faydasını görmedim.Tuhaf biri olmadığımız halde öyle algilandigimiz için yaşadığımız psikolojik durumları ancak birbirimiz anlayabiliriz, hepinizi çok iyi anlıyorum.Şu aralar hipnoterapi, regresyon, sineterapi, ne var ne yok araştırmaya başladım.NAsetilsistein kullanmaya da başladım.Parmak bantı konusunu sizden öğrendim ve onu da kullanicam.Yalnız kalınca spor ya da dans da işe yarıyor.Elinde sürekli stres topuyla oynamak da.Benim çok uzun süreler iyileştigim oldu ama bildiğiniz gibi büyük sıkıntılar hep tetikleyici.Benim deneyimlediğim bişey varsa o da ümitli inançlı olmak gerekiyor ve tamamen o konuya odaklanmak değil de aklımın bi kosesinde tutup ona göre rahat davranmak gerekiyor çünkü sürekli bunu düşününce tetikleyici oluyor.Ilk zamanlar evde başınızı kapatın, gece bile.Regl donemlerinizi takip edip tetikte olun.21er günlük takvimler yapıp saç uzaması konusunda hedef koyun.Ve lütfen yeni fikir ve olumlu deneyimlerinizi paylaşın.Dedigim gibi pozitif olmak çok önemli.Ben özel ve başarılı insanlar olduğumuzu düşünüyorum, hepinize sevgiyle sarılıyorum..
Benim bir arkadaşımda da vardı,kirpiklerini yola yola kalmadı resmen,o da nac kullanmaya başladı ve koparmıyor artık,böyle basit bir tedavisi olması çok iyi birşey
Arkadaşlar bi önceki sayfada yazdığım gibi bu hastalığın ilacı var. Linkini de vermiştim. Nac diye bi ilaç.
http://trikotilomani.blogcu.com/cok...ilomaninin-ilaci-n-acetylcystein-nac/12390224
Okuyun