Bir zamanlar nette 1960lı yıllara ait bir gazetenin manşetinde "üniversiteye giriş sınavları kalkacak" yazdığını görmüştüm. ÖSSden önce de bir şey vardı buna göre muhtemelen. Ama yanlış da hatırlıyor olabilirim, yarın bir araştırayım yanlış ya da doğru yazarım buraya yine.
Merhaba.
Konuya nasıl gelindiğine bakmadan bu metni görünce, beni geçmişe götürdüğü için yazmadan geçemedim. Mutlaka ki araştırdığınızda en doğrusuna ulaşacaksınızdır ve ben de bildiğim kadarıyla biri iki satırla şöyle söyleyebilirim.
1960 a gelinceye kadar, pek çok fakülte sınavsız olarak kendilerine müracaat eden öğrencileri kabul ediyordu, çünkü zaten lise mezunu olanların sayısı çok da fazla değildi.
- Kontenjandan fazla müracaat olması durumunda ise, ilk müracaattan itibaren sayı dolduğunda kayıtlarını da kapatıyorlarmış sanırım. Yani müracaat sırasına göre.
- Ya da, fen edebiyat gibi kendi yapısını gözönüne alarak, önceliği ilgili bölüm mezunlarına vermek suretiyle veya tüm müracaat eden öğrencilerin başarı durumlarını baz alarak ve en yüksek dereceliden başlayarak, öğrenci kabul ediyorlarmış.
Zamanla hem lise mezunlarının sayıca artması hem de dengi ortaöğretimden de sanırım kabullerin başlamasıyla yukarıdaki gibi bir seçim doğal olarak ihtiyaca cevap veremez hale gelmiş. Öyle olunca mecburen bir sınav uygulamasına geçilmiş ancak fakültelerin kendi branşlarıyla ilgili olarak hazırladıkları bu sınavlara katılabilmek, başka başka illerde ve yerlerde her birine ayrı ayrı girebilmek (veya belki de kimileri çakışıyordur da) sıkıntıları ve öğrenci sayısının da artmaya devam etmesi nedeniyle, bu defa önce bazı üniversiteler kendi bünyelerinde bu sınavları yapmışlar, daha sonrasında birkaç üniversite birleşmek suretiyle giriş sınavları yapmışlar ise de en nihayetinde sınavlarda artık objektif bir soru ve sınav zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
İlk defa 1974 yılında ÖSYM yani tek merkezden bir sınav sistemiyle 1981 yılına kadar devam etmiştir. 1981 yılında ise bildiğiniz gibi artık ÖSYM Yüksek Öğretim Kuruluna bağlı bir alt kuruluş haline getirilmiştir.
Yine aynı yıl iki aşamalı sınav haline gelmiştir. Çünkü benim 1982 yılında girdiğim sınav bu şekildeydi, ÖSS ve ÖYS olarak iki aşamalıydı, onu çok iyi biliyorum. Yüksek meslek okullarının da yeni yeni açılmaya başladığı yıllardı o yıllar. Özellikle otelcilik ve turizm. Hatta başkaca bir bölüm pek aklıma bile gelmiyor, neredeyse yoktu çünkü. İktisadi İdari Bilimler Akademileri vardı ki, bence onlar hakikaten çok güzel okullardı. Tabi yıllar sonra akademiler kaldırıldı ama tarihini bilemiyorum.
Ya kusura bakmayın, ben böyle geçmişe gidince düz ara yazmışım.
Hepinize iyi sohbetler diliyorum.