Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır
Yapılışı; iki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır.
Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır.Reçel yapmanında bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir.Reçel yapılacak meyveler öncelikle yıkanır.Varsa ezik ve çürükler ayrılır.Daha sonra meyvelerin cinsine göre çekirdeksiz veya çekirdekli dilimlenerek reçele işlenir.
Reçelin Kıvamı Nasıl Belirlenir?
Reçelin istenilen kıvamda olup olmadığı çeşitli şekillerde belirlenebilir.
Damla usulüyle kıvam tespiti iki ayrı yolla yapılır.
Kontrol edilecek şuruptan bir miktarı alınır, tırnak üzerine veya temiz bir kaba damlatılır. Şurup yayılmıyor ve şeklini kaybetmiyor ise reçelin kıvamı tamamdır.
Su dolu bir bardak içine kontrol edilecek şuruptan bir damla damlatılır. Eğer damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçel kıvamını bulmuştur.
Reçel Katı Olursa
Reçeliniz koyu oldu ise bu sorunu iki şekilde çözebilirsiniz. Tabi ki reçele su katarak değil. Eğer bu sorunu yaşadıysanız 2 su bardağı su ve 1 su bardağı şekeri kıvamlanana kadar kaynatın ve reçelinize ilave edin.
Koyu reçel için bir başka çözüm ise aynı reçelden bir miktar daha ama biraz daha sulu bir şekilde yapıp koyu olanla karıştırmaktır. Eğer vaktiniz varsa bu yöntem ilkine göre daha iyi sonuç verir.