zaten sizi işyerinin iç kurallarına uymadığınız için tazminatsız işten çıkaramazlar, her zaman kuraldan önce kanun gelir ve iş kanununa göre çalışma alanında cep telefonu bulundurmayla ilgili bir madde bulunmaz, yani bize şirkette imzalattıkları o antin kuntin belgelerin iş kanunu karşısında hiçbir hükmü yok, bunu da ik sizden çok daha iyi biliyor, sakın işe gitmezlik yapmayın.
bu arada şirket adı vermek zorunda değilsiniz, ancak belli bir şirketin mi çağrı merkezinde çalışıyorsunuz yoksa şirketlere çağrı merkezi hizmeti veren bir şirkette mi çalışıyorsunuz?
İnan olaylar o kadar hızlı geliştiki resmen karambole getirildim. İnan bu durumun çıkışıma sebep olacağına söyleseler inanmazdım bu yüzden basit bi yazılı olarak düşündüm salak gibi imzaladım !!! Nasıl bi cahillik ettim nasıl bi gaflete düştüm çok şaşkınım. Hani derler senin basiretin bağlanmış aynen öyle oldu. Yöneticim vardiyalı çalıştığımız için aylık vardiya vermişti, bigun haftasonu bigun haftaiçi izinliydim yeni vardiyamda. Ama ctesi günleri kontrollerim olduğu için bi arkadaşımla anlaştık, yöneticime bildirdim izin günlerimizi takas etsin diye. Bana afra tafra yaparak seninde derdin sıkıntın bitmiyor gibi çıkışlarda bulundu ve uğraşamayacağını belirtti. Dul ve 40-45 yaşlarında bi kadın. Bunun dışında başka bi talebim vardı onuda kabul etmedi. Bende sinirimden oturdum ağladım. Çıkıştada operasyon müd gittim olayı anlattım. Ben yarın onla konuşcam işlerini halletcem dedi beni haklı buldu. Sanırım yöneticimle görüşüp onu şikayet ettiğimi söyledi. O günden sonra herşey değişti kötü günlerin başlangıcı oldu. 1 hafta önce telefonumun üstünde olduğunu gördüğü halde sadece sözlü uyarı veren yöneticim, şikayet ettiğim günden sonra bunu yazılı uyarıya dönüştürdü o güne ait olarak, sonra başka arkadaşınıda bana karşı doldurdu, içerde denetim yapan biriydi oda, özellikle beni takibe aldı bigünde moladayken cebimde gördü içerde, sözlü uyardı arkasından yazılı uyarı verdi. Bi kaç gün sonrada 2 defa uyarı aldınız bir daha olursa iş akdiniz feshedilcek gibi bi uyarı geldi. Tamam dedim bunlar benle yuzde yuz uğraşıyor aman dedim attığım adımlara dikkat et. Sonra bigun molaya çıkıyorum telefon üstünde değil çantamda ama çantam içerde, çantamdan çıkardım cebime koydum kapıya doğru yöneldim, denetimci gördü yine üstümde, daha öncede uyarmıştım dedi ama molaya çıkıyorum çantamdan aldım dedim. Bi kaç gün sonrada onun yazılı uyarısı geldi. Bu sefer kıyameti kopardım bu ne ya resmen benle uğraşıyorsunuz dedim savunmayada yazdım. Kasıtlı yapıyorsunuz herkesin cebindeyken sadece bana uyarı veriyorsunuz dedim. Yazdım yazdım herşeyi eğer savunmamı kabul etmezseniz heryere bildirimde buluncam itirazda buluncam dedim. Çarşamba günü oldu bu olay. Cuma günü haftalık iznimdeyken telefonla yöneticim beni aradı savunman kabul edilmedi 3 uyarı olduğu için işten çıkarıldın dedi. Arkasından IK yı aradım hep beni haksız bulacak kendilerini haklı çıkartcak ellerindeki savunmadan bahsettiler, hamileyim zor durumdayım işten çıkacak durumda değilim felan filan bi dünya dil dökmeme rağmen geri dönüşü yok dediler. Arkasından operasyon müd aradım olayı anlattım. Haberim yok konuyu araştırcam ptesi tekrar dönerim sana dedi. Arkasından orayı burayı bir sürü yeri aradım 170, avukat felan. Hep standart bilgi verdiler kimse yol göstermiyor tek dedikleri işe geri alım davası aç, e bunu bende biliyorum bana süreçle ilgili neye istinaden beni nasıl çıkarıyorlar hakları varmı kıdem ihbar işsizlik maaşı alabilcekmiyim kimse net bilgi vermiyor kafayı yicem artık... Bi düzmecenin içindeyim haklarımı kaybetmek üzereyim oraya buraya yazıp neler yapabileceğimi araştırıyorum ama habire bi bilgi kirliliği kafam iyice karıştı.
3 aylıkken çıkarmış oldular. Sonra ben o zaman baya araştırdım 90 gün yeterli dediler.
Ama bizim borcumuz olduğu için ben sonra gene girdim bir büyüğümüzün işyerine sağolsun. Orda da çalıştım.
ben öyle tamamladım.
Sana 90 gün yeterli diye kim söyledi canım.
Bu arada iş hukuk ile ilgileniyorum ilk sorunuza cevap vereyim raporlu olmanız ya da izinli olmanız sizi işten çıkarmaya engel değildir devamsızlık dışında tabi. Size yapılan yazılı fesih bildirimi var mı
Yazılı yok, telefonla bildirdiler gelmene gerek yok diyorlar, adresine göndercez diye ısrar ediyorlar, oraya gelcem elden teslim alcam artık o adreste değilim diyorum ısrarla avukat noter kanalıyla göndercez diyorlar. Bende bunun altında bi it keniği arıyorum.
Size tavsiyem yazılı bildirim alıncaya kadar işe gitmeniz ve bunu belgelemeniz yazılı bildirim aldıktan sonra burada yazan bir nedene göre işe iadeniz olur ya da olmaz. Burada en önemli mesele eğer haklı fesih ise disiplin soruşturmanızın ne zaman başladığı ve haklı sebebin ne zaman oluştuğu. Haklarınızı verecekler miymiş
Haklarım, ayın 8ne kadar olan maaşım ve yemek ücretlerimmiş sadece. Ne ihbar ne kıdemden bahsediyorlar. Bence üstüne konmaya çalışıyorlar. Benden imza almayarak.
Böyle bşy söz konusu bile olamaz . Iş sözleşmende cebinde telefon taşıyamaz diye bir madde var mı ? Cebinde telefon taşıdığına dair de kamera kaydı vs vae mı ? Hadi diyelim var yine bşy yapamazlar son derece haksız ve yanlış bir uygulama .
Kıdem ve ihbar Tazminatı hakkın var onu veriyorlar mı peki işten çıkış veriyorlarsa ?
Her halukârda haksızlar ben kötü niyet hem de yersiz uygulama mahkemeye gitsen kazanırsın Dişli davran biraz .
Mahkeme yolum evet açık ama keşke şu 16 haftalık izin hakkımı yemeselerdi çok kötü oldu artı doğumdan sonra işsiz kaldım bebekle nasıl iş bulacağım. Mahkemenin sonuçlanması 1 yılı bile geçebilir.
İs yeri disiplin kurallari hicbir zaman is kanunun onune gecemez, yani is yeri kurallarinda ise basi acik gelmeyecegine dair kagit imzalayan bir kadin calisan, basi acik ise geldiğinde isten atilamaz.
Konu sahibi arkadasa outsource cagri merkezinde calisip calismadigini sorma nedenim buydu. Calisanlara belirli donemlerde kitapciklar imzalatiliyor, operasyonda telefon kullanmayacagindan, sirket disinda musteriler hakkinda konusmayacagina kadar onlarca madde var ve is kanununda yer almadikca bu maddelerin hicbir gecerliligi yok, dolayisiyla ilgili nedenlerden is akdi feshedilen calisanlarin hemen hepsi ise iade davalarini kazaniyorlar.
Bir telefon firmasının türkiye ayağının çağrı merkezi işini yapıyoruz yazılım destek hattı. Müşteri bilgi güvenliği açısından operasyon içerisinde hem kullanmak hem de bulundurmak yasak diye geçiyor maddede. Ama herkes cebinde tutuyordu belkide ilk defa bana savunma verdiler diyebilirim.
Aslında bu durum biraz tartışmalı mesai saatleri içinde telefon ve sosyal medya kullanımı işverenin kısıtlaması altında tutulması kabul edilebiliyor ama üzerinde taşımayı engellemek bana biraz aşırı müdahale geldi iş yeri disiplin yönetmeliğinde bu yazıyor muymuş acaba
İşe girerken bişeyler imzalatmışlardı sanırım orda yazıyor.
Öyle Saçma düzenleme olamaz bence . Tamam iş harici Kullanım yasak olur ama üstünde taşıyamaz diye bşy olamaz . Ya o saatte çok önemli bir olay olsa ailesinin acil konu sahibine ulaşması gerekse ?
Öyle şey olamaz resmen hamile diye çıkarmışlar .
Evet kreşte çocuğum var, yeri geliyor öğretmeni arıyor gerekli durumlarda. Ki daha önce yakını kaybettiği halde telefonu dolabında olduğu için kaç saat sonra haber alan arkadaşım oldu. İnsanlık dışı gerçekten...
sanırım hukukçusunuz, eğer öyleyse ukalalık etmek istemem, ancak bizim kendi içimizdeki işleyiş hep bu yönde olmuştur, hatta son dönemde çalışanların dava açacağına kesin emin olunursa paket anlaşmayla çıkarılıyor (ihbar+kıdem+3/6 aylık maaş gibi)
çağrı merkezinde cep telefonu bulundurmama da bilgi güvenliği ile alakalı, özellikle banka projelerinde, outsource çağrı merkezi, kurumsal müşteriyle çok sıkı bilgi güvenliği anlaşmaları yapar, operasyon içinde ekranlar görünür şekilde selfie çekmek bile ceza sebebidir, dolayısıyla çağrı merkezi şirketi, çalışanlara bu konuda çok katı kurallar koyar, çalışanın masasına telefonla oturmaması için telefonunu kilitli dolaplara bırakması gerekir. bunu da çalışana hem yazılı hem sözlü olarak dayatır, yine de operasyon içinde bilgi güvenliği ihaline neden olacak davranışı ispatlanan müşteri temsilcileri bile işe iade+tazminat haklarını kazanıyorken; cepte, telefon bulundurmanın haklı fesih nedeni sayılacağını hiç sanmıyorum.
Gerçekten belkide dava açıp kazanabilcem ama inan çıkışımı ertelemelerini daha çok tercih ederim rapor parasını alabilmek için. Tam 1 ay sonra 32.haftam doluyor. Rica minnet yalvar yakar çıkışımı vermedilerse ücretsiz izin ya da rapor alabilme hakkı tanımalarını isticem. Zaten daha sonra burunlarından fitil fitil getiririm. Benim için önemli olan şu önemki bebeğin doğum öncesi ve sonrası haklarımı kaybetmemek.