PULMONER HİPERTANSİYON

Hafif derken 1 mı oluyor acaba ben bişey anlamadım ya p.tesi göğüs hastalıklarına gidicem sonrasında da kartal koşuyolunda ki doktoruma gidicem
Bunun dereceleri mi var bilmiyorum. Benimkinde hafif yazıyor derece olarak bişey yazmıyor. Koşuyolunda hangi doktora gidiyorsunuz? Oradaki doktor mu size bir sıkıntınız yok demişti

Bunun dereceleri mi var bilmiyorum. Benimkinde hafif yazıyor derece olarak bişey yazmıyor. Koşuyolunda hangi doktora gidiyorsunuz? Oradaki doktor mu size bir sıkıntınız yok demişti
Hayır orada ki doktor bı tık yüksek demişti. Ben normalde sürekli gidiyorum kardiyolojiye hiçbir doktor bana akciğer tansiyonun yüksek demedi. Dereceleri varmış evet hafif orta yüksek 1 hafif oluyomuş. Koşuyolunda anıl avcı ya gitmiştim kendisi doçent randevu bulmak o kadar zor ki ama bir şekilde ayarlayacağım. Kilo alma dedi doktor spora devam et dedi şuan kalbinde bir sıkıntı yok dedi. Ben 2 yıl evvel o zaman sigara kullanıyordum göğüs hastalıklarına gittiğimde astım demişti bu yüzden de yüksek olabilirmiş o nedenle pazartesi günü araştırma hastanesine gitcem. Pazartesi özele gittim bu arada kardiyolojiye hafif yüksek panik yapma falan dedi

Merhaba benim bağ dokusu hastalığım var ve ortalama 5 yıldır Pulmoner hipertansiyon hastasıyım. Son basınç 41 mmHg. 35 - 44 Orta şiddette bir pulmoner hipertansiyonken 45 mmHg de şiddetli pulmoner hipertansiyon oluyor. Ben 3 yıldır tedavi görmüyorum. İlk tanı da 35 di ve sonra ilk iki yılda endişe, stresten dolayı yükseldi. Daha sonra umursamadım. Şuan stabil gibi. . İlk kardiyoloji doktoruna gittiğimde bana mitral kapak yetmezliği birinci derecede dedi. Sonra doçent doktora çıktım ,kapak için normal dedi. Belkide bu hastalıktan öyle görünüyordu hatırlamıyorum ona tam ne cevap verdiğini . Ama bu hastalık çok halsiz bırakıyor, sürekli yorgunsun . Basınç yükseldikçe nefes nefese kalıyorsun, göğüs ağrıları, çarpıntı, ödem ve öksürük . İleri seviyede mavimsi mor dudaklar ve öksürükte kan. Doktorum bana basınç kontrolü için kalp kateterizasyonu işleminden bahsetti , anjiyo benziyor. Ama ben kabul etmedim. Bir süre ilaç kullandım. 3 ayda bir kontrole çağırdı ama artık 3 yıldır gitmiyorum. Şuan iyiyim çok şükür ,sadece üzüntülü ve çok efor gerektiren günlerde göğsümde baskı ve ağri hissediyorum. Bunun dışında zaten sürekli olan bir halsizlik, yorgunluk, ara ara öksürük, ödem ve baş dönmem var. Duyduğum kadarıyla bu hastalığın 5 yada 6 tane sınıflandırılması var, İlk 3 sınıftaki hastalar kardiyak cerrahi ile iyileşirken, geri kalanın iyileşme imkanı olmuyor diye duymuştum. Ve bu hastalığın tanısı da 3 yıl sürüyor . Doktorunuz size erken dönemde tanı koymuşsa çok şanslısınız demektir . Çünkü tanısı zor bir hastalık ve her zaman belirti vermiyor. Bu yüzden durumu gecikip tedavi olamayan çok kayıp var. Sana diyeceğim tek şey var . .
Tanısı konuldu ve artık kendini doktorlara bırak, çünkü senin seviye çok riskli değil ! Bir ilaç tedavisi bile seni iyileştirebilir. Bu yüzden sakın üzülme ve hatta kafandan seni üzen ve strese sokan ne varsa at kenara.Çünkü bunlar ne yazık ki hastalıkların hepsini alevlendiriyor. Birde yeme alışkanlığını kesinlikle bunu değiştirmelisin . Kendini ağır işlerde yorma ve kalbini ferah tut. Kalp ve akciğer nakli de çok ileri seviyede olan bir durum, yani artık son çare o. Ama sen şuan çok şükür ki o seviyede değilsin,o yüzden kendini strese sokma. Rabbim inşaAllah sana da en kısa zamanda şifa versin.

Peki bunu düşürmenin bı yolu yok mu ya stres yapmamak mümkün mü bu ülkede yani

Merbalar benim akciğer basıncım 29 çıktı ve doktor bir sıkıntı yok dedi. Aynen yazdığınız tüm belirtileri yaşıyorum sürekli bir halsizlik yokış ve merdiven çıkarken göğüste baskı sanki biri sıkıyormuş gibi nefes darlığı arada sırada baş dönmesi hatta bazen bu baş dönmesi çok sık oluyor tansiyon aletiyle ölçüyorum tansiyonum normal çıkyor ama başım dönüyor. Efor sarf edersen kalp çarpıntısı. Hasılı kelam iki doktora gittim (biri basıncımı ölçmediği halde) hasta olmadığımı kalbimde bir sıkıntı olmadığını söylediler demir eksikliğinden olabilir vs dediler artık kendi kendime düzelmeyi beklemeye başladım bu halime alışmaya çalışıyorım da denebilir. Her ne kadar içimdeki ses bu yaşadıklarımın normal olmadığını doktorların doğru teşhis etmediklerini söylese de.

Bakın bu çok zor ve ağır bir hastalık. Biz daha çok başındayız. .
Basıncın ne kadar yükseldiğini bilmiyorum,60 duydum,127 duydum gerçek mi inanın bilmiyorum . Bu konuda net bir bilgim yok ! Doktor kontrolünü bıraktığım için, şu anda sorma şansım yok !. Çevremde de bu hastalığı hiç görmedim. Ama internetten olsun,kitaplardan olsun ,TV de programlardan olsun ve doktorun anlatiklarinin bir kısmıyla benim bilgim bu kadar. Tek bildiğim bu hastalığın çok hızlı ilerlediği ve ileride tedavi edilmediğinde , önce ağır bir yaşama savaşı, sonra da ölüm olduğunu biliyorm. Tabi internetteki her bilgi de doğru değil! Ama anladığım kadarıyla hayatımızı bunlarla yaşamaya alışmamız gerekiyor. Belki ilk 3 seviyede kiler şanslı olabilir,ama sonrası için alışmaktan başka çare yok ! Bu yüzden mutlaka doktorunuzun gözetiminde olun . Sizin tek yapmanız gereken yeme içme kontrolü olmalı,yani kilo almayın ! Kesinlikle fazla kilo daha çok zorluyor ve PAH hastalarına özel diyetler uygulamalısınız.Yemeniz ve yememeniz gerekenleri bilmeniz gerekiyor. Stres yapmayın! Hani diyorsunuz ya bu çok zor diye . . Takılmayın herşeye bırakın akışında gitsin ve zaten dikkat ederseniz, daha çok takıntılı insanlar ve hassas insanların hastalikları var .Ve fazla Efor gerektiren işlerden uzak durun ve artık PAH hastalarinin neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğini öğrenmelisiniz! Kendinizi yormayın, ağır spor yapmayin, mümkünse koşmamaya çalışın,ama sürekli yormayan yürüyüşler yapın ,fazla heyecan yapmayın, üzülmeye de hiç gelmez !! Hani şöyle düşün, kalbini hızlandıracak her ne varsa sana ağri olarak geri dönecektir. Ben bunları yazarken 5 yıllık tecrübemle yazıyorum ve emin olun ki sakin bir yaşam tarzı size azda olsa iyi gelecektir . Ben zaman zaman kendimi iyi hissediyorum işlerimi yapıyorm, kötü hissedince yormuyorum daha rahat işler yapıyorm. Ama sakın hastayım deyip de tüm gün yatmayın! Yada hastalığınıza fazla kafanızı takmayin! Bu hastalığa dikkat eder ve gerekli doktor kontrollerinizi aksatmazsaniz, herşey kontrol altında gider.Ama bu hastalığa dikkat etmeyip umursamazsaniz, kendinizi ozaman ileri evre de bulabilirsiniz.(Tabi çok stresli, üzüntülü,dengeli beslenme bozukluğu ve ağır eforla yaşarsanız).Bedeninizi tanıyın ve ona iyi bakın! Derdi veren Rabbim ve sizin dualarinizin karşılığınla size dermanını verecektir . Bu bizim sınavımız bize şükür edip ve kendimize iyi bakıp hayata alişmaktan başka çaremiz yoktur. Ama emin olun ki doktorların hepsi 40mmhg altını riskli bulmuyor sadece risk grubunda sayıyor .Bunun üst seviyeye gelince, doktor zaten müdahale ediyor .Ama kendi işini bile yapamayacak kadar zorlaniyorsan ,ozaman daha erken müdahale edecektir.Bunlarin hepsini zaten size doktorunuz anlatacaktır .Bana kalp kateterizasyonundan bahsetmişti belkide her grubun farklıdır bilmiyorum . Çünkü birden fazla PAH çeşidi var. Kimseyide yaniltmak istemiyorum. Kusura bakmayın çok uzun bir yazı oldu, ama insan haliyle ilk duyduğunda ne yapacağını bilemiyor.Çünkü nadir bir hastalık,ne olduğunu bilmek istiyor... Kendinize iyi bakmanız dileğiyle Allah'a emanet olun

Bu güzel mesajınız için çok teşekkür ederim. Çok naziksiniz benim gittiğim iki doktor da 30 mmhg yi hasta olarak kabul etmediği için bana hiç bir şeyin yok dedi. Sadece ilk göğüs hastalıkları doktorum pulmoner demişti beni kardiyoloğa yönlendirmişti. Zaten bu nadir ve zor hastalığı da böylelikle o söyleyince ilk defa duydum. Merak ettiğim beslenme olarak neler yapmak gerek acaba yani paketli gıda vs onlar dışında özel bir diyeti var mıdır? Rabbim hiç kimseyi dermansız dertler vermesin. Kalıcı ve kolay şifalar nasip olsun cümlemize