Merhaba, ilk olarak cesaretiniz için sizi tebrik ederim. Psikoloji lisans son sınıf öğrencisiyim. Az çok bu konuda konuşma hakkım olduğunu düşünüyorum, umarım yardımcı olabilirim. :)
İlk olarak devlet kurumlarında psikolog olmak için klinik yüksek lisans şartı yok. Lisans mezunu olmanız yeterli. KPSS puanıyla atanıyorsunuz. Hastanede yapacağınız işler biraz çalıştığınız yerin yoğunluğuna göre değişebilir, ve tabiki psikiyatriste iş birliği içinde olmanız gerekir. Genelde hastanelerde test uygulanıyor (Standardize Mini Mental Test, AGTE, Wisc - R, MMPI). Bu testler noter onayı ya da engellilik raporu için gerekli oluyor, psikiyatristle değerlendiriliyor. Bu testlerin çoğunun eğitimi için lisans eğitiminden sonra kurslarına gitmeniz ve uygulayıcı sertifika almanız gerekiyor. Ama almazsanız da ve yeterliliğinizi uygun biçimde belirttiğiniz takdirde kimse sizden yapamayacağınız seyler altına girmenizi beklemez. Mesleğe başladıktan sonra bir şekilde halledebilirsiniz. Gelelim terapistlik konusuna, maalesef lisans eğitimi bu noktada da yetersiz kalıyor. Mezun olmadan önce hangi alanda yoğunlaşmak istediğinize göre gelecek eğilimlerinizi şekillendirebilirsiniz. Biliyorsunuz, çok farklı terapi yöntemleri ve alt alanları var. İlerleyen vakitlerde hangisinde uzmanlaşmak istediğinize yine karar verirsiniz. Dediğim gibi, atandıktan sonra sizden kimse bunları bekleyemez, çünkü bunlar lisans eğitimi içinde değil. Tabiki keşke olsaydı, meslek yasamız olsaydı, prosedürler belli olsaydı da her önüne gelen bilip bilmeden konuşmasaydı. :)
İkinci olarak, psikoloji okumak bambaşka bir şey. Ola ki mesleğinizi değiştiremediniz, yine de okul bittikten sonra pişman olmazsınız. Hayata ve insanlara dair bir çok şey öğrenmiş olursunuz en azından, bakış açınız değişir, algılarınız değişir... İlk sene muhtemelen istatistik dersleri alırsınız, yine bilgisayar kullanımı gibi dersleriniz olabilir, korkmayın, gayet kolay halledebilirsiniz. Diğer yıllarda psikolojinin alt alanları (gelişim, sağlık,sosyal, endüstri ve örgüt,din, siyaset, kültürel...) hakkında eğitim alırsınız. Psikopatoloji, alan uygulamaları, kişilik kuramları, klinik psikoloji, gözlem görüşme teknikleri,etik ve psikolojik testler dersleri de sizi alana hazırlar. (Bu dersler genelde son yıllarda veriliyor).
Son olarak sizi tekrar tebrik ederim. Sizin hayatınız, kararlarınızı cesurca verin, cesaretinizi kırmaya çalışanlara lütfen aldırış etmeyin. Kafamıza takılan bir şey olursa Türk Psikologlar Derneğinin sitesinden de yardım alabilirsiniz. Başarılar diliyorum.