Psikoloji öğrencileri, mezunları ?

• Konu Sahibi Konu Sahibi abet
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Merhaba,
30 yaşında yaşlanmış bir hemşireyim. Devlet hastanesinde çalışmaktayım. Uzun zamandır aklımda olan fikri gerçekleştirmek üzere bu yıl kolları sıvıyorum. Psikoloji bölümü için bu yıl sınava gireceğim. Çalışanlara müsamaha gösteren okullar biliyorum, özellikle onları yazacağım. Zaman öyle de geçiyor böyle de. Psikolojiyi bitirdikten sonra ünvan değiştirme sınavına girip aynı yerde psikolog olarak çalışmaya başlayacağım. Fakat bir de sizlere danışmak istiyorum. Devlet hastanelerinde çalışma şartlarınız, yoğunluğun sizi etkileme derecesi, mesleğin artıları ve eksileri nelerdir. Bilgisi olanlardan yorum alırsam memnun olacağım.
mrb meslektaşım bende 10 yıllık hemşireyim senin verdiğin bu kararı 2010 yılında vererek sınava hazırlandım aklımdaki bölümler arasında psikolojide vardı (bu arada bu yılın sağlık Bakanlığı ünvan değişikliği sınavı kılavuzuna yhgm sitesinden bakarsan psikolojinin ünvan değişikliği şartlarını görürsün benim bildiğim kadarıyla yüksek lisans şartı yok) ben o yıl uzaktan eğitim sosyal hizmet bölümü ilk kez açıldığı için onu tercih ettim. Hamileydimde zaten o zaman denk geldi yani. 2015 te mezun oldum. Bu yıl ünvan değişikliği sınavını kazandım bu ay mülakata giricem ona hazırlanıyorum. Bence istiyorsan vazgeçme banada çok şey söyleyen oldu çok zorlandığım zamanlarda oldu, yüzdüm yüzdüm kuyruğuna geldim umarım mülakatta olur. Ben 32 yaşındayım daha 26 sene çalışmam kısmetse ve daha insani koşullarda çalışmak ve istediğim mesleği yapmak istediğim için bu kararı verdim sanalda başarı ve kolaylık dilerim

30undan sonra meslek/ünvan değiştirmeye karar verip Güzel Sanatlara hazırlanan biri de burada var, selamlar ^_^
Öncelikle size çok sinirlendiğimi bilmenizi isterim; 30 yaş yaşlı mı allasen? Aşkolsun, sakın bi daha duymiyim. :-)
Umarım sene kaybetmeden kazanır olmak istediğiniz yere varırsınız; yaşı yok bu işlerin, takılmayın onlara.
Profesyonel hasta olarak -Devlet hastanesinde klinik psikolog şartı aranmıyor- bilgisini geçeyim :KK70:, psikiyatr yönlendirmesi/teşhisiyle terapi için tedaviye destek psikoloji mezunları oluyor gördüğüm kadarıyla. Klinik psikologlar işin daha çok yatışlı tedavi kısmındalar.
İyi bir psikolog olmanız dileğiyle.
Bir konunuzu hatırlıyorum resim yapma yetenek ve arzusu ile çocuklu bir hayat arasında kaldığınızı anımsıyorum sanırım sizdiniz :) başlama kararı almanıza sevindim gerçekten. İsyan ve keşkeyle dolu bir otuz yılı birkaç yıllık çabayla takas etmek iyi bir ticaret gibi geliyor kuşağa.
Sağolun :)

mrb meslektaşım bende 10 yıllık hemşireyim senin verdiğin bu kararı 2010 yılında vererek sınava hazırlandım aklımdaki bölümler arasında psikolojide vardı (bu arada bu yılın sağlık Bakanlığı ünvan değişikliği sınavı kılavuzuna yhgm sitesinden bakarsan psikolojinin ünvan değişikliği şartlarını görürsün benim bildiğim kadarıyla yüksek lisans şartı yok) ben o yıl uzaktan eğitim sosyal hizmet bölümü ilk kez açıldığı için onu tercih ettim. Hamileydimde zaten o zaman denk geldi yani. 2015 te mezun oldum. Bu yıl ünvan değişikliği sınavını kazandım bu ay mülakata giricem ona hazırlanıyorum. Bence istiyorsan vazgeçme banada çok şey söyleyen oldu çok zorlandığım zamanlarda oldu, yüzdüm yüzdüm kuyruğuna geldim umarım mülakatta olur. Ben 32 yaşındayım daha 26 sene çalışmam kısmetse ve daha insani koşullarda çalışmak ve istediğim mesleği yapmak istediğim için bu kararı verdim sanalda başarı ve kolaylık dilerim
Siz söyleyince tekrar baktım evet neyse ki Yüksek lisans şartı yok. Sosyal hizmet hemşirelikten sonra Eminim çok iyi gelecektir size. Motivasyon kaynağınız ne oldu? Meslek zorluğu, kondisyon düşüklüğü, hayatın düzensizliği ?

Bir konunuzu hatırlıyorum resim yapma yetenek ve arzusu ile çocuklu bir hayat arasında kaldığınızı anımsıyorum sanırım sizdiniz :) başlama kararı almanıza sevindim gerçekten. İsyan ve keşkeyle dolu bir otuz yılı birkaç yıllık çabayla takas etmek iyi bir ticaret gibi geliyor kuşağa.
Sağolun :)

Evet. Çok güzel söylemişsin; keşkeleri takasa girdim ben de 30umdan sonra. :)
Bu seneyi hazırlanarak geçiriyorum, elimden geldiğince, karakalem-ışık gölge-perspektif vb ders alıyorum.
Kırk parçaya bölünüyorum, gözlerim sızlıyor bazen ama inatla asılıyorum; "Keşke"ye doyunca insan, böyle oluyor :)
Kimler nerelerden çıkıp geliyor da başarıyor, siz de yaparsınız. Dilerseniz, üzerine 2 yıl daha okur klinik psikolog da olursunuz.
İhtiyacımız var iyi psikologlara ^_^

Çok bilmişlik bazen başa bela.Neyse konumuza dönelim .Kimya mezunu ancak İngilizce öğretmenliği yapan biri olarak kimyayı bitirdiysen arkadaşım azimle inşallah psikolojide okursun. Sayısal bölümden sonra sözel bir alan bana çok ama çok zevkli gelmişti. İlk defa üniversite okumanın zevkine varmıştim. Uzun ama güzel bir yol var önünde umarım hayallerine kavuşursun.

Hey allahım :) bunca zamandır insanlar boşuna okuyor desenize :)) öncelikle olayın mantığını anlatayım size o halde. Lisansta görmüş olduğunuz psikopatoloji (her okulda da olmuyor) gibi bir iki ders ile tüm psikoloji literatürüne hakim olmanız mümkün değil hanımefendi. DSM-V’teki her başlığı bile inceleyemiyorsunuz 1 dönemde çünkü. Psikoloji lisansının temel amacı psikolog olarak hangi alanda ilerleyeceğinize karar vermek adına bir ön hazırlık, bu yüzden alana dair her alt alan hakkında bilgi veriliyor örneğin klinik psk, örneğin gelişim psk, örneğin endüstri ve örgüt psk. Daha sonra bu dar bilgi ile hastaneye gelen danışana karşı yeterli olmanız mümkün değil. Klinik psikoloji yüksek lisansının amacı psikolojik hastalıkları en üst seviyede öğrenmek ve danışanlara faydalı olabilecek en uygun tedaviyi bulmaktır. Yoksa her önüne gelene antidepresan yazıp yollayan psikiyatristten bir farkımız olmaz. Umarım net anlatabilmişimdir, lütfen anlayın artık.

söylediklerinize katılıyorum fakat bu durum üzerine o kadar çok konuştuk ki arkadaşlarımızla da maalesef klinik alanda uzmanlık yapılmadan kpss ile 4 yıllık mezunlar devlet kurumlarına psikolog olarak atanabilmekteler. ben yüksek lisansımı bitirdim dışarıdan 3 terapi yönteminin eğitimini aldım aylarca süren eğitimlerden söz ediyorum ve test eğitimleri aldım fakat eğer bunları alıp kendimi geliştirmek yerine kpss ye çalışsaydım lisans mezunu olduktan sonra atanırdım.

konu sahibine söyleyebileceğim devlet güzel rahat görünmekte fakat mesleki tatminin ne derece olduğunu bilmiyorum. klinik alanda kendi içinde ayrılmaktadır çocuk, ergen, yetişkin ağırlıklı olarak bazı psikopatolojiler de uzmanlaşanlar vardır. dışarıda kendi yoğunlaştığı alan üzerine danışan görebilir fakat hastanede herkes orada olan psikologa gitmek durumunda sizde tabi ki ilgilenmek durumundasınız ne kadar hakim olduğunuz o konuya önemli olmakta iki taraf içinde, beni bu nokta düşündürürdü açıkçası. istedikten sonra yapılır daha yaşınız 30 sonrasında yüksekte yapar diğer eğitimleri de alırsınız belki de.

Merhaba, ilk olarak cesaretiniz için sizi tebrik ederim. Psikoloji lisans son sınıf öğrencisiyim. Az çok bu konuda konuşma hakkım olduğunu düşünüyorum, umarım yardımcı olabilirim. :)
İlk olarak devlet kurumlarında psikolog olmak için klinik yüksek lisans şartı yok. Lisans mezunu olmanız yeterli. KPSS puanıyla atanıyorsunuz. Hastanede yapacağınız işler biraz çalıştığınız yerin yoğunluğuna göre değişebilir, ve tabiki psikiyatriste iş birliği içinde olmanız gerekir. Genelde hastanelerde test uygulanıyor (Standardize Mini Mental Test, AGTE, Wisc - R, MMPI). Bu testler noter onayı ya da engellilik raporu için gerekli oluyor, psikiyatristle değerlendiriliyor. Bu testlerin çoğunun eğitimi için lisans eğitiminden sonra kurslarına gitmeniz ve uygulayıcı sertifika almanız gerekiyor. Ama almazsanız da ve yeterliliğinizi uygun biçimde belirttiğiniz takdirde kimse sizden yapamayacağınız seyler altına girmenizi beklemez. Mesleğe başladıktan sonra bir şekilde halledebilirsiniz. Gelelim terapistlik konusuna, maalesef lisans eğitimi bu noktada da yetersiz kalıyor. Mezun olmadan önce hangi alanda yoğunlaşmak istediğinize göre gelecek eğilimlerinizi şekillendirebilirsiniz. Biliyorsunuz, çok farklı terapi yöntemleri ve alt alanları var. İlerleyen vakitlerde hangisinde uzmanlaşmak istediğinize yine karar verirsiniz. Dediğim gibi, atandıktan sonra sizden kimse bunları bekleyemez, çünkü bunlar lisans eğitimi içinde değil. Tabiki keşke olsaydı, meslek yasamız olsaydı, prosedürler belli olsaydı da her önüne gelen bilip bilmeden konuşmasaydı. :)
İkinci olarak, psikoloji okumak bambaşka bir şey. Ola ki mesleğinizi değiştiremediniz, yine de okul bittikten sonra pişman olmazsınız. Hayata ve insanlara dair bir çok şey öğrenmiş olursunuz en azından, bakış açınız değişir, algılarınız değişir... İlk sene muhtemelen istatistik dersleri alırsınız, yine bilgisayar kullanımı gibi dersleriniz olabilir, korkmayın, gayet kolay halledebilirsiniz. Diğer yıllarda psikolojinin alt alanları (gelişim, sağlık,sosyal, endüstri ve örgüt,din, siyaset, kültürel...) hakkında eğitim alırsınız. Psikopatoloji, alan uygulamaları, kişilik kuramları, klinik psikoloji, gözlem görüşme teknikleri,etik ve psikolojik testler dersleri de sizi alana hazırlar. (Bu dersler genelde son yıllarda veriliyor).
Son olarak sizi tekrar tebrik ederim. Sizin hayatınız, kararlarınızı cesurca verin, cesaretinizi kırmaya çalışanlara lütfen aldırış etmeyin. Kafamıza takılan bir şey olursa Türk Psikologlar Derneğinin sitesinden de yardım alabilirsiniz. Başarılar diliyorum.

Siz söyleyince tekrar baktım evet neyse ki Yüksek lisans şartı yok. Sosyal hizmet hemşirelikten sonra Eminim çok iyi gelecektir size. Motivasyon kaynağınız ne oldu? Meslek zorluğu, kondisyon düşüklüğü, hayatın düzensizliği ?
Aslında bu söylediklerinizin hepsi motivasyon nedeni idi benim için. Öncelikle mesleğin zorluğu, nöbetlerin ağırlığı ve can güvenliğimizin olmaması, gitgide hemşireler üzerindeki angaryaların artması, hemşirelik te yüksek lisans yapmaya başlamama rağmen hiçbir mesleki katkı sağlamayacağını anlamam, fiziksel olarak son raddeye kadar zorlanıp evime ve çocuklarıma hep yorgun ve tükenmiş bir anne sunmam, bacağımdaki varislerin heryıl biraz daha güzelleşnesi☺️, değer görmemek, ne yapıyorsunuz zaten muamelesinden artık bi noktadan sonra yeter durumuna gelmek ve bu hale sadece 10 yılda gelmek..... Gibi gibi gibi

Çok güldüm yorumlara. Arkadaşım seni tebrik ediyorum yaşın daha genç, çoluk çocuk yok koca yok eğitim ve kendini gelişime adamışsın tebrik ederim seni

Öğretmenim mesleği sevmedim bıraktım,
İşletme okudum hayatıma yön vermemi sağlayan meslek oldu
Muhasebecilik yaptım her işletmecinin bilmesi gereken şeyleri öğrendim
Şimdi 28 yaşında evli 2 çocuk annesi olarak grafik eğitimi alıyorum ve kodlama öğreniyorum. Yapamazsın diyen herkesede bu zor hayatımda nasıl bAşardığımı kanıtlayacağım.

Yazılım ve kodlama yapan herkes çok zor başaramazsın diye bir sürü seçenek saydı durdu. Nedense herkes kendi mesleğini kendisinden başka kimse yapamaz diye düşünüyor. Birde evli ve çocuklu olaSanız nasıl yorumlar gelecekti onu düşünüyorum :KK48:

Allahtan psikoloji hedefiniz birde psikiyatrist olcam desen neler diyeceklerdi :süslü:

Hey allahım :) bunca zamandır insanlar boşuna okuyor desenize :)) öncelikle olayın mantığını anlatayım size o halde. Lisansta görmüş olduğunuz psikopatoloji (her okulda da olmuyor) gibi bir iki ders ile tüm psikoloji literatürüne hakim olmanız mümkün değil hanımefendi. DSM-V’teki her başlığı bile inceleyemiyorsunuz 1 dönemde çünkü. Psikoloji lisansının temel amacı psikolog olarak hangi alanda ilerleyeceğinize karar vermek adına bir ön hazırlık, bu yüzden alana dair her alt alan hakkında bilgi veriliyor örneğin klinik psk, örneğin gelişim psk, örneğin endüstri ve örgüt psk. Daha sonra bu dar bilgi ile hastaneye gelen danışana karşı yeterli olmanız mümkün değil. Klinik psikoloji yüksek lisansının amacı psikolojik hastalıkları en üst seviyede öğrenmek ve danışanlara faydalı olabilecek en uygun tedaviyi bulmaktır. Yoksa her önüne gelene antidepresan yazıp yollayan psikiyatristten bir farkımız olmaz. Umarım net anlatabilmişimdir, lütfen anlayın artık.
Psikolog musunuz ? Öyle çok ihtiyacım var ki psikologa üctetler çok pahalı haftada 200 tl bir de her hafta gitmeliymişim başlarda :(

Birde evli ve çocuklu olaSanız nasıl yorumlar gelecekti onu düşünüyorum :KK48:

Allahtan psikoloji hedefiniz birde psikiyatrist olcam desen neler diyeceklerdi :süslü:
Evliyim somandan hemen sonra çocuk düşünüyoruz :KK9: bu arada ne çok kadın varmış ideallerinin peşinden koşan. Harikasınız.

Merhaba, ilk olarak cesaretiniz için sizi tebrik ederim. Psikoloji lisans son sınıf öğrencisiyim. Az çok bu konuda konuşma hakkım olduğunu düşünüyorum, umarım yardımcı olabilirim. :)
İlk olarak devlet kurumlarında psikolog olmak için klinik yüksek lisans şartı yok. Lisans mezunu olmanız yeterli. KPSS puanıyla atanıyorsunuz. Hastanede yapacağınız işler biraz çalıştığınız yerin yoğunluğuna göre değişebilir, ve tabiki psikiyatriste iş birliği içinde olmanız gerekir. Genelde hastanelerde test uygulanıyor (Standardize Mini Mental Test, AGTE, Wisc - R, MMPI). Bu testler noter onayı ya da engellilik raporu için gerekli oluyor, psikiyatristle değerlendiriliyor. Bu testlerin çoğunun eğitimi için lisans eğitiminden sonra kurslarına gitmeniz ve uygulayıcı sertifika almanız gerekiyor. Ama almazsanız da ve yeterliliğinizi uygun biçimde belirttiğiniz takdirde kimse sizden yapamayacağınız seyler altına girmenizi beklemez. Mesleğe başladıktan sonra bir şekilde halledebilirsiniz. Gelelim terapistlik konusuna, maalesef lisans eğitimi bu noktada da yetersiz kalıyor. Mezun olmadan önce hangi alanda yoğunlaşmak istediğinize göre gelecek eğilimlerinizi şekillendirebilirsiniz. Biliyorsunuz, çok farklı terapi yöntemleri ve alt alanları var. İlerleyen vakitlerde hangisinde uzmanlaşmak istediğinize yine karar verirsiniz. Dediğim gibi, atandıktan sonra sizden kimse bunları bekleyemez, çünkü bunlar lisans eğitimi içinde değil. Tabiki keşke olsaydı, meslek yasamız olsaydı, prosedürler belli olsaydı da her önüne gelen bilip bilmeden konuşmasaydı. :)
İkinci olarak, psikoloji okumak bambaşka bir şey. Ola ki mesleğinizi değiştiremediniz, yine de okul bittikten sonra pişman olmazsınız. Hayata ve insanlara dair bir çok şey öğrenmiş olursunuz en azından, bakış açınız değişir, algılarınız değişir... İlk sene muhtemelen istatistik dersleri alırsınız, yine bilgisayar kullanımı gibi dersleriniz olabilir, korkmayın, gayet kolay halledebilirsiniz. Diğer yıllarda psikolojinin alt alanları (gelişim, sağlık,sosyal, endüstri ve örgüt,din, siyaset, kültürel...) hakkında eğitim alırsınız. Psikopatoloji, alan uygulamaları, kişilik kuramları, klinik psikoloji, gözlem görüşme teknikleri,etik ve psikolojik testler dersleri de sizi alana hazırlar. (Bu dersler genelde son yıllarda veriliyor).
Son olarak sizi tekrar tebrik ederim. Sizin hayatınız, kararlarınızı cesurca verin, cesaretinizi kırmaya çalışanlara lütfen aldırış etmeyin. Kafamıza takılan bir şey olursa Türk Psikologlar Derneğinin sitesinden de yardım alabilirsiniz. Başarılar diliyorum.
Şurda kaç ay var ünvanınıza kavuşmanıza. Hayırlı olsun şimdiden. Yorumunuz hemen çok açıklayıcı hem yol gösterici olmuş. En kötü ihtimalle bakış açının genişlemesi ve bir perspektif kazanması yeter sebep, çok haklısınız. Teşekkür ederim.

Baska yerleri bilemiyorum ama tip fakultesi hastaneleri icin yuksek lisans sarti gelmis son yillarda. Yapilabilir neden yapilamasin. Ama bildigim kadariyla her hastanede ayni sartlar gecerli olamayabiliyor. Rektorlugun danismasiyla bir gorusmek en saglikli bilgiye ulasmaniza yardimci olabiliyormus. Ben de konuyu okuyunca tesadufen arkadasima sordum kendisi rektorlukte gorev yapiyor bilgisi vardir diye.

dışarıda kendi yoğunlaştığı alan üzerine danışan görebilir fakat hastanede herkes orada olan psikologa gitmek durumunda sizde tabi ki ilgilenmek durumundasınız ne kadar hakim olduğunuz o konuya önemli olmakta iki taraf içinde, beni bu nokta düşündürürdü açıkçası.
Bu farkındalığı hatırlatmanız iyi oldu

Şurda kaç ay var ünvanınıza kavuşmanıza. Hayırlı olsun şimdiden. Yorumunuz hemen çok açıklayıcı hem yol gösterici olmuş. En kötü ihtimalle bakış açının genişlemesi ve bir perspektif kazanması yeter sebep, çok haklısınız. Teşekkür ederim.

Çok teşekkür ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu. Dediğim gibi engellemeye çalışan insanlara vakit harcamayın, emin olun psikologlara ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Hem sizin tıbbi alanda da yeterliliğiniz var, bunun da bir avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Başarılar tekrardan. :)

Şöyle oluyor. Bir bölümde karar kılıyorsunuz benim zamanında hemşirelikte karar kılmam gibi. Yeterli araştırmayı yapmadığınız veya yapamadığınız için bir ömür pişmanlık yaşıyorsunuz. Ya da bu gibi büyük forumlarda meslek hakkında görüş istiyor ve buna göre daha net bir tablo görüyor ve yine ona göre hareket ediyorsunuz.
On numara 5 yıldız bi cevap olmuş yalnız :)

Ha okulu hemen bitirdiniz işe başlamak üzeresiniz de çalışacağınız kurum hakkında eksi ve artı tempo yoğunluğu soruyorsunuz? Ne yazık ki o kadar basit olmuyor bu işler...
Ne kadar negatif yorumlar her sağlık sektörğnde olduğu gibi sizdede diplomalı işsiz sayısı çok olduğundan mı bu yükselme? Arkadaş zaten fikir almak için yazmış... bi de psikolog olarak empati yeteneğinizin yüksek olması lazım... Kimse bi üniyi bitirmenin ne kadar zor olduğunu sormamış zaten onu göze almış çoktan...

Bu tip durumlara ciddi anlamda sinirim bozuluyo. Psikoloji mezunuyum, ama o okulu o bölümü nasıl kazandım, nasıl bitirdim bi ben bilirim bi allah. Arkadaş ön lisans mezunuymuş ve dediğiniz gibi o kadar kolay bi işmiş gibi anlatmış ki aklım durdu. Psikoloji puanları tavan, hadi onu da geçtim bu ne rahatlıktır yahu mesleğime saygısızlık yapıldığını hissettim. Onu da geçtim bölüm hakkında bilgi sıfır, psikologların daha meslek yasası yok herhangi bir güvencesi yok bu neyin rahatlığı?

Gereksiz bir alınganlık yapmışsınız. Kadın 2 haftalık sertifika programımı tamamladığıma göre danışmanlık ofisimi açıyorum bundan sonra bana psikolog abet diyeceksiniz demiyor ki mesleğinize saygısızlık olsun.

Psikoloji puanları tavan nedir birkere, sen yapamazsın ki der gibi. Konu sahibinin başarı düzeyini bilme imkanımız olmadığı gibi, psikoloji bölümüne 500.000 sıralamayla öğrenci alan özel üniversiteler var, ülkedeki diğer her bölüm gibi psikoloji bölümünde de parayı bastırıp diploma sahibi olma şansınız var bunu bir kabullenelim bence.

Back
X