Bende polikistikover vardı kızlığımdan beri ve evlendiğimde adetim 3 ay düzenli gitti bende buna sevindim derken hoppp tekrardan kasıklarımda ağrı ile hastaneye hemen gittim felaket bir ağrı oluyordu.
Polikistik over sendromu (
PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Bu hücreler
ultrasonda özel bir görüntü oluşturmaktadırlar.
Polikistik over sendromu genel anlamda 35 yaş ve altında bulunan yaş gruplarını tehdit etmektedir. Genç kızlarda da görülebilmektedir. Yumurtalıklarda bulunan kist ile karakterize olarak meydana gelen hormonal bir problemdir.
[1] PCO,
hipofiz bezinden salgılanan
LH ve
FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu, kadınlarda düzenli olarak yumurtlama olmamasına neden olur (
bazıları düzenli olarak adet görürken, bazıları ise yılda yalnızca birkaç kez adet görebilir.). Yumurtlama düzensizliğinin sonucu olaraksa erkeklik hormonunda bir artış gözlenir. "LH'daki artış overde erkeklik hormonu üretimini artırır. Salgılanan bu erkeklik hormonları (
androjenler) yağ dokusunda
östrojene dönüşmekte, bu östrojen LH üretimini artırmakta ve bir kısır döngü ortaya çıkmaktadır. Bu kısır döngü kilo kaybı ya da yumurtalıkların baskılanması gibi etkenlerle kırılabilir. Yine kilo fazlalığına bağlı olarak
insüline karşı bir direnç ortaya çıkmakta ve sonuçolarak hormonal denge bozularak yine bu kısır döngüye ulaşılmaktadır."
Açılımını yukarıda yaptım hani doktorum bana dedi sakın moralini bozma öncelerde de 3 kadından biri 1 polikisttir dedi.Ama bunu bilmezler duymuşsunuzdur adetim geçikti düzensiz gibi laflar işte bunun nedeni budur dedi kimse farkında değildir yani...Bilmiyorum kızlarrr dua edin Rabbim hayırlısını versin herkese aratmasın eksikiliğini göstermesin dediğiniz gibi akışına bıraktım ama böyle şeyler yaşayınca kendime dikkat ediyorum belki hamile olabilirim.....