bende platesin tarihçesinden bahsedeyim biraz...nişanlımın bana gönderdiği plates setinin içinde bununla ilgili bir cd vardı,bende netten araştırıp sizle paylaşayım istedim....
Joseph Pilates kimdir?
Joseph pilates bu egzersiz dizisine “contrology” adını vermiş ve şöyle açıklamış: sadece 3 seansta farkı hissedecek, 10 seansta görecek ve 20 derste tamamen farkı bir vücüda sahip olacaksınız!
Pilates tekniğine ismini veren Joseph Pilates, 1880´de Düsseldorf´ta dünyaya geldi.
Astım ve romatizmayla boğuşan ve çelimsiz bir çocuk olan Plates, genç yaşta kayak ve jimnastikle ilgilenerek vücudunu geliştirdi. 1912´de İngiltere´de sirk cambazı, boksör ve dedektiflere kendini koruma dersleri veren Pilates, Birinci Dünya Savaşı döneminde düşman ilan edilerek Lancaster bölgesinde kampa alındı.
Kampta hastabakıcılık yapan ve burada kendi tekniğini geliştiren Pilates, burada askerlere tekniğini öğretti. İngiltere´de 1918´de pekçok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından Pilates´in kampındakiler etkilenmeyince uyguladığı teknik ön plana çıktı. Savaştan sonra Almanya´da metodunu geliştirmeye devam eden ve şehir polislerine öğreten Pilates, 1926´da ABD´ye göç etti ve stüdyosunu açtı. Graham, Balanchine gibi ünlü dansçıların da öğrencileri arasında yer aldığı Pilates´in yöntemi giderek yaygınlaştı.
21. yüzyılda hala gözde olan plates, Madonna, Hugh Grant, Britney Spears, Julia Roberts gibi ünlüler tarafından benimsendi. Pilates güçlü bir vücut yaratmayı hedefler.
Pilates nedir?
Pilates; derin kasları çalıştıran ve duruş bozukluklarını tedavi eden bir egzersiz yöntemi, kasları güçlendirmek, dengelemek ve var olan kasların gücünü korumak için tasarlanmıştır., Piltes eğitmenleri,herkes için vücudun kas ve iskelet yapısına göre bir egzersiz programı oluşturur pilates sınıflarında yada birebir çalışmalarda vücudu yeniden eğitmek optimum kas ve iskelet işlevini geri kazandırmak için egzersiz haraketleri kullanarak yapılır.
Fizyoterapistler ve uzman eğitmenler egzersizlerin en güvenli biçimi olarak bugün Pilatesi öneriyor. Pilates hemen herkes için, yaş ve kondüsyon seviyesi ne olursa olsun yararlıdır.
Faydaları;
Vücut farkındalığı yaratır,
Duruşu düzelterek duruş bozukluğunun neden olacağı kas iskelet sistemi problemlerinden korur,
Ağrıların ve şikayetlerin tekrarlanmasının ortadan kaldırır,
Vücudun daha esnek olmasına yardımcı olur,
Özellikle omurga olmak üzere, tüm eklem hareketleri üzerinde kontrol sağlar,
Denge ve koordinasyonu arttırır,
Kasların kuvvet ve dayanıklılığının artmasına paralel günlük hareketler sırasında yaşanan yorgunluğu ortadan kaldırır.
Altı Pilates Prensibi
1. Konsantrasyon: Pilates yaparken hareketlere yogunlaşmak bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasları kullanıp ve hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekmektedir.
2. Kontrol: Pilates metodunda bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması kontrol açısından ve olası sakatlıkların önlenmesi için gereklidir.
3. Merkezleme: Pilates metodun´da doğru hareket göbek, bel, ve kalça çevresidir. iç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme esnemeyi ve uzamayı sağlar.
4. Akıcı Hareket: Hareket acele edilmeden her noktadan tek, tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
5. Kesinlik: Hareket belirsizce değil tam yapılmalıdır. Hareketler birbiri ile bağlantılı olmalıdır.
6. Nefes: Nefes alıp verme; yavaş ve her seferinde nefes alındığında göğüs kafesi iki yana doğru genişletilip tamamiyle oksijenle doldurularak alınmalıdır ve nefesi tamayıyla dışarı üflerken göğüs kafesi doğal bir kapanışla kapanarak nefes boşaltılmalıdır. Böylece yapılan nefes verme hareketinde kanımızı tamamen temizlemiş oluruz.
Kimler yapabilir?
Kesinlikle herkes! Ama Pilatesi, dansçılar daha uzun görünebilmek, kadınlar incelmek, ofis çalışanları daha dik durmak için tercih ediyor. Herkes için ideal bir egzersiz olan pilatesin üzerinizdeki olumlu etkileri 30 saatlik bir çalışmadan sonra kendini göstermeye başlayacaktır.
Ne zaman yapmalı?
Sabah saatleri, zihnin en dingin olduğu, metobolizmanın hızlı çalıştığı zamandır. Bu nedenle daha iyi sonuç alabilirsiniz. Ama Pilates egzersizlerini ne zaman isterseniz yapabilirsiniz. Yeni başlayanlar için önemli olan teknik. Bu yüzden hareketler yavaş ve yumuşak yapılmalı. Size zevk verecek bu egzersizleri istediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz, ama en uygunu haftada en az iki kere olmak üzere minimum 30 dakika yapmaktır.
Nelere dikkat etmeli?
Vücut rahat olmalı: Konsantrasyon, vücut duruşu, koordinasyon, merkez, hareket akışı ve nefes. Rahat hareket edebileceğiniz bir alana ihtiyacınız var. Vücut duruşunuzu kontrol edin.
1. Kalça doğal pozisyonda olmalı
2. Sırt dik olmalı ve omurga doğal duruşunu kaybetmemeli
3. Omuzlar kulaktan uzakta olmalı
4. Boynunuz gergin olmamalı.
5. Hareketleri vücudun olması gereken pilates duruşuna getirdikten sonra bir süre böyle kalın
6. Bacakların birbirine yakın ve rahat olmasına özen gösterin
7. Diz ve dirsekleriniz çok gergin olmamalı. Çünkü bu, hareket özgürlüğünüzü kısıtlar. Ayrıca gergin pozisyonlarda diz ve dirseklerinizi kırmamalısınız.
Başlamadan önce...
Ritmi yavaş, hafif bir müzik dinleyin. Egzersiz yapmak için yumuşak bir zemin (minder, battaniye, halı, mat gibi) kullanın.
Ne zaman egzersiz yapmamalı?
Omurilik- bel rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışın. Pilatesi hamileler yapabilir, ama burada yazılanlar hamileler için uygun değil, o yüzden denemesinler. Hasta ve mutsuzsanız; yemekten hemen sonra; alkol tükettiğiniz günün sonrasında.
Egzersiz sonunda ne olacak?
Tamamen rahatlamış hissedeceksiniz, duruşunuz değişecek, vücut kondisyonunuz artacak ve daha aktif bir insan olacaksınız. Sıkı bir vücut ve düz bir karına sahip olacaksınız; kaslarınız daha esnek olacak; sırtınız güçlenecek ve ağrı çekmeden egzersiz yapmanın mutluluğu içinde gülümseyeceğinize eminim....
alıntı