ailesinin durumu olmayan ne yapacak peki?
sizde öyle bir sıkıntı yok, baba zamanında zorluk çekse de durumu düzeltmiş sonra. hatta anne veya babanın ailesinden kalacak yer filan da var sanırım -başka konuda miras tapu bs. bişeyler geçmişti...
neyse şimdi ciddi soruyorum
son 5 seneye kadar aileler bu kadar zorlanmıyordu. en kötü emekli ikramiyesiyle ev alınıyordu 2000'lere kadar. sonra krediler çok uygun oldu herkes evini aldı.
ama
bu aile zamanında ev almamış- almamaş veya alamamış, bilmeyiz de neticede şu anda anca almışlar daha ödeyecekler
misal şu anda bu kız da işsiz -eee son 5-10 seneye kadar öğretmenler işsiz de kalmıyordu ama bakın her nesli etkileyen bir durum var
--ailenin gerçekten belli bir geliri varken hala çocuğa illa para vereceksin diyorsa o ayrı ama cidden durum olmayan aileler ne yapacak çok merak ediyorum?--
+
çalışan çiftlerin de %80'i çocuklarını aileye baktırıyor, mesela.
ben de herkes kendi yağında kavrulsun'cuyum, OK. ama genel toplum dinamikleri için konuşuyorm. Aile bakmasa ileride çocuğuna bu kız özel sektörde çalışıp nasıl geçinecek acaba?
ha hiç karıştırtmıyorsan eyvallah, ben de hiç bir destek kalmadım ailemden, kimseye minnetim yok
fakat işte ben kredinize karışmam dersen aile de çocuk olunca biz karışmayız der
-atıyorum sadece örnek-
ya da şimdi krediye karışmadın e annen baban 70 yaşına geldi emekli maaşı 15 bin kira 20 bin, e nasıl geçinecekler? şimdi krediyi mi ödemek yoksa 20 sene sonra kiralarını mı ödemek, hangisi?
tam olarak ne anlatmak istediğini anlamadim. ailesinin durumu olmayan, kendi durumu olmayan biri zaten fakirdir. kendisiyle bu fakirligin fukaraligin icinde yaşayabilecek fakir kiz bulup "Bir lokma ekmeğe, bir yudum su içmeye, yine de şükretmeye, razıysan gel benimle" diyecek. kiz da zaten aileden varlik görmemiş, bari eşten sevgi goreyim diye kabul edecek evlenecek. zar zor kit kanaat gecinip 2 de cocuk yapacaklar. ulkede azinlik olamayacak kadar cok kisi bu sekilde yaşıyor
benim ailem 35+ yildir evli, kır temelli cogu insan gibi tabii ki onlara kalan arsa bilmemne oldu aileler vefat ettikten sonra. ayrica babam da yillar icinde calistigi kisilerin referanslariyla daha büyük yerler buldu iş yapacak - durumu şükür eskisinden kat kat iyi oldu. bizde anne tarafı zengin. yani zengin gercek zengin degil de iste - varlikli. zaten o yüzden ailesi arkasinda olmayan, erkek otelinde yasayan adama kiz vermek istememisler - annem sevdigi icin düz nikahla evlenmisler. o zamanlar kiralik küçük bir eve gecmisler, tvyi gec radyolari - masalari bile yokmus, konusa konusa oyalanirlarmis :) yerde yemek yerlermis. ama mutlularmis. zamanla simdiki evimize gectik - ilk 6 ay koltugumuz yoktu. her seyi zamanla aldik. birinci sene yemek calisma masalari geldi, sonra (bence gereksiz) konsollar geldi, zamanla oylesine alinmis seylerin yerine daha kalitelisi alindi. üstüne ekleye ekleye ev ev oldu.
belki de ailemden gördüğüm icin bana guzel ve hoş gelen evlilik sekli bu.
herseyin kusursuz ve eksiksiz olmasina gerek yok, seven iki kisi bir eve girsin, zamanla her seyin en iyisini alirlar. 14 yildir Kkdayim, hayatimdaki insandan bagimsiz 14 senedir ayni seyleri yazmisimdir muhtemelen.
adamin ailesi de zaten kendi kredisini kendi ödüyormuş- cocuk ailesine destek oluyormus. bu sebeple düğüne vs yardim etmeyeceklermis ama diger gelinlere taktiklarini takacaklarmis.
destek kismi ne kadar yazmamis. kendi birikim yapmasina engel bir destekse sorun, ama yasadigi- yemek yedigi- elektriğini kullandigi eve 10 bin destek oluyorsa cok da büyütmeye gerek yok.
ha bir de konu sahibi 27 yasinda, üst sosyoekonomik kosullara sahip bir çevrede degil, kendi zaten issiz. en büyük hedefi ogretmen olarak atanip birkac sene dogu gorevi vs cilesi cekip 60 bin liraya calismak.
yani bu adam olmasa sanki bir sonraki eş adayi yuzbinler mi kazanacak?
hani daha 20lerinin basinda, uni ogrencisi falan olsa "dur kız ne işin var, gelecekte kim bilir ne firsatlar cikacak" vs deriz ama bu adamdan ayrilsa buyuk ihtimalle yine benzer biriyle ortadirek gecinmeye calisacaklar. ayrilmaya deger mi?
bilemiyorum:)