• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Para mevzuları...

Arkadaşlar herkese çok teşekkür ederim. Bu konuyu en çok da en yakın arkadaşıma " babam tekrar para isterse vermeyeceğim" dediğimde "ama nasıl vermem diyeceksin ki" dediği için açmıştım. Yani bu durumun yanlışlığını doğruluğunu merak ediyordum. Doğru yolda olduğumu anladım.

Arkadaşlar merhaba. Ben size bir konuda danışmak istiyorum. Ben öğretmenim ve ilk atandığım sene babam evimin eşyalarını kartla aldı 5 bine yakın tutmuştu. Tabii ben bu parayı ona geri ödeyecektim. Birkaç ay sonda benden 20 bin istedi abimin düğününü yapmıştı araba almıştı, sıkışıktı. Ben de 15 bin çektim verdim. Onu bitirdikten sonra bu sefer de ev yaptırdık ve yine 15 bin istedi. Onu da verdim. Bunları öderken mesela bir 5 ay 250 tl verdim yine geçen 1000 lira verdim vb. Ama bu durum artık canımı sıkmaya başladı. Yani sonu gelmeyecek gibi hissediyorum. Kendime biraz birikim yapıp araba almak istiyorum ama bu durumlardan ötürü bir türlü biriktiremiyorum da. Hepsini kredi çekmek istemiyorum malum krediler uçmuş durumda. Sırada küçük erkek kardeşim var onu da evlendirmek istiyor. Kardeşim asgari ücretle çalışıyor. Elde avuçta yok. O da acele etmiyor ama babam aceleci. Kesin yine benden de isteyecek ve bu sefer vermeyi düşünmüyorum. Hani hiç vermeseydiniz falan diyeceksiniz belki ama o da asla mümkün değil. Annem benim hayattaki en değerli varlığım ve vermesem evde huzursuzluk olur annemin asla üzülmesini istemem. Bunun sonu ancak ben evlenirsem gelir. O zaman isteyemez ama sırf bu nedenle de evlenecek değilim. Benim merak ettiğim Sizde bu işler nasıl oluyor. Benim artık para vermek istememem yanlış mı?
Vermek istememen bence artık normal. Çnkü yüksek oranlar ve sık sık olmuş. Bence siz bi borca girin yada girmiş gibi yapın araba için. Arabanın taksiti ayağına artık sizde yatan bi para olduğunu bilmesinler.

Arkadaşlar herkese çok teşekkür ederim. Bu konuyu en çok da en yakın arkadaşıma " babam tekrar para isterse vermeyeceğim" dediğimde "ama nasıl vermem diyeceksin ki" dediği için açmıştım. Yani bu durumun yanlışlığını doğruluğunu merak ediyordum. Doğru yolda olduğumu anladım.

Valla bence siz babanızdan para isteyin, sebep olarakta kredi kartı batağına battığınızı söyleyin. Yani babanız sizden istediği için yok diyemediğinizi ama aslında kredi kartlarınızın dolu olduğunu, buna rağmen krediyi çekince krediyi öderken kredi kartlarının iyice faiz yediğini sizde diğer bankadan alıp öbür bankaya yatırarak idare etmeye çalıştığınızı anlatın. 20.000 borcunuz olduğunu zor ödediğinizi, yardım edebilirse mutlu olacağınızı söyleyin.

Valla bence siz babanızdan para isteyin, sebep olarakta kredi kartı batağına battığınızı söyleyin. Yani babanız sizden istediği için yok diyemediğinizi ama aslında kredi kartlarınızın dolu olduğunu, buna rağmen krediyi çekince krediyi öderken kredi kartlarının iyice faiz yediğini sizde diğer bankadan alıp öbür bankaya yatırarak idare etmeye çalıştığınızı anlatın. 20.000 borcunuz olduğunu zor ödediğinizi, yardım edebilirse mutlu olacağınızı söyleyin.
Ben olsam ben de böyle yapardım. Ayrıca habire arar, 300-500 tl de isterdim yetmiyor param diye. Geri göndermezdim de. Siz yeter ki onlardan istemeyin diye onlar da sizden istemez bir daha. Ya da kızar, kavga çıkarır ve göndermezler. Siz de kızarsınız. Siz zordayken ben size gönderdim, yazıklar olsun dersiniz. Böylece para alıp verme mevzusu kapanır.

Ben aileme hic kredi cekmedim ama evlendigim gune kadar ne kazandiysam getirip anneme verdim, icinden sadece harclik aldim. Kardesim de sizin gibi baska sehire atanmis calisiyordu, o da masraflarini ciktiktan sonra kalani anneme gonderiyordu. Bu bana cok normal geliyordu, herkes boyle yapiyormus gibi dusunuyordum taki buralarda yazilanlari okuyana, farkli goruslerde insanlarla konusana kadar. Ama evlenirken ailemiz elinden geleni yapti. Sizin yerinizde olsam yatirimlik birseye borclanirdim ve babama da artik veremiyecegimi soylerdim. Arada sirada annenize harclik verebilirsiniz.

Valla ben evlenene kadar kendi harçlığını alışveriş gezme paramı ayırır kalanını herat eve verirdim...tabi her aile farklıdır bilemem evlendiğim zamanda bütün çeyizi annem aldı tabiki annem babam abilerim hepsi bilezik aldılar yani benim birikimim annemde giderlerimde annemdendi...

Borçtan korkma. Çek kredi araba al .Başka yolu yok.
Bu kadar vermişsin şimdi bir kere vermem desen senden kötüsü olmaz. Borcum var dersin kurtulursun.

Ben evlenene kadar çalıştığın tüm parayla gezer tozardım. Anneme de sadece pazar parası verirdim aynı evde yaşadığımız halde.

Ben bu ailelerin çocuklarını sömürme isteğini anlayamıyorum.

2 yıl evvel evlendim. 1 yıl nişanlı kaldım. Hiç istemiyorduk o kadar nisanli kalmak. Esimin babasi birikim yaparsiniz dedi. Ve düğün günü esimin son yatan maasi vardi sadece. Esyalarin hepsini borcla aldik. Borclarin bir kismini düğün takilariyla ödedik. Ben esimin ne kadar zor durumda kaldigini anladigim icin onu birakmadim. Bircok seyimiz eksik kaldi ama mutluyum. Yalniz kayinpedere hakkimi helal etmiyorum. Takilarin yarisi kaldi. Daha 2. Gün evimize geldi. Altin istemeye. Vermedik ama esimi anladim o an tam olarak. Nasil vicdan sizlatiyor. Borclari varmis vs vs. Her ay üc bes istedi. Bazen vermis esim bazen yok demis. Gecen aylarda 250 lira istemiş. Eşim yok deyince hakaretler bagirmalar. Sanki evlenecekken 1 yil tüm maasini yememis gibi. Sanki hic vermemis gibi. Artik esim de kapatti o kapiyi ona. Cünkü bariz sömürüyor. Bana evlenirken bir çeyrek bile takmadi. Ne taktiysa esim takti mesela.
He evine harcasa anlayacagim. Ama o da ayri dert. Baska "eşi" varmis. Ve cocuklari varmis. Esime diyormus kiralarini ödeyemedim ufacik kardeslerin kis günü sokakta kaldi. Mama paralari bile yok. Vs vs. Simdi hic kiymeti yok o verdiklerinin artik vermedigi icin tabi. Demem o ki verme. Verip kötü olacagina vermeyip kötü ol.

Şı platformda anne veyahut babaların evlatlarından para isteyişini gördükçe bizimkilerin anormal olduğunu düşünmeye başlayacağım. Şu yaşıma geldim bir kuruş istemediler, elimde param olsa bile babam sıkıştırır bir tarafıma parayı.

Aileye yardım edilir tamam da bu kadarı da olmaz. İnsanın kendi hayatı var, işi var gücü var, sorumlulukları var. Hiç güvenmesin babanız size artık.

Onlarlık da bir şey yok ki ilk evlenen abim zaten evlenmeden hep çalıştı babama verdi. Babam bıraksa o düğününü kendi yapacak kadar para biriktirirdi. Sorumlu sadece babam sanırım.
Nereye gitti peki o paralar?Çok ilginç ya bunlar.
Verme kötü olsan da verme artık.Emegine yazık.Tum hayatında sana o kadar masraf etmemiştir zaten.Fazlasiyla ödemişsin maşallah.Baba diye gezmesin artık.Aklini basına almalısın.

Sana verecegim tek ama tek tavsiyem verme verme de kotu ol. Ben kardeslerimin hepsine yaptim okuttum evlendiklerinde yardimci oldum. Kardesime takilan bileiklerin paralari benden cikdi vs vs. simdi karedim benimle konusmuyor annem hanim da sanki ben hic bir katkim olmamis gibi bahsini bile acmiyor. Tek konustugu kendisinin ve oglunun yaptiklari. Sen yapacagini yapmissin baban isterse kusura bakma baba bundan sonar kendim icin birikim yapmak istiyorum dersin. Eger kuserse de kussun oyle babaaya ihtiyacin yok zaten. Tekrar soyluyorum artik yapma ilerde yaptiklarindan cok pisman olucaksin. Ben senin gelecekde ki halinim!!!

Back