• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

para biriktiremiyorum...

bikahvebana

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Ocak 2015
506
279
103
Kızlar merhaba,

Ben bir türlü para biriktiremiyorum. Çok değil ama 5 bin tl civarında zorlanarak önceden biriktirdiğim bir para var. Bunu da harcamak istemiyorum. İradeli olmak en güzeli evet, bunu dışında bir önerisi olan olabilir mi?

Gerçekten istersen biriktirirsin....
İhtiyaç listesi çıkar aylık kendine...
Bunlara ne kadar ihtiyacın var iyice düşün. listeden bir kaç kalem mutlaka sileceksin. Bazılarına o kadar çok ihtiyacın olmadığını ya da gereksiz olduğunu düşüneceksin büyük bir ihtimal. ama dürüst olmalısın kendine.
Sonra ihtiyacının dışındaki kalan parayı bankaya hesap açıp atacaksın.
Orada biriktikçe hoşuna gidecek daha tasarruflu olmaya başlayacaksın...
Önemli olan gerçek ihtiyaçlardır bunu unutma :KK52:
Mutluyum alışveriş yapyım, mutsuzum alışveriş yapıyım beğendim alıyım, alışkanlık olmuş alışveriş bayanlarda.

Bize paranı en çok nerelere harcadığınla ilgili biraz bilgi versen daha çok yardımcı olabiliriz.
Eğer harcamadan yapamıyorum diyorsan aylık gelirini 3'e ayırmayı dene, ilk bölüm faturalar, mutfak masrafı vs gibi zaruri giderler, kalan kısmı 2'ye bölüp yarısı birikim hesabına, kalan yarısı aylık harcama limitin olacak şekilde bölüştürebilirsin.
Ben anlık alışverişler yapmam, mutlaka birden fazla listem olur, mutfak listesi, kendime almak istediklerim, kısa dönem-uzun dönem vs, bu listeler üzerine en az bir hf beklerim ki anlık açgözlülüğüme yenik düşmeyeyim. Kredi kartım var ancak taksit yaptırmam, param varsa tek çekim alırım, yoksa beklerim.
Diğer yapabileceğin bir şey de kendine bir süre belirlemek, mesela yine bir liste yaptım, yılbaşına kadar o listeden birşey almayacağım, bir de gereksiz harcama yapma sebeplerin üzerine düşün, mesela etrafından mı , internetten mi etkileniyorsun, yoksa senden kaynaklanan bir durum var?

Canım paranı evde,cepte,kartta tutmayacaksın ben onu anladım.
Git altın yap
Bankaya yatır vadeli hesaba
O paran yokmuş gibi düşün.
ev masrafları ve senin ihtiyaclarına göre para bırak cebinde
Öğrenciymişssin harçlığınla idare edermişsin gibi idare et.
Köşede param var bunu da alayım,şurayada gideyim deme.
Cebimde 100 lira kaldı ay sonunu getirmem gerek sıkayım biraz kendimi deyin.

onu altın vs yap nakte dönmesi zor olsun

birikim de gelir ve gidere göre değişir

iktisatçılar daha iyi bulur

ikame etkisi tasarruf etkisi vs vardı onlar anlatsın beni aşar

gelirin düşükse birikmez ya da giderin çoksa

Bize paranı en çok nerelere harcadığınla ilgili biraz bilgi versen daha çok yardımcı olabiliriz.
Eğer harcamadan yapamıyorum diyorsan aylık gelirini 3'e ayırmayı dene, ilk bölüm faturalar, mutfak masrafı vs gibi zaruri giderler, kalan kısmı 2'ye bölüp yarısı birikim hesabına, kalan yarısı aylık harcama limitin olacak şekilde bölüştürebilirsin.
Ben anlık alışverişler yapmam, mutlaka birden fazla listem olur, mutfak listesi, kendime almak istediklerim, kısa dönem-uzun dönem vs, bu listeler üzerine en az bir hf beklerim ki anlık açgözlülüğüme yenik düşmeyeyim. Kredi kartım var ancak taksit yaptırmam, param varsa tek çekim alırım, yoksa beklerim.
Diğer yapabileceğin bir şey de kendine bir süre belirlemek, mesela yine bir liste yaptım, yılbaşına kadar o listeden birşey almayacağım, bir de gereksiz harcama yapma sebeplerin üzerine düşün, mesela etrafından mı , internetten mi etkileniyorsun, yoksa senden kaynaklanan bir durum var?

Gezmek ve giyim en çok para harcadığım alanlar. Dışarı neredeyse iki-üç günde bir çıkarım. Bir de ailemle yaşıyorum ve aldığım maaş çok az ancak harçlığımı çıkarıyorum.

Gezmek ve giyim en çok para harcadığım alanlar. Dışarı neredeyse iki-üç günde bir çıkarım. Bir de ailemle yaşıyorum ve aldığım maaş çok az ancak harçlığımı çıkarıyorum.

Ben de aynı şekilde gezmek ve giyime harcıyorum.

Bir de gelirim ne kadarsa aynı oranda harcama yapıyorum:)) Zam aldığımda daha pahalı şeyler alıyorum iki takam bir araya gelmiyor. Konuyu takipteyim:))

Bu sorun bendede var malesef. Daha dogrusu istedigim gibi biriktiremiyorum maasimda gercekten cok iyi. Zamaninda ceyize ve kiyafet yatirdim. Simdi ise lazere :) Birde arabam var. Ben her ay bir baska hesabima para yatiriyorum. Direk hesaptan kesildigi icin sorun olmuyor. O hesabimada zaten dokunamiyorum (sözlesmeli bir hesap). Yaklasik bir 10.000 olmus sükür böyle olmasa o parayi hic biriktiremezdim. Simdi meblayi yükseltim, birde maaastan biriktirmeye calisiyorum öylede 1-2 birseyler birikmis. Arabam var yeme icme gezme derken zor biriktiriyorum vallahi. Yine bunada sükür.

Ben benim yontemimi anlatayim sana. Mutfak alisverisinden hiç kısmam. Ihtiyacim neyse canim ne istediyse alırım ama asla fazla fazla alıp dökmem. Onun dışında bişey begenip alacaksam gerçekten ihtiyacim var mi onu düşünürüm yoksa bırakıp hemen magazadan çıkarım ihtiyacim olan biseyse zaten aklimdadir. Genelde mağazalara girdiğim zaman sadece ihtiyacım olan seye bakar çıkarım zaten bi zaman sonra alışkanlık oluyo bu sende.
Para biriktirirken de kendime hedef koyarim mesela yazın tatil için her ay su kadar para ayircam derim bi kenara koyarim. Yada nisanda dogumum olacak onun icin ayri bi para koyuyorum. Bide uzun vadeli gercekten zor durumda kullanacağım para diye 3e 4e ayiriyorum bi hedef olunca daha bi hevesle biriktiriyosun.
Ve asla kucumsemiyecegim bozuk paralar. Esimin cebinden ve benden çıkan tum bozukluklari kumbaraya atiyorum ve inanilmaz para birikiyo diyebilirim :)

Bizim yaptıklarımızı yazayım.
Kredi kartı ve krediye hiç bulaşmıyoruz. Eşimin maaşı benden çok daha fazla olduğu için düzenli birikimi eşimin maaşından yapıyoruz, her ay maaş yatar yatmaz bir kısmını birikim için ortak hesabımıza yatırıyor. Hiç harcama yapmadan önce bir miktar ayırıp maaşı daha azmış gibi harcamalarımızı yapıyoruz. Aylık ödemelerimiz ve kişisel harcamalarımız yapıldıktan sonra ay sonu kimin elinde ne kadar para kaldıysa yine ortak hesabımıza yatırıyoruz, her aya sıfırdan başlamış oluyoruz :) Böylece her şeyi taksitsiz, kredisiz almayı başardık evliliğimiz süresince.

onu altın vs yap nakte dönmesi zor olsun

birikim de gelir ve gidere göre değişir

iktisatçılar daha iyi bulur

ikame etkisi tasarruf etkisi vs vardı onlar anlatsın beni aşar

gelirin düşükse birikmez ya da giderin çoksa
Bu bahsettiğiniz şeyler teori ve grafiklerle açıklanır normalde ama mümkün olduğunca anlaşılır bir dilde bahsedecek olursak; İkame etkisi: Fiyatı düşen bir malın diğer mallara göre daha ucuz hale gelmesinden dolayı tüketicinin diğer mallardan aldığı miktarı azaltarak ucuzlayan maldan daha fazla almak istemesidir. Gelir etkisi: Bir malın fiyatı düştüğü zaman gelirin reel alım gücünde o malın cinsinden bir artış meydana gelir. Yani örnek verecek olursam, mesela siz 1000 TL maaş alıyorsunuz, geçen ay fiyatı 1000 TL olan bir televizyonun fiyatı bu ay 900 TL olmuş yani televizyonun fiyatı 100 TL düşmüş, bu durumda sizin maaşınızın alım gücünde o malın cinsinde 100 TL'lik bir artış meydana gelmiş demektir. Yani maaşınız nominal olarak artmamıştır, halen 1000 TL'dir ama ürünün fiyatında bir düşüş yaşandığı için sizin gelirinizde yani maaşınızda o malın cinsinden bir artış meydana gelmiştir. Bir de marjinal tüketim eğilimi diye birşey var, bu da konumuzu ilgilendirdiği için bahsedeyim, sizin net gelirinizde oluşan artışın harcamalarınıza ne derecede etki ettiğini gösteren bir parametredir. Örnek verecek olursam: 10000 TL maaşınız var diyelim, maaşınıza yapılan zamla yıllık maaşınız 15000 TL'ye yükseldi. Marjinal tüketim eğilimini 0.5 olarak kabul edelim mesela, bu durumun sonucunda maaşınızda yaşanan 5000 TL'lik artış tüketiminizde 5000 X 0.5 = 2500 TL'lik bir artışa neden olur. Geliriniz artınca gelirinizin artış oranına göre biraz daha fazla tüketme eğiliminde bulunuyorsunuz yani. Bunların kendi formülleri vardır ve o formüllerden hesaplanır.

Bunun yanı sıra marjinal tüketim eğiliminin marjinal tasarruf eğilimi denen bir şeyle ilişkisi vardır ve o da şöyledir:
Keynesçi bakış açısına göre en basit haliyle ele aldığımızda insanlar elde ettikleri net gelirlerini tüketim ve tasarruf olmak üzere iki şekilde kullanırlar. Tüketimden sonra kalan para tasarruflar için kullanılır. Dikkat ettiyseniz bahsetmiş olduğum durumlarla günlük hayatımızın içinde sıklıkla karşılaşıyoruz, uyguluyoruz. Bunlar her insanın uyguladığı şeyler ama isimleri halk arasında pek fazla bilinmez. Ben burada mümkün olduğunca anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalıştım ama yine de uzun oldu. :) Ve evet, geliriniz gerçekten çok düşükse para biriktirmeniz güçleşir ama mesela siz neden para biriktiremiyorsunuz? İşin o kısmı önemli. Elinize geçen para sadece otonom harcamalarınıza yetecek miktardaysa para biriktirememeniz çok normal ama alışveriş yapmayı, gerekli gereksiz yere para harcamayı seven biriyseniz biraz kendinizi frenleyerek birikim yapmanız mümkün olabilir. Benim size tavsiyem eğer para harcamayı sevdiğiniz için biriktiremiyorsanız bir vadeli mevduat hesabına o parayı yatırarak yıllık belli bir miktar faiz üzerinden işlem görmesini sağlayın. Ya da denildiği gibi altın tarzı birşey alabilirsiniz.

Back