ilkokulu devlet okulunda ortaokul ve liseyi özel okulda okudum şuanda da devlet üniversitesinde okuyorum.benim gittiğim okul çok disiplinli,aldığı parayı sonuna kadar hakeden,iyi öğretmenlere sahip,her alanda devlet okullarını bile geçen bir okuldu.ama her özel okul özel okul değil maalesef.çoğu bir apartmana kurulan paralı okullar.
benim okuduğum okulun çok amaçlı 750 kişilik salonu,yarı olimpik yüzme havuzu,tenis kortları,basketbol salonları,jimnastik salonları var idi.dans öğretmenleri,fen lisesinden gelen matematik öğretmenleri ve kanadalı amerikalı ve ingiliz hocalar tarafından öğretilen ingilizce dersleri vardı.
18 kişiydi lise sonda sınıfımız(fen sınıfı) ve 2 kişi özel üniye gitti onların da aslında puanı ufak illerdeki devlet ünilerine yetiyordu ama istanbulda okumayı tercih ettiler.ve geri kalan 16 kişi odtü,itü,marmara,istanbul üni,ege üni,dokuz eylül ve yeditepe burslu eczacılık kazandı.
biz de saçlar salık gidilmezdi.öğretmenler sen kimsin diye de konuşulmazdı,formaların altına siyah dahi olsa spor ayakkabı giyilmezdi.gömleğin üstüne okul forması haricinde hırka giyilmesi yasaktı,traşsız gelen erkekleri tuvalette traş ederlerdi ve jöle sürenlerin kafasınıda musluğun altına sokup yıkarlardı zorla saçlarını.yani şuanda devlet okullarında olmayan disiplin bizim okulumuzda vardı.öyle şimdiki liseliler gibi saçları dideleyip de okula gitmek imkansızdı.kaç kere ailem evden okul hırkamı getirsin diye müdürün odasında bekledim.unutmuştum giymeyi.
ve dans hocasıyla tenis hocasyla ingilizce hocalarıyla dört dörtlük sosyal bir insan yetiştiriyordu okulum.sonra zengin züppeden çok doktor mühendis psikolog bankacı öğretmen çocuklarından oluşuyordu sınıf ve okulun büyük çoğunluğu.hepsi kendini bilen ailelerin çocukarıydı.asla ama asla para muhabeti konuşulmazdı aramızda ve oyle marka muhabeti de geçmezdi.okul bizi alıp sergilere söyleşilere götürürdü...
şimdi karşılaştırmak gerekirse özel okul herşeyi önünüze seriyor her türlü imkanı sunuyor kullanıp kullanmamak öğrenciye kalıyor.içinde olan öğrenci sonuna kadar kullanıyor.ama devlet okulunda bu imkanlar kısıtlı ya da hiç olmadığından içinde olan öğrenci de mahrum olabiliyor kendisi çaba sarfetmesi gerekiyor bu da bazen imkansız olabiliyor.
babası para babası olan şahıs ın basketbola seçilmesi de benim bildiğim devlet okullarında olur.çünkü okula bağış yapar.devlet okulu için öenmlidir bir öğrencinin babasının zengin olması ama özel okulda %95 ekonomik gelir eşit olduğundan böyle bir negatif ayrımcılığa gidemezler.karşı gelecek çoktr çünkü.
eğer çocuğunuzu özel okula göndermeyi düşünüyorsanız iyi araştırın derim.çünkü daha öncede söyediim gibi her okul özel değil.bi spor salonu bile yok çoğunun nerde kaldı özellik.nereye kaç öğrenci yerlleştirmiş,okulun vizyonu misyonu nedir öğretmenlerin geçmişi nedir iyi araştırın ve öyle gönderin.bu arada be üniyi dersaneye gitmeden okulda ki hocalarım sayesinde kazandım.özel okullara bu önyargı nie anlamıyorum.elbet aralarında kötüleri vardır ama iyi olanları da unutulmamalı