Özel eğitimli öğrencinin velisi

Çözüm bulmak şart bu çocuklara da yazık olmasin ama kaynaştırma öğrencisi olamaz bunlar . Benim daha öncede kaynaştırma öğrencim oldu ama bu cocuk gibi degillerdi.
Kaynastirma ogrencisi farklidir , siz yuzde 70 diyorsunuz , o cocuga yazik zaten normal okul ona hicbirsey katamaz , ozel egitim alabilecegi , ozel ilgi gorebilecegi bir okul lazim ona
Siz bosverin duyar kasanlari , gercekten cocukcagizi dusunuyor olsalar gercekten onunla ilgilenilecek bir okula gitmesi gerektigini savunurlar

Siz yazınızda “Ben istemiyordum ama mecbur kabul ettim” diyorsunuz ya ordan belli çocuğa karşı ne denli önyargılı olduğunuz. Özel çocuklar da bu hayatın bir parçası ve kaynaştırma öğrencisi olarak alınmaya hakları var. Öğretmen bile çocuğu istemezse diğer öğrencilere neyi anlatacak ki onlar da durumu idrak edip ona göre davransınlar ? Sizin göreviniz o çocuğa da ilgi göstermek ve onun nezdinde diğer çocuklara da özel insanlara nasıl davranmamız, onları dışlamamamız gerektiğini anlatmak. Sanıyorum anne sizden ve diğer velilerden bunu göremeyince agresifleşmiş. Kendinizi onun yerine koyarak düşünmeye çalışın lütfen. Ne zaman onların da bizim kadar yaşamaya hakkı olduğunu gerçek anlamda idrak edebilicez acaba :işsiz: Lafa gelince herkes duyarlı, duyar kasan mesajlar gırla paylaşılır sosyal medyalarda ama icraata gelince o çocuk evinde kalsın ya da sadece kendi gibilerle muhatap olacağı özel okullara gitsin, bizim gibi yüksek insanlar arasına karışmasın !!!
Ya inanin durum gerçekten öyle degil. 3 yasinda yüzde yetmis engeli olan tuvalet egitimi olmayan sabinin yeri orası gerçekten değil. Emin olun en cok o çocuk yipraniyordur. Diger iletimde dedigim gibi yardımcı öğretmen olmadigi icin araya kaynayip gidiyorlar. Devlet okulunda tek bir öğretmen hem diger cocuklari koruyup kollayip hem sadece o cocuga kitlenemez öncelikle belirli yasa kadar temel beceri anne ya da özel eğitim tarafından kazandirilip sonra bu uygulamaya gecilmeli ki yavru gerçekten kendini "ait" hissetsin
Bi de bazen öğretmenin de insan olduğunu unutuyoruz, öğretmen bi durumu istemediğinde kendi keyfinden ziyade ya yetemezsem, bu sartlarda ya cocuga daha da zarar verirsem kaygısı da yasar

Arkadaşlarını makasla kovalıyordu? Bu diğer çocuklar için ciddi bir sorun. Diğer taraftan sanki siz de sonradan görmüş gibi yazmışsınız. Çocukların başında kimsenin durmadığı zamanlar mı var? Zamanlamada yazma hatanız yoksa, bu derece özel gereksinimli bir çocuğu diğer çocukların arasına bahsettiğiniz durumun göz önünde bulundurmadan katılması okulun ciddi sorunu.
Şu şekilde anlatayım . Makas tutma etkinliği yapıldığı sırada engelli öğrencim eline makası aldığı gibi koşmaya başladı arkadaşının arkasından . Ben hemen tuttum tabi ki çünkü o an oradaydım . Ama mesela tuvaletimiz uzak çocuklar tek başına gitmeye korkuyorlar . O zaman sınıf mecburen boş oluyor çünkü sınıfta tek başıma görev yapıyorum yardımcı stajyer vs yok

hocam akademik olarak bir şey öğrenmesini istemiyorum sosyallessin yeter

Istemiyorlarsa hicbir çocuk okula gelmesin benim çocuğum okula gelecek önemli olan benim çocuğum

Sizin yerinizde olsam toplantı başlamadan önce bu veliye 5 dk özel olarak konuşmak istediğimi söyler, şu alıntıladığım iki cümleyi hatırlatırdım. Kendisi ilk cümleyi söyleyen anne mi, yoksa ikinci cümleyi söyleyen anne mi? Bunu sorardım. Toplantıya girdiğimizde diğer velilerden tepki geleceğini anlatırdım. Eğer ilk cümlenin sahibi olan anneyse diğer velilere durumunu düzgün bir biçimde açıklaması gerektiğini ve okulla işbirliği yapması gerektiğini anlatırdım. Eğer ikinci cümlenin sahibi anneyse de çocuğunun sosyalleşmek bir yana tamamen yalnızlığa itileceğini, bunun sebebinin de kendisinin uslup ve tutumu olacağını söylerdim. "Ben olsam evladımın iyiliği için birinci anne olmayı seçerdim. Şimdi karar sizin." der konuşmayı bitirirdim.

Kaynastirma ogrencisi farklidir , siz yuzde 70 diyorsunuz , o cocuga yazik zaten normal okul ona hicbirsey katamaz , ozel egitim alabilecegi , ozel ilgi gorebilecegi bir okul lazim ona
Siz bosverin duyar kasanlari , gercekten cocukcagizi dusunuyor olsalar gercekten onunla ilgilenilecek bir okula gitmesi gerektigini savunurlar

Kaynaştırma öğrencileri haftada 2 gün özel eğitime gider zaten milanacığım. Okula kaydı alındıysa kaynaştırma öğrencisi statüsündedir. Buna biz, öğretmenler ya da okul yönetimi değil uzmanlar karar verir.

Ben yasadim ve okul degistirdim , cunku aile cocugunun rahatsizligini bile kabul etmiyordu
Ben ve 7 veli daha cocuklarini okuldan alinca okul yonetimi bir pedagog getirtti cocuk icin ve cocuga teshis kondu , bunun uzerine pedagog aileyi ikna etti ve cocugu ozel egitim alabilecegi bir okula gonderdiler
Biz cok cektik. 1.sinifta 2 ay sonra okul degistirmek zorunda kaldik , oglum cok ciddi siddete maruz kaldi , hala affetmiyorum okul yonetimini ve o aileyi

Çocuğun rahatsızlığı neydi acaba söylemeniz uygun olur mu ki

Şu şekilde anlatayım . Makas tutma etkinliği yapıldığı sırada engelli öğrencim eline makası aldığı gibi koşmaya başladı arkadaşının arkasından . Ben hemen tuttum tabi ki çünkü o an oradaydım . Ama mesela tuvaletimiz uzak çocuklar tek başına gitmeye korkuyorlar . O zaman sınıf mecburen boş oluyor çünkü sınıfta tek başıma görev yapıyorum yardımcı stajyer vs yok
Yardımcı şartı yok mu devlet anaokullarında? Ya da yoksa bile talep edilemiyor mu? Haklısınız, o yaş grubunda sınıfın boşta kalmaması lazım.

Çok biliyor veli. Özel bir çocuğu var. Kendisi ilgilenmeli. Evet çok kıymetli bir çocuk ama başka bir çocuğa/ çocuklara zarar verme ihtimali varsa olmaz. Yönetim çözsün. Onunla ilgilenen bir öğretmen lazım yada görevli yada velisi gelsin.

Kaynaştırma öğrencileri haftada 2 gün özel eğitime gider zaten milanacığım. Okula kaydı alındıysa kaynaştırma öğrencisi statüsündedir. Buna biz, öğretmenler ya da okul yönetimi değil uzmanlar karar verir.
Okuloncesi prosedürü farklı . Şöyle anlatayım ilkokulda % 40 engelin üstü kaynaştırma kabul edilmezken okuloncesinde bir sınır yok. Çünkü okuloncesi özel eğitim okulu diye bir şey yok.

Yardımcı şartı yok mu devlet anaokullarında? Ya da yoksa bile talep edilemiyor mu? Haklısınız, o yaş grubunda sınıfın boşta kalmaması lazım.
Yok ne yazık ki . Ben yine 15 öğrencim olduğu için şanslıyım 30 cocukla yalnız çalışan arkadaşlarım var ve devlet hicbir şekild yardımcı olmuyor. Velilerden para toplanarak yapılır o da bizim velilerde yok. Yanı çok işin içinden cikabilirsen

Okuloncesi prosedürü farklı . Şöyle anlatayım ilkokulda % 40 engelin üstü kaynaştırma kabul edilmezken okuloncesinde bir sınır yok. Çünkü okuloncesi özel eğitim okulu diye bir şey yok.

Özel eğitim merkezinde kısa bir süre çalıştım (öğretmen olarak değil, yönetici olarak) 2 yaşında öğrencimiz vardı. 2 yaştan itibaren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri raporlu öğrenci alıyor bildiğim kadarıyla.

Sıkıntı ne velide ne çocukta ne sizde, özel eğitime muhtaç kaynaştırma öğrencisi çocuğu sınıfa alıp yardımcı öğretmen vermeyen sistemde. Özel çocukların velilerinin en büyük derdidir okullarda istenmemek, diğer veliler tarafından dışlanmak, sorun yaşamak. O yüzden zaman zaman agresifleşebilirler, normal karşılamak gerek. O çocuk tabi ki okula gelecek, eğitim alacak, sosyalleşecek ama sizin yanınıza bir yardımcı öğretmen şart.
konu sahibi başka konusunda anlatmıştı okulu yoksul bir semtteymiş.öyle olmasa okul ücretini veli bağışlarından karşıladığı bir yardımcı kadın tutardı ana sınıfına.kızım da devlet anaokulundaydı orda yardımcı abla vardı çocukları o teslim alıp o ilgilenıyordu wc.yemek vs.şimdi bile ılkokulda biz okulca 2 guvenlık aldık kapıya 15 te bir de sınıf paramızdan extra sınıf temızlığı yaptırıyoruz sınıfa.okulun görevlisi yetemiyor çünkü.veliler de biraz ilgili anlayışlı olmalı okula gönderip arkasını hiçç düşünmeyen veliler var maalesef.çocuk her dersten 0 alıyor veli ortada yok çocuk arkadaşlarına şiddet uyguluyor aldırmıyor bile

Onu kast etmemistim gerci ben :) ifade edemedim kendimi , bu cocuk daha 3 yasindayken ana sinifina kaydettirilmis , ogrermen istemeyince 4 yasinda yine gelmis , kaynastirma ogrencisi statusunde degil bu cocukcagiz

Özel eğitim merkezinde kısa bir süre çalıştım (öğretmen olarak değil, yönetici olarak) 2 yaşında öğrencimiz vardı. 2 yaştan itibaren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri raporlu öğrenci alıyor bildiğim kadarıyla.
Sadece 1 gün alıyorlar ne yazık ki. Haftada 2 ya da 3 saat olarak ayarlanıyor

Bence toplantıya idareden bir yetkiliyi de çağırın, hem diğer velilerin tepkisini görmüş olur hem de bu yavrunun annesini orta yolu bulmaya ikna etmenize yardımcı olur gibime geliyor. Çünkü çok çetrefilli ve hassas bir konu, yanlış anlaşılmaya ve kalp kırmaya müsait.

Onu kast etmemistim gerci ben :) ifade edemedim kendimi , bu cocuk daha 3 yasindayken ana sinifina kaydettirilmis , ogrermen istemeyince 4 yasinda yine gelmis , kaynastirma ogrencisi statusunde degil bu cocukcagiz

Ana sınıfıysa 3 yaş kaydı yapılamaz zaten idare insiyatif kullanmıştır, kayıtsızdır öğretmen kabul etmeyebilir. Bağımsız anaokuluysa 3 yaş kaydı yapılır. Ama 4 yaş anasınıfı için kaynaştırma öğrencisi kayıt yaşı, yani bu yıl resmi olarak kayıtlı bir kaynaştırma öğrencisi muhtemelen.

Ben de öyle yapmayı düşünüyorum ama sonuç alamama ihtimalim var . Bir yanda engelli bir çocuk diğer yanda sağlıklı 14 çocuk arada kaldım
Kardeşim de okul öncesi öğretmeni onun da sınıfında engelli biri vardı o da ya sadece onla ilgilenmem gerekiyor ya da diğerleriyle ilgilenirken ona bakamıyorum onların oyunlarını bozuyor diyordu bu durumda öğretmene yardımcı biri daha lazım bence tek başına yetmek güç

Sizin yerinizde olsam toplantı başlamadan önce bu veliye 5 dk özel olarak konuşmak istediğimi söyler, şu alıntıladığım iki cümleyi hatırlatırdım. Kendisi ilk cümleyi söyleyen anne mi, yoksa ikinci cümleyi söyleyen anne mi? Bunu sorardım. Toplantıya girdiğimizde diğer velilerden tepki geleceğini anlatırdım. Eğer ilk cümlenin sahibi olan anneyse diğer velilere durumunu düzgün bir biçimde açıklaması gerektiğini ve okulla işbirliği yapması gerektiğini anlatırdım. Eğer ikinci cümlenin sahibi anneyse de çocuğunun sosyalleşmek bir yana tamamen yalnızlığa itileceğini, bunun sebebinin de kendisinin uslup ve tutumu olacağını söylerdim. "Ben olsam evladımın iyiliği için birinci anne olmayı seçerdim. Şimdi karar sizin." der konuşmayı bitirirdim.
Çok mantıklı ama karşımdaki kadının anlayacağını sanmiyorum. Çünkü 3 yaşındaki çocuğuna matematik değil boyama yaptırdım diye şikayet edildim

X