- 19 Mart 2007
- 3.027
- 5
- 43
* Çocukların gerçekten oynayabilecekleri oyuncaklara ihtiyaçları vardır. Çocuklar bir şeylerle uğraşmaktan ve kafalarındaki şeyleri yaratmaktan hoşlanırlar. Onlar için en heyecan verici oyuncak, basit ve doğal olanıdır. Kum, su, kil, çam kozalakları, boş kutular, makaralar v.s. ilginçtir. Evdeki artık materyalleri almayıp çocuk için yararlı ve tehlikesiz olabilecekleri saklayın. (Bitmiş deodorant kutularını atın. İçinde basınçlı gazlar olabilir ve sıcakta patlayabilir)
* Oyuncak, diğer insanlarla birlikte bir şeyler yapabilme olanağı sağlamalıdır. Birkaç kişiyle oynanan basit kurallı oyunlar, şans oyunları, kuklalar, el işleri bu iş için uygundur.
* Kız ve erkek çocukları için farklı oyuncaklar olmamalıdır. Eğer erkekler bebeklerle, kızlar arabalarla oynamazsa her ikisinin de oyun ve kendini geliştirme olanakları sınırlanacaktır.
* Oyuncak bilinçli olarak seçilmelidir. Bunu ancak çocuğu iyi tanıyan, nelerden hoşlandığını iyi bilen biri yapabilir.
* Oyuncak hareket etmenin zevkini tattırmalıdır. Özellikle büyük şehir çocukları, rahatça koşup oynayabilecekleri alana sahip değillerdir. Top, ip, bisiklet, paten tehlikesiz alanlarda bu zevki onlara kazandırabilir.
* Oyuncak çocuğun tek başına başa çıkabileceği yapıda olmalıdır. Karmaşık, kurallı ve büyüklerin yardımını gerektiren oyuncaklar çocukların hoşuna gitmez.
* Oyuncak merak uyandırmalı, çocuğun çevresini tanımasına yardımcı olmalıdır.
* Oyuncak alırken çocuğunuzun halen sahip olduğu oyuncakları da göz önünde bulundurun. Çocukların gerek grup, gerek yalnız ve gerekse hareketli büyük ve küçük çaplı oyunları oynamaya ihtiyaçları vardır. Değişik nitelikte oyuncaklar, değişik oyun imkanları sağlayabilirler.
* Çocuklar, yeni oyuncaklardan hoşlandıkları kadar evdeki oyuncaklara yeni parçalar eklemeyi severler. Sözgelimi; ev yapma takımına alınacak bir ek, yeni bir takım almaktan daha ekonomiktir. (Baba birçok parçayı kendisi de yapabilir.)
* Alış - verişe çıkmadan önce hangi oyuncağı alacağınıza evde karar verin. Görünce etkisine kapıldığınız renkli bir ayıcık, belki de çocuğunuzun hoşuna gitmeyecektir.
* Sırf reklamı yapılıyor diye bir oyuncağı satın almayın. Bu tip oyuncakların etki süreleri kısadır.
* Oyuncak , çocuğun gördüğü anda yapısal özelliklerini ve kullanışını kolayca kavrayabilecek türde olmalıdır.
* Oyuncak, çocuğun özgürce oynamasını sağlamanın ötesinde çocukta gözlem, deneyim ve keşfetme isteğini uyarmalı, sosyal ilişkilerin gelişmesine yardımcı olmalıdır.
* Çoğu anne - babalar şiddet unsuru nedeniyle savaş oyuncaklarını kınamaktadırlar. Uzaktan kumandalı tanklar, ışık saçan silahlar savaşın niteliği hakkında yanlış izlenimler yaratabilirler. Bu tür oyuncaklar çocuklara uygun açıklamalarla birlikte sunulduklarında zararlı değildirler. Anne - babalar onarılabilecek kırık bir oyuncak askerle, felaketten kurtulamayacak gerçek bir insan arasındaki farkı oyunlaştırmak zorundadırlar. Gerçek savaşın anlamını, sonuçlarını ve korkularını açıklamalıdırlar.
* Çocuğunuzun dikkat süresi tükenmeden bir sonraki oyun materyalini hazır bulundurun. 4 yaşındaki çocuğunuz 20 dakika süreyle kendi kendine kesintisiz oynayabiliyorsa, 15 dakika sonra bir dinlenme veya değişik bir öneri için hazırlanmalıdır. Mevcut oyununu yeni bir biçimde sürdürmesine olanak veren değişiklikler sunarsanız, ona dikkat süresini uzatma olanağı verirsiniz. Çocuk, anne babasının onun oyunla meşgul olmasını baştan savmak için iyi bir bahane olarak kullanmadıklarını fark ederse işiyle daha uzun süre uğraşacaktır.
* Kız çocuklarının günümüzdeki kahramanları olan çeşitli kıyafetleri ve ak-sesuarlarıyla beraber satılan bebekler bir yetişkinin yaşantısını ve çocuklara gelecekleri için bir model olarak gösterilmemesi gereken standartları yansıtmaktadırlar.
* Erkek çocuklarının bebekleri askeri modeller, televizyon ve resimli roman kahramanlarıdır. Bu bebekler de ne yazık ki çeşitli mesleklerin ve çocuğun ailesine benzer bir yaşamı oyununda canlandırabileceği erkek kız çocuklarının kullanabilecekleri normal erkek tiplerine örnek teşkil etmezler.
* Çocuğunuza yaşına göre oyuncaklar almayı tercih edin. 7 yaşındaki bir çocuk için güvenli olan oyuncak 3 yaş için tehlikeli olabilir.
* Çocuğunuzun, günün değişik saatlerinde hangi oyuncakları etkin bir biçimde kullandığını gözlemleyin.
* Seçtiğiniz bir oyuncak, çocuğu oyuna özendiriyorsa ve oyun içindeki dikkat süresini arttırıyorsa iyi oyuncaktır.
* Bir çocuğun hoşlandığı oyuncağı diğeri istemeyebilir ya da farklı bir şekilde kullanabilir. Çocuklar oynarken istemedikçe oyunlarına karışmayın, doğrusunu göstermek için çocukları zorlamayın.
* Çocuğunuzun kişiliğini, tercihlerini ve özel yeteneklerini düşünün. Oyuncakların üzerinde yazılı olan "Önerilen Yaşlar" genellikle güvenlikleri açısından belirtilmiştir. (Her firma bu uyarıya özen göstermemektedir.) Bu nedenle uygun oyuncağı seçerken bu sınırlamalara göre hemen karar vermeyin.
* Oyuncağın sayısından çok niteliğine önem verin.
* Okul öncesi çağdaki çocuğun koordinasyonu son derece sınırlı olduğundan bildiklerini oyuna çevirmeyi denediğinde çoğu kez sinirlenir ve çabuk tüketir. Bu nedenle anne - babalar oyuncakları, çocukların kullanma yeteneğine uygun olarak seçmelidirler.
* Oyuncaklar ve oyun malzemeleri çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerini de sağlayacaklarından özellikle yoğurma maddeleri olan kil, plastilin, tuz seramiği ayrıca kum ve suyun çocukların oyunlarını zenginleştirmelerinde önemi büyüktür.
* Okul öncesi çocuklara renkli keçeden yapılmış oyuncaklar vermeyin, boyaları tehlikeli olabilir
* Üzerinde sırf eğitici yazıyor diye bir oyuncağı satın almayın. Çocuğun sevdiği diğer bir oyuncak da eğitici nitelikler taşıyabilir.
* Sıvıyla doldurulmuş diş kaşıma halkaları ve diğer oyuncaklar konusunda dikkatli olun, sızıntı olup olmadığından sık sık kontrol edin. Sıvıların hastalık bu-laştırıcı oldukları bilinmektedir.
* Bebek için tutulabilecek fakat yutamayacağı oyuncaklar seçin. Çok fazla açık mavi veya pembe renkli oyuncak almayın. Çünkü çocuklar bu renkleri algılayamazlar.
* Oyuncakları, çocukların hayal güçlerini geliştirebilecek ve basit olanlarından seçin. Küçük bir çocuk için kumaştan yapılmış basit bir bebek ya da kukla, çok yararlı olabilir. Pahalı oyuncak her zaman iyi oyuncak demek değildir.
* Çocukların yaşamında büyük bir oyun değeri olan fırlatılıp atılabilecek oyuncakları unutmayın. Yumuşak toplar, bebekler ve hayvanlar idealdirler.
* Çocuğunuza üzerine binebileceği ve yürütebileceği tekerlekli oyuncaklar alın. Özellikle çocuğun emekleme döneminde hareket imkanını genişletir.
* Ahşap malzemeden yapılmış oyuncaklar doğallığı nedeniyle diğer malzemelere göre daha sağlıklıdırlar.
* Çıngırak gibi oyuncakların içleri her an açılacağı düşünülerek zararsız maddelerle doldurulmalıdır (Şeker kıristalleri gibi).
* Doldurma veya şişirme oyuncakları ve diğer yumuşak, büyük cisimleri bebeğiniz uyurken yatağında bırakmayın. Ağır olabilir ve bebeğin üzerine düşüp boğulmasına sebep olabilir.
* Koku çıkaran oyuncakları çocuklarınıza almayın. Bu tür oyuncaklardan çıkan kokular, çocuklarda bir süre sonra alışkanlık ve uyuşukluk yaratmaktadır.
* Pelüş oyuncakların üzerindeki tüm düğme, kurdele, ip ve diğer parçaları sökün. Çünkü bebek tarafından kopartılıp, yutulabilir ya da başka tehlikeli sonuçlar doğurabilirler.
* Çıngırak, jimnastik oyuncakları, bebekler, küpler, itmeli oyuncaklar, boyalar, tahta çivi ve çakmalı oyuncaklar kız ve erkekler için eşdeğerdirler.
* Bebeklik döneminden sonra büyük, basit ve kolayca tutulabilecek oyuncaklar seçin. Büyük tahta ve plastik bloklar idealdirler.
* Tahta, metal ve plastik oyuncaklar alırken araba veya trenlerin vagonlarının tekerleklerini kontrol edin ki koparılıp çıkarılmasınlar. Tahta oyuncakların kıymıksız kenar ve köşelerinin hafifçe yuvarlatılmış olmasına dikkat edin.
Çivilerle tutturulmuş oyuncaklar almayın.
* Boz - yap seçerken 5 yaşından küçük çocuklar için tahta olanları seçin. Resimli boz - yap'lar (Puzzle), evler, arabalar, çiftlikler gibi küçük çocukları ilgilendiren oyuncakların,basit, açık ve parlak resimleri olmalıdır. Yapıştırma resimli oyuncaklar almayın.
* Tahta ve plastik küpler, çocukta oyun duygusunu uyandıran oyuncaklara birer örnek teşkil ederler. Küplerin çeşitli kullanım olanakları vardır. Bunlar tüm tecrübe türlerinin oyunsa! olarak canlandırılmasını sağlarlar. Gerçek cisme benzeyiş az, hatta fark edilmez bile olsa çocuk, bir küpün ya da küplerin bileşimini herhangi bir şeye benzetebilir.
* Resimli tombala, domino gibi oyunlar, kurallara uymada çocuğa yardımcı o-lurlar. 4 yaşından önce kullanılmaları uygun değildir.
* Karton üzerinde oynanan oyunlar, strateji ve şans oyunları çocuklara kritik olmayan durumlarda arkadaşları ve büyükleri ile rekabet etme konusunda olanak tanırlar. Bu tür oyunlar saldırganlıkların oyun aracılığıyla giderilmesi için yararlı araçlardır.
* Numaralanmış boyama kitaplarını çocuklarınıza vermeyin. Yaratıcılığın gelişmesine engel olurlar.
* Mekanik oyuncaklar küçük çocuklar için yararlı değildir. Küçük bir çocuk mekanik oyuncağı sadece seyreder. Kendisinin itebileceği tahta bir tren ya da araba mekanik bir tren ya da arabadan daha yararlıdır.
* Motorları açıkta olan oyuncakları almayın. Önemli güvenlik önlemleri almadan çocuklara elektrikli tren gibi evdeki cereyandan yararlanacak elektrikli oyuncaklar vermeyin. Çocuğunuzun ellerinin ve başka yerlerinin bu tip oyuncaklarla oynamadan önce kuru olmasına dikkat edin.
* Çocuğunuza ısı yaratan ve ısı gerektiren oyuncaklar almayın ve oynatmayın.
* Oyuncağın hareket ettirici mekanizmaları ve hareket eden dişli, kayış, yay v.s. parçaları dışarda olan oyuncaklar alınmamalı ya da üzerinde çocuğa zarar vermeyecek bir koruyucu olmasına dikkat edilmelidir.
* Oyuncakların üzerinde anne - babaya göre oyuncağın nasıl sunulması gerektiği ve tehlikelerini belirten dikkat çekici, okunaklı ve Türkçe olarak yazılmış, uyarılara dikkat edilmelidir.
* Ahşaptan yapılmış oyuncak alırken küçük oyuncaklar için gürgen ağacından imal edilmiş olanlarını, büyük oyuncaklar için de çamdan imal edilmiş ve budaksız olanlarını seçin.
* Ahşap oyuncaklar çabuk yanabileceği için boya ve verniğin az kullanıldığı oyuncaklar tercih edilmeli, oyuncağın formu ile ahşabın cinsi ve dokusu arasında estetik bir uyum olmalıdır. (Çocuklar için yumuşak formlu oyuncaklar seçilmelidir.)
* 5 yaşından küçük çocuklar için boyanmış, spreylenmiş ve cilalanmış olan tüm oyuncaklarda kullanılan boyaların içindeki kurşun oranı % 1 'i geçmediği ya da zehirli olmadıkları, oyuncak üzerinde belirtilmelidir.
* Kova, kürek sonsuz bir kullanım çeşitliliği gösterdiklerinden yaratıcı oyuncaklardır.
* Çocuğunuza, çocuk bahçesi donanımının güvenli ve uygun şekilde kullanımını öğretin. Bu donanımı; başka çocuklar kullanırken uzak duracak ve dikkatle kullanacak olgunluğa erişmeden bu gibi yerlere yaklaşmasına izin vermeyin.
* Sallanan at alırken ileri - geri sallandığında arkaya devrilmesini engelleyerek koruyucuların ve tutunma yerlerinin olup - olmadığını kontrol edin.
* 3 yaşından küçük çocukların oyuncaklarında cam, metal, ahşap v.s. bükülmeyen malzemeden yapılmış parçalar bağlanmış ve tutturulmuş ise bu parçaların çocukların dişlerine ve parmaklarına temas etmemesine dikkat edilmelidir.
* Küçük çocuğunuzun oyuncaklarını oyunun bitiminde kaldırın. Büyük çocuğunuzun kullandığı oyuncaklarını kaldırmasını sağlayın. Yerlere saçılmış o-yuncaklar, hem çocuklar, hem de büyükler için tehlikelidir.
* Oyuncağın konulacağı yer çok önemlidir. Sandığa konulan ya da rafa kaldırılan bir oyuncak, kısa sürede unutulabilir, çocuk bu raflara uzanamayabilir. (Bu soruna özellikle anaokullarında çokça rastlanmaktadır.) Üstten açılan oyuncak sandıklarının kapakları çocukların ellerine ve başlarına düşebilir.
* Çocuğunuza tehlikelerini ve nasıl kullanılacağını göstermeden ok ve yay vermeyin.
* Kırılmış oyuncakları atın ya da onarın.
* Tekerlekli araçları almadan önce dengelerini kontrol edin. Çocuğunuzun bisikletine, korunmuş alanlarda, düz yerlerde ve oyun alanlarında binmesine özen gösterin. Binmeden önce hareketli aksamlarını (fren, gidon, tekerlek gibi) kontrol edin.
* Çocuğunuzun keskin, sivri veya kırılabilir cisimler taşırken koşmasına veya paten kaymasına izin vermeyin.
* Şaka oyuncakları denen ve kimyasal maddeler içeren oyuncakları kullandırmayın.
* Çok gürültü yapan oyuncakları almayın. Eğer kapalı ve ufak bir yer-deyseniz oyuncak davul yerine ksilofon alabilirsiniz.
* Ülkemizde henüz yeni yeni oluşmaya başlayan, oyuncak üzerinde bulunması gereken T.S.E. ambleminin olup olmadığına dikkat edin.
* Etrafınızda elektrik direkleri ve yüksek gerilim hatları bulunabileceğinden çocuğunuzun uçurtmasını iletken olmayan bir iple uçurmasını sağlayın.
* Çocuğunuzun evdeki, dışardaki, yüzme havuzundaki ve plajdaki oyunlarını denetleyin.
* Hiçbir zaman çocuklarınızın garaj, kapı girişlerinde veya merdiven kenarlarında oynamalarına, oyuncaklarını buralarda bırakmalarına izin vermeyin.
* Çocuğunuzun odası veya oynadığı yerde tavan lambası edinin. Elektirikli o-yuncaklarda şehir cereyanından yararlanıp uzatma kablosu kullanıyorsanız kordonların yerden geçmemesine dikkat edin.
* Oyuncak ve ambalajının üzerinde okunaklı ve bozulmayacak şekilde imalatçı firmanın adının yazılıp yazılmadığına, ithal oyuncakların ambalajlan üzerinde ayrıca ithalatçı firmanın adı, adresi ve varsa tescilli markasının bulunup bulunmadığına dikkat edin.
* Her oyuncağın üzerinde anne - babaya göre oyuncağın nasıl sunulması gerektiği ve tehlikelerini, belirten dikkat çekici, okunaklı ve Türkçe olarak yazılmış uyarılar bulunmalıdır.
alıntıdır....
* Oyuncak, diğer insanlarla birlikte bir şeyler yapabilme olanağı sağlamalıdır. Birkaç kişiyle oynanan basit kurallı oyunlar, şans oyunları, kuklalar, el işleri bu iş için uygundur.
* Kız ve erkek çocukları için farklı oyuncaklar olmamalıdır. Eğer erkekler bebeklerle, kızlar arabalarla oynamazsa her ikisinin de oyun ve kendini geliştirme olanakları sınırlanacaktır.
* Oyuncak bilinçli olarak seçilmelidir. Bunu ancak çocuğu iyi tanıyan, nelerden hoşlandığını iyi bilen biri yapabilir.
* Oyuncak hareket etmenin zevkini tattırmalıdır. Özellikle büyük şehir çocukları, rahatça koşup oynayabilecekleri alana sahip değillerdir. Top, ip, bisiklet, paten tehlikesiz alanlarda bu zevki onlara kazandırabilir.
* Oyuncak çocuğun tek başına başa çıkabileceği yapıda olmalıdır. Karmaşık, kurallı ve büyüklerin yardımını gerektiren oyuncaklar çocukların hoşuna gitmez.
* Oyuncak merak uyandırmalı, çocuğun çevresini tanımasına yardımcı olmalıdır.
* Oyuncak alırken çocuğunuzun halen sahip olduğu oyuncakları da göz önünde bulundurun. Çocukların gerek grup, gerek yalnız ve gerekse hareketli büyük ve küçük çaplı oyunları oynamaya ihtiyaçları vardır. Değişik nitelikte oyuncaklar, değişik oyun imkanları sağlayabilirler.
* Çocuklar, yeni oyuncaklardan hoşlandıkları kadar evdeki oyuncaklara yeni parçalar eklemeyi severler. Sözgelimi; ev yapma takımına alınacak bir ek, yeni bir takım almaktan daha ekonomiktir. (Baba birçok parçayı kendisi de yapabilir.)
* Alış - verişe çıkmadan önce hangi oyuncağı alacağınıza evde karar verin. Görünce etkisine kapıldığınız renkli bir ayıcık, belki de çocuğunuzun hoşuna gitmeyecektir.
* Sırf reklamı yapılıyor diye bir oyuncağı satın almayın. Bu tip oyuncakların etki süreleri kısadır.
* Oyuncak , çocuğun gördüğü anda yapısal özelliklerini ve kullanışını kolayca kavrayabilecek türde olmalıdır.
* Oyuncak, çocuğun özgürce oynamasını sağlamanın ötesinde çocukta gözlem, deneyim ve keşfetme isteğini uyarmalı, sosyal ilişkilerin gelişmesine yardımcı olmalıdır.
* Çoğu anne - babalar şiddet unsuru nedeniyle savaş oyuncaklarını kınamaktadırlar. Uzaktan kumandalı tanklar, ışık saçan silahlar savaşın niteliği hakkında yanlış izlenimler yaratabilirler. Bu tür oyuncaklar çocuklara uygun açıklamalarla birlikte sunulduklarında zararlı değildirler. Anne - babalar onarılabilecek kırık bir oyuncak askerle, felaketten kurtulamayacak gerçek bir insan arasındaki farkı oyunlaştırmak zorundadırlar. Gerçek savaşın anlamını, sonuçlarını ve korkularını açıklamalıdırlar.
* Çocuğunuzun dikkat süresi tükenmeden bir sonraki oyun materyalini hazır bulundurun. 4 yaşındaki çocuğunuz 20 dakika süreyle kendi kendine kesintisiz oynayabiliyorsa, 15 dakika sonra bir dinlenme veya değişik bir öneri için hazırlanmalıdır. Mevcut oyununu yeni bir biçimde sürdürmesine olanak veren değişiklikler sunarsanız, ona dikkat süresini uzatma olanağı verirsiniz. Çocuk, anne babasının onun oyunla meşgul olmasını baştan savmak için iyi bir bahane olarak kullanmadıklarını fark ederse işiyle daha uzun süre uğraşacaktır.
* Kız çocuklarının günümüzdeki kahramanları olan çeşitli kıyafetleri ve ak-sesuarlarıyla beraber satılan bebekler bir yetişkinin yaşantısını ve çocuklara gelecekleri için bir model olarak gösterilmemesi gereken standartları yansıtmaktadırlar.
* Erkek çocuklarının bebekleri askeri modeller, televizyon ve resimli roman kahramanlarıdır. Bu bebekler de ne yazık ki çeşitli mesleklerin ve çocuğun ailesine benzer bir yaşamı oyununda canlandırabileceği erkek kız çocuklarının kullanabilecekleri normal erkek tiplerine örnek teşkil etmezler.
* Çocuğunuza yaşına göre oyuncaklar almayı tercih edin. 7 yaşındaki bir çocuk için güvenli olan oyuncak 3 yaş için tehlikeli olabilir.
* Çocuğunuzun, günün değişik saatlerinde hangi oyuncakları etkin bir biçimde kullandığını gözlemleyin.
* Seçtiğiniz bir oyuncak, çocuğu oyuna özendiriyorsa ve oyun içindeki dikkat süresini arttırıyorsa iyi oyuncaktır.
* Bir çocuğun hoşlandığı oyuncağı diğeri istemeyebilir ya da farklı bir şekilde kullanabilir. Çocuklar oynarken istemedikçe oyunlarına karışmayın, doğrusunu göstermek için çocukları zorlamayın.
* Çocuğunuzun kişiliğini, tercihlerini ve özel yeteneklerini düşünün. Oyuncakların üzerinde yazılı olan "Önerilen Yaşlar" genellikle güvenlikleri açısından belirtilmiştir. (Her firma bu uyarıya özen göstermemektedir.) Bu nedenle uygun oyuncağı seçerken bu sınırlamalara göre hemen karar vermeyin.
* Oyuncağın sayısından çok niteliğine önem verin.
* Okul öncesi çağdaki çocuğun koordinasyonu son derece sınırlı olduğundan bildiklerini oyuna çevirmeyi denediğinde çoğu kez sinirlenir ve çabuk tüketir. Bu nedenle anne - babalar oyuncakları, çocukların kullanma yeteneğine uygun olarak seçmelidirler.
* Oyuncaklar ve oyun malzemeleri çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerini de sağlayacaklarından özellikle yoğurma maddeleri olan kil, plastilin, tuz seramiği ayrıca kum ve suyun çocukların oyunlarını zenginleştirmelerinde önemi büyüktür.
* Okul öncesi çocuklara renkli keçeden yapılmış oyuncaklar vermeyin, boyaları tehlikeli olabilir
* Üzerinde sırf eğitici yazıyor diye bir oyuncağı satın almayın. Çocuğun sevdiği diğer bir oyuncak da eğitici nitelikler taşıyabilir.
* Sıvıyla doldurulmuş diş kaşıma halkaları ve diğer oyuncaklar konusunda dikkatli olun, sızıntı olup olmadığından sık sık kontrol edin. Sıvıların hastalık bu-laştırıcı oldukları bilinmektedir.
* Bebek için tutulabilecek fakat yutamayacağı oyuncaklar seçin. Çok fazla açık mavi veya pembe renkli oyuncak almayın. Çünkü çocuklar bu renkleri algılayamazlar.
* Oyuncakları, çocukların hayal güçlerini geliştirebilecek ve basit olanlarından seçin. Küçük bir çocuk için kumaştan yapılmış basit bir bebek ya da kukla, çok yararlı olabilir. Pahalı oyuncak her zaman iyi oyuncak demek değildir.
* Çocukların yaşamında büyük bir oyun değeri olan fırlatılıp atılabilecek oyuncakları unutmayın. Yumuşak toplar, bebekler ve hayvanlar idealdirler.
* Çocuğunuza üzerine binebileceği ve yürütebileceği tekerlekli oyuncaklar alın. Özellikle çocuğun emekleme döneminde hareket imkanını genişletir.
* Ahşap malzemeden yapılmış oyuncaklar doğallığı nedeniyle diğer malzemelere göre daha sağlıklıdırlar.
* Çıngırak gibi oyuncakların içleri her an açılacağı düşünülerek zararsız maddelerle doldurulmalıdır (Şeker kıristalleri gibi).
* Doldurma veya şişirme oyuncakları ve diğer yumuşak, büyük cisimleri bebeğiniz uyurken yatağında bırakmayın. Ağır olabilir ve bebeğin üzerine düşüp boğulmasına sebep olabilir.
* Koku çıkaran oyuncakları çocuklarınıza almayın. Bu tür oyuncaklardan çıkan kokular, çocuklarda bir süre sonra alışkanlık ve uyuşukluk yaratmaktadır.
* Pelüş oyuncakların üzerindeki tüm düğme, kurdele, ip ve diğer parçaları sökün. Çünkü bebek tarafından kopartılıp, yutulabilir ya da başka tehlikeli sonuçlar doğurabilirler.
* Çıngırak, jimnastik oyuncakları, bebekler, küpler, itmeli oyuncaklar, boyalar, tahta çivi ve çakmalı oyuncaklar kız ve erkekler için eşdeğerdirler.
* Bebeklik döneminden sonra büyük, basit ve kolayca tutulabilecek oyuncaklar seçin. Büyük tahta ve plastik bloklar idealdirler.
* Tahta, metal ve plastik oyuncaklar alırken araba veya trenlerin vagonlarının tekerleklerini kontrol edin ki koparılıp çıkarılmasınlar. Tahta oyuncakların kıymıksız kenar ve köşelerinin hafifçe yuvarlatılmış olmasına dikkat edin.
Çivilerle tutturulmuş oyuncaklar almayın.
* Boz - yap seçerken 5 yaşından küçük çocuklar için tahta olanları seçin. Resimli boz - yap'lar (Puzzle), evler, arabalar, çiftlikler gibi küçük çocukları ilgilendiren oyuncakların,basit, açık ve parlak resimleri olmalıdır. Yapıştırma resimli oyuncaklar almayın.
* Tahta ve plastik küpler, çocukta oyun duygusunu uyandıran oyuncaklara birer örnek teşkil ederler. Küplerin çeşitli kullanım olanakları vardır. Bunlar tüm tecrübe türlerinin oyunsa! olarak canlandırılmasını sağlarlar. Gerçek cisme benzeyiş az, hatta fark edilmez bile olsa çocuk, bir küpün ya da küplerin bileşimini herhangi bir şeye benzetebilir.
* Resimli tombala, domino gibi oyunlar, kurallara uymada çocuğa yardımcı o-lurlar. 4 yaşından önce kullanılmaları uygun değildir.
* Karton üzerinde oynanan oyunlar, strateji ve şans oyunları çocuklara kritik olmayan durumlarda arkadaşları ve büyükleri ile rekabet etme konusunda olanak tanırlar. Bu tür oyunlar saldırganlıkların oyun aracılığıyla giderilmesi için yararlı araçlardır.
* Numaralanmış boyama kitaplarını çocuklarınıza vermeyin. Yaratıcılığın gelişmesine engel olurlar.
* Mekanik oyuncaklar küçük çocuklar için yararlı değildir. Küçük bir çocuk mekanik oyuncağı sadece seyreder. Kendisinin itebileceği tahta bir tren ya da araba mekanik bir tren ya da arabadan daha yararlıdır.
* Motorları açıkta olan oyuncakları almayın. Önemli güvenlik önlemleri almadan çocuklara elektrikli tren gibi evdeki cereyandan yararlanacak elektrikli oyuncaklar vermeyin. Çocuğunuzun ellerinin ve başka yerlerinin bu tip oyuncaklarla oynamadan önce kuru olmasına dikkat edin.
* Çocuğunuza ısı yaratan ve ısı gerektiren oyuncaklar almayın ve oynatmayın.
* Oyuncağın hareket ettirici mekanizmaları ve hareket eden dişli, kayış, yay v.s. parçaları dışarda olan oyuncaklar alınmamalı ya da üzerinde çocuğa zarar vermeyecek bir koruyucu olmasına dikkat edilmelidir.
* Oyuncakların üzerinde anne - babaya göre oyuncağın nasıl sunulması gerektiği ve tehlikelerini belirten dikkat çekici, okunaklı ve Türkçe olarak yazılmış, uyarılara dikkat edilmelidir.
* Ahşaptan yapılmış oyuncak alırken küçük oyuncaklar için gürgen ağacından imal edilmiş olanlarını, büyük oyuncaklar için de çamdan imal edilmiş ve budaksız olanlarını seçin.
* Ahşap oyuncaklar çabuk yanabileceği için boya ve verniğin az kullanıldığı oyuncaklar tercih edilmeli, oyuncağın formu ile ahşabın cinsi ve dokusu arasında estetik bir uyum olmalıdır. (Çocuklar için yumuşak formlu oyuncaklar seçilmelidir.)
* 5 yaşından küçük çocuklar için boyanmış, spreylenmiş ve cilalanmış olan tüm oyuncaklarda kullanılan boyaların içindeki kurşun oranı % 1 'i geçmediği ya da zehirli olmadıkları, oyuncak üzerinde belirtilmelidir.
* Kova, kürek sonsuz bir kullanım çeşitliliği gösterdiklerinden yaratıcı oyuncaklardır.
* Çocuğunuza, çocuk bahçesi donanımının güvenli ve uygun şekilde kullanımını öğretin. Bu donanımı; başka çocuklar kullanırken uzak duracak ve dikkatle kullanacak olgunluğa erişmeden bu gibi yerlere yaklaşmasına izin vermeyin.
* Sallanan at alırken ileri - geri sallandığında arkaya devrilmesini engelleyerek koruyucuların ve tutunma yerlerinin olup - olmadığını kontrol edin.
* 3 yaşından küçük çocukların oyuncaklarında cam, metal, ahşap v.s. bükülmeyen malzemeden yapılmış parçalar bağlanmış ve tutturulmuş ise bu parçaların çocukların dişlerine ve parmaklarına temas etmemesine dikkat edilmelidir.
* Küçük çocuğunuzun oyuncaklarını oyunun bitiminde kaldırın. Büyük çocuğunuzun kullandığı oyuncaklarını kaldırmasını sağlayın. Yerlere saçılmış o-yuncaklar, hem çocuklar, hem de büyükler için tehlikelidir.
* Oyuncağın konulacağı yer çok önemlidir. Sandığa konulan ya da rafa kaldırılan bir oyuncak, kısa sürede unutulabilir, çocuk bu raflara uzanamayabilir. (Bu soruna özellikle anaokullarında çokça rastlanmaktadır.) Üstten açılan oyuncak sandıklarının kapakları çocukların ellerine ve başlarına düşebilir.
* Çocuğunuza tehlikelerini ve nasıl kullanılacağını göstermeden ok ve yay vermeyin.
* Kırılmış oyuncakları atın ya da onarın.
* Tekerlekli araçları almadan önce dengelerini kontrol edin. Çocuğunuzun bisikletine, korunmuş alanlarda, düz yerlerde ve oyun alanlarında binmesine özen gösterin. Binmeden önce hareketli aksamlarını (fren, gidon, tekerlek gibi) kontrol edin.
* Çocuğunuzun keskin, sivri veya kırılabilir cisimler taşırken koşmasına veya paten kaymasına izin vermeyin.
* Şaka oyuncakları denen ve kimyasal maddeler içeren oyuncakları kullandırmayın.
* Çok gürültü yapan oyuncakları almayın. Eğer kapalı ve ufak bir yer-deyseniz oyuncak davul yerine ksilofon alabilirsiniz.
* Ülkemizde henüz yeni yeni oluşmaya başlayan, oyuncak üzerinde bulunması gereken T.S.E. ambleminin olup olmadığına dikkat edin.
* Etrafınızda elektrik direkleri ve yüksek gerilim hatları bulunabileceğinden çocuğunuzun uçurtmasını iletken olmayan bir iple uçurmasını sağlayın.
* Çocuğunuzun evdeki, dışardaki, yüzme havuzundaki ve plajdaki oyunlarını denetleyin.
* Hiçbir zaman çocuklarınızın garaj, kapı girişlerinde veya merdiven kenarlarında oynamalarına, oyuncaklarını buralarda bırakmalarına izin vermeyin.
* Çocuğunuzun odası veya oynadığı yerde tavan lambası edinin. Elektirikli o-yuncaklarda şehir cereyanından yararlanıp uzatma kablosu kullanıyorsanız kordonların yerden geçmemesine dikkat edin.
* Oyuncak ve ambalajının üzerinde okunaklı ve bozulmayacak şekilde imalatçı firmanın adının yazılıp yazılmadığına, ithal oyuncakların ambalajlan üzerinde ayrıca ithalatçı firmanın adı, adresi ve varsa tescilli markasının bulunup bulunmadığına dikkat edin.
* Her oyuncağın üzerinde anne - babaya göre oyuncağın nasıl sunulması gerektiği ve tehlikelerini, belirten dikkat çekici, okunaklı ve Türkçe olarak yazılmış uyarılar bulunmalıdır.
alıntıdır....