Otizm anneleri bir derdim var.

Saçmalamayın!!
Demek için geldim..
Çocuğunuz gayet normal.. daha ne yapsın? Bakın beni yanlış anlamayın ama otizm annelerini üzebilirsiniz gibime geldi.. hani otizmli bebişler bunların bir çoğunu yapamıuor ..
Bebek bu kedi değil her pisi pisi diyene bakmıyorlar işlerine gelene bakıyorlar.. iğne yapılcak canı acıycak neden baksın?
Otizm belirtileri farklıdır kuş gibi kanat çırpa vs internetten bakın. Bir kere söylemeyle ismine bakılmadı diye otizmli etti çocuğu çıldırıyorum şuan hemşireye

Moralinizi bozmak istemem. Otizm deki en belirgin özellik göz teması kurmaması, hareketli olması, kendine zarar geleceğini düşünmediği için tehlikeli hareket yapmasi.
Koltuk tepelerine tırmanmak gibi.
Örneklere bakarsak bunları her cocuk yapar. Farketmek biraz daha büyük yaşlarda daha kolaydır.
Eğer cocuk doktoruna giderseniz kesin bir şey yine söyleyemez. Dediğim gibi daha geç yaşlarda daha kolay tespit edilir.
Bir akrabamızdada aynı sorunları yaşadı anne kesinlikle inanmak istemediği için bak bakıyor,bak tepki veriyor diyerek zaman kaybetti. Aklınızda ki şüpheyi cocuk doktoru çözer. Anlattıklarınız gore normal gelişimde ama akrabamiz gibi şuan tüm hareketlerini kontrol edip yapıyor diye düşünebilirsiniz.
Genelde yalnız oynamayı seviyorlar.
Goz temasını kuramamak herzaman değil seslendigimizde yanına gitmeden dönüp bakmıyorsa.
Çok hareketliyse
Kendine zarar vereceğini düşünmeden oyun oynuyor yükseklere çıkmaya çalışıyorsa
Kelimeleri çok anlaşılır değilse
Kelime sayısı yaşına gore azsa
Komutlar dışında iki kelimelik 3 kelimelik cümle kuramıyorsa götürmemizde yarar var.

Bn dr a götürmüştüm yaz başı. O bile kesin teşhis 3 yaş sonrası demişti. Ne hemşireymiş maşallah. Şipşak

Hiçbir çocuk kendisine zarar verecek insanın gözüne bakmaz herhalde.
Hemşire bunu bilmiyor mu?
Bebeğinizde doktor korkusu oluşmuş, benimkinde de var.
Hastanenin sokağına girince bırakın ağlamayı, kendini yerden yere atıyor.
Ne isme, ne sevdiği oyuncağa ne çikolataya tepki vermez.
Sadece avazı çıktığı kadar böğürerek ağlar ve kendini saklamaya çalışır.
Normal yani bunlar, hemşire densizlik etmiş.

bak canim. pedagoglar bile otizm tanisi hemen koymazken bir cok kritere bakarken 2 dklik gormeyle konunun uzmani olmayan birinin teshisine uzulmen yersiz. kaldi ki anlattiklarinda ben belirti gormedim. bosu bosuna kendini harap etme. icin rahat etsn gotur pedagoga.

utangac, yabancilardan cekinen, hele ki asi olacagini dusunup goze bakmayan cocuktan daha dogal ne olabilir

Arkadaşlar öncelikle hepinize çok teşekkür ediyorum Allah razı olsun.
Ötizm olan çocuklardan ve annelerden de özür dilerim. Kimseyi kırmak istemem. h
Hemşire öyle söyleyince kendimden bile şüphe ettim anne olanlar anlar beni.

Ve arkadaşımız R renksu demiş ki koltuğun tepesine çıkma belirtidir diye. Hangi çocuk çıkmaz ki koltuk tepesine hoşuna gidiyor ve atlamıyor çıkınca sadece sırtını dayayıp oturuyor . Dediğim gibi Göz teması da kuruyor en basitinden bişeyler anlatırken bakıyor gözlerime. Çağırırken de gözlerimin içine bakıyor. Arabada giderken her Muhammed Ali deyişimde bana bakıp öpücük atıyor.
Ve kendşne zarar verecek şeyler yapmıyor . Soba yakıyoruz evde sıcak olduğunu bildiği zamanlar yaklaşmıyor yanına ya da o tarafa doğru yürüsüğünde cısss dediğimde hemen kaçıyor . Çay falan isteyince biraz sıcak olduğunu hissedince bi daha içmiyor mesela.
Ve çok hareketli değil öyle aşırı yaramaz değil normal hareketlilik ve yaramazlığı her çocuk kadar.

Allah kimseyi çocuğuyla sınamasın ve tüm hastalara acil şifa versin o kadsr zor ki şüphesi bile...

Ve bu anlattıklarımı bildiğim halde yine de sıkıntıya giriyorum işte kızlar dediğim gibi anne olanlar az çok anlsr beni düşünsenize bebeğimize biri aaa neden şurası böyle burası böyle dediklerinde bile bazen kafamıza takıyoruz.

Son düzenleme:
Bende hemşire böyle birşey düşündüyse bile tekrardan çağırmasını sakince hemşire odası dışında ona oyuncak, şeker vermesini konuşmasını beklerdim. en basit aile doktorun yanına yollamalıydı bence.

Otızmlı bır cocugum yok ama ınstagramda takıp ettıgım otızm annesı var.Mesela bır yazısında soyle demıstı anne, kızı daha bır kac aylıkken baslamıs sureklı aglamaya,gecelerı sussun dıye araba ıle gezdırırlermıs sadece arabada susarmıs.Bıraz buyudugunde cok hareketlenmeye baslamıs ve sureklı kıyafetlerını soyup cıplak gezermıs.Bır ara kafayı yıyecegım sandım dıyor kadıncagız herkes cocuk yetıstıremedıgını soyleyıp durmuslar ona.Cunku cıplak gezmesı,sureklı bagırması,tam olarak konusamaması vs.Sonra doktora goturduklerınde otızm teshısı konmus ve anne ılk olarak cocuk yetıstırmeyı bılmeyen anne damgasından kurtulduguna sevındıgını yazmıstı.Anlattıklarınız bana cok normal geldı cunku cocugunuz yasının yapması gereken hareketlerı yapıyor su an.Ama ıcınız bır rahat edecekse kı bence de goturun rahatlayın.Sonuc her ne olursa olsun lutfen korkmayın

Bugün aynı konuyla ilgili okudugum ikinci topic.. insanlar ne kadar kötü ve acimasizlar sadece 5 dakika görmüş çocuğu ve teşhis yapıştırıyor bi annenin yüreğine ateş düşürüyorlar.. anlattiginiza göre bebeğinizin gelişimi çok normal lütfen korkmayin. Ben bu yasta iğne görünce kendimi yerden yere atıyorum o an anam babam seslense duymam can havliyle.. doktora götürün içiniz rahat etsin inşallah bişey yoktur

Evet yine bi anne yine otizm bi de hamilesiniz sakin takmayin oglunux goz temasi kuruyo ne guzel dert etmeyin

Otizm belirtileri arasında 'koltuk tepesine tırmanma' şeklinde bir kriterimiz yok.
Kaldı ki 18 aylık bir çocuğa böyle bir teşhis konmaz,konulamaz.
Lütfen sakin olun,şimdilik her şey yolunda görünüyor.
Gelişiminde bir farklılık veya gerilik görürseniz uzman bir çocuk psikiyatristine başvurursunuz.
Bunun için de en az 24 ayın dolmasını bekleyin.
Yavrunuzu sağlıkla ve sevgiyle büyütün.

Yazdığımı bir daha okuyun. Zaten bakıldığında koltuk tepesine her cocuk çıkar bunlar normal gelir yazmışım. Sizin yazdığınız belirtilere gore çocuğunuzun gelişimi normal hepimizin cocugu böyle. Ama anne olarak çoğu zaman çocuğumuza bisey dendiğinde hemen korumaya geçiyoruz. Şüpheniz yoksa ne ala şüpheniz varda doktora götürün. Bunu yapıyor şunu yapıyor diye tepki vermenize gerek yokki.
Amin zor bir durum hissettikleriniz 2 yaşını bekleyin ozaman. Bir sure içinde biraz daha gozlemleyin

Son düzenleme:

Koltuk tepesine tırmanma tabiiki bir örnek değil. Yazımda açıkladım ve cocuk düşerim diye düşünmeden yukarılara çıkıyor.
Akrabamin cocugu böyle. Yaptığı şeyleri yazdım. 18 ay az bir yas . Şimdi varsa bile kesin tanı konulamıyor çoğu zaman. 2 ve 3 yas daha uygunmuş tanı için. Bildiklarım bunlar

Otizmli hiç bir çocuk diğerine benzemez ve bazı temel belirtilerden söz edilse de bu sendromun farklı çeşitleri olup (asperger,yaygın gelişimsel bozukluk) belirtileri her çocuk için aynı ve stabil değildir.
Otizmli çocukların eğitimi de bu nedenle diğer özel durumlara göre daha zordur.
Benim otizmli iki çoçuğum olsa,ikisinin de tepkileri ve davranışları farklı olabilir.
Dolayısıyla otizm konusunda komşunun çocuğu örneklik teşkil etmez ve uzmanlar dışında kimsenin ;otizmin belirtileri şudur,budur şeklinde fikir beyan etmemesi daha doğru olur diye düşünüyorum.
Elbette bu benim şahsi fikrim.

Ben erken çocukluk uzmanı olmama rağmen otizm konusunda uzman değilim çünkü özel eğitim konusunda uzmanlığım yok.
Yani ben de otorite değilim.
Ayrıca sonunu düşünmeden hareket etme eğilimi DEHB yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda da görülür.

Bu tip konularda en doğru yaklaşım konunun uzmanlarından bilgi ve yardım almak olacaktır.

Kesinlikle uzmandan yardim alınmalı 3 mesajımdaysa aynı şeyi yazdım. Onu yapıyor bunu yapıyor diye korumaya geçmek zaman kaybı. Inşallah sağlıklıdır. Allah daha büyük dertler vermesin.

Merhaba 5 yaşındaki oğluma doktorum cbd yağı verdi sipariş verdim gelecek amaç bu konu hakkında bilgisi olan kullanan aileler var mı ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…