Ömür Gedik uluorta emzirmeyin diyor

Üzerini birşeyle kapattığında bile altındakini hayal eden pislik doludur bu ülke.

bötle bir yazı buldum nette.
Emzirmenin ahlaki boyutu
2003 senesiydi. Amerika’nın Maryland eyaletinde, akıl hastalarına hizmet veren küçük bir sivil toplum örgütünde çalışıyordum.

Birlikte çalıştığım insanlar arasında en çok sevdiğim ve en iyi anlaştığım arkadaşım hamile kaldıktan sonra işi bırakmış, bebeği birkaç aylık olunca da bizleri iş yerinde ziyarete gelmişti. Sohbet, muhabbet derken arkadaşım bir ara odalardan birine girdi, kapısı kapandı. Ben “Lisa nerede?” diye sorduğumda “Bebeği emziriyor, yalnız bıraksan iyi olur” gibi bir şeyler söylediler.

“Deli mi ne bunlar, ne var bebeği emzirmekte, ayıp bir şey mi yapıyor sanki?” diyerek Lisa’nın bebeğini emzirdiği odaya girdim. Tabii ki kapıyı tıklatarak.

Lisa orada olmamdan rahatsız olmamıştı. Uzun süre sohbet ettik. Odadan çıktığımda bana “odaya girme” diyenlerin “bebeğini emzirdiği halde anneyi rahat bırakmadığım” için kınayıcı bakışlar fırlattığını fark ettim.

Birkaç sene ileri sayalım. Yıl 2007. Türkiye’ye döndükten sonra Amerika’ya ilk seyahatimizdeyiz. Miami’de bir alışveriş merkezindeyim. Deniz yaklaşık 6 aylık. Acıkmış, meme istiyor. Kadınlar tuvaletine girdim, Türkiye’deki bazı alışveriş merkezlerinde olduğu gibi özel bir emzirme odası yok, ama oldukça şık ve rahat koltukların olduğu, bebeği rahatlıkla emzirebileceğiniz bir oturma bölümü var. Emzirmeye başladım. İçeri iki tane yaşlı kadın girdi, beni görünce “Cık cık” sesler çıkarıp kendi aralarında mır mır bir şeyler söylendiler. Ne konuştuklarını duyamasam da beni kınayan bakışlarından çok rahatsız oldum. Bir o kadar da sinirlendim. Daha “uygun” bir yerde bebek emzirilemezdi, neydi dertleri anlamamıştım.

Amerika’da “toplum içinde emzirmek doğru mu, değil mi?” tartışmaları sürekli gündemdedir. O kadar “sıcak” bir konudur ki bu, sırf bunun için kurulan ve annelere “Toplum içinde emzirmek en doğal hakkınız, üstelik de yasak değil” mesajları veren örgütler vardır. Bunların başını da La Leche League Internationalçeker.

Deniz’e hamileliğim sırasında La Leche League’in Miami şubesini aramıştım. Neden olduğunu şimdi hatırlamıyorum, emzirmeyle ilgili bir sorum vardı. Telefona çıkan kadın ilgimden pek hoşnut kalmış, beni emzirme konusunda daha da yüreklendirmek için “Florida eyaletinde toplum içinde bebeği emzirmek yasak değildir. Meme ucunuz görünse bile kimse bir şey diyemez” demişti. “Peki” deyip kapatmıştım telefonu.

Amerika’da “emzirmenin ahlaki boyutu” diyebileceğimiz bir durum söz konusu. Anneler “bebeğimi istediğim yerde, istediğim zaman emzirebilme hakkına sahip olabilmeliyim” derken, karşı çıkanlar “Kimsenin memesini görmek zorunda değilim” diyor. “Midem bulanıyor” diyenler bile var.

Emzirme örtüleri, emzirme şapkaları, emzirme zamazingoları genelde de Batılı toplumlardaki “Zinhar kimse emziren kadının memesini görmeye!” endişelerinin üzerine inşa edilen ürünler. Ben açıkçası hiçbirini kullanma ihtiyacı hissetmediğim gibi, tepkiyle yaklaşıyorum böyle ürünlere… Yanlış bir şey mi yapıyorum ki saklayayım? Rahatsız olan bakmasın.

Türkiye’de böyle şeyler yaşamadım. Daha “doğal” bakılıyor burada bebek emzirmeye… En azından benim girdiğim sosyal çevrelerde öyle… Hiçbir alışveriş merkezinde, ya da cafe-restoranda bebeği emzirdiğim için ters bakışlarla karşılaştığımı hatırlamıyorum. Gören kadınlar sevgiyle gülümsüyorlar, erkekler ise sessizce başlarını çeviriyorlar… En fazla tepkisiz kalıyor insanlar…

Ancak iş çalışma hayatına gelince durum farklı.

Bir bebeğin en doğal ihtiyacı olan karnını doyurma eylemi söz konusu olduğunda, bazı işverenler, kanun gereği izin vermek zorunda olsalar bile, arıza çıkarıyorlarmış meğer.

“Süt izni” denen şeyin tamamen annenin inisiyatifinde olacağına kanun hükmetmiş olmasına rağmen üstelik…

Bebeğini ne zaman, hangi aralıklarla emzireceğine PATRONLAR DEĞİL, ANNE KARAR VERİR.Bu böyle biline…

Amerika’da öyle, Türkiye’de böyle. Avrupa’da ya da doğuda nasıl, bilmiyorum. Bilenler, oralarda emzirme tecrübeleri olanlar görüşlerini paylaşabilir mi?

al pompayı dışarı çıkacağın zaman sağ sütü.koy biberona.acil durumda çıkar içir bebeğine.
Ben suni seyler taraftari degilim. Eskidende annelerimiz öyle yapmazdi, simdiki zamandada gerek yok bence.

Üzerini birşeyle kapattığında bile altındakini hayal eden pislik doludur bu ülke.
Evet canim, ne yazikki öyle.

Göstere göstere emzirmiyorlar tabii ki, derken, memenin tamamı meydanda değil tabii ki anlamında söylüyorum. Yani o rahat davranan kadınların sere serpe meme sergilediğini ima etmiyorum zaten.
Kundağı siper etmek yeterli değil bence eğer ortam public ise. Kalkıp başka bir odaya gidebilir, odadakilerden çıkmalarını rica edebilir falan. O kundaklı pozisyonu görmediniz diye anlatıyorum, tabii ki tamamen kapatmıyor.
Olaya neden sadece 'günah ve ayıp olma' açısından bakıyorsunuz ki? Olayın kutsal olma durumunu algılayamadığı için emziren kadın gördüğünde dışarda meme olması durumundan tahrik olan tonlarca 'abaza' veya aynı sebepten memeden rahatsız olan tonlarca kadın var. Eğer bu şekilde algılandıklarını bilselerdi rahatsız olacak olanlar, bu ihtimalleri bilerek çok da rahat takılmasın diyorum alt tarafı. Bebeklerini emzirmesinler falan denilmiyor ki, onu nereden çıkardınız, tabii ki geri durmasınlar.
Sadece, bana kimse yan gözle bakmaz kafasında olmasınlar. Bu yani. Yine kendi huzurları için. Yoksa bana ne yani, bahçe budandığı falan da yok, maksat farkındalık yaratmak, ihtimallerin farkında olsun, sonra gene istediği gibi emzirsin.

Üzgünüm ama kadınlar icin sidik yarıştırılan bir konudur emzirmek. Kutsal falan da değildir. Memeli her canlı yavrusunu emzirir. Bu kadar büyütmek ünlülerin bebesiyle emzirme pozları vermesi falan gösteriş geliyor bana. Allahın verdiği bir şeyle sanki kendi icat etmiş gibi övünmek çok aptalca geliyor bana.

yani örneğin benim için sevişmek de öpüşmek de doğal bir eylem ama aynı zamanda da mahrem bir eylem. bu da aynı şekilde.
ünlü kadınların emzirirken foto çekilmesiyle şu an konuştuklarımız arasında ise pek bir bağ yok.
bu kadınlar sırf güzellikleri bozulacak diye emzirmeyen kadınlara, süt vermek istemeyen kadınlara bir mesaj veriyorlar "bakın ben XY'im buna rağmen emziriyorum, siz de yapın." bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görmek lazım.
o kadınların hiçbiri "doğal" halleriyle çekmiyorlar o fotoğrafı, hepsinin makyajı, ışık açısı falan ayarlanmış. onlar için bir bikini çekiminden farklı değil yani bu çekimler.
o yüzden bak işte Gisele bile yapıyor demek bana çok manalı gelmiyor, ben de örtüyle halledilebileceğini düşünen biri olarak, bir anne olarak emzirmemeye karşı böyle bir foto çektirebilirdim ünlü biri olsaydım.

dediğim gibi anne ve bebek arasında önemli bir bağ bu, bu yüzden de kadınlar elbette bebek emzirmeli ama ben emzirmeye de bir nevi seks gözüyle bakıyorum sanırım. benim için biraz mahrem bir an.
kaldı ki gerçekten emziren kadın görmekten pek hoşlanmıyorum. benim için meme hakkaten seksüel bir organ, tıpkı dudak gibi, çocuğunu dudaktan öpen anne baba görünce de içim bir kötü oluyor mesela.
anne olmadığım için olabilir, bu konudaki eleştirileri haklı görürüm.
ha ben hoşlanmıyorum diye örtün ulan üzerinizi demiyorum, tabii, kendi rahat ediyorsa emzirsin dilediği gibi, sonuçta doğanın gerektirdiği bir durum bu, anne olan dişi bebeğini emzirir.

Bilmiyorum ben hep vicdanimla düsünen bir insanim, eger bir anne cocugunu emzirir iken mutlu ise ve o bebekde emzirilir iken mutlu ise, ben dünyanin en mutlu insani olurum o an.
Yani aklima acaba sex objesimi? yok gögsü sarkmismi ? gibi seyler gelmez aklima.
Allahin yarattigi sey benim icin dünyanin en güzel seyi, cünkü Allah öyle yapmis ve öyle istemis. her canli disi cocugunu emzirir. Tabiki biz insanlar dikkat ederek ve uslubuna göre kimsenin gözüne soka soka yapalim demiyorum ama ben Allah`tan gelen herseye saygim cok büyük. Neden DepresifPolyanna bunu kötü görüyorsun orasini anlayamadim ?

He sen saygılısın vicdanlısın ben değilim mi demek oluyor bu...
Kötü görmüyorum zaten fazla abartıldığını düşünüyorum...

Son düzenleme:
ben cinsel objedir aman kapatın memeleri diye yaklaşmadım olaya.. zaten o şekilde görmem ama örnek verdiğin o resimm fazla abartı ve abartı yani. kelime bile bulamadım ayol o nee allasen olivyaaa..

Rahatsiz oluyorlarmismis... yahu bebek bu ne zaman acikacagi belli mi? Örtersin mahremini emzirirsin bebegini.. Rahatsiz olan bakmasin.

Ortada bir sürü mini etek, dekolte giyen kadin var. Bunlara bir sey dense özgürlük nidaları atiliyor. Bebegini emzirmek cok daha önem arz eden bir durumken nedir bu hoşgörüsüzlük?

İyi olan herşeye allerjisi mi var bu milletin? Ne ara bu kadar hoşgörüsüz olduk?

erkeklerden önce kadınların egitimlenmesı;bılınclendırılmesı,akıllarını baslarına alması gerekıyor.
bunu bı kez daha anladım;
bu kafadakı kadınların oglu oldugunda o erkegın nasıl yetıstıgını dusunebılıyormusunuz ?
hıc bı kadın meme ucunu saga sola savura savura bebegını emzırmıyor!
fışkırttıgı sutle saga sola isminide yazmıyor!
ben bu zamana kadar fütürsuz emzıren bı kadın hıııcc gormedım...
ya o kedi gözlerını kadınların memelerınden ceksın de gormesın.
yada gecmıste tamamlayamadıgı bazı seylerın ezıklıgını 18 sene sonra cıkarmasın,
hayvan haklarını koruması dısında elle tutulur hıc bı yanı olmayan hatun.

hayır, meme seksi bir organdır, kadının erojen bölgelerinden biridir. tamam emzirmeyelim sakınalım demiyorum ama memeye bu kadar "kutsallık" atfedip, onu doğrudan "bebeğe" ait de görmeyelim, bence.

bir de omur gedik e sen ferhat a oksat biz emzirecegız diye utanmaz cevaplar verenler sanki hic sevismiyor Meryem ana gibi anne olmus hepsi sanki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…