Okul Tuvaletinin Temizliği Sorunu

Koalina

Başlangıç:62.5 Güncel:60.85 Hedef:48
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2010
17.480
32.648
798
Aslında ufak bir mesele ama belki pratik çözüm bilenler vardır diye yazıyorum.
Köy okulunda görev yapıyorum, 3 öğretmeniz; ana sınıfı öğretmeni, ben ve müdür yetkili öğretmen. Toplam öğrenci sayımız 30.
Geçen sene okul bahçemize tuvalet yapıldı küçük. 1 tane kızlar için 1 tane erkekler için, fayanslı falan güzel yani. İş kurdan da hademe yollamışlardı bizim okula ama 1 ay önce görevi bitti. Bugün müdür yetkili öğretmen gelmeyince etrafı kolaçan etmek bana kaldı ve tuvaletlere bi girdim, girmemle çıkmam bir oldu. Manzarayı anlatmayayım hiç...En az 2 haftadır temizlenmemiş. O çocuklar o tuvalette nasıl hasta olmamışlar anlamadım. Hemen taktım eldivenleri aldım fırçayı temizledim, bolca çamaşır suyu döktüm pırıl pırıl oldu.

Şimdi sorum şu bu tuvalet temizliği işini nasıl yapmak lazım? Öğrencilere temizletsek günlük olarak olur mu acaba, onların da en büyüğü 4. sınıf ellerine çamaşır suyu vermek olmaz. Biz yapsak okul çıkışı servise binip gidiyoruz bi cuma günleri son iki saat beden olduğu için temizlik yapabiliyoruz. Ayrıca bildiğiniz temizlik malzemeleri var mı yani böyle ovalamaya falan gerek kalmasın, musluk başlarına sıkıp suyu tutunca arınsın :)

aman allahım eski günlerimi hatırladım az çok tuvaleti hayal edebiliyorum okul zamanında biliyorum öğrenciyken yani nerdeyse duvarlar da batmıştı 3 hademe yetişemiyordu bence öğrencilerin temiz tuvaleti kullanma alışkanlığı yok okulda ihtiyaç giderildikten sonra su dökün uyarısı yapılmalı bazıları belki iyi kullanamıyor
temizliği öğrenciler yapamaz bu tepki alır başka hademe bulsanız birde üst sınıfat 4.sınıf oda yapamz allah yardım etsin tüm fayanslı işerimi çamaşır suyuyla hallediyorum sanırım yardımcı olamıycam
inş.iyi fikir veren bir arkadaş çıkar

öğrencilere tuvaleti temiz kullanma alışkanlığı kazandırın. öğrenci velilerinden de yardım alınabilir sanırım. hergün 1 veli nöbetçi gibi. ayda 1 veliye denk gelir 30 öğrenci olduğuna göre. o da çok sorun olmamalı.

Hademe bulamayız ki soba yakmak için bile gelmek istemiyordu veliler. Bu sene milli eğitim dönemlik olarak yollamış iş-kur vasıtasıyla da bayağı rahat ettik ama çıktı o artık. Çocukların temizlik yapması tepki almaz çocuklarını tarlaya, inek yaymaya yollayan, bir sürü ağır işte çalıştıran veliler bunlar ama temizlik malzemeleri tehlikeli olduğu için benim içim elvermiyor. Çocuklar da henüz ufak yani 9 tane ana sınıfı ve 10 tane 1. sınıf var, söylesen de pek kar etmiyor onlara. Bir kaç kere tuvalet kullanmayı göstermiştim benim öğrencilere:)
Teşekkürler yorumun için:)

öğrencilere temizletmenin bir çok riski var bence bu iyi bir fikir olmaz ama köyden bu işlere bakabilecek birilerini bulamaz mısınız acaba? gerçi onlar da ücret talep eder ama birkaç kişi dönüşümlü olarak yapsa bunu.ya da müdürünüz okula görevli kadrosu almak için gerekli yerlere baş vursa..

deterjan olarak marka verebiliyorsak yazayım.

Velilerin böyle bir şey yapmaları mümkün değil onları yokmuş gibi kabul ettik artık.

yokmu köyde işi olmayan biri çalışır aylıkla
birde hangi bölge orası bi sakıncası yoksa
valla canım zor bir iş o alışkanlığı herkes yapsa bile içinden dört beş kişi yapmazsa yine batar benim bildiğim köylerde dayanışma var herkes birbirini halinden anlar yardımlaşr sonuçta küçük bi yer velilerde sanırım bu durumu önemsemiyor gerekli yerlere müracat edilse

İç Anadolu Bölgesindeyim. Sivas :)Köyde işi olmayan çok da aylık nasıl karşılanacak. Valla biz geçen sene yılda 5 tl topladık aidat olarak onu bile getirmeyince bu sene hiç almadık. Öyle hademeye falan vermez köylü. Bu köyde garip bir şekilde dayanışma hiç yok bir çok aile birbiriyle düşman. Doğal olarak toplantılara falan pek gelmezler, gelseler de birlik sağlanmaz.
Tuvaleti temiz kullanma alışkanlığı çok önemli ama söylediğin gibi bir kaç kişi yapsa yine de batar. Bir de tuvalet yani temiz kullanılsa bile bir kaç günde bir çamaşır suyuyla temizlenmesi gerek bence.

Son düzenleme:
Deterjan markası verilebiliyor mu bilmiyorum. Bilindik markaysa sansürleyerek verebilirsin :)

tuvalet saatleri belirleyin. mesela her bir saatte bir sınıf öğretmenleri kendi sınıflarını alıp tuvalete götürsün. Öğretmen kontrolde olsun yani. Böylelikle hem temizlik alışkanlığı kazanırlar hemde kontrolde olunca tuvaletlerin kirlenme süresi bir parça uzar. en azından temizlemeden önceki aşamaya dönmez diye düşünüyorum.

nasıl olacak ki bi çıkış yolu da yok belki iyi fikir veren biri çıkar 4.sınıftan gönüllü seçseniz ne bileyim bazı dersleri beden müzik eğitimi iş eğitimi dersinden iyi not veririz deseniz yapacak öğrenciler çıkar her tenefüs 4.sınıf öğrencileri nasıl yapacaklarını temiz tutması gerktiğinialt sınıftakilerine söyleseler kızmadan tbii olabilirmi acaba

öğrencıler bu işlten anlamaz çamaşır suyundan zehırlenırler falan ıyıce iş açılır başınıza tabı temız kullanmayı öğretmek gerek ama evdekı wcyı haftada 2kere çamaşır suyuyla obvuyorsak okul wcsını var sen düşün bu işe kalıcı bi çözum bulmak gerkeır öğretmen olarak sızede kalmamalı bu iş tekrar haneme alınamazmı siz temızlemeye devam ettıkçeuzernıze kalıcak ıyıce mudurunuz nedne bı çözüm bulmuyor öyle sıkıp temızlenen deterjanlar kreç sökücü oluyor genelde şu bılındık markalar işe yarıyor ama ovmadan temızlenmez

aslında temel çözüm şu; öğrencilere ve hatta bazen bazı velilere temizlik alışkanlğı kazandırmak.ama bu da süreç ister..

v*king Wc temizleyicisi. direk dök bekle yıka. el değmeden.. ama oralarda varmıdır bilmiyorum. istanbuldaki ailem de izmirden temin ediyor ondan dedim.. bir bakın bakalım..

arkadaşım öğretmensiniz galiba?
cahilliğimi hoş görün nolur... öğretmen olarak temizlik yapma gibi bi zorunluluğunuz yok yanlış mıyım? yanlışsam düzeltin lütfen.

arkadaşım öğretmensiniz galiba?
cahilliğimi hoş görün nolur... öğretmen olarak temizlik yapma gibi bi zorunluluğunuz yok yanlış mıyım? yanlışsam düzeltin lütfen.
evet öğretmenim ama biz yapmazsak kimse bir şey yapmıyor. Köy okullarındaki öğretmenler maalesef soba da yakar, temizlik de yapar, odun da taşır. 3 hafta öncesine kadar sobalarımız yanıyordu, geçtim kömürlüğe odun kırdım :)

ah allahım , gencecik öğretmenler nelerle uğraşıyorlar. bir de öğretmen maaşları yüksek diyorlar ya ne diyeyim ben onlara.
çamaşır suyu işi tehlikeli. birinin kokusundaan boğazı falan aır , anasına , babasına söyler , normalde ilgilenmediği çouğu sen yaptırdın diye kıymete biner. hem önlükleri vs. leke olursa da çamaşır suyundan sorun çıkabilir. musluklar için her gün çamaşır suyu olmayan ama hijyen sağlayan pıspıslardan kullanılabilir diye düşünüyorum. gerisi içinde bildiğimiz c.. ya da ma.. gibi fayans temizleyicilerle idare etseniz. içiniz rahat etmiyorsa da kendiniz haftada bir çamaşır suyu yapsanız.

amaan tanrım. biri benim dertlerimi anlatmış ..

aynı dertten muzdaribiz arkadaşım. ve ben tek öğretmenim

Çamaşır suyu kullandırmak benim de içime sinmiyor. Musluklara fısfıs olayını en azından her gün yapabilirim. Her gün muslukları fısfıslayıp yere bi su döküp fırçalasak büyük temizlik yapmaya gerek kalamayacak sanırım.

Yani tek işim bu olsa her gün de yaparım ama okulun temizliği de oluyor. Çocuklar köy çocuğu, ahırlara girip geliyorlar, kumda oynayıp geliyorlar. 2-3 günde bir yerleri süpürüp cam kenarlarını masaları vs silmek zorundayız. İnanılmaz toz oluyor her yer.
Ayrıca 1 ve 2. sınıfları okuttuğum içni pek teneffüse çıkamıyorum illa ki bi çocuğu çalıştırıyor oluyorum. Müdür yetkili öğretmenimiz de evrak işleriyle uğraştığı için yetişemiyor. Ayrıca sürekli abdest tazeleyip kapısını kilitleyip ya namaz kkılıyor ya kuran okuyor teneffüslerde. Yani ulaşmak pek mümkün değil. Ana sınıfı öğretmeninin de saatleri uymuyor sadece 1'de bitiyor dersi ondan sonra boş ama boş diye de tamamen ona yıkmak olmuyor, hem yeni atandı daha bu işlerden pek anlamıyor :)

amaan tanrım. biri benim dertlerimi anlatmış ..

aynı dertten muzdaribiz arkadaşım. ve ben tek öğretmenim
Hem müdür yetkili, hem hademe, hem öğretmen olmak zor iş. Allah kolaylık versin ne diyeyim:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…