Psikolojik tahlillere meraklıysanız hanımlar, sizlere bir kaç kitap tavsiye etmek isterim.
Mehmet Rauf-Eylül (Edebiyatımızda ilk psikolojik roman özelliğine sahiptir :) Kitap imkansız bir aşktan kahramanların iç dünyalarını da anlatarak bahseder.
Peyami Safa-Yalnızız (Psikoloji denildiğinde aklıma edebiyatımızda ilk gelen isimdir, tartışmasız edebiyat alanında bir dehadır Peyami Safa ve bu kitaba hayat veren Samim karakteri oldukça uzun bir süre benim hayali erkek kahramanım olarak kalmıştır.)
İlk baskılarda yer alan fakat sonrasında Peyami Safa'nın isteği üzerine çıkarılan bölümden bir alıntı yapmak istedim, sevgilisinin kendisine yalan söylediğini fark ettiği anda hissettiklerini anlatan bir bölüm bu;
"Eğer dünyanın en çirkin kadını, en doğru kadını olsaydı ve şimdi şurada caddenin ortasında onun ayaklarına kapanabilirdi. İçini kaplayan bir doğruluk özleyişinin verdiği keder sarhoşluğu içinde, yanından geçenlerin yalnız gözlerine bakarak yürüyordu... "
Dostoyevski-Budala ( Rus edebiyatında bana göre Peyami Safa'nın yerini dolduran kişidir bu kitabında ise sara hastası olan ve budalalık derecesinde saf ve dürüst prensin çevresinde gelişen olayları konu alır.
Alex Haley- Malcolm x (Kendi alanında değerlendirilmesi gereken bir biyografi kitabı ama okuduğumda bende derin izler bırakan bir kitap olduğu için onu da yazmadan geçemedim. Amerika'da yaşayan siyah birinin orada yaşadıkları, hapse düşmesi, islamiyetle tanışması ve sonrasında öldürülmesini anlatıyor)