- 3 Mayıs 2022
- 95
- 199
- 23
- 32
- Konu Sahibi Yumusaksurat
-
Hayır niye kızalım zaten bilerek yazdım konuyu varsa bir eksiğimiz bilelim diye. Görüşmede öğretmen şu şekilde konuşmuş. Karşı tarafından yeğenime vurmasından bahsetmiyorİster kızın ister kızmayın ben hem sizi hem öğretmeni eleştireceğim. Evet öğretmenin izlediği yol yanlış. Normal şartlarda nöbetçi öğretmen ile olaya karışan öğrencinin tutanağı tutulur, disiplin dosyasına eklenirdi. Arkasına da okul idaresi eşliğinde yine tutanaklı her iki aile ile görüşülür. Öğrenci ve veli ile sözleşme imzalanırdı. Bu davranış tekrarlanırsa yönetmeliğe uygun şekilde yapılması gereken yapılırdı.
Öğretmen telefonla arayarak tutanak tutmak istememiş büyümeden sözel yolla çözmek istemiş fakat olayın sıcağı ile konuşma esnasında çocuklar da varken gidişatta gereksiz bilgilendirme var. Fakat öğretmen bunları söylerken karşı taraf ne dedi de bu konuşma buraya evrildi?
Yani muhabbet etmek dertleşmek için öğretmen aramaz. Kaldı ki özel telefonundan aramak katiyen zorunda değil, okulun telefonundan arayabilir prosedür doğrultusunda. Öğrenciniz şu öğrenci ile münakaşa etmiş ilgilenirseniz seviniriz der kapar. Bu mevzu niye dallanmış budaklanmış anlamadım. Öğretmenin dediklerini yazmışsınız karşı tarafın cümlelerini de keşke yazsa idiniz daha objektif olurdu.
Böyle durumlarda ben iyi niyetle velinin aranmasına karşıyım. Keşke yönetmeliğe uyup tutanak tutsa idi de burada diğer öğretmen eleştirilmese idi.
Üslup yanlış ona da tamamız.
Peki bu çocuğun kaçma huyu var mıydı? Nerden çıktı şurdan şuraya markete göndermeye çekiniyor millet, çocuğa git desen gitmiyor? Bu da bana tuhaf geldi. Öğretmene kızana kadar evden kaçan çocuğa çözüm bulun. Yarın annesi babası kızınca da eve gelmez kaçar. İlk kez yaptı ise de arkası gelir. Her başı sıkıştığında çözüm yolu, ben kaçarsam korkar bana kızmazlar diğer tarafı suçlarlar mantığına geçer riskli bir durum. Ortalık kötü başına iş gelir. En nihayetinde çocuk bu riskleri hesap edemez.
Odağınız önce çocuk olsun. Okul çıkışında nöbet bitiş saatinden sonra dışarda gerçekleşen eylemler okulu bağlamaz. Okuldan alan kimse veya servis kimse onunla uğraşmalısınız. Sabah getirdiği çocuk dönüşte binmiyorsa servise hesap vermeli. Alan kim bu çocuğu? Veya tek gidiyorsa üç aşağı beş yukarı gelişi bellidir. Üç saat çok uzun bir süre.
Öğretmenin yaptigi davranis cok yanlis,kabul edilir degil,gidip yuz yuze konussunlar,ogretmenle.Günaydın arkadaşlar.
Dün çok kötü bir gün geçirdik. Size anlatmak istiyorum. Ben mi yanlış düşünüyorum acaba akıl verir misiniz?
Oğlum ile yaşıt on yaşında bir yeğenim var. Okulda sınıf arkadaşı göğsüne vurmuş nefessiz kalmış oda arkadaşının elini boynunu tırmıklamış. İnanın ailece çocuklar arasında şiddete karşıyız. Her zaman da hem kendi çocuğuma hem yeğenime bir arkadaşınız size zarar verirse ona asla zarar vermeyin hayatınızdan çıkarın diyorum. Neyse öğretmeni abimin eşi yani yengemi yeğenimin yanında arayıp işte oğlunuz kavga etti. Arkadaşına zarar verdi. Onu mahf etti. Benim çocuğum olsa kabul etmezdim. Kimin çocuğu olsa saldırır size vs. Diye konuşmuş. Yengemde çok korkmuş ve üzülmüş. Karşı tarafın velisi ile görüşeceğini özür diyeceğini söylemiş. Bu sırada yeğenimin sesi gelmiş kendini savunmaya çalışıyor öğretmende kızarak onu susturmuş. Sonrasında yeğenim öğretmen böyle konuşunca okul çıkışı korkmuş ve eve gelmedi. Üç saat boyunca ortalıkta yoktu. Karakola haber verdik. Sokak sokak onu aradık. Neyse ki çok şükür bulduk. Burda benim size asıl sormak istediğim şu ,
Öğretmenin öğrencinin yanında bu şekilde konuşması doğru mu? Arka planda arayamaz mıydı?
Yani hiçbirşey olmazsa o çocuk en iyi ihtimalle bile öğretmenden soğumaz mı? Yani bir sokak serserisi gibi bahsetmiş. Tabiki bize söylesin ama bu şekilde doğru mu?
Şöyle bildireyim. Yeğenim çok kışkırtılabilen bir çocuk. İnsanların söylediğini çok takıyor. İlk okul çocuklari gerçektende acımasız. Zamanında çok dayak yiyerekte eve geldiği zamanlar oldu. Gerçekten arkadaşları da var kızenleri de . Kendi kendine birine karıştığını görmedim. Ama biri ona zarar verince oda karşılık veriyor. İnanın vermesini de istemeyiz. Bize söylesin, öğretmene söylesin ama kendi kendine yapmıyor. Gözlemliyoruz emin olun boş bırakmıyoruzÖğrenciniz karşı taraf bana vurdu demiş ama doğru mu söylüyor meçhul. Bir ihtimal öğretmen gören var mı diye sormuş veya kameradan bakmıştır haksız olduğunu söylüyorsa.
Ben de bir öğrencimi tırmıklanmış görsem acil bir şekilde tırmıklayan öğrencinin velisini arar okula çağırırım, öğrencinin yanında neden aramış bilemem ama odak noktası bu değil birbirine şiddet gösteren iki çocuk.
Sınıf belirtmediği için ilköğretim olduğunu düşünmedim. Genelde 10 küsür yaşlar 5. Sınıf oluyor. İkisinden biri artık. İlköğretim ise zaten 4 senedir öğretmeni tanıyordur. Ben yazılardan o hissiyatı alamadım. Öğretmen 4 senedir tanıyorsa huyunu suyunu biliyordur zaten.Çocuk 4. Sınıf anladığım kadarı ile, disiplin falan yok haliyle.
Dördüncü sınıf. Öğretmeni dört yıllık öğretmen değil. Diğer öğretmeni gidince yeni atandı. Bu dönem başladı yaniSınıf belirtmediği için ilköğretim olduğunu düşünmedim. Genelde 10 küsür yaşlar 5. Sınıf oluyor. İkisinden biri artık. İlköğretim ise zaten 4 senedir öğretmeni tanıyordur. Ben yazılardan o hissiyatı alamadım. Öğretmen 4 senedir tanıyorsa huyunu suyunu biliyordur zaten.
İlköğretimde disiplin yok doğru söylüyorsunuz.
İkincisi çocuk kavgası aman ne olacak diyen buradaki üyeler de alem. Sizin çocuğunuza şöyle bir dokunsalar ortalığı yakarsınız. Her iki çocuk da haksız. Haksız bir durum varsa haksızlığı yanlış ile çözemeyeceğini öğrenmek yerine sosyal hayata uyum sağlayı öğrendiği yerde güçlünün zayıfı yener felsefesini çocukluk aman ya normal diye basitleştirmenin anlamı yok. Burada hangi annenin çocuğuna en ufak bir şey olsa yavrusunu kartal kapmış fatma girik gibi ortalığı yıkarlar çocuk haklı veya haksız olsun fark etmez. Burada çocukların negatif davranışlarını düzeltmek yerine ay hoca şöyle yapmış tüüü püüü demek kolaya kaçmaktan başka bir şey değil. Hocayı da yanlışı varsa düzeltelim,yanlışı varsa çocukları da düzeltelim. Odak noktası kayıyor.
Şiddet konusunda haklısınız. Fakat burda neden aramış demiyor? Çocuğun yanında araması ve çocuğa karşı olan tutumu şikayet ediliyor. Ve çocuğu korkutuyor..Öğrenciniz karşı taraf bana vurdu demiş ama doğru mu söylüyor meçhul. Bir ihtimal öğretmŞien gören var mı diye sormuş veya kameradan bakmıştır haksız olduğunu söylüyorsa.
Ben de bir öğrencimi tırmıklanmış görsem acil bir şekilde tırmıklayan öğrencinin velisini arar okula çağırırım, öğrencinin yanında neden aramış bilemem ama odak noktası bu değil birbirine şiddet gösteren iki çocuk.
Bunu sormanız bile gereksiz. Ben de öğretmenim ve size açıkça söyleyebilirim ki öğretmenin kriz yönetimi, veli ve öğrenci iletişimi, durum değerlendirmesi tamamen sakat. Değiştirebiliyorsanız sınıfını değiştirin, değiştiremiyorsanız eğer öğretmene çocuğunuza sahip çıkacağınız mesajını verin, karşısında ezilip büzülmeyin. Çocuğunuza da olan bitenleri size anlatmasını tembihleyin tabi sinsice çocuğunuzu ezmesin, çocuk size anlatabilsin yaşadıklarını. Bu tip öğretmenler eskiden çok daha fazlaydı ve nüfusun büyük bölümünde travma oluşturdular. O sebeple bugün öğretmenlerden intikam alır tarzda uygulamalar sahneye alınır oldu. Çok üzücü...Öğretmenin öğrencinin yanında bu şekilde konuşması doğru mu? Arka planda arayamaz mıydı?
Ya gaza getiriyorsunuz da veliye ne dendi bilmiyoruz veli hocaya ne dedi bilmiyoruzBende şikayetçi olun diyorum
Birde olayla ilgili görgü tanığı var mı araştırın gören çocuklar ile konuşun
Benim bildiğim öğretmen yekten taraf olmamalı yani şiddet cift taraflı bir eylem her iki çocuğa da tavır konulmalı
Şimdiye dek böyle öğretmen ile karşılaşmadım tarafsız yaklaşirlar genelde
Bu öğretmen değişik
Aslını öğrenmeden peşini bırakmayın
Okul değiştirme fikrine katılıyorum mümkünse değiştirmek iyi olacaktır ama değişim öncesinde elimden geleni ardına koymamYa bakın benim kardeşim ansiklopedi okuyan ilkokulda kuzenimin üni.fizik sorularını kalem oynatmadan çözen bı çocuktu, lise birde okulda matematik öğretmenine sorunun çözümünde hata var böyle cikmaz sonuç dediği için benden iyi mi biliyorsun diye yumruk atıp kafasını duvara çarptı gittik şikayet ettik bu sefer okuldaki tüm öğretmenler cephe aldı sadece bı tane müzik öğretmeni sınıf öğretmeniydi o destekledi bizi sonuç çocuk okulu bıraktı stresten okula gitmek istemedi egzama çıkardı, öylece açık öğretimden liseyi bitirdi. Devam etmedi. Hala bulduğu kitabi okur, okudugunu unutmaz ama kime faydası var yitmis bı beyin işte. Şimdi bende branş öğretmeniyim düşündükçe kardeşimin o çocuk haline üzülürüm, o okula gidemeyisini stresini düşündükce o surecte ne yasadi da o noktaya geldi gerçekten çok üzülürüm, uzattım kusura bakmayın ama bir yerde sıkıntı varsa şikayet edin okul değiştirmeniz gerekiyorsa değiştirin çocuğunuzu takip edin normalin dışında hareketleri varsa okulla, arkadaşlarıyla, rutin yaşamıyla ilgili sebebini araştırın...
Sadece yarım dönem idare edilebilir konusunda size katılıyorum o da çocuk için. Ancak öğretmen de yaptığının hatalı bir davranış olduğunu anlamalı ki biraz tutumunu değiştirebilsin. Yani öyle farklı karakterler öğretmenlik yapıyor ki gercekten kişisel gelişim kaçınılmaz ama bunun için de farkındalık ve istek gerekli. Öğretmen veli görüşmesinin yüz yüze gerçekleşmesi gerekli.. Çocuğun her yönden takibi ise başlı başına ayrı bir başlık olarak ele alınmalıBenim size tavsiyem öğretmen ile arayı bozmadan iyi yoldan çözüm arayın. Çocuğun yarım dönemi kalmış. Al başka okula git demesi kolay öyle okuldan okula taşımak kolay değil. Hadi götürdün çocuğun alışması etmesi zaten okul bitecek hop yeniden 5. Sınıf
Çok saçma oluyor.
Öğretmenle yüz yüze görüşsün anne veya babası. Gene aynı şekilde okul idaresi ve rehberlik servisi ile görüşsün. Bunları randevu alarak usule uygun yapın.
Çocuğun yarım dönemi kalmış, başarısı düşer ordan oraya alarak. Kaldı ki okul içinde bile sınıf değiştirmek o kadar basit değil. Bir sürü prosedür var.
Değişse bile okul bahçesinde gene aynı çocuklar var okul içinde gene aynı hocalar var.
Çocuk kendi isterse eğer bu değişiklik vs olayını yapın. İstemeden katiyen bu seviyelere taşımayın. En sonunda sizin yüzünüzden mutsuz oldum seviyesine getirir çocuk ben istemedim daha kötü oldu der.
Öfke ile kalkan zararla oturur diye bir laf var. Güzel dille şu yarım dönem bence sorunsuz atlatılabilir. Yazık öğrenciye
Zıtlaşmaya gerek yok.
Öğretmen pedagoji eğitimini sanırım kasaptan almış. Hele hele konuşmalara.Günaydın arkadaşlar.
Dün çok kötü bir gün geçirdik. Size anlatmak istiyorum. Ben mi yanlış düşünüyorum acaba akıl verir misiniz?
Oğlum ile yaşıt on yaşında bir yeğenim var. Okulda sınıf arkadaşı göğsüne vurmuş nefessiz kalmış oda arkadaşının elini boynunu tırmıklamış. İnanın ailece çocuklar arasında şiddete karşıyız. Her zaman da hem kendi çocuğuma hem yeğenime bir arkadaşınız size zarar verirse ona asla zarar vermeyin hayatınızdan çıkarın diyorum. Neyse öğretmeni abimin eşi yani yengemi yeğenimin yanında arayıp işte oğlunuz kavga etti. Arkadaşına zarar verdi. Onu mahf etti. Benim çocuğum olsa kabul etmezdim. Kimin çocuğu olsa saldırır size vs. Diye konuşmuş. Yengemde çok korkmuş ve üzülmüş. Karşı tarafın velisi ile görüşeceğini özür diyeceğini söylemiş. Bu sırada yeğenimin sesi gelmiş kendini savunmaya çalışıyor öğretmende kızarak onu susturmuş. Sonrasında yeğenim öğretmen böyle konuşunca okul çıkışı korkmuş ve eve gelmedi. Üç saat boyunca ortalıkta yoktu. Karakola haber verdik. Sokak sokak onu aradık. Neyse ki çok şükür bulduk. Burda benim size asıl sormak istediğim şu ,
Öğretmenin öğrencinin yanında bu şekilde konuşması doğru mu? Arka planda arayamaz mıydı?
Yani hiçbirşey olmazsa o çocuk en iyi ihtimalle bile öğretmenden soğumaz mı? Yani bir sokak serserisi gibi bahsetmiş. Tabiki bize söylesin ama bu şekilde doğru mu?
Öğretmenim, öğretmenin tutumu rezalet!Okula daha gitmedik sonra hafta sonu araya girdi. Bende öğretmenlere aşırı saygı duyuyorum inanın o yüzden özellikle sizlere sormak istedim. Dolanmış sokaklarda hava çok soğuktu üstelik. Beş on defa geçtiğimiz yerden tekrar geçince bulduk eve yakındı.
Öğretmen yumruk atan çocuğun ailesini de aradı mı acaba? Sadece sizi araması mantıklı değil çünkü.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?