• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Öğretmen ,veli ve öğrenci üçgeni

Bir yandan size katılıyorum
Bir yandan katılamıyorum ne yazık ki
Evet çocuğun mağduriyeti olmamalı
Ama ilkokul 4 yıl
Bu 4 yılda ne kadar ailesinin yapmadıkları tamamlansa da 5. Yıl tekrar mağdur kalacak
12 yıl boyunca her gittiği okulun da yardım edeceğini sanmıyorum
İleriki yaşlarda daha az etkilenecektir, yada kendini daha iyi ifade edecektir.
En azından içinde bulunduğu durumun sorumlusunu anlayacaktır.
Şu an her şey çok anlamsız onun için.
Çocuğa fırsat yaratılmalı.
Ailesi gibi olmasın diye.

Merhaba Arkadaşlar.Ben bir devlet okulunda sınıf öğretmeniyim.Benim derdim veli ve öğrenci arasında kalmak.
İki tane öğrencim var.Bu öğrenci velilerinin çocuklarının eğitimine maddi ve manevi hiç bir katkısı yok.Bir tanesi üzerinden örnek olay anlatayım:
1. Sınıfa başladığımızda genel ihtiyaçlarımız için ücret toplayalım dedik.Velilerim hepsi destek oldular,zaten herkesin rızasını alıyorum.Bu ihtiyaçlar ise yazıcı,perde,fotokopi kağıdı vs.Yani devletimizin karşılamadığı,bize bıraktığı eşyalar.Kaynak kitap alalım dedik.Yine herkese sordum,oylama yaptım.Dışarıdan hepiniz kaynak ihtiyacı hissedip kendi düşüncenize göre alacaksınız,bana soracaksınız.Bu bir ihtiyaçtır.Almak istiyorsanız topluca tek bir kaynak alalım,beraber Sınıfta kullanalım dedik.Hepsi bu konuda istekli.Aldırdık.Meslekte 8. Senem.İstanbulda merkezi ,güzel bir okulda çalışıyorum bu arada.Velim kaynak kitap almadı,sınıfça yaptığımız çalışmalara da destek olmadı.Durumu yoktur dedim.Ben destek oldum.Kitaplarını aldım.Okul kıyafeti,kırtasiye yardımı için okul aile birliğine öğrencinin ismini verdim.
Tabi bu ihtiyaçlar tek bir seferlik olmuyor.zaman geçtikçe artarak devam ediyor.Yine bir şey yapamadığını gördüm.Yine destek oldum fakat sonrasında veli artık kendisi istemeye başladı.”Hocam bize kitap verecektiniz,hocam tatil kitabı verecek misiniz?” Vs taleplerde bulundu.Sınıf annem bu veliye destek olmak istedi fakat veli durumunun iyi olduğunu söylemiş.Şaşırdım.Benim de iyiliklerim göreve dönüşmeye başlayınca hiç bir şey yapmamaya karar verdim.
Bu sene de sınıfın genel ihtiyaçları için 20 TL gibi bir ücret topladık.Kitap aldırıyoruz vs.Yine yok.Çocuk her gün okulda ağlıyor.Fotokopi çekip veriyorum ben de.
Veli okula geldi.Devlet kitap vermiyor mu?Perde vermiyor mu?Yazıcı vermiyor mu?gibi sorular.Kadına anlatamıyorum.Ben müdürle konuşacağım falan filan...
Devlet okulu yapar,sırasını koyar vs ama içini doldurmak bizim görevimiz,Bunlar mahalli imkanlarla olacak şeyler diyorum.veli ısrarla eğitime destek olmak istemiyor.Yanlış anlamayın,olmasın ..Zorla değil.
Esas sorun çocuklar..Ben çocukla veli arasında kalıyorum.Gözümün önünde her gün ağlayan bir çocukla kitabını bile almak istemeyen bir veli arasında kalıyorum.Ben de alırım ama nereye kadar?Veli alabilirim,ama devlet yapsın diyor.Devlet yapmıyorsa aldırmayın diyor..
Arkadaşlar siz olsanız ne yapardınız?Ben yoruldum bu düşüncedeki velilerden..Eğitim bedava diye kendi görevlerini bile yapmak istemiyorlar..Ben de açıkçası artık kendi bütçemden bir şey yapmak istemiyorum.Gerçekten zor durumda olan veliler böyle yapmıyor.Onunkini yapacağıma gerçekten duyarlı ,ihtiyaç sahibi insana destek olmak istiyorum.Ama çocuğun her gün ağlaması da vicdanımı sızlatıyor
Rezil insanlar.Ayni şeyi başka bir ilde yaşadım.Birakin perdeyi ,fotokopiyi çocuğa kalem defter almıyordu adam...Öğretmenin alsın yoksa okula gitme diye çocuğu tembihlemis bir de.Zavalli melekler psikolojik olarakta maruz kalıyorlar Allah ıslah etsin diyorum

Merhaba Arkadaşlar.Ben bir devlet okulunda sınıf öğretmeniyim.Benim derdim veli ve öğrenci arasında kalmak.
İki tane öğrencim var.Bu öğrenci velilerinin çocuklarının eğitimine maddi ve manevi hiç bir katkısı yok.Bir tanesi üzerinden örnek olay anlatayım:
1. Sınıfa başladığımızda genel ihtiyaçlarımız için ücret toplayalım dedik.Velilerim hepsi destek oldular,zaten herkesin rızasını alıyorum.Bu ihtiyaçlar ise yazıcı,perde,fotokopi kağıdı vs.Yani devletimizin karşılamadığı,bize bıraktığı eşyalar.Kaynak kitap alalım dedik.Yine herkese sordum,oylama yaptım.Dışarıdan hepiniz kaynak ihtiyacı hissedip kendi düşüncenize göre alacaksınız,bana soracaksınız.Bu bir ihtiyaçtır.Almak istiyorsanız topluca tek bir kaynak alalım,beraber Sınıfta kullanalım dedik.Hepsi bu konuda istekli.Aldırdık.Meslekte 8. Senem.İstanbulda merkezi ,güzel bir okulda çalışıyorum bu arada.Velim kaynak kitap almadı,sınıfça yaptığımız çalışmalara da destek olmadı.Durumu yoktur dedim.Ben destek oldum.Kitaplarını aldım.Okul kıyafeti,kırtasiye yardımı için okul aile birliğine öğrencinin ismini verdim.
Tabi bu ihtiyaçlar tek bir seferlik olmuyor.zaman geçtikçe artarak devam ediyor.Yine bir şey yapamadığını gördüm.Yine destek oldum fakat sonrasında veli artık kendisi istemeye başladı.”Hocam bize kitap verecektiniz,hocam tatil kitabı verecek misiniz?” Vs taleplerde bulundu.Sınıf annem bu veliye destek olmak istedi fakat veli durumunun iyi olduğunu söylemiş.Şaşırdım.Benim de iyiliklerim göreve dönüşmeye başlayınca hiç bir şey yapmamaya karar verdim.
Bu sene de sınıfın genel ihtiyaçları için 20 TL gibi bir ücret topladık.Kitap aldırıyoruz vs.Yine yok.Çocuk her gün okulda ağlıyor.Fotokopi çekip veriyorum ben de.
Veli okula geldi.Devlet kitap vermiyor mu?Perde vermiyor mu?Yazıcı vermiyor mu?gibi sorular.Kadına anlatamıyorum.Ben müdürle konuşacağım falan filan...
Devlet okulu yapar,sırasını koyar vs ama içini doldurmak bizim görevimiz,Bunlar mahalli imkanlarla olacak şeyler diyorum.veli ısrarla eğitime destek olmak istemiyor.Yanlış anlamayın,olmasın ..Zorla değil.
Esas sorun çocuklar..Ben çocukla veli arasında kalıyorum.Gözümün önünde her gün ağlayan bir çocukla kitabını bile almak istemeyen bir veli arasında kalıyorum.Ben de alırım ama nereye kadar?Veli alabilirim,ama devlet yapsın diyor.Devlet yapmıyorsa aldırmayın diyor..
Arkadaşlar siz olsanız ne yapardınız?Ben yoruldum bu düşüncedeki velilerden..Eğitim bedava diye kendi görevlerini bile yapmak istemiyorlar..Ben de açıkçası artık kendi bütçemden bir şey yapmak istemiyorum.Gerçekten zor durumda olan veliler böyle yapmıyor.Onunkini yapacağıma gerçekten duyarlı ,ihtiyaç sahibi insana destek olmak istiyorum.Ama çocuğun her gün ağlaması da vicdanımı sızlatıyor
Ayni durumu her sene en az 2 öğrencide yaşıyorum. Doğusunda da yaşadım batısında da.mutlaka her sınıfta oluyor bu tarz veli.ancak benim anlamadığım ogrenci niçin ağlıyor? Sonuçta biz dersi kitaptan işleyip ek kaynaktan eksttalari yapıyoruz ben almayan öğrenciye yanındaki arkadaşıyla yaptırıyorum eve odev verince ona kaynak ödevini vermiyorum. Cunku yasak normalde kitap aldırmak. O yuzden hiç polemiğe girmiyorum hocam siz de girmeyin. Kendileri bizim kadar uğraşmıyor cocuklari için.bir de alışkanlık yapıyor siz yard ettikçe daha da istiyor kısır döngü. Sınıf parası için istediğiniz parayı onlar vermiyorsa bile bir şey demeyin.

Rezil insanlar.Ayni şeyi başka bir ilde yaşadım.Birakin perdeyi ,fotokopiyi çocuğa kalem defter almıyordu adam...Öğretmenin alsın yoksa okula gitme diye çocuğu tembihlemis bir de.Zavalli melekler psikolojik olarakta maruz kalıyorlar Allah ıslah etsin diyorum
Evet,ben de doğuda yaşadım.Kış yırtık t-shirt ile geliyorlardı ve babaların montları,ayakkabıları çok kaliteliydi.Çünkü öğretmenin çocuğu öyle görmeye dayanamayacağını biliyordu.

Bazı anneler çocuklarına karşı nasıl bu kadar vicdansız olabiliyorlar anlamıyorum.
Yapamayanlara sözüm yok elbette. Ama olup da vermiyorsa o çocuğun herkesin içinde rezil olması umurunda değil demektir. Çok yazık gerçekten.
Ben de anlayamıyorum Malesef,vicdan meselesi.

Ahh hocam güzel kalbinize göre versin rabbim. Siz elinizden geldiğince bu çocuklara kol kanat germeyi günahsız yavruların hatrına bırakmayın nolur.
Şu an göz yaşları içinde yazıyorum bu mesajı, benim babamda böyle bi insandı, olmadığından değil. Babam öğretmen olduğu halde böyle bi insandı. Çok ezildik biz, çok mağdur olduk. O günler o yerin dibine girmeler inanın çok üzücü çok. Ve hiç bir suçumuz yokken çok üzüntüler yaşadık. Siz o çocukların üzülmesine izin vermeyin, çünkü hiç bir suçları günahları yok.
Malesef sizin gibi o kadar çok öğrenci var ki...Destek olmak bir yana ,desteğinizi görev gibi algılıyorlar.Malesef üzüldüm durumunuza..Allah vicdan versin ailenize..🙏

Veli dilencilik yaparak geciniyo olabilir mi? Bazilari, baskalarinin sirtindan gecinmeyi hayat bicimi olarak benimsiyor, ben olsam fotokopo verir geçerim, yazik o cocuga evet, ama ogretmen nereye, hangisine yetsin? O da maasli memur sonucta, yazik gunah

Yazık ben çocuğa çok üzüldüm sansizmis ki oyle bir ailesi var 20 lira için cocuk okuldan alınır mı ama devletinde böyle ihtiyaçları velilerden talep edip insanları öğretmeni zor durumda bırakması hic hoş değil devletin asli görevlerinden eğitim ucretsizse ücretsizdir öğretmenler eğitim mi verecek böyle milletle mi ugrasacak

Yahu cocugun sucu ne cocugunun uzulmesinden onemli mi ? Yazik cocuga bence sert bir dille uyarin ben her gun cocugunuzu teselli etmek zorunda degilim kendi cebimden ona odeme yapmak zorunda degilim tarzinda

Benim önceki çalıştığım kurum özel bir kurumdu. Velilerim de kalburüstü insanlardı,o zamanlar WhatsApp grupları falan yok tabi,haftanın her günü istisnasız aynı soruları soruyorlardı hemde toplanıp. Ve ellerinde liste var. Neden 4 renk oyun hamuru,neden 2 paket ıslak mendil,neden 2 kat baştan aşağı yedek kıyafet neden neden neden derken dönemi bitirdik. Ya arkadas aylığına 2500lira ödediğiniz okula paketi 5liradan aldığınız ıslak mendil neden bu kadar koyuyor anlayamıyorum. Sanki yedek kıyafetleri kendim giyeceğim ,öyle bı celallenerek geliyorlardı okula. Tedarik olayını üstlendiğiniz an yakanizi kurtarmanız zor oluyor. Ha durumu çok çok kötü öğrencileri tenzih ediyorum tabi

bunu daha önce de yazmıştım. gerçekten şu an öğretmen olmak çok zor bu velilerle, Allah kolaylık versin.
whatsapp grupları, gerekli gereksiz her şeye karışma vs vs.. önceden durumu olsun olmasın insanlar öğretmen ne derse yapar-yapmaya çalışır ve saygı duyardı. artık öyle bir şey kalmadı.
çocuğa da çok üzüldüm. muhtemelen devlet yapacak, devlet okulu deyip kendilerini dolduruşa getiriyorlar. keşke her şey yapılsa fakat bu sistemde de mecbur böyle. öğretmenlerin elinde olan bir şey değil. ne de olsa karşılanacak düşüncesiyle 20 tlnin bile lafını yapıyorlar. olmadığını bilsen yardım edesin ama olduğunu bile bile çocuğunu rencide etmek nasıl bir annelik bilemedim.

Bu tarz veliler insanın tüm enerjisini sömürüyor, motivasyon düşüklüğüne sebep oluyor maalesef ve her yerde varlar. Çoğunun kapısının önünde gıcır gıcır arabaları durur ama 20 30 tl vermeye gelince veremem olur. Bir tane velim vardı, kadın sürekli açız yemek yemiyoruz eşim iş bulamiyor çalışmıyor çok kötü haldeyiz diye ağlayıp dururdu. Baktım olacağı yok tüm arkadaşlara haber verdik iş güç bulma duyma durumu olan olursa dönsün diye, bir arkadaşım sigortalı çalışma şartları süper bir iş bulmuş, hemen kadını okula çağırdım, normal şartlarda havalara uçması lazım değil mi, 'ımm bilmem kiiii, eşime sorayımm, gerek yoktu hocammm' mırın kırın etti üç beş gün beni oyaladı ve en sonunda eşim işi beğenmemiş deyip kabul etmedi.
Çalışmadan almak, bedavadan gelen şeyler daha tatlı geliyor inanın. Ve bu tarz insanlar yüzünden gerçekten muhtaç halde olan kişileri de anlayamıyoruz. Artık bir velim bana param yok dediğinde, üzülerek söylüyorum ki acaba doğru mu söylüyor soruları kafamda dönüp duruyor. Öğretmenler odasında tek tek para isteyen öğrenci gördü bu gözler, babası her gün okula gelir durumumuz yok derdi, verdikçe isteme dozunu daha da attırırdı. İyi niyetin suistimal edildiği bir çağda yaşıyoruz ne diyeyim ki. Allah yardımcımız olsun.

Konuya çözüm sunabilecek bir mesaj değil yazdığım ama sizin gibi kalbi güzel öğretmenleri gördükçe her zaman duygulanırım.

Genelde ilkokul öğretmenleri güzel hatırlanır ama maalesef benim için öyle değil.
Babam taş fırın ustası, iş oldukça çalışır (65 yaşında, dördüncü evre kemik iliği kanseri atlattı, kök hücre nakli oldu, hala çalışıyor)
Annem ev hanımıyken baktı geçim zor oluyor, o dönem (1995-2005 yılları arası) istanbuldan toplu mal alıp valizle sırtında kapı kapı gezerek eşya satarak para kazanırdı, babam da fırın yapmadığı zamanlarda sepete balon oyuncak vs koyar sahilde satış yapmaya giderdi. Niye anlattım asla tembel geçimi başkasının üstüne atan insanlar değiller ama yetmeyince yetmiyor işte.
İkizimle aynı sınıftaydık, sınıfça minik bir geziye gidilecekti ilçe içinde, küçük bir miktar toplanıyordu, babam sadece birimizin parasını verebildi, öğretmeninden rica edin ikinizin de adını yazsın dedi.
Sınıfta para toplanırken kardeşimle gittik masaya, parayı verdik durumu açıkladık, öğretmen bu paraya ikinizin adını yazamam birinizi yazıyorum para gelmezse biriniz gelirsiniz dedi ikizimin adını yazdı bizi de yerimize gönderdi, o gün çok ağlamıştım, 32 yaşındayım hala aklıma geldikçe gözlerim dolar.

O zamanlar kırmızı kolej kitabı denilirdi, kaynak kitap alınıyordu, pahalıydı da. İkimize bir kitap alındı, annem öğretmenden rica etti hocam aynı sıraya otursunlar birlikte baksınlar dedi öğretmen suratını astı geçti.

Okul aile birliği yardım paketi ayarlamış, sınıfta herkesin içinde bizi çağırdı, bunu alın Eve götürün dedi verdi, Çocuk aklı o zaman herkes bizle dalga geçmişti siz fakir misiniz diye.

Sınıfta asker çocukları vardı, her Pazartesi veya her tatil dönüşü onları tahtaya çıkarır nereleri gezdiler nasıl eğlendiler neler yediler onları anlattırırdı, biz de dinlerdik...

açıkçası benim de düşünceme göre devlet sadece binayı yapıp vermekle yükümlü değildir. en temel eğitim ihtiyaçlarını da karşılamak zorundadır. aksi halde devlet okulunda okumak da ücretli okumaya giriyor bir yerden sonra.
sağlık, eğitim gibi en temel konular için devletin imkan sağlama zorunluluğu olduğuna inanıyorum.

fakat ne yazık ki bizim ülkemizde çarklar farklı dönüyor.
elbette her öğretmen de, veli de çocuk daha iyi eğitim alabilsin; fırsat eşitsizliği yaşamasın istiyor. aslında vergi ödediği devletin yapmadıklarını yapmak durumunda kalıyor.

bu sisteme her ne kadar kızsam da veliyi çok haksız buldum.
çevresinde hiç görmemiş olabilir, ilk kez çocuğunu okula gönderip yeni öğrenmiş olabilir, şaşırmış ve devlete kızmış olabilir ama insan, evladının eğitimi için elinden geleni de yapar. hele de gücü varsa.
hani olmasa çok haklı.
ama varken bu inat sadece çocuğa haksızlık.

keşke insan ana babasını seçebilse ama olmuyor işte.
Burada bile okudum.
Sınıf Öğretmeni çocuklara kitap alınmasını istedi diye öğretmeni hemen şikayet ettim yazanları, fotokopi kağıdı istendi diye Cimere koşanları
Aynı veliler öğretmenden çok soru çözdürmesini,çocuğu özel okul öğrencisiyle yarışacak hale getirmesinide istiyor işin garip tarafı
Çocuğuna aynı sene içinde ikinci matematik defterini aldıramadık bir veliye
Dediğim veli 5 tane evi ve 2 tane dükkanı olan kendisinde çalışan bir adam

binayı yapıp içine sıra koymakla devlet görevini tamamlamış olmuyor aslında. Okulun perdesi, yazıcısı, fotokopi kağıdı bile karşılanmıyorsa eğitimin çok da ücretsiz olduğunu söyleyemeyiz. Üstelik ders kitaplarının rezalet olması ve öğretmenlerin çocuklara başka kitaplar aldırıp ordan dersi takip ettirmek zorunda kalması da ayrı bir fecaat.
Kesinlikle. 👏👏👏👏👏

Böyle velilere sinir oluyorum yaaaaa durumun gerçekten olmaz o zaman zaten öğretmen yardımcı oluyormuş ama varken de ısrarla okul yapsın demesi çok kötü
Eğitime harcanan paraya kesinlikle acımıyorum 👍👍
Ama velilerin ya da insanların sırf kendi hırsları ya da inatları yüzünden o çocuğun ağlaması nasıl bir vicdandır
Çocuğun ruhunda derin yaralar açacak haberi yok

Back