- 16 Mayıs 2014
- 3.315
- 3.913
- 248
- Konu Sahibi cocuklarimcanlarim
-
Bu olaydan etkilendiği aşikar canım fakat yeni yeni korkusu arttığı için okulda şu bahsettiğim oyundan filan gerçek gibi bahseden olmuş olabilir. Photoshoplu görsellerin gerçek olduğunu sanıyorlar malesef ve birbirlerine anlatıyorlar işte. Bahsettiğim Slendermanın fotoğrafını koyayım bak. Oğlunun anlatışından aklıma direkt bu geldi.
Delireceğim oğlumu bu oyundan uzak tutmaya çalışıyorum ama olmuyor, arkadaşları yetmezmiş gibi okul önüne oyuncakçı geliyor ve minecraft kartları satıyormuş. Okul bu konuda hiçbir şey yapmıyor sadece öğretmeni ikaz etmiş görmüş birkaç kez ellerinde bu oyun ve kartlar yaşınıza uygun değil bir daha görürsem yırtıp atarım o kartları demiş şimdi öğretmenden saklıyorlar kartları anne arkadaşlarım diyor.
Ayy seni de korumak istiyor ya kuzum, çok etkilenmiş belli ki...Bu sabah okula gidecek bana anne o adamı görürsen korkma ya da korkarsan ben okula gitmeyeyim yanında bekleyeyim senin dedi.
Sınıftaki arkadaşlarının velilerin de sanırım aynı tutumu sergilemesi lazım ama çoğunun umurunda bile değil, çocuk başımızdan gitsin bir rahat bir nefes alalım da ne oynarsa oynasın havasındalar. Birkaç tanesine söyledim çünkü böyle böyle diye aa hiç haberim yok vallahi ne oynadığından diye karşılık aldım. Durum içler acısı yani anlayacağınız.
Oyunu yasaklamayin, yerine alternatif farkli bir oyun koyun sevecegi.. fifa, nba, araba yarisi, ucak similasyonu falan falan.. illa ki vardir sevdigi bir oyun.. yasaklarsaniz cazibesi artar.. “oyun elinin altinda ama sen oynamamayi tercih edersin cunku bu seni su an etkiliyor, ama bir iki sene sonra oynayabilirsin” mantigiyla yaklasirsaniz cocuk bunu kendi tercihi olarak benimser, sizinle mucadeleye girmez..
Benim kız yeğenim de bir ara çok takılmıştı şu Minecraft'a. Kitabını da aldırmıştı ama devamlı ısrarla istenen kitap, alındıktan sonra bir iki gün içinde kenara atıldı. Bir süre sonra da oyundan sıkıldı.Oyunun bir de kitabını çıkarmışlar bazı arkadaşları almış, d&r'de gördü kitabı anne bana bu kitabı alır mısın lütfen sınıfta tam 5 arkadaşımda var bende de olmasını istiyorum, dedi. Kitaba baktım üzerinde 9+ yazıyor, bu 9+'nın ne anlama geldiğini bilip bilmediğini sordum, bilmediğini söyledi, yani 9 yaşından büyük çocuklar için öneriliyormuş sen henüz 8 yaşındasın yani 1-2 sene daha beklemen gerekiyor bu kitap için tabii o zaman hala bu kitabı istiyor olursan alırız dedim geçiştirdim. Bana dönüp ben 8,5 yaşındayım neredeyse 9 olacağım hem arkadaşlarımda 8 yaşında onların annesi nasıl almış sen almamak için bahane uyduruyordun dedi.
Oyunun bir de kitabını çıkarmışlar bazı arkadaşları almış, d&r'de gördü kitabı anne bana bu kitabı alır mısın lütfen sınıfta tam 5 arkadaşımda var bende de olmasını istiyorum, dedi. Kitaba baktım üzerinde 9+ yazıyor, bu 9+'nın ne anlama geldiğini bilip bilmediğini sordum, bilmediğini söyledi, yani 9 yaşından büyük çocuklar için öneriliyormuş sen henüz 8 yaşındasın yani 1-2 sene daha beklemen gerekiyor bu kitap için tabii o zaman hala bu kitabı istiyor olursan alırız dedim geçiştirdim. Bana dönüp ben 8,5 yaşındayım neredeyse 9 olacağım hem arkadaşlarımda 8 yaşında onların annesi nasıl almış sen almamak için bahane uyduruyordun dedi.
Aynı şeyleri yaşayacağız değil mi? Çocukları bu oyunlardan uzak tutmanın bir yolu yok mu? Off
Kocaman bir abisin cumlesi cok yanlis ilk olarak. Kocaman degil, abi de degil. Bu ona sadece fazla sorumluluk yuklemek olur.
İkincisi de cocugunuz sizden korktugunu bir sure gizlemis. Neden sizce? Korkusunu anlattigi zaman ona hak vereceginize ve yanina kalacaginiza inanarak anlatmis. Ama siz israrla hayir bpyle bir seu olamaz, imkansiz, sen korkuyorum dedigin icin goruyorsun diye onu ikna etmeye calismissiniz.
Bir gercek var; korku. Cocugunuzu bu sekilde ikna edemezsiniz. Anlattigi seyi ben goruyor olsaydim ben kafayi yiyebilirdim. Cocugun ne kadar korktugunu tahmin bile edemiyorum.
Bence hemen pedagoga goturun ve bir sure yaninda yatin. Onemli bir durum bu.
Herkesin kurallarinin ayni olmadigini, kendi evinizde bu kurallarin oldugunu, bir sene daha beklerse ona bu kitabi alabileceginizi ama su an uygun olmadigini anlatin.. kesinlikle kolay degil, benim de iki tane minnosum var ve ayni yollardan gectim.. buyuk olan slenderman den etkilenmedi ama kucuk olan etkilendi, ona farkli oyun verince bu sefer de abime ayricalik yapiyorsun diye cikisti :)
Oyunu oynamanda benim icin bir sakinca yok ama aksamlari rahat uyuman icin bir yil kadar ara vermeliyiz, sonra yeniden baslarsin deyin bakalim.. eminim kendisi de cok rahatsizdir gordugu kabuslardan..
O dönemlerde çocuklar kendi aralarında birbirlerini çok korkutuyorlar. Hayal gücüde işin içine girince çok doğal. Geçen bi yerde görmüştüm hoşuma gitmişt. Bi sprey kutusuna su doldurup yaratık kovucu yazmışlar :) denenebilirMerhaba arkadaşlar, hemen konuya geçmek istiyorum. 8 yaşında 3. sınıfa giden oğlum var. Kendi başına odasında uyumaya alışkın olan oğlum ne olduysa bir kaç aydan beri birdenbire anne yanımda yat korkuyorum demeye başladı. 1-2 gün uyuyana kadar yattım. Daha sonra yatağın kenarında oturdum, en son sevdiği bir oyuncağı verip onunla uyuyabileceğini söylemeye başladım. Ve defalarca neden korktuğunu sordum ama hiçbir şey söylemedi. Bazı geceler uykusundan ağlayarak uyanıyordu kabus gördüm anne diyordu. Ama uykusunda ağladığında sürekli tedirgin bir hali var. Uykuya dalıyor ve ağlayarak uyanıyor. Çoğu sabah da uyandığımızda yanımızda buluyoruz onu. Gece uyanıp yanımıza geliyor ve bizi hiç uyandırmıyor, ortamızda ya da yan tarafta bulduğu bir boşlukta uyuya kalıyor. Geçen gece eşim uyanmış ve oğlum gelmiş araya sıkışamamış olacak ki ayak ucumuzda kıvrılmış öylece yatıyor. Dün akşam yine ağlamaya başladı anne yanımda yat diye, her zamanki gibi yine konuştum korkulacak bir şey olmadığını artık onun kocaman bir abi olduğunu, babasının ve benim de hemen yan odada uyuduğumuzu bunu bildiğini anlattım. Oğlumun sözleri beni şok etti, anne artık söyleyeceğim korkuyorum çünkü ben siyah giyinen bir adam görüyorum evin içinde her gün olmuyor arada oluyor dedi. Nasıl bir adam bana tarif eder misin oğlum? dedim. Yüzü yok gözleri, ağzı, kulakları, burnu yok garip bir adam dedi. Bazen yan duruyor bazen de arkası dönük gibi yüzü olmadığı için anlayamıyorum ve çok korkuyorum diye anlattı. Tabii o an önce bir şaşırdım böyle bir şeyin olmasının mümkün olmadığını öyle birinin asla olmayacağını onun tamamen sürekli korktuğunu söylediği için kafasında canlandırabileceğini anlattım. Eşimde konuştu akşam oğlumuzla ama ısrarla bu seferde babasına uyuyana kadar yanımda yat baba diye yalvarıyor resmen iki gözü iki çeşme, bunu da anlatmışken eşime kendisinin yatması konusunda bu akşamlık ısrarcı olmamayı önerdim ve birlikte gittiler babasıyla odasına 5 dakika içinde uyudu. Şimdi sizce oğlum bunu uyduruyor mu? yoksa gerçekten oğlumda psikolojik bir problem mi oluşuyor? Pedagog desteği için beklemem gerikir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim.
O dönemlerde çocuklar kendi aralarında birbirlerini çok korkutuyorlar. Hayal gücüde işin içine girince çok doğal. Geçen bi yerde görmüştüm hoşuma gitmişt. Bi sprey kutusuna su doldurup yaratık kovucu yazmışlar :) denenebilir
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?