- 16 Ekim 2017
- 698
- 889
- 33
Tüm yorumları okumadım ancak bir kaç yorum sonrasında cevap vereyim. Otizmli çocuklar kolay kolay temas kurmazlar, biri daha demiş adıyla seslendiğinizde cevap vermezler, değil arasıra göz kontağı kurmak, asla göz göze gelemezsiniz, bir şeyin yeri değiştiğinde öfke nöbeti geçirir, kimisi müziğe karşı duyarlıdır, kimi müziğe bayılır ve şarkıları ezberler, kendi etrafında dönme, ayağını kolunu aynı şekilde sallama gibi takıntılı hareketleri vardır. Birçoğu çamaşır makinesini izlemeye bayılır. RAM'a götürün çocuğunuzu onlar bilirler velev ki otizmli ise erken teşhis olup erken eğitime başlar ama bence sizin çocuk otizmli değil. Ama gidin bi onlardan duyun, içiniz rahatlasınHayir, cevremde otizmli biri yok. Sanirim cok zayif psikolojide biriyim. Gecen sene bu meseleyi o kadar buyuk takinti yapmistim ki; sabahlara kadar kalp sıkışmasindan uyuyamaz, aglardim. Simdi de oglumda bir sey fark edecegim diye odum kopuyor. Dusunmemeye calisiyorum. Fobi oldu artik bu mesele bendetabi ki her sey biz insanlar icin. Ancak hepimiz olaylara sogukkanlilikla yaklasabilecek kabiliyette olamayabiliyoruz maalesef...
Sanirim konuya yetkin birisiniz. Doktorumuz onun goz seviyesine inip temas kurarak iletisim kurmamiz gerektigini soyluyor. Yeterli olmadigimizi dusunuyor, ki hakli da (Ben hem calisiyorum, hem okuyorum)
Oglumda su var; o istemeden biz onun dunyasina giremiyoruz gibi geliyor. Mesela sabahlari ben uyurken uyanirsa kosup "annemmm" diye sarilarak beni uyandirmaya calisiyor, o asamada benimle iletisim kuruyor. Ancak ben ona kitap okumaya kalkissam ya da beraber puzzle yapmak istesem kitabi yirtiyor, puzzle'i dagitiyor. Boyle bir cocuk.
Bezli kabul eden bir kreş bulun.K.V de bu süreci yurutemeyecek durumda ve anladığım kadarıyla uyaran eksikliği yaşamasının nedenlerinden birisi de zaten kendisi sağlık problemleri yaşayan yaşlı birisi tarafından bakılması.Otizm engin bir derya.Birisinin asperger dediğine diğeri başka birşey diyebiliyor.Oglunuz ister otizmli olsun isterse uyaran eksikliği yaşasın ilk etapta yol haritaniz belli....akranları ile birlikte olmasını sağlamak,oyun gruplarına katılmasını sağlamak,yapılandırılmış aktivitelerle kavram bilgisini zenginleştirmek,ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkaracak yaşantıları deneyimlemesini sağlamak.Kayinvalidem bakiyor. Ayaklari falan agriyor, pek hevesli degil :/
Yani rutin i değiştiğinde çok tepki veriyor.Hayir, cevremde otizmli biri yok. Sanirim cok zayif psikolojide biriyim. Gecen sene bu meseleyi o kadar buyuk takinti yapmistim ki; sabahlara kadar kalp sıkışmasindan uyuyamaz, aglardim. Simdi de oglumda bir sey fark edecegim diye odum kopuyor. Dusunmemeye calisiyorum. Fobi oldu artik bu mesele bendetabi ki her sey biz insanlar icin. Ancak hepimiz olaylara sogukkanlilikla yaklasabilecek kabiliyette olamayabiliyoruz maalesef...
Sanirim konuya yetkin birisiniz. Doktorumuz onun goz seviyesine inip temas kurarak iletisim kurmamiz gerektigini soyluyor. Yeterli olmadigimizi dusunuyor, ki hakli da (Ben hem calisiyorum, hem okuyorum)
Oglumda su var; o istemeden biz onun dunyasina giremiyoruz gibi geliyor. Mesela sabahlari ben uyurken uyanirsa kosup "annemmm" diye sarilarak beni uyandirmaya calisiyor, o asamada benimle iletisim kuruyor. Ancak ben ona kitap okumaya kalkissam ya da beraber puzzle yapmak istesem kitabi yirtiyor, puzzle'i dagitiyor. Boyle bir cocuk.
goz doktoruna hic goturdunuz mu?Goz temasi onceden iyiydi, maalesef su siralar insanlardan gozlerini kacirdigini fark ediyorum.
Hayir, cevremde otizmli biri yok. Sanirim cok zayif psikolojide biriyim. Gecen sene bu meseleyi o kadar buyuk takinti yapmistim ki; sabahlara kadar kalp sıkışmasindan uyuyamaz, aglardim. Simdi de oglumda bir sey fark edecegim diye odum kopuyor. Dusunmemeye calisiyorum. Fobi oldu artik bu mesele bendetabi ki her sey biz insanlar icin. Ancak hepimiz olaylara sogukkanlilikla yaklasabilecek kabiliyette olamayabiliyoruz maalesef...
Ha bir de bi küçüğü de aynı şekılde cok net konusamıyor. En buyuk yegenım de gec konusmustu. Çocuklarda bireysel farklılıklar mutlaka olacaktır. Şu an çocugunuz gelısımsel olarak kritik dönemde yanlıs hatırlamadıysam. Yalnız bu bıreysel farklılık açığı bir kaç yıl içinde kapanır dıye umuyorum.Yegenim de geç konustu doktora goturduk renklerı hayvanları ogretın bı 6 ay sonra gelın demıslerdi. O sıralar 3 4 yaslarındaydı. Annesıne kalırsa cocuk konusamıyordu. Soyledıklerı anlasılmıyordu. Annenın anlamadıgını cevre daha zor algılıyor malum. Ama nedense ben her dedıgını anlıyordumyengemin kardeslerınde engellilik var bıraz da o yuzden evham yaptı sanırım. Şu an 9 bucuk yaşında çenesine baş edemiyorlar ha bir de şarkı oyun gıbı etkınlıkler yapmamızı önermıstı doktor.
Ama zaten anne babayı çocuk sürekli dinlemez ki. Eğer bunu baz alıyorsaniz küçüklüğümde bana %100 otizm denirdi herhalde. Şahsen biraz tembel, umursamaz ve inatçı olduğum için küçükken kimseyi tınlamazdım. Sürekli ya istediğim şeyi yapmaktan alıkoymak ya da canımın istemediği şeyleri yaptırmak istedikleri için duymamayı tercih ederdim.Hicbir takintisi yok. Beni tinlamadigi, sizin deyiminizle birkac dakika trans halindeymis gibi davrandigi zamanlar oluyor ancak takinti boyutunda degil. spontane gelisiyor.
Arkadaslar merhaba. Biraz uzun olacak ama lutfen konuyu okuyun@Mune senden de konumu bir sure tasimamani rica ediyorum, cok tedirginim. Yardima ihtiyacim var...
Bundan 1 sene once oglumun hareketlerine dair suphelerimle alakali bir konu acmistim. Aradan gecen sure zarfinda oglumda net iyilesmeler oldu, ancak anlamlandiramadigim detaylar malesef ki yeniden ortaya cikmaya basladi...
Oglum iki ay sonra 3 yaşına basacak. Konusmasi belli belirsiz. Ailedeki herkese nasil hitap etmesi gerektigini biliyor. Anne, baba, dede, banne, teze, annene, abi, eda... Bircok nesnenin ismini biliyor, olaylari nasil tanimlamasi gerektigini biliyor ancak cekimi beceremiyor... Mesela "kapatmak" fiiline yerine gore "kapat" yerine gore "kapandi" ya da "kapaniyor" demesi gerekiyor ya; oğlum her durumu "kapatti" olarak tanimliyor. "Kapi kapatti", "telefon kapatti"... Fiilleri genelde boyle basmakalip kullaniyor.
Cumle genelde kurmuyor. Zaman zaman "baba tefon şaliyo", , "anne nama napalim", "anne kapi şaliyo" "dede gitti" gibi silik cumleler kurabiliyor...
Goz temasi onceden iyiydi, maalesef su siralar insanlardan gozlerini kacirdigini fark ediyorum. Seslendiginde bakmama ve umursamama yeniden basladi((
Onun disinda bazen beni trolluyor gibi geliyor... Mesela surekli banyoya girip sifonla suyla oynamak istiyor. Benim geldigimi gorunce banyodaki kopege yonelip "hav hav kopek" diyor. Yani aklinca "ben kopekle oynuyorum, suyla alakam yok. Lutfen bana mudahalede bulunma" diyor. Beni kandiriyor. Otizmli bir cocuk bunu hesap edebilir mi arkadaslar? Lutfen bir sey soyleyin. Ya da mesela yapmasini istemedigim bir davranista bulunacaksa bulundugum odanin kapisini kapatiyor ve yapacagini oyle yapiyor. Yani benimle akil oyunlari oynuyor...
Bu kadar hesapli kitapli hareket edebilen bir cocukta otizm dusunmeli miyim? Dusunmemem gerekiyorsa neden bu kadar basina buyruk davraniyor? Neden benim telkinlerime kulak asmiyor? Bir sey ogretmek istedigimde neden benden uzak duruyor?
Yeri geldiginde cok kivrak dusunebiliyor ama ayni zamanda tutuk bir cocuk. Doktor gorusmelerimiz devam ediyor. Bir tani almadik hala, uyaran eksikligi deniyor. Bu konuyu dusununce ciddi anlamda kendimi kaybettigim icin uzun suredir kaygilarimi gormezden geliyordum. Amcasi baska bir alanda uzman doktor, bir sorunu olmadigini dusunuyor, ben de sozde kendimi ona inandiriyordum. Ancak korkularim her gun artiyor. Gec kalmaktan cok korkuyorum. Lutfen yardimci olun bana(
Dikkati dağınık odaklanma sorunu olabilir hepsi bu...otizm böyle olmaz çünkü:) içinizi rahat tutunEvet tekrar ediyor. Basit komutlari aliyor. Ayrica Sayilari, renkleri biliyor ve taniyor.
Konuşma süreci birazcık geride ama fena değil. Çocuklar zaman eklerini hemen kullanamazlar yani kapanıyor kapanacak kapandı gibi.3 kelimelik basit cümleler kurabiliyor anladığım kadarıyla. İşaret parmağını aktif olarak kullanabiliyor mu?Bu önemli bir ayrıntı. Bazı zamanlar çocuklar umursamaz olduğunda ismine bakmazlar.Su da çok önemli bir durum oğlunuzun hep ismi ile mi çağırıyorsun yoksa bazı zamanlar tatlım balım yada ismi Ali olsun Aliş diye mi .Kavram karmaşası oluşabilir. Onunla konuşurken göz seviyesine inin.dişlerinizi üstüne inip o şekilde konuşun gözleriniz birbirine baksın. 3 yaş için çok eğlenceli kavram nesne öğrenme kitapları var onlardan edinip çalışın. En basitinden market broşürleri ile çalışabilirsiniz. Ve en önemlisi ayranı çocuk ile arkadaşlık etmesi. Mümkünse her gün dışarıdayız çıkıp parka gitsin.En kolay yasitlarindan öğrenir.Arkadaslar merhaba. Biraz uzun olacak ama lutfen konuyu okuyun@Mune senden de konumu bir sure tasimamani rica ediyorum, cok tedirginim. Yardima ihtiyacim var...
Bundan 1 sene once oglumun hareketlerine dair suphelerimle alakali bir konu acmistim. Aradan gecen sure zarfinda oglumda net iyilesmeler oldu, ancak anlamlandiramadigim detaylar malesef ki yeniden ortaya cikmaya basladi...
Oglum iki ay sonra 3 yaşına basacak. Konusmasi belli belirsiz. Ailedeki herkese nasil hitap etmesi gerektigini biliyor. Anne, baba, dede, banne, teze, annene, abi, eda... Bircok nesnenin ismini biliyor, olaylari nasil tanimlamasi gerektigini biliyor ancak cekimi beceremiyor... Mesela "kapatmak" fiiline yerine gore "kapat" yerine gore "kapandi" ya da "kapaniyor" demesi gerekiyor ya; oğlum her durumu "kapatti" olarak tanimliyor. "Kapi kapatti", "telefon kapatti"... Fiilleri genelde boyle basmakalip kullaniyor.
Cumle genelde kurmuyor. Zaman zaman "baba tefon şaliyo", , "anne nama napalim", "anne kapi şaliyo" "dede gitti" gibi silik cumleler kurabiliyor...
Goz temasi onceden iyiydi, maalesef su siralar insanlardan gozlerini kacirdigini fark ediyorum. Seslendiginde bakmama ve umursamama yeniden basladi((
Onun disinda bazen beni trolluyor gibi geliyor... Mesela surekli banyoya girip sifonla suyla oynamak istiyor. Benim geldigimi gorunce banyodaki kopege yonelip "hav hav kopek" diyor. Yani aklinca "ben kopekle oynuyorum, suyla alakam yok. Lutfen bana mudahalede bulunma" diyor. Beni kandiriyor. Otizmli bir cocuk bunu hesap edebilir mi arkadaslar? Lutfen bir sey soyleyin. Ya da mesela yapmasini istemedigim bir davranista bulunacaksa bulundugum odanin kapisini kapatiyor ve yapacagini oyle yapiyor. Yani benimle akil oyunlari oynuyor...
Bu kadar hesapli kitapli hareket edebilen bir cocukta otizm dusunmeli miyim? Dusunmemem gerekiyorsa neden bu kadar basina buyruk davraniyor? Neden benim telkinlerime kulak asmiyor? Bir sey ogretmek istedigimde neden benden uzak duruyor?
Yeri geldiginde cok kivrak dusunebiliyor ama ayni zamanda tutuk bir cocuk. Doktor gorusmelerimiz devam ediyor. Bir tani almadik hala, uyaran eksikligi deniyor. Bu konuyu dusununce ciddi anlamda kendimi kaybettigim icin uzun suredir kaygilarimi gormezden geliyordum. Amcasi baska bir alanda uzman doktor, bir sorunu olmadigini dusunuyor, ben de sozde kendimi ona inandiriyordum. Ancak korkularim her gun artiyor. Gec kalmaktan cok korkuyorum. Lutfen yardimci olun bana(
Bu aslinda iyi birsey degil mesela,Merhaba.
Oglumun bu sekilde takintilari yok. Yapmasini istemedigim bir seye engel olabiliyorum. Belki biraz mizildaniyor ancak cok buyuk problem yaratacak bir cocuk degil. Mesela akrani olan kuzeniyle oyuncak paylasiminda sikinti yasaniyor bazen. benim oglum kuzeninin oyuncagini alsa kuzen daha cok agliyor, oyuncagi elde etmeden susmuyor. oglum ise bu konularda daha uyumlu, kolay ikna oluyor.
Tek dilegim o. İnsallah. Atipik otizm denilen seyin gerekli egitimle ileride bir karakter ozelligine donusebilecegine dair bircok makale var. Tek korkum o egitimi kacirmak, gec kalmak...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?