Oglumun hareketlerini otizmle ilişkilendirmeli miyim,?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tüm yorumları okumadım ancak bir kaç yorum sonrasında cevap vereyim. Otizmli çocuklar kolay kolay temas kurmazlar, biri daha demiş adıyla seslendiğinizde cevap vermezler, değil arasıra göz kontağı kurmak, asla göz göze gelemezsiniz, bir şeyin yeri değiştiğinde öfke nöbeti geçirir, kimisi müziğe karşı duyarlıdır, kimi müziğe bayılır ve şarkıları ezberler, kendi etrafında dönme, ayağını kolunu aynı şekilde sallama gibi takıntılı hareketleri vardır. Birçoğu çamaşır makinesini izlemeye bayılır. RAM'a götürün çocuğunuzu onlar bilirler velev ki otizmli ise erken teşhis olup erken eğitime başlar ama bence sizin çocuk otizmli değil. Ama gidin bi onlardan duyun, içiniz rahatlasın

Oğlunuz kesinlikle otizmli değil. Gayet normal sadece yaşıtlarından biraz geride geliyor. Haftada bir gun yada her gun olan kreşler var, kalabalığa yaşıtlarıyla aynı ortama girmesi kesinlikle onun konuşmasınıda gelişiminide olumlu etkileyecek. Kuzenimin bebeğiyle bizzat buna şahit olduk. Yaklaşık 1 yıl düzenli olarak bu kreşe katılmalı. Haftada bir gün bile olsa.
Yanaklarından öpüyorum onu :)

Zihinsel engelli bireylerle ilgili bir eğitim verilmişti oraya otistik çocukların aileleri geliyordu ve hikayelerini anlatıyorlardı. Bayanlardan ikisi şunu demişti ki hocalarımızda demişlerdi. Göz teması kurmuyordu tepki vermiyordu belli bir süre normal bir bebekti sonra fark ettik ki tepkisiz herkes sakin bir bebek diyordu ama biz otistik olduğunu biliyorduk demişti. Ya ben bir sorun olduğunu sanmıyorum aldığımız eğitimlerde belirtileri söylenmişti sizin söylediklerinizde onlar yok mesela göz teması kuruyormuş komutlara cevap veriyormuş. Mesela benim bir arkadaşımız kızı 6 yaşına girecek hala konuşmuyor doktor konuşmaya gerek duymuyor demiş. Kız her şeyi anlıyor hiçbir sorun yok ama konuşmak istemiyormuş. Bence üzülmeyin

Kayinvalidem bakiyor. Ayaklari falan agriyor, pek hevesli degil :/
Bezli kabul eden bir kreş bulun.K.V de bu süreci yurutemeyecek durumda ve anladığım kadarıyla uyaran eksikliği yaşamasının nedenlerinden birisi de zaten kendisi sağlık problemleri yaşayan yaşlı birisi tarafından bakılması.Otizm engin bir derya.Birisinin asperger dediğine diğeri başka birşey diyebiliyor.Oglunuz ister otizmli olsun isterse uyaran eksikliği yaşasın ilk etapta yol haritaniz belli....akranları ile birlikte olmasını sağlamak,oyun gruplarına katılmasını sağlamak,yapılandırılmış aktivitelerle kavram bilgisini zenginleştirmek,ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkaracak yaşantıları deneyimlemesini sağlamak.

Yani rutin i değiştiğinde çok tepki veriyor.
Göz teması. Az diyorsunuz.
Yanından hiç ayirmadigi bir nesne var mı
Dönen şeylere uzun süre dalıp gider mi
Çamaşır makinesi gibi.
Yani dil.gelişimi normal.gibi ama su rutin yaptığı şeyleri. Değiştirneyi deneyin otizm cok tepki verir
Bide çok çeşidi var asperger vs gibi

Bence bu korkunuzun altinda ne yattigini cözmeniz lazim. Hepimiz tabiki ara sira couklarimizin sagligi icin endiseleniriz. Ama takinti hale geliyorsa bunun sizde bir sebebi vardir. Belki bir doktora danissaniz iciniz daha rahat eder. Oglunuzun sizinle iletisimi var belli ki. Ama sanirim kitap okumak istememesi veya puzzle yapmak istememesi yasi ile ilgili. Serbest oynamasina müsade ederseniz sizi kendi oyununa katacaktir

Otizmli bir oglum var 4,5 yasinda. Sizin oglunuzda otizm yok bence de uyaran eksikligi.

Krese verin, Bol bol konusun, bir seyler ogretmeye calismayin

Yegenim de geç konustu doktora goturduk renklerı hayvanları ogretın bı 6 ay sonra gelın demıslerdi. O sıralar 3 4 yaslarındaydı. Annesıne kalırsa cocuk konusamıyordu. Soyledıklerı anlasılmıyordu. Annenın anlamadıgını cevre daha zor algılıyor malum. Ama nedense ben her dedıgını anlıyordum yengemin kardeslerınde engellilik var bıraz da o yuzden evham yaptı sanırım. Şu an 9 bucuk yaşında çenesine baş edemiyorlar ha bir de şarkı oyun gıbı etkınlıkler yapmamızı önermıstı doktor.

Lütfen bu söyleyeceğimi yanlış anlamayın.

Siz yoğun çalışıyorsunuz, çocuğa yaşlı babaannesi bakıyor. Birlikte geçirilen kaliteli vakit az. Önceki konunuzda da sık televizyon izlediğinden bahsetmiştiniz. Yavrunuz ilgiye daha çok ihtiyaç duyuyor gibi geldi bana.

Tuvalet eğitimini bir an önce halledip kreşe verirseniz akşamları da geçirdiğiniz kaliteli vakitle sorunların umut verici ölçüde azalacağına inanıyorum.

Ha bir de bi küçüğü de aynı şekılde cok net konusamıyor. En buyuk yegenım de gec konusmustu. Çocuklarda bireysel farklılıklar mutlaka olacaktır. Şu an çocugunuz gelısımsel olarak kritik dönemde yanlıs hatırlamadıysam. Yalnız bu bıreysel farklılık açığı bir kaç yıl içinde kapanır dıye umuyorum.

Hicbir takintisi yok. Beni tinlamadigi, sizin deyiminizle birkac dakika trans halindeymis gibi davrandigi zamanlar oluyor ancak takinti boyutunda degil. spontane gelisiyor.
Ama zaten anne babayı çocuk sürekli dinlemez ki. Eğer bunu baz alıyorsaniz küçüklüğümde bana %100 otizm denirdi herhalde. Şahsen biraz tembel, umursamaz ve inatçı olduğum için küçükken kimseyi tınlamazdım. Sürekli ya istediğim şeyi yapmaktan alıkoymak ya da canımın istemediği şeyleri yaptırmak istedikleri için duymamayı tercih ederdim.

Kopek havhav diyorsa ben sorun yok diyorum

Bir sure her isi birakin sadece onunla ilgilenin. Ama oyunlar kurarak, ilgiyi hic kesmeden. Eline tablet, telefon vermeyin. Siz yaninda kullanmayin. Cocuga sadece ismiyle hitap edin bu surede. Canim, bebeğim gb isimlerle degil.
Dikkat gerektiren oyunlar var. Pek cok kitapcida satilan setler. Yas grubuna uygun birini alin. Programli calisin birlikte.
Eger mumkun degilse boyle bir set almak aile büyüklerinin, tanidigi herkesin fotoğraflarının oldugu kartlar hazirlayin. Odanin farkli yerlerine koyun. Biri sehpa, biri hali ustu, biri masa ustu gibi yerlerde olsun. Hepsini tek tek isteyin isimleriyle. Bazen kisinin bazen uzerinde oldugu esyanin adinin soyleyin. Getirdiginde kule yapin ya da buyuk bir kartona yapistirin birlikte. Bu oyunu bir kac gunde bir tekrarlayin. Bu tur kartlari araba modelleri, ev esyalari ile de yapabilirsiniz.
Renkli coraplari yayin yatagin ustune eşleyin birlikte. 6-7 cift corap icinden 4 tanesini onun eslemesini isteyin.

Beni doktorumuz benzeri bir supheye dustugumuzde bu sekilde yönlendirip cocugun tepkilerini, oyuna katılımını incelememi istemisti. Deneyin isterseniz, iciniz rahat eder. Bunlardan birini dahi yapıyorsa sizinle sorun edecek bir sey yok demektir.

Konuşma süreci birazcık geride ama fena değil. Çocuklar zaman eklerini hemen kullanamazlar yani kapanıyor kapanacak kapandı gibi.3 kelimelik basit cümleler kurabiliyor anladığım kadarıyla. İşaret parmağını aktif olarak kullanabiliyor mu?Bu önemli bir ayrıntı. Bazı zamanlar çocuklar umursamaz olduğunda ismine bakmazlar.Su da çok önemli bir durum oğlunuzun hep ismi ile mi çağırıyorsun yoksa bazı zamanlar tatlım balım yada ismi Ali olsun Aliş diye mi .Kavram karmaşası oluşabilir. Onunla konuşurken göz seviyesine inin.dişlerinizi üstüne inip o şekilde konuşun gözleriniz birbirine baksın. 3 yaş için çok eğlenceli kavram nesne öğrenme kitapları var onlardan edinip çalışın. En basitinden market broşürleri ile çalışabilirsiniz. Ve en önemlisi ayranı çocuk ile arkadaşlık etmesi. Mümkünse her gün dışarıdayız çıkıp parka gitsin.En kolay yasitlarindan öğrenir.

Uyaran eksikliği demiş doktorunuz. Bu konuda çeşitli önerileri de olmuştur mutlaka. Çocuklar Ne kadar çok uyarıcı ile karşılaşırsa gelişimleri o kadar hızlı olur. Çocuğunuzun yaşına uygun ev dışı aktivite yapma imkanınız varsa çok faydasını görürsünüz. Bu tüm çocuklar için geçerli. Mesela at binmeye götürürseniz hem hoşuna gider hem de gelişimini ve iletişim kurma becerisini olumlu etkiler. Bu yaş için uygun spor dallarına da yönlendirebilirsiniz. Hep evde komut veren öğretmeye çalışan bir anne çoçuklar için sıkıcı olur.

Bu aslinda iyi birsey degil mesela,
Benim oglum da otizmli ve biz ona oyuncagina sahip cikmayi ogretmeye calisiyoruz.
Normal cocuklar paylasmak istemez, aglar bagirir , benim oglumsa kim ne isterse verir kendi icin icin uZulur.
Yeni yeni hayir benim, bana ver demeye basladi cocuklara biz cok seviniyoruz.
Kendi istedigi bir oyunu pesinden kosma vs saatlerce oynayabilir. Bizim istedigimizi ise denemek bile istemez. Ben zorla denetip sevdiririm ancak oyle oynar.
Konusmasindan cok konusmalarini anlamasi onemli, mesela disari cikmak istiyorsan montunu ve ayakkabilarini getir gibi uzun bi cumleyi vurgu yapmadan kurarsaniz anlar ve uygular mi?
Gidene bay bay gelene merhaba denmesi gerektigini bilir mi, yasitlariyla karsilikli oynar mi?
Doktordan sac kesiminden korkma, maske takmama, yuz boyama, kuma veya oyun hamuruna dokunma gibi seylerden hoslanmama durumlari var mi?
Taniniz PDD-NOS yani zaten otizm semsiyesi altina girmissiniz. Alismaniz ve harekete gecmeniz sizin ve cocugunuzun yarariniza olur. Zaten agir seyreden bir durumda degil,iyi bi egitimle ileride ufak tefek karakteristik hareketlee ve sosyallesmede bazi problemler harici bir sorun yasayacagini sanmam.

Uyaran eksikligi demir doktorunuz.
Cocuk ne kadar uyarana maruz kalirsa okadar tepki verir. Yani onunla konusulursa konusmaya baslar; bir nevi taklit eder yani.
Tv telefon vs cok mu oynuyor ve izliyor? Cevresinde onla konusan, oynayamn birileri var mi?
3 yas icin evet gelisimi geri olabilir ama bu direkt otizmle bagdastirilmasi icin uzman bir cocuk psikologuna danisin bnce. Aklinizda soru isaretleri kalmaz.
Icinizi ferah tutun.

Konuşması için teşvik ediyor musunuz. Mesala elle gösterdiği zaman hemen anlıyor musunuz. İsteklerini anlatınca konuşma gereksinimi duymuyorlar. İki günde bir parka gidip en azından kendi yaşıtrlarıyla oynasın sosyalleşsin

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…