- 27 Kasım 2016
- 4.385
- 18.343
- 208
Ben bayağı bi uğraştım eski mesajlarımı okuyabilirsiniz otizm konusunda da farklı arkadaşlar yaptıklarını anlatıyor size cevap verenlerden şişmaniye mesela onun da geçmiş mesajlarını okuyun insanlar neler yapmış çocuklarını nereye götürmüşler otizmli ya da değil eğitimin hiçbir zararı olmaz hem içinizde de kalmazMerhaba.
Oglumun bu sekilde takintilari yok. Yapmasini istemedigim bir seye engel olabiliyorum. Belki biraz mizildaniyor ancak cok buyuk problem yaratacak bir cocuk degil. Mesela akrani olan kuzeniyle oyuncak paylasiminda sikinti yasaniyor bazen. benim oglum kuzeninin oyuncagini alsa kuzen daha cok agliyor, oyuncagi elde etmeden susmuyor. oglum ise bu konularda daha uyumlu, kolay ikna oluyor.
Tek dilegim o. İnsallah. Atipik otizm denilen seyin gerekli egitimle ileride bir karakter ozelligine donusebilecegine dair bircok makale var. Tek korkum o egitimi kacirmak, gec kalmak...
Yani rutin i değiştiğinde çok tepki veriyor.
Göz teması. Az diyorsunuz.
Yanından hiç ayirmadigi bir nesne var mı
Dönen şeylere uzun süre dalıp gider mi
Çamaşır makinesi gibi.
Yani dil.gelişimi normal.gibi ama su rutin yaptığı şeyleri. Değiştirneyi deneyin otizm cok tepki verir
Bide çok çeşidi var asperger vs gibi
Hayir, KBB'ye goturdum. Bi sıkıntı yok.goz doktoruna hic goturdunuz mu?
Lütfen bu söyleyeceğimi yanlış anlamayın.
Siz yoğun çalışıyorsunuz, çocuğa yaşlı babaannesi bakıyor. Birlikte geçirilen kaliteli vakit az. Önceki konunuzda da sık televizyon izlediğinden bahsetmiştiniz. Yavrunuz ilgiye daha çok ihtiyaç duyuyor gibi geldi bana.
Tuvalet eğitimini bir an önce halledip kreşe verirseniz akşamları da geçirdiğiniz kaliteli vakitle sorunların umut verici ölçüde azalacağına inanıyorum.
Kopek havhav diyorsa ben sorun yok diyorum
Bir sure her isi birakin sadece onunla ilgilenin. Ama oyunlar kurarak, ilgiyi hic kesmeden. Eline tablet, telefon vermeyin. Siz yaninda kullanmayin. Cocuga sadece ismiyle hitap edin bu surede. Canim, bebeğim gb isimlerle degil.
Dikkat gerektiren oyunlar var. Pek cok kitapcida satilan setler. Yas grubuna uygun birini alin. Programli calisin birlikte.
Eger mumkun degilse boyle bir set almak aile büyüklerinin, tanidigi herkesin fotoğraflarının oldugu kartlar hazirlayin. Odanin farkli yerlerine koyun. Biri sehpa, biri hali ustu, biri masa ustu gibi yerlerde olsun. Hepsini tek tek isteyin isimleriyle. Bazen kisinin bazen uzerinde oldugu esyanin adinin soyleyin. Getirdiginde kule yapin ya da buyuk bir kartona yapistirin birlikte. Bu oyunu bir kac gunde bir tekrarlayin. Bu tur kartlari araba modelleri, ev esyalari ile de yapabilirsiniz.
Renkli coraplari yayin yatagin ustune eşleyin birlikte. 6-7 cift corap icinden 4 tanesini onun eslemesini isteyin.
Beni doktorumuz benzeri bir supheye dustugumuzde bu sekilde yönlendirip cocugun tepkilerini, oyuna katılımını incelememi istemisti. Deneyin isterseniz, iciniz rahat eder. Bunlardan birini dahi yapıyorsa sizinle sorun edecek bir sey yok demektir.
Konuşma süreci birazcık geride ama fena değil. Çocuklar zaman eklerini hemen kullanamazlar yani kapanıyor kapanacak kapandı gibi.3 kelimelik basit cümleler kurabiliyor anladığım kadarıyla. İşaret parmağını aktif olarak kullanabiliyor mu?Bu önemli bir ayrıntı. Bazı zamanlar çocuklar umursamaz olduğunda ismine bakmazlar.Su da çok önemli bir durum oğlunuzun hep ismi ile mi çağırıyorsun yoksa bazı zamanlar tatlım balım yada ismi Ali olsun Aliş diye mi .Kavram karmaşası oluşabilir. Onunla konuşurken göz seviyesine inin.dişlerinizi üstüne inip o şekilde konuşun gözleriniz birbirine baksın. 3 yaş için çok eğlenceli kavram nesne öğrenme kitapları var onlardan edinip çalışın. En basitinden market broşürleri ile çalışabilirsiniz. Ve en önemlisi ayranı çocuk ile arkadaşlık etmesi. Mümkünse her gün dışarıdayız çıkıp parka gitsin.En kolay yasitlarindan öğrenir.
Çocukta bi sıkıntı yok büyüme evresinde hareketler degıseblr . Kendini ifade ediyor zamanla oturacakArkadaslar merhaba. Biraz uzun olacak ama lutfen konuyu okuyun@Mune senden de konumu bir sure tasimamani rica ediyorum, cok tedirginim. Yardima ihtiyacim var...
Bundan 1 sene once oglumun hareketlerine dair suphelerimle alakali bir konu acmistim. Aradan gecen sure zarfinda oglumda net iyilesmeler oldu, ancak anlamlandiramadigim detaylar malesef ki yeniden ortaya cikmaya basladi...
Oglum iki ay sonra 3 yaşına basacak. Konusmasi belli belirsiz. Ailedeki herkese nasil hitap etmesi gerektigini biliyor. Anne, baba, dede, banne, teze, annene, abi, eda... Bircok nesnenin ismini biliyor, olaylari nasil tanimlamasi gerektigini biliyor ancak cekimi beceremiyor... Mesela "kapatmak" fiiline yerine gore "kapat" yerine gore "kapandi" ya da "kapaniyor" demesi gerekiyor ya; oğlum her durumu "kapatti" olarak tanimliyor. "Kapi kapatti", "telefon kapatti"... Fiilleri genelde boyle basmakalip kullaniyor.
Cumle genelde kurmuyor. Zaman zaman "baba tefon şaliyo", , "anne nama napalim", "anne kapi şaliyo" "dede gitti" gibi silik cumleler kurabiliyor...
Goz temasi onceden iyiydi, maalesef su siralar insanlardan gozlerini kacirdigini fark ediyorum. Seslendiginde bakmama ve umursamama yeniden basladi((
Onun disinda bazen beni trolluyor gibi geliyor... Mesela surekli banyoya girip sifonla suyla oynamak istiyor. Benim geldigimi gorunce banyodaki kopege yonelip "hav hav kopek" diyor. Yani aklinca "ben kopekle oynuyorum, suyla alakam yok. Lutfen bana mudahalede bulunma" diyor. Beni kandiriyor. Otizmli bir cocuk bunu hesap edebilir mi arkadaslar? Lutfen bir sey soyleyin. Ya da mesela yapmasini istemedigim bir davranista bulunacaksa bulundugum odanin kapisini kapatiyor ve yapacagini oyle yapiyor. Yani benimle akil oyunlari oynuyor...
Bu kadar hesapli kitapli hareket edebilen bir cocukta otizm dusunmeli miyim? Dusunmemem gerekiyorsa neden bu kadar basina buyruk davraniyor? Neden benim telkinlerime kulak asmiyor? Bir sey ogretmek istedigimde neden benden uzak duruyor?
Yeri geldiginde cok kivrak dusunebiliyor ama ayni zamanda tutuk bir cocuk. Doktor gorusmelerimiz devam ediyor. Bir tani almadik hala, uyaran eksikligi deniyor. Bu konuyu dusununce ciddi anlamda kendimi kaybettigim icin uzun suredir kaygilarimi gormezden geliyordum. Amcasi baska bir alanda uzman doktor, bir sorunu olmadigini dusunuyor, ben de sozde kendimi ona inandiriyordum. Ancak korkularim her gun artiyor. Gec kalmaktan cok korkuyorum. Lutfen yardimci olun bana(
Bu aslinda iyi birsey degil mesela,
Benim oglum da otizmli ve biz ona oyuncagina sahip cikmayi ogretmeye calisiyoruz.
Normal cocuklar paylasmak istemez, aglar bagirir , benim oglumsa kim ne isterse verir kendi icin icin uZulur.
Yeni yeni hayir benim, bana ver demeye basladi cocuklara biz cok seviniyoruz.
Kendi istedigi bir oyunu pesinden kosma vs saatlerce oynayabilir. Bizim istedigimizi ise denemek bile istemez. Ben zorla denetip sevdiririm ancak oyle oynar.
Konusmasindan cok konusmalarini anlamasi onemli, mesela disari cikmak istiyorsan montunu ve ayakkabilarini getir gibi uzun bi cumleyi vurgu yapmadan kurarsaniz anlar ve uygular mi?
Gidene bay bay gelene merhaba denmesi gerektigini bilir mi, yasitlariyla karsilikli oynar mi?
Doktordan sac kesiminden korkma, maske takmama, yuz boyama, kuma veya oyun hamuruna dokunma gibi seylerden hoslanmama durumlari var mi?
Taniniz PDD-NOS yani zaten otizm semsiyesi altina girmissiniz. Alismaniz ve harekete gecmeniz sizin ve cocugunuzun yarariniza olur. Zaten agir seyreden bir durumda degil,iyi bi egitimle ileride ufak tefek karakteristik hareketlee ve sosyallesmede bazi problemler harici bir sorun yasayacagini sanmam.
Evet ediyorum. Mesela su istediginde "su icecek misin?" diye tekrar bi soru yoneltiyorum, "işicem" diyor sonra veriyorum :)Konuşması için teşvik ediyor musunuz. Mesala elle gösterdiği zaman hemen anlıyor musunuz. İsteklerini anlatınca konuşma gereksinimi duymuyorlar. İki günde bir parka gidip en azından kendi yaşıtrlarıyla oynasın sosyalleşsin
otizmin en belirgin ozelliklerini tasimiyor oglunuz. ha tabii ki ilgi egitim sart ama oyle depresyonlara girecek bir durumunuz yok.Hayir, oglum oyuncak paylasmayi zaten istemiyor, ancak kolay ikna olabiliyor. Mesela oyuncagin birini oglumdan alip kuzenine verdigimde once kiziyor, küsüyor, belki bacaklarini yere vuruyor. Ama o an ilgisini cabucak dagitabiliyorum, ofkesi cok uzun surmuyor.
Yakalamaca gibi oyunlari seviyor, dediginiz gibi genelde kendi istedigi oyunlari oynamak istiyor. Ancak ben mesela kutu kutu pense oynatmak icin elimi uzatsam kosar gelir, bana katilir...
"Vurgulamadan" derken ne kastettiginizi anlayamadim ancak montunu ve ayakkabini getir disariya cikalim, yemek yiyelim, bici bici yapalim, sunu babana ver, hadi Eda'ya gidelim gibi cumleleri anliyor.
Herhangi bir korkusu yok. Ben "x'e merhaba de/bay bay de" dedigim zaman uyguluyor.
İnsallah dediginiz gibi olur...
Benim kuzenim 4 5 yasina kdar konusmamisti simdi cok basarili 15 yasinda bi ogremci.cumle lurmasiyla zekasini bukadar iliskilendirmeyin bence.o donemdede islerine gelmeyince bilerek goz temasi kurmuyor cocuklar.boyle durumlarda var.bu anlattiklarinizla bi anormallik goremedim ben cocuktaArkadaslar merhaba. Biraz uzun olacak ama lutfen konuyu okuyun@Mune senden de konumu bir sure tasimamani rica ediyorum, cok tedirginim. Yardima ihtiyacim var...
Bundan 1 sene once oglumun hareketlerine dair suphelerimle alakali bir konu acmistim. Aradan gecen sure zarfinda oglumda net iyilesmeler oldu, ancak anlamlandiramadigim detaylar malesef ki yeniden ortaya cikmaya basladi...
Oglum iki ay sonra 3 yaşına basacak. Konusmasi belli belirsiz. Ailedeki herkese nasil hitap etmesi gerektigini biliyor. Anne, baba, dede, banne, teze, annene, abi, eda... Bircok nesnenin ismini biliyor, olaylari nasil tanimlamasi gerektigini biliyor ancak cekimi beceremiyor... Mesela "kapatmak" fiiline yerine gore "kapat" yerine gore "kapandi" ya da "kapaniyor" demesi gerekiyor ya; oğlum her durumu "kapatti" olarak tanimliyor. "Kapi kapatti", "telefon kapatti"... Fiilleri genelde boyle basmakalip kullaniyor.
Cumle genelde kurmuyor. Zaman zaman "baba tefon şaliyo", , "anne nama napalim", "anne kapi şaliyo" "dede gitti" gibi silik cumleler kurabiliyor...
Goz temasi onceden iyiydi, maalesef su siralar insanlardan gozlerini kacirdigini fark ediyorum. Seslendiginde bakmama ve umursamama yeniden basladi((
Onun disinda bazen beni trolluyor gibi geliyor... Mesela surekli banyoya girip sifonla suyla oynamak istiyor. Benim geldigimi gorunce banyodaki kopege yonelip "hav hav kopek" diyor. Yani aklinca "ben kopekle oynuyorum, suyla alakam yok. Lutfen bana mudahalede bulunma" diyor. Beni kandiriyor. Otizmli bir cocuk bunu hesap edebilir mi arkadaslar? Lutfen bir sey soyleyin. Ya da mesela yapmasini istemedigim bir davranista bulunacaksa bulundugum odanin kapisini kapatiyor ve yapacagini oyle yapiyor. Yani benimle akil oyunlari oynuyor...
Bu kadar hesapli kitapli hareket edebilen bir cocukta otizm dusunmeli miyim? Dusunmemem gerekiyorsa neden bu kadar basina buyruk davraniyor? Neden benim telkinlerime kulak asmiyor? Bir sey ogretmek istedigimde neden benden uzak duruyor?
Yeri geldiginde cok kivrak dusunebiliyor ama ayni zamanda tutuk bir cocuk. Doktor gorusmelerimiz devam ediyor. Bir tani almadik hala, uyaran eksikligi deniyor. Bu konuyu dusununce ciddi anlamda kendimi kaybettigim icin uzun suredir kaygilarimi gormezden geliyordum. Amcasi baska bir alanda uzman doktor, bir sorunu olmadigini dusunuyor, ben de sozde kendimi ona inandiriyordum. Ancak korkularim her gun artiyor. Gec kalmaktan cok korkuyorum. Lutfen yardimci olun bana(
Hayir, oglum oyuncak paylasmayi zaten istemiyor, ancak kolay ikna olabiliyor. Mesela oyuncagin birini oglumdan alip kuzenine verdigimde once kiziyor, küsüyor, belki bacaklarini yere vuruyor. Ama o an ilgisini cabucak dagitabiliyorum, ofkesi cok uzun surmuyor.
Yakalamaca gibi oyunlari seviyor, dediginiz gibi genelde kendi istedigi oyunlari oynamak istiyor. Ancak ben mesela kutu kutu pense oynatmak icin elimi uzatsam kosar gelir, bana katilir...
"Vurgulamadan" derken ne kastettiginizi anlayamadim ancak montunu ve ayakkabini getir disariya cikalim, yemek yiyelim, bici bici yapalim, sunu babana ver, hadi Eda'ya gidelim gibi cumleleri anliyor.
Herhangi bir korkusu yok. Ben "x'e merhaba de/bay bay de" dedigim zaman uyguluyor.
İnsallah dediginiz gibi olur...
(
kbb ile goz muayenesi arasinda bi ilgi mi var? goz temasi kurmama sebebi net goremediginde de olabilir. odaklanamadigindan mesela. yine de tedbir amacli goz doktoruna goturunHayir, KBB'ye goturdum. Bi sıkıntı yok.
Size özelden yazdım bir kontrol edermisiniz. Mesajım ulastımı acabaArkadaslar merhaba. Biraz uzun olacak ama lutfen konuyu okuyun@Mune senden de konumu bir sure tasimamani rica ediyorum, cok tedirginim. Yardima ihtiyacim var...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?