Oglumun hareketlerini otizmle ilişkilendirmeli miyim,?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
ya ben neler yaptım ama yok o bildiği yoldan devam etti.
çok şükür 7.sınıfa geçti zehir gibi maşallah..
Maşallah :)

Yaklaşık 6 yaşını bitirene kadar böyle gitti aşırı hareketli, iletişimde biraz sıkıntılı Vs.

Bende değiştirmesi için uğraşırken üşengeçlikten, kolayına öyle geldiği için öyle konuştuğunu gördüm.

Şimdi nerde o şımarık çocuk, sakinleşti uslandı :)

“Otizm olmasaydı, insanlar bugün hala mağaralarda ateş etrafında oturuyor olurdu. Otizm olmasa ne Silikon Vadisi kalır, ne de enerji sorununa çözüm bulunabilir” Hayvan bilimi uzmanı olan Grandin’e ait bu. Kendisi otizmli. Yani çocuğunuzun yaptıklarına bakarak otizmli değil diyemeyiz. Gayet düşünebilen, geliştirildiğinde bazılarından mükemmel beceriler çıkabilen insanlar onlar.

Anlattıklarınıza göre otizmli de denemez. Yanlış oyun seçimi, farklı ilgi alanlarına yönelme yüzünden sizin verdiklerinizi kabul etmiyor olabilir. Konuşmasında bir sorun yok. Siz sadece medyadan uzak tutmaya bakın.

Odanın birine etkinlik merkezleri kurun. Müzik, resim, lego, puzzle, bebek/araba, kum/oyun hamuru vs. koyun ayrı ayrı masalara. 1 gün 3 tane kurun bakın hangisine yöneliyor. Yöneldiği şey üzerinde baskı kurmadan kısa kısa etkinlik düzenleyin. Ertesi gün başka 3lü merkez kurun. İlgi duyduğu şeylere yönelin.

Zaten bir uzmanla görüşüyorsunuz. Siz bolca dışarı çıkarın. İnsanlarla iletişimine bakın. Çok fazla sese, ışığa duyarlı mı, kendi akranları ile oyun kurabiliyor yada kurduğunuz oyunu devam ettirebiliyor mu bunları gözlemleyin. Özellikle hangi durumlar onu huzursuz ediyor ve davranışlarının değişimine sebep oluyor onları gözlemleyin. Erken tanı koyulursa büyük ölçüde kontrol altına alınır, korkmayın.

Merhaba, özel eğitim öğretmeniyim, bu saydıklarınıza bakarak evladınıza otizm veya değil tanısı konulması imkansız. Sadece doktor kontrolü altında tutun lütfen. Uyaran eksikliği demiş doktorunuz. Yani şöyle ki çocuğunuzu cep telefonundan tv den tablet ve pc den uzak tutacaksınız. Bu mümkün olamıyorsa günde en fazla 1 saat. Havalar ısındı, parka gitsin arkadaş edinmesine yardımcı olun. Akran eğitimi ve oyun terapisi oldukça önemli. Otizm diye 5 ses tek kelime bir kavramın bile onlarca alt basamağı var. Öyle öğrencilerim var ki siz kendinizi eksik hissediyorsunuz o derece iyi durumdalar. Yarım gün haftada 2 sefer kreş tavsiye ediyorum. Gündüz bakım evleri var bezli olması sorun değil. Ses kartları edinebilirsiniz. Çalışan anne olunca vakit ayırmak zor olabilir belki evde olduğunuz her anı evladınızla doğru iletişin kurarak geçirirseniz telaffuzla ilgili sorunun kısa sürede çözüleceğini göreceksiniz. Aklınıza herhangi bir şey takılırsa yardımcı olmaya hazırım. Meleğinizi öpüyorum iyi bayramlar:)

Her gun calisiyoruz. Su an icin tatilimiz yok. Deniyorum ara ara ama basarili olamadim maalesef. Sabir ve disiplin isteyen bir konu.

anladım şöyle 2 gün tatiliniz olsa alışırdı aslında.
sabır değil rahatlık istiyor oraya buraya işedi diye dert etmeseniz kolay oluyor. birde deneyip vazgeçmemek lazım çocuğun kafası karışıyor.
gece içinde bir öneri vereyim lazım olur belki gece uyandırıp çişe kaldırmayın küçük pet şişe tutun.

Ben de otizmli bir çocuk annesiyim 7,5 yaşında forumda otizm konusu da var ayrıca oraya da yazabilirsiniz
Benim oğlum da konuşuyor tabii büyük artık konuşması gerekiyor çok ağır otizmli değilse ama benim otizmden anladığım şu
Çünkü büyük oğluma da benzer tanılarla yaklaşıldı ama aradaki fark şu: büyük de geç konuştu ama göz teması iletişimi tamdı bizimle işbirliğine yanaşırdı bu öyle diil
Sadece ilgisini çeken şeyleri yapmakta ısrar ediyor mesela iki parça çamaşır bulsa en uzun programda makineyi çalıştırıyor çaktırmadan kısaltsam programı kıyametleri koparıyor
Teyzem yerine biz ona teyzen dediğimiz için teyzen diyor kadınlar kulübü otizm yazıp o forumdaki annelere de sorabilirsiniz geçmiş olsun küçük çocukların 5 yaşına kadar toparlama şansı var inş toparlar ve yüreğinizdeki sızı biter

Var olan problemleri cozmeye yonelik yeterli bir girisimimiz olmadigi icin belki de bu sorunlari yasiyoruz, yol katedemiyoruz... Her seye bahanemiz var maalesef... cok tesekkur ederim size.

Bunu deneyecegim. Zaten oglum tuvalet egitimini ogrendiginde en cok gece sorun yasarim diye tahmin ediyorum. Gece yaninda davul calsan uyanmaz, uykuyu cok seviyor :)

tesekkur ederim. :)

Otizm daha ağır oluyor bahsettiğiniz durumdan. Her çocuğun gelişimi kendine özgüdür. Bence buradan ya da çevreden duyduklarinizi umursamayin doktorunuza danışın her şeyi. Bu doktor içinize sinmiyorsa farklı doktorlara da gidin,danışın bence

Tekrarlayan size tuhaf gelen davranışları var mı? Mesela surekli ışıkları kapatıp açar ya da kapıları kapatip açar ne yapsanız vazgeçmez o bir kac saniye trans halindeymis gibi yapar kimseye kulak asmaz. Dönen pervanesi olan şeylere aşırı bir ilgisi var mı? Yemek konusunda takıntıları var mi hep aynı şeyleri mi yer? Bir de otizm çok geniş bir yelpaze çok hafif olanları da var sadece bulguları olan var. Bazı vakalarda doktorlar yıllarca teşhis koymakta zorlanabiliyor. Sizin de teşhis durumuna takılmayıp bir an önce önlemlerine odaklanmaniz lazım. Uyaran eksikliği varsa tv telefon pc gibi seylerden uzak tutup oyun gruplarına götürmeniz yaşıtları ile beraber sosyallestirmeniz gerekir zaten bunları doktor da söyler size.

Merhaba.

Oglumun bu sekilde takintilari yok. Yapmasini istemedigim bir seye engel olabiliyorum. Belki biraz mizildaniyor ancak cok buyuk problem yaratacak bir cocuk degil. Mesela akrani olan kuzeniyle oyuncak paylasiminda sikinti yasaniyor bazen. benim oglum kuzeninin oyuncagini alsa kuzen daha cok agliyor, oyuncagi elde etmeden susmuyor. oglum ise bu konularda daha uyumlu, kolay ikna oluyor.

Tek dilegim o. İnsallah. Atipik otizm denilen seyin gerekli egitimle ileride bir karakter ozelligine donusebilecegine dair bircok makale var. Tek korkum o egitimi kacirmak, gec kalmak...

Hicbir takintisi yok. Beni tinlamadigi, sizin deyiminizle birkac dakika trans halindeymis gibi davrandigi zamanlar oluyor ancak takinti boyutunda degil. spontane gelisiyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…