• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi oğluma kendi kendine uyumasını öğremek istiyorm...

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
benim de kızım tam o dönemlerde uyumaz olmuştu. 5 aya kadar nispeten rahattı uyku düzeni, sonra nolduysa bozuldu bir anda. diş sandım, değil.

tracy hogg'un yatır/kaldır ıyla tamamen ve sorunsuz düzeldi herşey. memede uyuyakalıyordu. her uyandığında meme istiyordu o yüzden. ilk seferinde yatır/kaldır ı tam 40 dakika yaptım.. sonra yavas yavas yarım saat 20 dakika 10 dakika derken bir hafta 10 gün içerisinde herşey düzeldi. Uzun sürdü biraz, çünkü daha tam bir rutin oturtamamıştım.

Kesin birşeyler ters gitmiştir, o yöntemin işe yaramamasına inanamam... Yardımcı olabilir miyim size o yöntemle ilgili?

betty anatabilir misin acaba biraz?mesela kızımın(4,5aylık) 9 ucukta iyice uykusu geldi.yatagına götürdüm yatırdım.başında bekliyorum,agladıkça kuıma alıp pışpışlayacak mıyım?bende de var teracy hogg ama teoriyle pratik ayrı.

Birşeyler sorabilir miyim;

Gün içerisindeki uykularında da uyguluyor musunuz bu yöntemi?
Her yataga gittiginde bir rutininiz var mi (simdi yatiyoruz uyuyacagiz, iyi uykular demek perde kapamak isik kapamak, kitap okumak gibi mesela)?
Ne kadar sure boyunca agladikca kucaginiza alip sakinlestirp geri yatiriyorsunuz? (eger yataga koymaya kalkarken aglamaya baslarsa yine de yataga koyuyoruz, sonra tekrar kucaga aliyoruz)

gerci kitabiniz var, bunlari okumus olabilirsiniz, ben internetteki forumlardan bilgiler ediniyorum, kitabım yanımda değil çünkü. o yüzden bazı şeyleri gereksiz yazıyor olabilirim, kusuruma bakmayın.

Bir de, mesela 9 bucukta o gun yatırdığınızda, gün içerisinde ne kadar uyudu, o günü de özetleyebilirmisiniz? Mesela 7de uyandi, 9da uyudu, 10bucukta kalktı, yarımda uyudu, birbuçukta uyandı, saat 4te yarım saat bir uyudu sonra 9a kadar uyumadı falan gibi...

Mesela iyi günlerimizde bizim günümüz şöyle;
07:00 Uyanıyor.
07:30 Emiyor.
09:00 Uyuyor
10:30 Uyanıyor
11:30 Emiyor
13:00 Uyuyor
14:30 Uyanıyor.
15:30 Emiyor
17:00 Uyuyor (kısa bir kestirme)
17:30 Uyanıyor
19:00 Akşam uykusu rituelleri bu civarda başlıyor, gün aşırı banyo, kitap okuma vs... kızımın durumuna göre emzirip sonrasında da altını falan değiştirip yatırıyorum.

Bu saatler tabiki +/- yarım saat oynuyor, ortalam bir senaryo olarak yazdım.
Aralarda Uyandıktan ya emdikten bir sure sonra da katı gıdaları veriyorum, aktivite/oyun olarak...

Bunları şu yüzden yazdım, dün akşam mesela kısa uykusunu uyumadı, saat 7de aşırı yorulmuştu, o yüzden çok zor uykuya daldı. Çok uykusu vardı, çok yorgundu, ama akşam zor uyudu, yine birkaç kez yatır/kaldır yaptım. Hatırlamıyorum, sanırım 10-15 dakika kadar...

yatır kaldır yönteminde yatırıyorum ağlayınca alıp ağlaması dırınca hemen yatırmak gerekiyor bildiğim kadarıyla..ben,m oğlum kucağıma alınca hemen susuyor..tekrar yatırıyorum sanki hiç bitmicekmiş gibi geliyor.. uyku saatleri hemen hemen betty 83 gibi..ama gece uykumuz kesintisiz değil tabiki....yatır kaldır yöntemine ne zaman yatıroruz bebeklerimizi.mesela bebeğim dün 2 de uyudu öğen 3 gibi kalktı. e bugün de 1 buçukta uyudu 2 de uyandı..şimdi ben o saalerde ne zaman yatırkaldır yöntemini uygulamaya başlayacağım..?

benim de kızım tam o dönemlerde uyumaz olmuştu. 5 aya kadar nispeten rahattı uyku düzeni, sonra nolduysa bozuldu bir anda. diş sandım, değil.

tracy hogg'un yatır/kaldır ıyla tamamen ve sorunsuz düzeldi herşey. memede uyuyakalıyordu. her uyandığında meme istiyordu o yüzden. ilk seferinde yatır/kaldır ı tam 40 dakika yaptım.. sonra yavas yavas yarım saat 20 dakika 10 dakika derken bir hafta 10 gün içerisinde herşey düzeldi. Uzun sürdü biraz, çünkü daha tam bir rutin oturtamamıştım.

Kesin birşeyler ters gitmiştir, o yöntemin işe yaramamasına inanamam... Yardımcı olabilir miyim size o yöntemle ilgili?

benimki de her uyandığında meme istiyor..artık bir düzen oturtmak istiyorum.yukarıda yazdığım sorularıma cevap verirsen çok sevinirim.

benim kızım doğduğundan beri kendi kendine uyur :nazar: bir kez bile ayağımda sallamadım şu ana kadar...kendi kendine uyuması için 5,5 ay hiç de az bir zaman değil bence...çok yardımcı olamam sanırım çünkü ben doğum anından itibaren uyguladığım için bu yöntemi, kızımı hep yüz üstü yatırdım, önce doktora danıştım tabi, uyursa ne mutlu sana dedi, anne karnı pozisyonunda olacağı için eğer uyursa uzun uyur dedi...hemen de uyudu kuzum...o başından beri kendi kendine uyma alışkanlığı şimdi ninnili uyku arkadaşına sarılarak gerçekleşiyor...ama şunu söyleyeyim, çok yeni bir anneyim ahkam kesmek istemem tabiki, bebek büyütürken yalnız olmak, onunla ilgili kararları tek başına ve sadece doktoruna danışarak vermek bence en doğrusu...tabi doktoruna güveniyorsanız...ben herkese inat kızımı 2,5 saatten önce emzirmedim, her ağladığında aç bu aç diyenlere tıkadım kulaklarımı, yüzüstü yatar mı boğulacak bebe diyenlere de tıkadım, yüzüstü yatan bebeklerde gaz sancısı olmaz...şu an 6,5 aylık bebeğim, normal kilosunun ve boyunun üzerinde, her akşam 9,5da uyur, sabah 6,5da kalkar :nazar:, sadece acıktığında ve uykusu geldiğinde beni doyur ya da yatağıma koy diye ağlar...
geç kalmış sayılmazsınız, bebeğinizin ilgisini çekecek uyku yardımcısı oyuncaklar var, alın verin eline, onunla oynarken uyuyakalabilir...insan br bebeği nereye kadar sallayabilir ki...bacaklarımıza yazık...

az önce yaır kaldır yöntemi ile uyuttum oğlumu ama 1 saate yakın sürdü...i nan şimdiki aklım olsa ben de kulaklarımı tıkardım etrafa karşı..her ağladığında acıkmıştır dediler...ben kafasını çeviebildiği zaman yüz üstü yatırdım ona bile çocuk boğulur dediler ama bu sefer dinlemedim..şimdi yüz üstü yatıyıor...bakalım yatır kaldır yöntemini uygulamaya başladım..bir sorum var hepinize sizin bebişleriniz de uykular gelince sürekli ellerini ağızlarına götürüyorlar mı?benimki öel yapıyor. aç zannediyorum emziriyorum ama emmiyor kafasını arkaya itiyor..sonra anlıyoum ki aç değil.

Bir de, mesela 9 bucukta o gun yatırdığınızda, gün içerisinde ne kadar uyudu, o günü de özetleyebilirmisiniz? Mesela 7de uyandi, 9da uyudu, 10bucukta kalktı, yarımda uyudu, birbuçukta uyandı, saat 4te yarım saat bir uyudu sonra 9a kadar uyumadı falan gibi...

Mesela iyi günlerimizde bizim günümüz şöyle;
07:00 Uyanıyor.
07:30 Emiyor.
09:00 Uyuyor
10:30 Uyanıyor
11:30 Emiyor
13:00 Uyuyor
14:30 Uyanıyor.
15:30 Emiyor
17:00 Uyuyor (kısa bir kestirme)
17:30 Uyanıyor
19:00 Akşam uykusu rituelleri bu civarda başlıyor, gün aşırı banyo, kitap okuma vs... kızımın durumuna göre emzirip sonrasında da altını falan değiştirip yatırıyorum.

Bu saatler tabiki +/- yarım saat oynuyor, ortalam bir senaryo olarak yazdım.
Aralarda Uyandıktan ya emdikten bir sure sonra da katı gıdaları veriyorum, aktivite/oyun olarak...

Bunları şu yüzden yazdım, dün akşam mesela kısa uykusunu uyumadı, saat 7de aşırı yorulmuştu, o yüzden çok zor uykuya daldı. Çok uykusu vardı, çok yorgundu, ama akşam zor uyudu, yine birkaç kez yatır/kaldır yaptım. Hatırlamıyorum, sanırım 10-15 dakika kadar...

hani dünn akşam kısa uykusunu uyumadı demişsin ya..yine aynı satte yani 17 gibi yatırdın mı?yatır kalır yaptın da mı uyumadı..yoksa hiç yatırmadın mı?

sırayla yazayım;

gündüz uykularının 1 saatten fazla olmasına uğraşıyorum. Ortalama 1 saat 15 dk, 1 buçuk saat uyumaları gerekiyor her seferinde, bazen 2 saate de çıkabiliyor. genelde uyuduktan bir 45 dakika sonra bir uyanma faslı oluyor (eskiden aa uyandı diyerek alıyordum kucağıma). O faslı da yatır kaldır ile atlatınca bir 45 dakika kadar daha uyuyor. O zaman alması gereken uykuyu almış oluyor (gelişimi için çok önemli). Bu arada bu uykuya meme vermeden yatırıyorum.

Bir gün, memede uyuyakalmaya alıştığından çok sıkılıp, kendimi çok güçlü (sabırlı) hissettiğim bi anda başladım - hala da devam ediyorum. Gündüz uykuları, gece uykusu öncesi, hep... her sorun çıktığında.

Yani esraseyhan cım, 2de uyuyup 3de kalktıysa kendiliginden, uykusunu almıştır, ama 1 buçukta uyuduğunda (memede uyuyakalmak degil yanlız, yaklaşık 2 saatlik uyanık sürecinin sonundaki gündüz uykusu ise eğer) 2 de uyanıyorsa eğer, daha uyuması lazım.

melin cin gibi görünüyor olsa da uykusunun ortasında uyandıgında, diretip tekrar uyutuyorum (mesela 45 dk sonra uyandı, sonraki 30 dakika yatır/kaldır yaparak uyuttum, uyudu 15 dk sonra uyandı, alıyorum kucagima - yani yatır/kaldır süresini uyku süresinden çalıyorum - rutine oturtabilmek için, sonuçta günlerce her seferinde 30 dk surmuyo yatır/kaldır).

her uyandığında meme istiyor demişsin, tekrar uyuyabilmek için istiyor değil mi? Melin öyleydi. İşte o yüzden meme vermeyip yatır kaldırla uyutuyorsun.

Ben etrafı dinlemeden kendi kendime habire meme verdim, kendi kendime yanlış yanlış annelik yaptım.. Ama en azından bi yerde hata yaptığımı farkedip düzeltme çabasına girdim. Düzeldi de çok şükür...

az önce yaır kaldır yöntemi ile uyuttum oğlumu ama 1 saate yakın sürdü...i nan şimdiki aklım olsa ben de kulaklarımı tıkardım etrafa karşı..her ağladığında acıkmıştır dediler...ben kafasını çeviebildiği zaman yüz üstü yatırdım ona bile çocuk boğulur dediler ama bu sefer dinlemedim..şimdi yüz üstü yatıyıor...bakalım yatır kaldır yöntemini uygulamaya başladım..bir sorum var hepinize sizin bebişleriniz de uykular gelince sürekli ellerini ağızlarına götürüyorlar mı?benimki öel yapıyor. aç zannediyorum emziriyorum ama emmiyor kafasını arkaya itiyor..sonra anlıyoum ki aç değil.

emzik kullanmıyor galiba bebeğin. emsin parmağını, öyle sakinleştiriyordur kendini. bir arkadaş (banu70781 di galiba nicki) ondan öğrendim. parmak emmek kötü birşey değilmiş, kendi kendine sakinleşmeyi keşfediyormuş. sonradan bırakmaması, büyüdüğünde hala parmak emmesi psikolojik sorunlardan dolayı oluyormuş, bebekliğinden kalma bir alışkanlıktan değil. emsin parmağını eğer emebiliyorsa, iyi birşey dedi.

peki ben 17b de yatırdım bugün 17:30da uyabdı..almamalı mıydım?açtır belki diye aldım.emmedi de zaten...bendekşi sorun yatır kaldırı yapacağım saati ayarlayamamak..çok erken yatırıyorum gibi gelior bana..

hani dünn akşam kısa uykusunu uyumadı demişsin ya..yine aynı satte yani 17 gibi yatırdın mı?yatır kalır yaptın da mı uyumadı..yoksa hiç yatırmadın mı?

dışarda pusetiyle gezerken genelde uyuyakalıyor, eve girince de uyanıyordu. son iki gündür düzenimiz biraz şaştı, aslında yapmamam gereken bir şey yaparak, üzerinde durmadım uyumamasını. mesela bugün de uyumadı, gezmesine rağmen. böyle zamanlarda akşamı zor ediyor.

ama bugün öğlen 12.30 dan 14.30 a kadar uyudu. sabah da bir buçuk saatten fazla uyumuştu, o yüzden zorlamicam uyusun diye.

bebeğin yerine koymak lazım kendimizi. bütün gün güzel güzel uyuyup dinlendiyse, yatır kaldır onu yorabilir (gunduz 3. uykusu için). O yüzden yapmayacağm. Bu arada yontemin adı yatır/kaldır, ama bazen Melin kucağımdan da rahatsız oluyo, ben sadece yanına gidip elimi göğsüne koyup onunla konusarak sakinlestiriyorum bazen. Maksat bebeğinin sakinleşmesine yardımcı olmak. Yaninda bir oyuncagi var, ona sariltiyorum, emzik veriyorum, sakin bir ses tonuyla konuşuyorum. Sakinlediği an uzaklaşıyorum yanından, o zaman ağlamaya başlıyor, tekrar yaklaşıp yine elimi koyuyorum göğsüne vs. vs...

Maksat ağlatmaya bırakmamak tek başına, veya meme vererek (tok olduğu halde - yalnızca uykuya dalsın diye) uyutmamak, ya da sallamamak...

Bu arada mühim bir şey de bu yöntemi bebeğin bir sıkıntısı olmadığından emin olduğunuz bir zaman yapıyorsunuz. Yani aç bir bebeğe bu yöntemi uygulamak yanlış. Altı dolu diye rahatsızlıktan ağlıyorsa eğer, bu şekilde sakinleşemez. Veya bir başka sıkıntısı varsa, diş gibi...

Eğer uyku vaktiyse, karnı tok, altı kuruysa (artık 6 aylık bebeğim gaz sancısı falan sorunum da olmadığı için rahatım) o zaman ne kadar ağlarsa ağlasın, ben yanında olduğum müddetçe hiç rahatsız etmiyor "uykuya dalamıyorum" ağlaması.

çok mu uzatıyorum bilmiyorum, aklıma gelen her türlü okuduğum gördüğüm bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum tracy hogg un yöntemleri ile ilgili. çok dağınık anlatmış değilimdir umarım.

peki ben 17b de yatırdım bugün 17:30da uyabdı..almamalı mıydım?açtır belki diye aldım.emmedi de zaten...bendekşi sorun yatır kaldırı yapacağım saati ayarlayamamak..çok erken yatırıyorum gibi gelior bana..

gün içerisinde yeterince uyuduysa o arada uyuduğu yarım saatlik kestirme yeterli, iyi yapmışsın alarak.

bu arada kitaptaki "EASY" rutiniyle beraber çok güzel oturuyo bu yatır/kaldır. çünkü mama saati belli oluyor aktivite saati belli oluyor...

bebeğiniz kaç aylık? benimki 6 aylık, 4 saatte bir emzirmeye başladım (uykuya dalsın diye meme vermeyince, saatleri oturtu emzirmemin).
rutin sistemi su,
E - eat (YEMEK)
A - activity (AKTİVİTE)
S - sleep (uyku)
Y - your time (sizin zamanınız)

Sabah 7de uyanınca emziriyorum,
9 gibi uykusu geliyor, uyuyor uyanıyor, 11e kadar bekleyip 11de emziriyorum, sonra 3te, bide aksam yatarken 7 de. Boylelikle eger saat 17:00 de yarım saatlik bir "kestirme" uykusu uyuduysa eger, 17:30 da acıktı mı acaba diye düşünmemiş oluyorum, çünkü biliyorum ki 19:00 da emme saati geliyor.
Ingilizce biliyor musunuz? biliyorsanız eğer ,bu kadının bir röportajı var, ve bir takım bilgilerin yer aldığı bir internet sayfası var, orayı tavsiye edeceğim size?

yok canım çok yardımcı oluyorsun..bir sorum daha var..kitap okumaya ne zaman başladın?

kitabı hamileyken aldım, okumaya başladım. ama bebeklik dönemi bölümlerini okudum ilk 6 haftaya kadar veya 4 aya kadar olan bölümü. o zamanlar hiç rutine oturtmaya çalışmadım bebeğimi, çünkü çok kusuyodu melin, çok gaz sıkıntısı vardı, bikaç saat ağlardı akşamları hiç durmadan. o arada ne kadar aç olursa olsun emziremezdim zaten. o yüzden kitaptaki yöntemleri uygulayamadım.

sonra yurtdışına geldik (gabondayız biz), ve kitabım ankarada kaldı. o yüzden internetten araştırıyorum, bu hanımın yöntemlerini uygulayan annelerin oluşturduğu bir yabancı site var, forumda herkes birbirine yardımcı oluyor, bir de faydalı bir takım bilgilerin olduğu başlıklar da var. oralardan okuduğum kadarıyla bir fikir ediniyorum.

yaklaşık 2 hafta sonra ankaradayım, ilk işim kitabı ezberlemek olucak :)

ama merak etmeyin, kitap yanımda değil okuyamıyorum diye şimdi boşu boşuna sizi oyalamış gibi olmayayım.
size burda yazıdğım bilgiler hep o sitedeki okuduğum bilgilerden. okuduklarımın dışına çıkmıyorum. zaten çıkınca yöntem işe yaramıyor...
okuduklarımı da o sitedeki insanlar uyguluyor ve hep başarı hikayeleri ile dolu

canım ben kitabı ezberledim neredeyse...iki gündür bu yöntemi uyguluyorum ama süresi hiç azalmadı..1 saat 45 dk. sürüyor genelde..ve toprak(oğlum)çok ağlıyor.içim gidiyor..kucağıma alıyorum hıçkıra hıçkıra ağlıyor..daha yatırmadan nereden anlıyorsa hemen ağlıyor..iki gündür sadece toprağı uuyutmakla uğraşıyorum..psikolojim bozulmak üzere.senin de böyle olmuş muydu?ingilizcem de normal.öle çok iyi değilimdir.

Back