- 4 Temmuz 2013
- 30.126
- 99.183
-
- Konu Sahibi kucukbikadin
Supheleriniz varsa mutlaka doktora goturmelisiniz. Oglum cok konusken bir cocuk degildi ama tepki vermeme durumu hic olmadi. Kizim 1 ay sonra iki yas olacak . Herseyi soylemeye calisiyor ikili kelimelere basladi , ayrica tepki ve algilari acik. Burada care bulmazsiniz. Kimisi aman benim cocugumda öyleydi sonradan duzeldi dese bir umut der zaman kaybedersiniz . Asla zaman kaybetmeyin en iyi taniyi doktor koyar .Merhaba, özellikle anneler ve bu yaşta tanıdığı çocuk olanlar yorum yaparsa çok sevinirim.
Bir hafta sonra 2 yaşına girecek oğlum var, derdim konuşmaması.
Çok hareketli bir çocuk, bazen tamamen suskun oluyor, bazen kendisi söylemek isterse baba ve mama diyor bazen de benim adımı söyleme çalışıyor, camdan bakıyor dışardan araba geçiyorsa dırrrrr diye motor sesi çıkartıyor mesela, horoz görse ü ü ü diye taklit etmeye çalışıyor.
Adıyla seslendiğimizde çoğunlukla dönüp bakmıyor ve ısrarcı olursak sinirlenip ağlıyor. Birebir iletişim kuramıyoruz ağlarken konuşuyorum mesela şöyle yapalım böyle yapalım boş bakıyor beni anlamıyor. Sizce çocuğumda bir rahatsızlık var mıdır? Sizlerin çocuğu ne zaman konuştu tam olarak ne zaman iletişim kurabildiniz?
İnternet araştırması yaptım biraz çok kötü şeyler yazıyor içim içimi yiyor şu an düşüncelerinizi belirtir misiniz..
Umarım oğlumda birden bülbül olurAnladım, inat meselesi.
Elbette gelişim uzmanı görsün ama anlamlı kelimesi olduktan sonra endişeniz olmasın.
2 oğlum var, biri 3 yaşında manasız şekilde zar zor konuştu, küçük olan 1 yaşında cümle kuruyordu. Düşünün aynı evdeki çocuklar bunlar, büyük 6 yaşına girmek üzere hala inat ve hala istemezse saçma sapan konuşur tepki vermez, kapuza dudumaya dedik senelerce
Yapısal olarak inat bir çocuk.
Yürümeye başladığından beri her basamağı sayarak indirdim, her şeyi saydım, renkleri falan konuşarak gösterdim kısaca aşırı ilgilendim.
Örneğin ‘şimdi mavi suluğuna cam pembe şişeden su dökelim, bu sırada sayalım kaça kadar dolacak 1 2 3 4 5 aaa 5 te doldu mavi suluğun’ gibi.
Çenem çıktı konuşmaktan ve en son yok, olmayacak, bir gerilik var dedim uzmanlarla görüştüm.
Sonuç, inat.
Çocuk bir konuşmaya başladı, tüm sayıları renkleri her şeyi biliyor ama inatla söylemiyormuş, sebebini ise kardeşi olmasına bağladılar.
Sizin de bakıcı meselesine inat geliştiriyor olabilir, aklıma bu geldi.
O şekilde bir tepki koyuyor olabilir.
Bakıcıyı uyarın, düzgün bir türkçe ile konuşsun şivesiz, kitaplar okusun, sürekli ama sürekli eylemini sese döksün, anlamasa da konuşsun çocukla.
Doktora gideceğiz canım 2 yaşını doldurmasını bekledim haftaya dolduruyor zatenDoktor degilim ama bu anlattiklarinizi birebir yasadim oglum hafif belirtili otizmli. Ha her oyle olan cocuk otizmlidir demiyorum bellki gec konusacak bellki birden acilacak ama bir doktora goturun derim.
Bazen yapıyor çoğunlukla yapmıyor inatlaşiyor gibi ısrarcı olursan ağlıyoKonuşmaması normal olabilir her çocuk 2 yaşında cümle falan kurmuyor. Seslenince hiç mi bakmıyor yoksa bazen bakıp bazen bakmıyor mu? Mesala otur, kalk, bay bay yap, burnunu göster falan dediğinizde en azından bazen yapıyor mu? Bir şey istediğinde belli edebiliyor mu? Takıntısı var mı dönmek gibi tekrarlayan hareketleri oluyor mu. Büyük ihtimal gelişim geriliği olabilir. Bilmiyoruz tabi çocuğu belki siz evham yapıyor da olabilirsiniz.
O dönem çok takmıştım pedagog da bu yorumu yapmıştı. Siz her şeyi hemen anlayıp "ka" dediğinde "kamyon evet" dediğiniz için verici dil sıkıntılı. Neden zahmet edip cümle kursun böyle de anlaşılıyor nasıl olsa. Anlamamış gibi yapın konuşur demiştiÜşenmiş tamamını söylemeye. Yerim onu.
Merhaba canım hatırlıyorum seni tabiki.. ikiz bile olsa çocukların gelişimi nasıl da farklı oluyor birbirinden. Doktora gideceğiz bakalım kafayı yedirtecek bana bu durum yoksaCanım merhaba. Anımsarsan temmuz anneleri topiginde beraberdik. Yaşadığın korkuları bende yaşadım. İkizlerimden kız olan 11 aylıkken anneyi bilinçli bir şekilde söyledi. Beş kelimesi rahat vardı yaşı olunca. Anne baba dede elma Allah diyordu. Zihinsel olarak bayağı algısı açıktı. Üç dört kelimeli cümlelerimi anlıyordu. Komutları yerine getiriyordu. Oğlum ise bu konuda biraz yavaştı. Göz teması bu noktada çok önemli dört ay hatta iki ay öncesine kadar oğlumun otizmli olmasından şüphe ediyordum ve iki yaşını bekliyordum. Hatta bayram tatili arifesinde çocuk psikiyatrisi uzmanında randevu oluşturmak istedim yoğunluktan kaldık. Şuan şüphem kalmadı diyebilirim. Takıntılı bir bebek dönen şeylere ilgili elektronik ses çıkaran şeylere ilgili. Kelime sayısı 19. Aya kadar üç dört kelimeydi. İlk Şubat tatilinde babaannesigile gidince arttı. Sonra bayramda yine öyle. Komut almaya da iki aydır başladı. Öncesinde sadece işine gelen komutları yapıyordu. Hadi yemek için mutfağa yada ayakkabıni getir dışarı çıkalım gibi. Şuan çoğu şeyi anlıyor ve yapıyor. Bir önemli nokta soru sormaya başladı. Kızım 14. Aylıkti işaretle soruyordu. Oğlum bunu bir iki aydır yapıyor. Bu ne diyor parmakla işaret ile de soruyor. Çok araştırdım . Bizde gözde temas ve isme tepki vermemesi hiç olmadı. Otizm de ilk önce buna bakıyorlar. Biraz yavaş oldu konuşma süreci halen daha öyle ama en azından korkularım bayağı azaldı. beni anlıyor. Hayır dediğim zaman duruyor . Bir pedegog dan randevu al. Ben algısı artmasına rağmen götüreceğim. Benimki elini çok ısırıyor ve dışarda ağlıyordu. Çok şükür bu ikiside bır aydır sönme noktasına geldi ama yinede konuşmak tamamen kafamdaki soru işaretini gidermek istiyorum. Senin
Peki nasıl bir sürece girdiniz tedavisi var mı geçebilecek bir şey mi ne dedi doktorDoktor degilim ama bu anlattiklarinizi birebir yasadim oglum hafif belirtili otizmli. Ha her oyle olan cocuk otizmlidir demiyorum bellki gec konusacak bellki birden acilacak ama bir doktora goturun derim.
Pratik davranıyor, çok akıllı.O dönem çok takmıştım pedagog da bu yorumu yapmıştı. Siz her şeyi hemen anlayıp "ka" dediğinde "kamyon evet" dediğiniz için verici dil sıkıntılı. Neden zahmet edip cümle kursun böyle de anlaşılıyor nasıl olsa. Anlamamış gibi yapın konuşur demişti
Merhaba, özellikle anneler ve bu yaşta tanıdığı çocuk olanlar yorum yaparsa çok sevinirim.
Çok hareketli bir çocuk, bazen tamamen suskun oluyor, bazen kendisi söylemek isterse baba ve mama diyor bazen de benim adımı söyleme çalışıyor, camdan bakıyor dışardan araba geçiyorsa dırrrrr diye motor sesi çıkartıyor mesela, horoz görse ü ü ü diye taklit etmeye çalışıyor.
Adıyla seslendiğimizde çoğunlukla dönüp bakmıyor ve ısrarcı olursak sinirlenip ağlıyor. Birebir iletişim kuramıyoruz ağlarken konuşuyorum mesela şöyle yapalım böyle yapalım boş bakıyor beni anlamıyor. Sizce çocuğumda bir rahatsızlık var mıdır? Sizlerin çocuğu ne zaman konuştu tam olarak ne zaman iletişim kurabildiniz?
İnternet araştırması yaptım biraz çok kötü şeyler yazıyor içim içimi yiyor şu an düşüncelerinizi belirtir misiniz..
Merhaba, özellikle anneler ve bu yaşta tanıdığı çocuk olanlar yorum yaparsa çok sevinirim.
Geçmiş olsun size de bu aradaDoktor degilim ama bu anlattiklarinizi birebir yasadim oglum hafif belirtili otizmli. Ha her oyle olan cocuk otizmlidir demiyorum bellki gec konusacak bellki birden acilacak
Ekran ile büyüyen çocuklarda bu durum çok fazla görülür zaten babaanne büyüttüyse o iş vs ile ilgilenmekten çocuga iletişim için gerekli ilgiyi vermemiştir eskilerin çocuk büyütme tarzı farklı onlara göre karnı doysun uyusun altı temiz olsun bitti ama çocuklar ne kadar ilgilenirsen o kadar gelişiyor siz buldugunuz her fırsatta bu iletişimi geliştirmeye çalışın mesela bize şekilleri yerine takma oyunu var bebegim henüz yapamıyorken bile alıp onunla oynattım ve oynarken sürekli "bu yıldız, rengi sarı." bu kare mor renkte "diye anlatarak oynadım büyük sorular kitabı var onu alın içinde hayvanlar vs oluyor ve çok güzel Bi kitap saatlerce oynanır orada resimleri gösterip tanıttım taklitlerini yaptım sizde işten geldiğinizde 1 saat çocuga ayırıp bu şekilde iletişim geliştirme oyunları oynayın yada iş yaparken yanınızda oluyorsa anlatarak yapın sabah kahvaltısı beraber hazırlarım oglumla tezgaha oturtup onunla konuşarak yapıyorum hadi domates dograyalım menemen yapalım diye anlatırım bunların bile çok etkisi var markete giderken beraber gideriz reyonları gezer o gösterir ben söylerim o turşu bu yumurta vs diye hayatın içinde normal akış halindeyken bile bunu Bi egitime çevirmek mümkün zamanınız yoksa sizde hayatı yaşarken bu yöntemi uygulayın inanın birkaç aya etkisini görürsünüzevet maalesef fazla ilgilenemedik galiba 3 aylıktan itibaren babanneye bıraktım o da çok ekrana maruz bıraktı şu an bunun etkilerini görüyoruz sanırım
Canım ben kafayı yemek üzereyim eve geldikten sonra sadece onunla ilgileniyorum yatana kadar yemek bile yapmıyorum inan, TV tamamen hayatımızdan çıkarmaya çalışacağımEkran ile büyüyen çocuklarda bu durum çok fazla görülür zaten babaanne büyüttüyse o iş vs ile ilgilenmekten çocuga iletişim için gerekli ilgiyi vermemiştir eskilerin çocuk büyütme tarzı farklı onlara göre karnı doysun uyusun altı temiz olsun bitti ama çocuklar ne kadar ilgilenirsen o kadar gelişiyor siz buldugunuz her fırsatta bu iletişimi geliştirmeye çalışın mesela bize şekilleri yerine takma oyunu var bebegim henüz yapamıyorken bile alıp onunla oynattım ve oynarken sürekli "bu yıldız, rengi sarı." bu kare mor renkte "diye anlatarak oynadım büyük sorular kitabı var onu alın içinde hayvanlar vs oluyor ve çok güzel Bi kitap saatlerce oynanır orada resimleri gösterip tanıttım taklitlerini yaptım sizde işten geldiğinizde 1 saat çocuga ayırıp bu şekilde iletişim geliştirme oyunları oynayın yada iş yaparken yanınızda oluyorsa anlatarak yapın sabah kahvaltısı beraber hazırlarım oglumla tezgaha oturtup onunla konuşarak yapıyorum hadi domates dograyalım menemen yapalım diye anlatırım bunların bile çok etkisi var markete giderken beraber gideriz reyonları gezer o gösterir ben söylerim o turşu bu yumurta vs diye hayatın içinde normal akış halindeyken bile bunu Bi egitime çevirmek mümkün zamanınız yoksa sizde hayatı yaşarken bu yöntemi uygulayın inanın birkaç aya etkisini görürsünüz
7474747441.kez dediniz hâlâ doktora götürün diyolarDoktora gideceğiz canım 2 yaşını doldurmasını bekledim haftaya dolduruyor zaten
Ya tamamen tepkisiz değil adına ama bunun kararını en iyi doktor verecek bakalımBenim oğlumda 27 28. Ayda dil gelişimi birden hızlandı. Öncesinde oğlunuz gibi çok az kelimesi vardı. Ama adına bakardı. Kendince bir işaret dili vardı. O işaret diliyle yarım yamalak çıkardığı seslerle iletişim kuruyorduk. Takip eden dokktorumuza sorduğumda bize göz temasının olup olmamasını anne baba dede kim vs sorulduğunda gösteriyor mu ve verdiğimiz komutları yapıp yapmadığını sormuştu. Onları yapıyordu. Öyle olunca meraj etmeyin demişti. Dediği gibi de oldu 27.aydan sonra birden açıldı.
Evet ya sağol goturcem zaten anlatamadım...7474747441.kez dediniz hâlâ doktora götürün diyolarGötürülecek bacım sakin olun
Kesinlikle en iyisini doktor görünce söyleyecektir. Yorumlarınızı okuduğum kadarıyla bence bir sorun yok. İçinizi ferah tutunYa tamamen tepkisiz değil adına ama bunun kararını en iyi doktor verecek bakalım
Stres yapmayın inanın çocuklar en ufak şeyi hissediyor sesindeki endişeyi titremeyi anında fark eder siz elinizden geleni yapıyorsunuzdur eminim yapmaya da devam edin zamanla düzelir bide uzmana götürün ihmal etmeden bişey yoksa da içiniz rahat olsun, hayatta herşey kolay degil çocuk büyütmek çok çok zor ben bunun eğitimini almış biriyim buna ragmen yeri geliyor bende yanlış yapıyorum Bi yazı okumuştum iyiki mükemmel annelik yok diye o yazıda bizim yanlış yaptığımız şeyler bile çocuga bişey öğretiyor mükemmel olmak için zorlamayın kendinizi yıprqtmayın diyordu siz sadece kendi motivasyonunuzu yüksek tutun mutlu anne mutlu çocuk demektir herşey yolunu bulur çözülmeyecek dert degil sonuçtaCanım ben kafayı yemek üzereyim eve geldikten sonra sadece onunla ilgileniyorum yatana kadar yemek bile yapmıyorum inan, TV tamamen hayatımızdan çıkarmaya çalışacağım