- 27 Ekim 2015
- 3.110
- 5.727
-
- Konu Sahibi kucukbikadin
- #41
evet bakalım ne diyecek sağolun biraz içimi ferahlattınızBen bunun çok etkilediğini defalarca gördüm en büyük sebebi bu olabilir korkmayın çekin yağmurlugunu pantalonunu yağmurda bile cikin hiç çıkmıyorsaniz balkona çıkıp geçenleri anlatın sürekli konuşun evdeki herseyi tanıtın
Doktor ztn sizi yonlendirecektir korkmayın bakalım ne diyecek.
olamaz kamera varBakıcı siz yokken eline iPad TV açıp bırakıyor olabilir mi?
ben zaten doktora gideceğimizi belirttim bu kadar sert bir üsluba gerek var mı kesin sorun var filanLütfen buraya yazılmış ve yazılacak olan bi tanıdığımın çocuğu 5 yaşında konuştu tarzı yorumlara kulak asmayın. Her çocuğun gelişimi elbet farklıdır fakat 2 yaşında bir çocuğun birkaç kelime edip adına dönmesi gerekir. Benim çocuğum da erkek, 1,5 yaşında 3 kelimeli cümle kuruyordu erkek çocuğu geç konuşur diye bir şey de yok. Çocuğunuzda bir hastalık olup olmadığını bilemeyiz fakat bir sorun olduğu kesin. En kısa sürede çocuk psikiyatristine gitmenizi tavsiye ederim.
Hiç mi kelime söylemiyor yoksa konuşmuyor mu?doktora götürmeden buradaki annelerin deneyimini öğrenmek istedim
evet yazdığım gibi birkaç kelimesi var baba dede mama benim adım birde bunları isterse söylüyor, baybay yap denilince yapıyor mesela anlıyor demek kiHiç mi kelime söylemiyor yoksa konuşmuyor mu?
İkisi arasında fark var.
Konuşma evresi özellikle erkek çocuklarda geç olabiliyor kızlara göre ama 2 yaşta birkaç anlamlı düzgün kelime çıkarıyor olması gerek.
Örneğin baba, mama, dede vs gibi.
Hiç ses yoksa bu bir sıkıntı, lakin yukarıda dediğim gibiyse olağandır.
Bir gelişim uzmanı mutlaka görmeli, ismine inat edip bakmıyor olabilir, o tek başına bir parametre değil.
Anladım, inat meselesi.evet yazdığım gibi birkaç kelimesi var baba dede mama benim adım birde bunları isterse söylüyor, baybay yap denilince yapıyor mesela anlıyor demek ki
Adını seslendiginiz zaman bakmıyor olma sebebi başka bişey odaklı olması yada etrafında çok fazla uyaran oldugunda ise normal ama çogunlukla böyle bakmıyorsa Bi uzman görse iyi olur şimdi gelişim olarak kıyas yapmak şöyle olması lazım demek bana düşmez çünkü her çocugun gelişimi farklıdır ama 2 yaşında birçok kelimeyi söylemesi gerekir sadece böyle taklit ve baba, mama mı diyor 18 aylık oglum var söylediğim her kelimeyi söyleyebilir ne istediğini ifade eder ama bunun sebebi ben oldugumu düşünüyorum konuşmayı çok severim ve dogdugu andan itibaren herşeyi konuşarak yaptım hep anlattım iletişim içinde oldugum için biraz ileri Bi seviyede siz çalışıyorsanız çocukla yeterli iletişim yoksa o da konuşmayı etkiler en iyisi Bi uzmana görünmek bişey varsa ögrenmiş olursunuz yoksa da içiniz rahat olurMerhaba, özellikle anneler ve bu yaşta tanıdığı çocuk olanlar yorum yaparsa çok sevinirim.
Bir hafta sonra 2 yaşına girecek oğlum var, derdim konuşmaması.
Çok hareketli bir çocuk, bazen tamamen suskun oluyor, bazen kendisi söylemek isterse baba ve mama diyor bazen de benim adımı söyleme çalışıyor, camdan bakıyor dışardan araba geçiyorsa dırrrrr diye motor sesi çıkartıyor mesela, horoz görse ü ü ü diye taklit etmeye çalışıyor.
Adıyla seslendiğimizde çoğunlukla dönüp bakmıyor ve ısrarcı olursak sinirlenip ağlıyor. Birebir iletişim kuramıyoruz ağlarken konuşuyorum mesela şöyle yapalım böyle yapalım boş bakıyor beni anlamıyor. Sizce çocuğumda bir rahatsızlık var mıdır? Sizlerin çocuğu ne zaman konuştu tam olarak ne zaman iletişim kurabildiniz?
İnternet araştırması yaptım biraz çok kötü şeyler yazıyor içim içimi yiyor şu an düşüncelerinizi belirtir misiniz..
şu an aynı tarif ettiğiniz gibiyim deli gibi konuşuyorum iletişim kurmaya çalışıyorumAnladım, inat meselesi.
Elbette gelişim uzmanı görsün ama anlamlı kelimesi olduktan sonra endişeniz olmasın.
2 oğlum var, biri 3 yaşında manasız şekilde zar zor konuştu, küçük olan 1 yaşında cümle kuruyordu. Düşünün aynı evdeki çocuklar bunlar, büyük 6 yaşına girmek üzere hala inat ve hala istemezse saçma sapan konuşur tepki vermez, kapuza dudumaya dedik senelerce
Yapısal olarak inat bir çocuk.
Yürümeye başladığından beri her basamağı sayarak indirdim, her şeyi saydım, renkleri falan konuşarak gösterdim kısaca aşırı ilgilendim.
Örneğin ‘şimdi mavi suluğuna cam pembe şişeden su dökelim, bu sırada sayalım kaça kadar dolacak 1 2 3 4 5 aaa 5 te doldu mavi suluğun’ gibi.
Çenem çıktı konuşmaktan ve en son yok, olmayacak, bir gerilik var dedim uzmanlarla görüştüm.
Sonuç, inat.
Çocuk bir konuşmaya başladı, tüm sayıları renkleri her şeyi biliyor ama inatla söylemiyormuş, sebebini ise kardeşi olmasına bağladılar.
Sizin de bakıcı meselesine inat geliştiriyor olabilir, aklıma bu geldi.
O şekilde bir tepki koyuyor olabilir.
Bakıcıyı uyarın, düzgün bir türkçe ile konuşsun şivesiz, kitaplar okusun, sürekli ama sürekli eylemini sese döksün, anlamasa da konuşsun çocukla.
evet maalesef fazla ilgilenemedik galiba 3 aylıktan itibaren babanneye bıraktım o da çok ekrana maruz bıraktı şu an bunun etkilerini görüyoruz sanırımAdını seslendiginiz zaman bakmıyor olma sebebi başka bişey odaklı olması yada etrafında çok fazla uyaran oldugunda ise normal ama çogunlukla böyle bakmıyorsa Bi uzman görse iyi olur şimdi gelişim olarak kıyas yapmak şöyle olması lazım demek bana düşmez çünkü her çocugun gelişimi farklıdır ama 2 yaşında birçok kelimeyi söylemesi gerekir sadece böyle taklit ve baba, mama mı diyor 18 aylık oglum var söylediğim her kelimeyi söyleyebilir ne istediğini ifade eder ama bunun sebebi ben oldugumu düşünüyorum konuşmayı çok severim ve dogdugu andan itibaren herşeyi konuşarak yaptım hep anlattım iletişim içinde oldugum için biraz ileri Bi seviyede siz çalışıyorsanız çocukla yeterli iletişim yoksa o da konuşmayı etkiler en iyisi Bi uzmana görünmek bişey varsa ögrenmiş olursunuz yoksa da içiniz rahat olur
kesinlikle yapacağızKonuşmaması normal ama ismine tepki vermemesi dikkate alınması gereken bir durum. İnşallah sadece uyaran eksikliğine bağlı bir durumdur. Yaşı çok küçük. Ekran diyeti yapmalısınız
Canım merhaba. Anımsarsan temmuz anneleri topiginde beraberdik. Yaşadığın korkuları bende yaşadım. İkizlerimden kız olan 11 aylıkken anneyi bilinçli bir şekilde söyledi. Beş kelimesi rahat vardı yaşı olunca. Anne baba dede elma Allah diyordu. Zihinsel olarak bayağı algısı açıktı. Üç dört kelimeli cümlelerimi anlıyordu. Komutları yerine getiriyordu. Oğlum ise bu konuda biraz yavaştı. Göz teması bu noktada çok önemli dört ay hatta iki ay öncesine kadar oğlumun otizmli olmasından şüphe ediyordum ve iki yaşını bekliyordum. Hatta bayram tatili arifesinde çocuk psikiyatrisi uzmanında randevu oluşturmak istedim yoğunluktan kaldık. Şuan şüphem kalmadı diyebilirim. Takıntılı bir bebek dönen şeylere ilgili elektronik ses çıkaran şeylere ilgili. Kelime sayısı 19. Aya kadar üç dört kelimeydi. İlk Şubat tatilinde babaannesigile gidince arttı. Sonra bayramda yine öyle. Komut almaya da iki aydır başladı. Öncesinde sadece işine gelen komutları yapıyordu. Hadi yemek için mutfağa yada ayakkabıni getir dışarı çıkalım gibi. Şuan çoğu şeyi anlıyor ve yapıyor. Bir önemli nokta soru sormaya başladı. Kızım 14. Aylıkti işaretle soruyordu. Oğlum bunu bir iki aydır yapıyor. Bu ne diyor parmakla işaret ile de soruyor. Çok araştırdım . Bizde gözde temas ve isme tepki vermemesi hiç olmadı. Otizm de ilk önce buna bakıyorlar. Biraz yavaş oldu konuşma süreci halen daha öyle ama en azından korkularım bayağı azaldı. beni anlıyor. Hayır dediğim zaman duruyor . Bir pedegog dan randevu al. Ben algısı artmasına rağmen götüreceğim. Benimki elini çok ısırıyor ve dışarda ağlıyordu. Çok şükür bu ikiside bır aydır sönme noktasına geldi ama yinede konuşmak tamamen kafamdaki soru işaretini gidermek istiyorum. SeninMerhaba, özellikle anneler ve bu yaşta tanıdığı çocuk olanlar yorum yaparsa çok sevinirim.
Bir hafta sonra 2 yaşına girecek oğlum var, derdim konuşmaması.
Çok hareketli bir çocuk, bazen tamamen suskun oluyor, bazen kendisi söylemek isterse baba ve mama diyor bazen de benim adımı söyleme çalışıyor, camdan bakıyor dışardan araba geçiyorsa dırrrrr diye motor sesi çıkartıyor mesela, horoz görse ü ü ü diye taklit etmeye çalışıyor.
Adıyla seslendiğimizde çoğunlukla dönüp bakmıyor ve ısrarcı olursak sinirlenip ağlıyor. Birebir iletişim kuramıyoruz ağlarken konuşuyorum mesela şöyle yapalım böyle yapalım boş bakıyor beni anlamıyor. Sizce çocuğumda bir rahatsızlık var mıdır? Sizlerin çocuğu ne zaman konuştu tam olarak ne zaman iletişim kurabildiniz?
İnternet araştırması yaptım biraz çok kötü şeyler yazıyor içim içimi yiyor şu an düşüncelerinizi belirtir misiniz..
İnan ben artık bunun ilgiyle ekranla ilgili olduğuna pek inanmıyor hale geldim. İkiz bebeklerim vat ikisininde annesi benim. Ve onlar için bence en büyük fedakarlık işimden 20 ay uzak kalmakti. Niyetim 24 aylarını doldurmalariydi o kadar psikolojik olarak yıprandım ki 19.5 aylıkken işe başlamamin hepimiz için en hayırlısı olduğunu fark ettim süreci ileri çektim. İkisiyle ilgilendim çok erken aylardan itibaren gelişimleri için ne gerekiyorsa yaptım. Hikaye kitabı, set kitabı vs . Oğlum sadece yemek yerken çocuk şarkıları izliyor. Bizdede büyük anneker yaptı maalesef bunu. Bir yaşına kadar direndim sonrasında yavaş yiyir çok oyalıyor diyerekten açtılar. Kızım ilgili değildi o bakmazdi. Şimdi uyaran çevre aynı anne aynı anne ilgisi ayniyken. TV ye maruz kalmada yokken bu çocuk neden geç kaldı. Kardeşi cümle kuruyor. Aralarında algısal olarak 8 9 ay çok rahat fark var. Niye böyle oldu ikiz çocuğum olduğu için bunu bizzat kendim yaşadim. bence burda tamamen olay çocuğun yapısında bitiyor. Çevre sadece etkiliyor boyutunu. Bütün dış çevre iki bebeğim de aynıyken biri geri kaldı . Bireysel farklılık dediğimiz durum işte. Çocukta bu durum zaten var bunu kabul edelim TV izlediği için anne bakımı olmadığı için falan değil var. Bunlar boyutunu değiştiriyor sadede. Çok dert sıkıntı ettim uyumadım gecelerce eşim ne olacak otizmli olsa ne olacak ondan vazmi geçeceksin dedi bana sen ne saçmalıyorsun dedim ne vazgeçmesi iki elimle değil on elimle sarılmak için onun eksik kalan yerlerini tamamlamak için sadece peşine düşüyorum. Erken tanı çok önemli çünkü topluma kazandırmak için. Eşim öylece sustu. Çok şükür şüphelerim neredeyse sıfır oldu ama yinede pedegog görüşmesi yapacağım. Sende bence en yakın zamanda uzman desteği al.evet maalesef fazla ilgilenemedik galiba 3 aylıktan itibaren babanneye bıraktım o da çok ekrana maruz bıraktı şu an bunun etkilerini görüyoruz sanırım
Sebebi tam olarak bu.bir dönem babannesi baktı ve maalesef sabahtan aksama aksamdan sabaha çizgi film izletti su an çok az sadece yemek yedirmekte zorlanırsak acıyoruz yemek bıttıgınde kapanıyor
Oğlum sadece bizim anladığımız bir dilde konuşuyordu, kelimelerin ilk hecelerini kullanıyordu. Kırmızı kamyon gördüm diyecekken kı ka gö diyordu19 aylıktı bakıcı sorunu olunca kreşe başladı, 2 ay sonra da normal konuşmaya başladı.