Odaklanmakta zorlamıyorum DEHB şüphesi.

belkibircozumuvardir

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
14 Aralık 2022
7
21
25
Merhabalar 23 Yaşındayım mühendislik öğrencisiyim.



En ufak bir işi planlayıp gerçekleştirmekte dahi zorlanıyor, kararsız kalıyorum örnek olarak dışarı çıkıp yürüyüş yapmak (istiyorum ama düşünüyorum), duşa girmek gibi.

Bir işi yaparken aklıma alakasız bir sürü şey geliyor o işi yaparken zihnimde, hayatıma dahil olan insanlarla diyaloglar kuruyor, onlarla konuşuyor ve cevap veriyorum. Burada önemli olabilecek nokta zihnimde kurduğum bu konuşmalarda konuştuğum insanın bana hak vermesini ve takdir etmesini gerektirecek diyaloglar kuruyor tasarlıyorum.

Beynim bir düşünce üzerinde duramıyor düşünceden düşünceye atlıyor.

Bir işi öğrenebileceğime olan inancımı kaybetmiş durumdayım mesela bir dans kursuna gidip dans öğrenebileceğime inanmıyorum yapamam gibi geliyor,bir müzik aleti çalamam gibi geliyor burada bahsettiğim şey bu işlerde mükemmel olmak değil sadece temel seviyede öğrenmek. Çünkü daha önce girdiğim işte patronumun bana gösterdiği işleri öğrenmede zorluk yaşıyordum, öğreniyordum ama çok geç öğreniyordum o bana işi anlatırken tüm dikkatimi ona o anda veremiyordum hatta yine böyle olan bir gün bu sorunu fark etti “ işe başladığın zamandan beri sana bir şeyler anlatıyorum ama sanki beni dinlemiyor kendini işe vermiyor gibisin” dedi bende ona o gün konuyu izah ettim “kendimi işe ve sizin anlattıklarınıza tam olarak veremiyorum odaklanamıyorum” dedim bu konunun üzerine gitmem gerektiğini söyledi ve konu bir süre kapandı. 6 aylık bir deneme işiydi bu şekilde düşe kalka sorunlar yaşaya yaşaya bu dönemi bitirdim. Daha sonra bir kaç iş ve staj dönemim oldu onlarda benzer şekilde sonuçlandı.

Çocukluğum da da ip atlamakta, flüt çalmakta, beden eğitimi dersinde öğretmenin gösterdiği ve aynı anda yapmamızı istediği hareketleri yapmakta zorlanırdım özellikle kolumuzu başımızın arkasına koyup elimizle destek verdiğimiz bir hareketti o gördüğüm hareketi tam yapamazdım 2-3 saniyelik bir hareketti umarım benim yanlış yaptığımı fark etmez diye düşünürdüm. Uygun adım yürüyüşte de zorlandığımı fark etmiştim aynı şekilde hoca da fark etmişti ama çok üstüne gitmemişti.

Zorlandığım uygulamaya benzer bir uygulama.




Onun dışında diğer derslerinde başarılı sınıfında başarılı öğrenciler öğrenciler arasındaydım.

Şimdi de spor salonuna gitmeye çekiniyorum. Sanırım lise zamanıydı spor aletinin doğru kullanış şekli konusunda spor hocası bir şey söylemişti ne kadar tekrar etsemde kendimi düzeltememiştim bırakıp gitmişti sanırım elin kolun duruş pozisyonu yanlıştı. Yüzme dersine gittiğim süreçte ise bacak ve ayak açısı konusunda hocadan düzeltirsen daha rahat hızlı yüzersin diye bir geri dönüş almış istediği şekilde ayağımı bacağımı o pozisyona getirememiştim. Gerçekten idrak etmede bir sorunum mu var yoksa çocukluktan bu yana getirdiğim bir kuruntu mu merak ediyorum.

Hayatında buna benzer bir problem ile karşılaşan var mı ? Dikkat attırma özelliği olan bir kaç antidepresan ilaç yazıldı umursamaz yapmadı dışında faydasını pek gördüğüm söylenemez. Yaptığım araştırmalarım sonucu DEHB’den şüphelendim son olarak ise çok kısa bir süre Ritalin kullandım ilaç serüveninden sıkıldığım ve yan etkilerden korktuğun için ilaç kullanmayı bıraktım.



Bu tarz şeyler yaşayan ve bir sonuca varan bir arkadaş varsa yardımcı olabilirse minnettar olurum herkese sağlıklı güzel günler diliyorum.
 
 
Kararsız kalışlarınız insanlık hali diyebiliriz ama sizin de dediğiniz gibi sizin ki her şeyde ilerleyen bir durum ben de kararsız bir insanımdır hatta bazen birilerini sorarım şöyle yapayımmı giyeyim mi bu birazda kendimizle olan sorunlardan diye düşünüyorum özgüvensizlik yani.Bir hocam aynı anda bir çok şey düşündüğünü çünkü çok zeki olduğunu söylerdi bunu dalgaya almadım hiç katılıyorum buna çünkü.Şöyle bir örnek vermek istiyorum bir tanıdığımız kanser hastasıydı ve bugünlerde atlattı kendisinin zihinsel olarak rahatsızlığı var doktor tedavisini ilaçlara değil buna bağladığını söyledi kanser olduğunun kanserin ne olduğu hakkında bilgisi olmadığı için iyileşti demiş çünkü stres yapmamış araştırmamış bilgisi yok bu yüzden atlatabildi demiş.Diyeceğim şu ki öncelikle kendinizde sorun aramayın siz ben hastayım derseniz emin olun bir hastalığınız çıkar beyine verdiğimiz mesajlar çok önemli daha sonra tecrübeli bilgili bir doktora gidin eğer maddiyatınız izin veriyorsa tecrübe sahibi özel bir doktora başvurun ve her şeyi şeffaf bir şekilde anlatın
 
Olabilirsiniz belki yazınızı ayrıntılı okumadım.
Ama bir şekilde hayatınızı iyi kötü idame ettiriyorsaniz, yetişkinlerde aktif bir tedavisi yok diye biliyorum.
Genelde çocuklarda daha çok üzerine dusuyolar.
Yine de bir psikiyatrise sorun tabi
 
Birde bir günü kendinize ayırın ve oturun düşünün çocukluğumda beni boşluğa düşüren özgüvensiz hissettiren sen yapamazsın diyen beceremezsin diyen yahut beceremediğinizde sizi azarlayan insanlar var mıydı hayatıniz da yahut tam tersi sizi her zaman pohpohlayan yaparsın diye ama siz yaparken size destek olduğunu sanıp çoğu şeyi kendi yapıp siz yapmışsınız gibi hissettiren kişiler oldu mu?İnanın hayatımızda ki acılarımızın streslerimizin çoğu çocukluktan kaynaklı aynanın karşısına geçip çocukluğunuzu olduğu gibi kendinize anlatın baştan bu güne kadar illa ki hatırlayacağınız şeyler olacaktır.Bunlari yaparken kendinizi rahat bırakın.İnşallah sorununuz çözülür güzel günler dilerim.
 
Bu ikilemler benimde hayatımda oluyor ...etrafımda burcuma gönderme yapıp ondan böylesin diyenler oluyor du....şu anda 32 yaşındayım yıllar içinde azalma oldu yeni ve dikkat çekici bir olayı tekrar konuşurum kafamda çözüm aramadım ama bir üye daha yazmış sağımı solumu da karıştırırdım
 
BBahsettiğiniz şeyler dikkat eksikliğinden çok özel öğrenme güçlüğünü tanımlıyor. Özellikle kas koordinasyon kısımları. Eğitim camiası genellikle disleksiyi bilir ama bunun çok farklı türleri var. Bende de hafif düzey öğrenme güçlüğü mevcut. Bununla yaşamaya alışılabiliyor. Zamanla kendi çözümlerinizi üretiyorsunuz. Okulda başarılı bir öğrenci olabildiğinize göre aslında sizin de kendinize has bir öğrenme yolunuz var, bunu hayata entegre etmeye çalışın. Mesela ben ders dinlerken düzenli sabit şekiller çizerek odaklanabiliyorum, gören kimse benim böyle anlayabildiğime inanamıyor. Sağımı solumu düşünmeden asla bulamam, kalem tuttuğum elimi düşünüp sonra yönü belirlerim. Yaklaşık. 25 yıldır gittiğim bir arkadaş evi var, o evi hala bulamıyırum çünkü sokakta işaret olabilecek bir yer kodlayamıyorum. Uygun adım yürümeyi öğrenmek yıllarımı aldı, çiftetelli oynamayı öğrenmek de öyle, aynı anda el çırpıp ayağımı yere vuramam. Spora gitme konusunda aletli sporları tercih ederseniz kaslarınızı bu makineler kontrol edeceğinden bir kaç zorlanmadan sonra uyum sağlamanız muhtemel. Size tavsiyen dikkat eksikliği ve özel öğrenme güçlüğü uzmanlığı olan birini bulup onunla görüşmeniz.
 
merhaba, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı daha çocuk yaşta saptanır genelde. Belkide ebeveyn ihmalinden kaynaklı fark edilmemiş bir özgül öğrenme bozukluğu vb gibi durumlarda yaşamış olabilirsiniz
Sebep her ne olursa olsun şunu bilin ki yer yüzünde bu söylediklerinizin en az yarısını yaşamayan insan yok
hatta ben depresyon dönemlerimde bunların mislini fark ediyorum kendimde
bazı farkındalıklar özellikle kendi kişiliğimizle alakalı olanlar zaman zaman ağır gelebilir.
size önerim destek almanız
tabi ki profsyonel bir destek, çünkü günümüz şartlarında zaten her bireyin mental sağlığını koruyabilmesi için buna ihtiyacı var
umarım her şey yoluna girer ve hepimiz bi gün kendimizi çok sevmeyi öğreniriz
 
Benzer durumları ben de yaşıyorum. Organizasyon ve planlama sıkıntıları günlük yaşamımda çok etkiliyor. Biraz araştırdığımda aynı şekilde ben de kendime dehb teşhisi koydum instada takip ettiğim dehb sayfalar var. Siz de araştırın bilgi sahibi olun ve psikolojik yardım alın naçizane tavsiyem. Psikiyatristim ile konuşacağım bu seansımda. Sonuçta sadece çocukluk döneminde görülen bir bozukluk değil. Öyleysem bileyim ve çözüm odaklandı davranıp kendime bu kadar yüklenmeyeyim istiyorum.
 
merhaba ben özellikle beden hareketleri konusunda çok kötüyüm. elim ve ayağım koordineli hareket edemiyor. senin durumun benden fena, çünkü bu bence odaklanma sorunu değil. kinestetik zekamın gelişmediğinin farkındayım ben. o yüzden iyi olduğum alanlara yöneliyorum.
senin sanırım bir de zihinsel süreçlerle ilgili sıkıntın var. kime gitmelisin bilemedim ama dikkat eksikliği için tedavi görmen gerekebilir.
 
Merhabalar ben de Dehb liyim. Bu hastalık şöyle birşey çocuklukta başlıyor genelde. Çocuklukta tedavi edilmezse ileri yaşlarda da devam ediyor. Bir psikolog değilim öğretmenim sadece. Ama ben bu yazdıklarınızda tek bir hastalık görmüyorum. Bu hastalığa sahip olduğum için bu konuda çok araştırmalar yaptım. Ve dehb in tek olarak değil birden fazla psikolojik sıkıntı ile birlikte olabildiğini öğrendim. Örneğin ben de anksiyeteye sebep olduğunu düşünüyorum. Bişeyler sürekli unuttuğum için evden çıkmam hazır olmama rağmen yarım saat sürüyor. Tek başınaysam. Çünkü kendime güvenemiyorum sürekli bişeyler unutmuş olabileceğimi düşünüyorum. Bişeyler fişten çıkardım mı ocağı kapattım mı 10 defa kontrol ediyorum. Buna rağmen evden çıktığımda yaşadığım semtte yangın haberi var mı diye kontrol ediyorum. Benim gibi sizin yazdıklarınıza da birden fazla sıkıntı var gibi geliyor. Aynı zamanda dehb disleksi ile birlikte de bulunabiliyor. Bunun için tek önerim psikolojik danışman desteği ve ilaç kullanımı. Bu gerekli her ne kadar önemsiz görsek de tüm hayatımızı etkiliyor maalesef. Çevremizde, çalışma hayatımızda sorumsuz ilgisiz görünmemize sebep olabiliyor. İnsanlar kendilerini dinlemediğimizi düşünebiliyor. Bilmiyorlar ki aynı anda bir sürü şey düşünmeye çalışıyoruz. Bunu kabul etmek farkında olmak büyük bir adım sonrası ise tedavi ve elbetteki bir uzman yardımıyla. Ama şunu söyleyebilirim bu hastalığı avantaja çevirmek mümkün. Ben bir yönden avantajlı olduğumuzu düşünüyorum. Gerçekten sevdiğimiz ve ilgilendiğimiz konulara aşırı odaklanmamız. Bunun adı hyperfocus. Bizim aynı zamanda böyle bir özelliğimiz var. Ben mesela müzik aletleriyle uğraşmayı çok severim. Elime aldığımda gün içerisinde yemek yemeyi bile unutuyorum. Bu durum ilgi duyduğumuz alanda kendimizi çoğu insandan daha iyi geliştirmemiz sebep oluyor.
 
24 yaşımda DEHB tanısı aldım, çocukluğumda aşırı hiperaktiftim ve dikkat eksikliğim hep vardı. Büyüdükçe hiperaktivite azalsa da dikkat eksikliği devam etti. Öğrenme güçlüğüm hiç olmadı.

Psikiyatriye giderseniz sizi psikoloğa yönlendirip gerekli testleri yaptırarak teşhis koyacaktır.
 
Konuyu takipteyim, cunku bende iş hayatımda baya zorlanıyorum bu sebepten dolayı. 23 yasındayım Açıkcası profesyonel bir destek sonucu koyulan bir tanıya sahip değilim fakat cocukken okulda buyuk ihtimalle fark edilmesi sonucu ailem pedagog yardımı almıstı ve dikkat eksikliğim olduğu ortaya çıkmıştı. Şuanda kendimde gözlemlediğim öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, dehb. Daha bunu yazarken bile yaşadım, işyerimde müdür, ya beni dinlemiyorum yada ben anlatamıyorum diye baya bir üstüme geldi. Öyle değil işte dışardan yargılamak o kadar kolay ki, o kadar pür dikkat dinliyorum ama hatasız çıkamıyorum işin içinden.. çok yoruldum inanın yargılanmaktan öyle bunaldım ki konuyu öyle takipteyim. Bu arada terapi tarzı bir hizmet almayı istiyorum fakat fiyatlar bu kadar arttığı için şuanda online danısmanlık hizmeti arastırmasındayım işe yararmı bilmiyorum ama denemekten zarar gelmez bence
 
Yorumlarınız için teşekkür ederim :)
 
Ya aslında oturup düşündüğümde zorlandığım her şeyin temel sebebi anda olamamam odaklanamamam kafamda 100 tane şey olmuş olması gibi geliyor ee bunu da çocukluktan beri yaşayınca hiçbir işi başaramayacağını düşünen bir birey ortaya çıkıyor keşke bu sorunlarımı küçükken ailemle paylaşsaydım.
 
O çok büyük bir sıkıntım değil bende biraz daha fazla ama tembel bir yapımda var aşırı üşengeçim ondan da kaynaklanıyor olabilir asıl problem odaklamama gibi geliyor. Teşekkür ederim yorumunuz için :)
 
Ya benim gibi, küçük bir şeyi satın almak için bile iki ay düşünseydiniz...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…