O ALEVİ BEN SÜNNİ

Yaa o değil de; bu arada kimdir sünni?? Ne demektir?? Cidden bilmiyorum biri açıklayabilir mi??

bu tür konularda konuyu a partisi b partisi diyerek aktaran, yobaz, gerici, çağdaş, medeni (çoğalır) diyerek konuya gereksiz ayrıntı katan insanlar bana samimi gelmiyor...

çok kısa bir şekilde; arkadaşlar pek çok insan gibi bende mezhep farklılığı yüzünden sorun yaşıyorum.
nasıl bir çözüm bulmam gerektiğini bilemiyorum tavsiyeleriniz, yaşadıklarınız nelerdir
şeklinde sorgulayıp çare arasanız bence çok daha samimi olurdu...

ayrıca uzun süredir site kullanıcısı olduğunuz görülüyor, böylesi konuların ucunun çok açık olduğunu tartışmalara çok sebebiyet verdiğini de bilmeniz gerekir diye düşünüyorum..

Bu konularda tartışmak çok gereksiz herkes çevresinden örneklere konu sahibine yardımcı olsun konu ilerlesin gitsin.Mezhep çatışmasının neden yapıldığını yapan ve yapmayanların yaşanmışlıklarını saygılı bir şekilde görüşünü belirtmesi geçmesi gerekir. Bu konularda saygı duysak fikir alışverişi yapsak yönetim de izin verse bu konulara ne zaman aşacağız şu ön yargıları !!!!

Canım işin çok zor.. Gerçekten de birinden birini seçmen gerek. Aile desteklemezse huzur içinde bir arada olmanız imkansız.. Ben dindar bir insan değilim, Türkiye'de doğdum büyüdüm, evleneceğim insan ise yine dindar olmasa da hristiyan bir aileden geliyor. Ailelerimiz sever Sayar birbirini. Biz mutlu oldukca asla ses etmezler. İkimiz de birbirimizin geleneklerine saygı duyarız. Çok üzüldüm sana. Kimbilir boğazında ne kadar büyük bir yumruk var. Hiç demiyorlar sevenler mutlu olsun. İç içe olmak zorunda değiller, gölge etmesinler yeter.

Ben anlamiyorum arkadas, nedir bu Aleviler nettiler Sunnilere?Sunniler yaktilar, kiydilar, katlettiler, yetmedi mi? Bu ne zulum? Bu topraklarda yuzyillarda Alevilere zulum var arkadas hem maddi hem psikolojik.

Baban da, Alevilere pislik atanlar da cahil zira Anadolu halkinin, Turkmenlerin, Yenicerilerin dini Bektasilik ve Alevilikti(r), Sunnilik Osmanli sarayinda yasanan Arap ozentisi Islamken, dayatmayla ve baskiyla Anadolu'ya girmistir. Baban begensin begenmesin, onun da 500 yil once bu toprakta yasayan atasi muhtemelen bu nefret ettigi mezheplerin birindendi.

not:Sunni beyaz Turk'um.

Sana gelince konu sahibesi, ben de baban gibi nefret dolu insanlardan hazzetmiyorum. Sevdiginden onun kafasi icin vazgecme derim.

O partiden ayrica hazzetmiyorum, harami , somurucu, rezil liderinden de , berbat fikirlerinden de, dangalakca dis politikalarindan da, nefrete ve ayrima yonelik ic politikalrindan da, diktikleri saltanat sarayindan da, dinle milleti somurmelerinden de, ulkemizi Ortacag'a cekmelerinden de,kadinlar hakkinda atip tutan kusbeyinli bakanlarindan da.

Senin yerinde olsam tavrim, ben bu adamla evlenicem baba, sen ister kabullen, ister kabullenme seklinde olurdu. Yani ben evleniyorum kabullensen iyi olur bazinda.

Ask ender bulunan bir sey , sahip cik.
Hay ağzına saglık.. Basından sonuna kadar katılıyorum.

Sende babam gibi düşünen bir yobaz olmalısın . İnsanın ne yaşadıgını bilmeden yorum yapması cok kolay değil mi ?
Seninde aklin olsa babana yobaz demezsin. Kendi hayat standartlarini olcup tartmadan kendi basina sorun cikaran sensin. Sorununa care aramak yerine hakaret etmeye mi geldin . Partiydi yobazlikti. Az saygin olsun topluma

Yaa o değil de; bu arada kimdir sünni?? Ne demektir?? Cidden bilmiyorum biri açıklayabilir mi??
en basitiyle
Sunni sunnete yani peygamberimizin gösterdihi yola uygun yasayan demek...

Alevi demek en basitiyle Hz. Ali r.a. seven demek sünnilerde Hz. Aliyi sever.. cünkü o peygamberimizin ailesinden yani ehli beyttendir.

Buradaki gibi düsunen yani peygamberimize uyan alevilerin sünnilerden hiç bir farkı yoktur evlenmede de sakınca olacağını sanmam.

Ancak bazı alebi gruplar Hz. Alinin peygamber olduģu ya da peygambermiş gibi tutumlar icine giriyorlar cem evini camiye eş değer tutuyorlar vb. bu turlerle sunnilerin dini anlamda uzlaşmaları zordur...

İki taraf arasında bi tercihe gitmen gerekir başka yolu yok.Ve şunuda eklemek isterimki eğer seçtiğin erkek arkadaşın olursa geride bıraktıkların sana pekte kayıp olmaz.Yani zaten babanla aranız kötüymüş.Bağınız yok dayak var.Ne bileyim.Babandan yana olursan kaybedermişsin gibi geldi bana.

Seninde aklin olsa babana yobaz demezsin. Kendi hayat standartlarini olcup tartmadan kendi basina sorun cikaran sensin. Sorununa care aramak yerine hakaret etmeye mi geldin . Partiydi yobazlikti. Az saygin olsun topluma

Bunun hakaret değil ifade özgürlüğü olduğunu düşünüyorum ben açıkcası.Konu sahibi değilim ama belirtmek istedim.Zaten direkt olarak partinin kendisiylede alakası yok.Çoğu parti kendi çizgisi kadar koyu olmadığı halde çok sempatizan barındırıyor içinde.Alınmanıza gerek yok oyüzden.

en basitiyle
Sunni sunnete yani peygamberimizin gösterdihi yola uygun yasayan demek...

Alevi demek en basitiyle Hz. Ali r.a. seven demek sünnilerde Hz. Aliyi sever.. cünkü o peygamberimizin ailesinden yani ehli beyttendir.

Buradaki gibi düsunen yani peygamberimize uyan alevilerin sünnilerden hiç bir farkı yoktur evlenmede de sakınca olacağını sanmam.

Ancak bazı alebi gruplar Hz. Alinin peygamber olduģu ya da peygambermiş gibi tutumlar icine giriyorlar cem evini camiye eş değer tutuyorlar vb. bu turlerle sunnilerin dini anlamda uzlaşmaları zordur...

Teşekkür ederim.. bilmediğimiz ne çok konu var.. listeme ekledim.. en kısa sürede daha detaylı arastiracagim..

Ben anlamiyorum arkadas, nedir bu Aleviler nettiler Sunnilere?Sunniler yaktilar, kiydilar, katlettiler, yetmedi mi? Bu ne zulum? Bu topraklarda yuzyillarda Alevilere zulum var arkadas hem maddi hem psikolojik.

Baban da, Alevilere pislik atanlar da cahil zira Anadolu halkinin, Turkmenlerin, Yenicerilerin dini Bektasilik ve Alevilikti(r), Sunnilik Osmanli sarayinda yasanan Arap ozentisi Islamken, dayatmayla ve baskiyla Anadolu'ya girmistir. Baban begensin begenmesin, onun da 500 yil once bu toprakta yasayan atasi muhtemelen bu nefret ettigi mezheplerin birindendi.

not:Sunni beyaz Turk'um.

Sana gelince konu sahibesi, ben de baban gibi nefret dolu insanlardan hazzetmiyorum. Sevdiginden onun kafasi icin vazgecme derim.

O partiden ayrica hazzetmiyorum, harami , somurucu, rezil liderinden de , berbat fikirlerinden de, dangalakca dis politikalarindan da, nefrete ve ayrima yonelik ic politikalrindan da, diktikleri saltanat sarayindan da, dinle milleti somurmelerinden de, ulkemizi Ortacag'a cekmelerinden de,kadinlar hakkinda atip tutan kusbeyinli bakanlarindan da.

Senin yerinde olsam tavrim, ben bu adamla evlenicem baba, sen ister kabullen, ister kabullenme seklinde olurdu. Yani ben evleniyorum kabullensen iyi olur bazinda.

Ask ender bulunan bir sey , sahip cik.

Ağzına sağlık canım.Bende Sünni'yim ama alevileri severim yani bu aleviler ne yapmış milletede hakkaten.Bu milletin alevi düşmanlığı cahillikten başka hiç bir anlam taşımıyor.Bence gayette çok iyi insanlar.

ailenize konuyu açtığınızda dik durmanız gerekiyor.yani babanız sizi sindiremeyeceğini hissetmeli.belki o zaman kızını kaybedeceğini düşünüp bir ihtimalle yumuşayabilir.hemen pes etmeyip ''ikna olana kadar bekleyeceğim başkasıyla olurum diye düşünmeyin'' dersiniz ailenize.dediğiniz kadar aşırı sertse babanız zaten ne olursa olsun kabul etmeyecektir.sizin bu süre zarfında erkek arkadaşınızı iyice tanıyıp emin olmanızı tavsiye ediyorum.çünkü ailenizi değil onu seçmek zorunda kalabilirsiniz.normalde aileyi hiçbir zaman arkada bırakmamak gerektiğini düşünüyorum ama anladığım kadarıyla farklı hayat görüşüne sahipsiniz.muhtemelen onların size uygun gördükleri kişiyle de siz yapamazsınız.bu hayat sizin o yüzden sevginizden ve karşınızdaki kişiden eminseniz sahip çıkın sevginize.

mezhebini falan nasıl soruyorsunuz öğreniyorsunuz anlamıyorum ben, yedik içtik gezdik 1 sene oldu hadi bakalım gelelim fasülyenin faydalarınaaa, koçum senin mezhebin ne, bu mu?

Bu forumda anlamadığım birşey daha var, maşallah kızlarımız hemen şunu diyebiliyor: ailesinin durumu iyi, paraları var ama bilmem ne takmadılar bana, durumları iyi ama şunu şunu yapmıyorlar, bir ailenin kesesini 3.kişi nasıl bilir ki

eşimle 9 sene çıktım bilmedim ben durumları nedir, bir aile villada oturur bir dünyada borcu olur misal, neyse

Alevi sunni olur mu olmaz mi konusuna girmeyecegim ama sizin ayaklariniz pek yere saglam basmiyor gibi geldi. Sevgilinize onu baba gibi anne gibi seviyorum demeniz babaniza ilk askim babam olmadi demeniz. Yok o yobaz yok sende babam gibi yobazsin diye yorumlar yapmaniz. Bence evlenmek icin biraz daha olgunlasmayi bekleyin. Unutmayin hayat beyaz ve siyah kadar keskin cizgilerde gecmez hayat gri tonlarinda gecer. Hicbir topluluk grup etnik koken her neyse ne mutlak iyidir nede mutlak kotudur.

Tamam diyelim ki baban kötü ya annen? Varsa kardeşlerin? Onlarda mı kötü? Babanı silince onlarla eskisi gbi görusebilecegıni mi sanıyorsun. Evet belki sevgılınle cok mutlu olacaksın ama şuan ki gbi olacak aslında yine mutluluguna gölge düşecek çnk ailenle sıkıntıların olacak farzedelim anlaşamadın degişti yada degiştin vs. O eve geri dönebilecekmisin? Yada döndün diyelim halin ne sekilde olacak dusundun mü?
Biz hanefiyiz teyzemin eşi eniştem alevi onlar ilk evlendiğinde de çok sıkıntılar yaşanmış görüşmemişler ailedekiler şuan öyle bir durum yok çocuklarıda aleviliği tercih etti oruc tutmuyorlar misal ama orucluyuz diye bizi yormamak için ramazanda bize iftar hazırlarlar onlar kendi zamanlarında tutuyorlar o zmnda biz hazırlarız hep iftarı saygı var yani kısacası ilkten kabullenememiş olsalarda. Olaya alevi sunni olark degıl de ailenin istemediği bir tercihte bulunmk olarak bakıyorum ve seni bekleyen zor gunler olacak Allah yardımcın olsun

Vallahi en sinir oldugum konulardan birisi.. din konusunda herkese en iyisi kendi dini en iyisini kendisi yapar ...insanlarada hayati dar ederler..hosgoru diye birsey kalmiyor... vallahi canim ne desek bos sonucta malesef ortada olan bir gercek var.. secim yapmak zorunda gibisin bakinca.. ama secimle olmuyor iste ikisi de cok zor, ne ailenden nede askindan vazgecemiyor insan... yani eger su an aman evlenelim edelim bilmem ne diye bir aceleniz yoksa uzun zamana yayarak babaniza anlatmaya calisin.. yani birden pat diye olacagina yavas yavas sindire sindire asik oldugunuzu, karsinizdaki insanin sizi mutlu ettigini ve edecegini, onunla olmanin size iyi gelecegini yavas yavas alistira alistira empoze etmeye calisin.. cunku aman ayril sevgilinden babani sev yada sevgilini sec aileni sil gibi birsey demeye asla dilim varmaz..yani akil istiyorsun ama boyle zor durumda akil maalesed ucup gidiyor

Yanlış anlama, bu bir üstünlük meselesi değil kesinlikle ama olmaz canım ya. Bu nedenle ayrılan çok duydum.

Iki kisi birbirini sevince ucuncuye birsey soylemek dusmez ama biz birbirimizin fikirlerine,inanclarina,yasam tarzlarina saygi gosterip birarada yasamayi beceremeyen bir toplumken,iki zit inanista kisiler ayni cati altinda sevgi ve saygi cercevesinde birlesip yuva kuracaklar.benim pek aklim ermiyor. Bence yol yakinken ayrilin.evlenip sorunlar basliyinca o onemsiz gibi gelen ayrimlar oyle gozunuze batacakki,siz bile kendinize sasacaksiniz.alevi bir kiz arkadasim sunni bir kisiyle evlendi.sorunlar baslayinca kocasi tarafindan pis alevi diye tekme tokat dayak yedigini bilirim.cevremde muslumanlik adina birtek oruc tutup alevileri ayirip.hristiyan gelin aldiklarini bilirim.alevileri oldugu kabul edip inanclarina saygi gostermedikten sonra evliligi gecin derim ben.ha bu arada ben aadece allaha inan sunnini dersiniz nederseniz deyin.ben bir insanin diyorum.

Erkek arkadaşım alevi ama bildiğiniz bir sünni gibi ramazanda benimle birlikte oruç tutuyor cumalara hep gider içinde olduğunu ama bugune kadar hiç yapamadığını söyledi bana namaz kılmak ıstediğini söyledi bende ona namaz kılmayı duaları ögrettım ama asla zorlamadım zorlamam da işte durum böyle
Hmmm, koyu değil yani. Bak bilemedim şimdi.

X