• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Normal mı?

Merhaba hanımlar . Benim ekimde 3 yaşına giricek bir oğlum var ve konuşmuyor. 2 ay önce çocuk psikiyatristine götürdüm açıkçası otizmden şüphelendim ama doktor otizmli değil zamanla konuşur gibi telkinlerde bulunup içimi rahatlatmıştı. Ama 3 yaşına yaklaştı ve sadece anne baba gel kalk hadi gibi tek tük oda canı isterse cümle kuruyor. Göz kontağı var söylediğimiz herşeyi algılıyor mesela yeni aldığımız arabanı getir oğlum derim oyuncakların içinden alır getirir. Komutta alir ama ikili cümle ağzından bir kere duyduk. Oğlum 3 hafta erken doğmuştu, kuvezde kaldı 3 gün ve hamileliğim de sıkıntılı geçmişti sizce bunların etkisi varmıdır? Sizce erkek çocuklarinda normal bir durum mu ?Böyle durumda olan çocuğu tanıdığı olanlardan yorum bekliyorum şimdiden teşekkürler.
kuzenimin oğlu da böyleydi, doktor üşengeç demişti :D cidden çocuk kreşe başlayıp iş başa düşünce şakımaya başladı

Merhaba hanımlar . Benim ekimde 3 yaşına giricek bir oğlum var ve konuşmuyor. 2 ay önce çocuk psikiyatristine götürdüm açıkçası otizmden şüphelendim ama doktor otizmli değil zamanla konuşur gibi telkinlerde bulunup içimi rahatlatmıştı. Ama 3 yaşına yaklaştı ve sadece anne baba gel kalk hadi gibi tek tük oda canı isterse cümle kuruyor. Göz kontağı var söylediğimiz herşeyi algılıyor mesela yeni aldığımız arabanı getir oğlum derim oyuncakların içinden alır getirir. Komutta alir ama ikili cümle ağzından bir kere duyduk. Oğlum 3 hafta erken doğmuştu, kuvezde kaldı 3 gün ve hamileliğim de sıkıntılı geçmişti sizce bunların etkisi varmıdır? Sizce erkek çocuklarinda normal bir durum mu ?Böyle durumda olan çocuğu tanıdığı olanlardan yorum bekliyorum şimdiden teşekkürler.
+2 yas icin konusmayi tesvik edici kitaplar var. Onlardan faydalandiniz mi? Oglum 23 aylik, bu hafta basladik bir kitaba. Cok sevdi, resimlere bakip gorduklerini sayiyor. Henuz iki kelimelik cumlesi fazla yok ama bu kitabin faydasi olacagini dusunuyorum. Bol bol iletisim kurmaya calisin. Surekli anlatmasini saglamaya calisin, sorular sorun.

Ayni benim oğlum. 3 yasa 2ay varken hala söylediği kelime sayısı 10 ve cümle kurmak yoktu. Evde biz ve bakıcı dışında birini görmüyordu. Bu dönemde onlarn tetikleyici kendi yas grubuna ihtiyaci var. Ben kuzenlerimin yanına götürdüm. 2. Haftasiydi sanirim bizimki biranda açıldı ve susmadı. Hatta bu akşam eşimle konuşmaya çalışıyoruz oğlum hic susmuyo babasi en sonunda sen hiç susmazmisin evladim diye sızlanıyorsu.Nerden nereye. Erkek çocuğu gec açılabiliyor. O nedenle endişe etmeyin. Ben hiç takilmamistim alanım cocuk gelisimi olduğu için neticede her çocuk kendi hızında ilerliyor gelişiminde. Eğer ciddi bir durum olsa doktorunuz sizi bilgilendirirdi.
Zaman ayırıp yaptığinız yorum için teşekkür ederim içim rahatladı maşaallah oğlunuza darısı bizimkinin başına inşaallah 🥰 sanırım bizimde sorunumuz kendi yaş grubu olmamasi çevresinde bu sene kreş tarzi bir yere versem mi diye düşünüyorum

+2 yas icin konusmayi tesvik edici kitaplar var. Onlardan faydalandiniz mi? Oglum 23 aylik, bu hafta basladik bir kitaba. Cok sevdi, resimlere bakip gorduklerini sayiyor. Henuz iki kelimelik cumlesi fazla yok ama bu kitabin faydasi olacagini dusunuyorum. Bol bol iletisim kurmaya calisin. Surekli anlatmasini saglamaya calisin, sorular sorun.
Kartlar aldım yeni ama çok odaklanıyor çabuk sıkılıyor benle göz kontağı iyi ama yine de oyunlara çok dahil olmuyor 😕

Çocuklarla daha çok konuşun her yaptığımız hareketi söylerek anlatın
Önce siz söyleyin sonrasında çocuğunuza tekrar ettirin

TV tablet vermeyin👍👍
Tv tablet vermiyorum eskisi gibi inşaallah faydasi olur sağolun😇

Bu yaştaki çocukların dikkat süreleri uzun değildir ilk zaman beş dk ile başlayın sonra yavaş yavaş artırın kesinlikle kreş vb gönderin akran öğrenimi önemli ve geç konuşan bir çok sağlıklı çocuk tanıyorum önemli olan bu yaş becerilerini yapabilmesi sürekli çocuğunuzla konuşun anlatın kitaplar en büyük desteğiniz olsun birlikte inceleyin

Benim kızımda 3e yaklaşıyor canım
Anne bak
Anne duu (dur)
Başka cümlesi yok komutları çok iyi anlıyor
Hayvanları öğretiyorum , renkleri ,
Sayı saymayı
hayvanları söylemeyip gösteriyo
renklerinde çoğunu söyleyemiyo
saymayıda sırasını öğrendi ama söylerken çok anlaşılmıyor ben anlıyorum
Onun dışında cin gibi ama konuşma yok
Canını sıkma zamanla konuşur susmaz
Birde dr.larda erkek çocuğu geç konuşur derler genellikle
Maşaallah güzel kızınıza 🥰 inşaallah konuşur canım sağol güzel yorumun için

Bu yaştaki çocukların dikkat süreleri uzun değildir ilk zaman beş dk ile başlayın sonra yavaş yavaş artırın kesinlikle kreş vb gönderin akran öğrenimi önemli ve geç konuşan bir çok sağlıklı çocuk tanıyorum önemli olan bu yaş becerilerini yapabilmesi sürekli çocuğunuzla konuşun anlatın kitaplar en büyük desteğiniz olsun birlikte inceleyin
Kitap okurken ben çok odaklanmiyor ya elimden almaya çalışıyor yada kalkıyor yanımdan 😕 bu durum düzelir mi ben ısrarla okumaya devam etsem ?

Benim oğlumda 4 yaşından sonra başladı konuşmaya yakınımda şuan bu sorunu yaşayan iki evlat daha var genetik faktör mü anne baba tutumu mu inananin anlamadım.. bende bu mevzuya çok üzülüp takılıyodum kendini ifade edemediği zamanlarda çok sinirli oluyordu ruh halinide etkiliyordu haliyle dil terapistine götürdüm sizede tavsiye ederim işini hakkıyla yapan birine denk gelirsiniz umarım
Maşaallah oğlunuza 🥰 Deniycem teşekkür ederim inşaallah iki evlatta yakin zamanda konuşur hem anne baba için hem çocuk için zor bir süreç.

Kitap okurken ben çok odaklanmiyor ya elimden almaya çalışıyor yada kalkıyor yanımdan 😕 bu durum düzelir mi ben ısrarla okumaya devam etsem ?
Hiç önemli değil bol resimli hikaye kitapları verin eline incelesin siz de bu arada resimlerle ilgili sorular sorun oyunlar oynayın değişik deneyler yapın birlikte

Tam bizi anlatmışsınız 3 yaşını eylülde bitirecek oğlum konuşmuyor tek tük iki üç.kelime ama herşeyi biliyor tüm komutlar algısı çok iyi, renkler, sayılar, eylemler, şekiller, hayvanlar vs vs oyunla etkinlikle öğrendi söylemiyor şunu yap şu hangi renk sayı deyince gösteriyor ve yabancı yerde çok ağlıyor girmek istemiyor alışana kadar.Biz de pedagoga gittik çoğu gelişim basamağını geçti,ilk psikiyatr da bi baksın demişti 2.gidişimizde gerek yok dedi çünkü oyun odasında biraz oynayınca sakinleşti..ancak ben tam gün çalışmaya grçicem bakıcı yarım gün geliyor kreş düşünüyoruz konuşmaması problem ve anne baba almıyorlar içeri asla bizsiz içeri girmez ne yapacağımızı bilmiyoruz.içiniz ferahlasın çünkü parkta çoğu kişinin de çocuğu konuşmuyor sanırım pandemiden eve kapanmaktan
Teşekkürler güzel yorumunuz için sanırım evet tv tablet biraz maruz kaldı çocuklar ondan olabilir. Umarım en kisa zamanda konuşurlar çocuklarımız hem onlar hem biz rahatlarız. Konuşup kendilerini ifade edemedikleri için hırçınlaşıyor olabilirler

Bazı çocuklar konuşmamayı seçebiliyor. Doktor sıkıntı yok dediyse konuşma terapisini denemenizi tavsiye ederim. Arkadaşımın kızının tamamen konuşmak istemediği için konuşmadığı ortaya çıkmıştı. Bir de kulak burun boğaz gördü mü? Mental bir sıkıntı yoksa bile duyma bozuklukları konuşmayı engelleyebiliyor.
Aslında kulak burun boğaza hiç götürmedim dediginiz gibi bir baktırıyım teşekkürler

İçinizi ferah tutun doktora da gitmişsiniz. Benim de kızım 3 buçuk olmak üzere ve daha yaklaşık 20 gündür konuşmaya başladı. Bıdı Bıdı durmuyor🤣 zor bir süreç çünkü etraftan halaaa konuşmuyor mu ile başlayan cümlelerin ardı arkası kesilmiyor. Benim kızım 1 yaşında konuştu benim oğlum bu yaşta bunları diyordu diye devam eden bir sürüüüi cümle. Şimdi çok şükür.. Sizinki de yakında dökükecektir

Malesef kimseyle görüşmek içimden gelmiyor konu çocukları olunca hiç kibar olamıyorum çünku insanlar birde cahilce konuşup kiyaslama yapiyorlar her çocuk ayrıdır aslında ama bunu düşünmekten aciz olabiliyorlar. Bu arada maşaallah kızınıza darısı bize inşaallah 🥰

Erkek çocuklar için genelde öyle derler, geç konuşurlarmış.
Benim kızlarım da kuvozde kaldı 5 hafta. Maşallah 2 yaşına varmadan bıcır bıcır konuşuyorlardı.
Şimdi oğlum 24 aylık.O kadar değil.
3 kelimelik cümleler çıkarıyor bazen ama sınırlı konuşması. Herşeyi anlıyor, yapıyor ama🥰
İçİniz rahat olsun bence, bir süre daha bekleyin, ekrandan uzak tutun ve bol bol konuşun, çözülecektir paşanın dili🤗

Tv,telefon,tablet varsa çıkarın çocuğun hayatından. İletişim kurun fazlaca. Her gösterdiğine atlamayın mesela. Gösterdiği her şeyi detaylandırın. Kırmızı renkli arabayı mı istiyorsun gibi. Erkek çocuklarının genellenmesi doğru mu bilmiyorum. Bir kız bir erkek çocuk annesiyim ikiside yaklaşık aynı zamanlarda konuşmaya başladı. Oğlum 3 yaşında olacak 1 yıldan fazla süredir cümle kurarak konuşuyor.

Benim oğlumda 35 haftayı doldurmadan doğmuştu bununla ilgisi olacağını sanmıyorum ama erken konuştu kizim ise tam tersi 3 yaşından sonra başladı konusmaya
Konusamasada kizimla iletişimi kurabildigim için kafam rahattı o zamanlar sizde içinizi rahat tutun

Zaman ayırıp yaptığinız yorum için teşekkür ederim içim rahatladı maşaallah oğlunuza darısı bizimkinin başına inşaallah 🥰 sanırım bizimde sorunumuz kendi yaş grubu olmamasi çevresinde bu sene kreş tarzi bir yere versem mi diye düşünüyorum
Sakin gec konuşmasını zeka gelişimi göstergesi olarak düşünmeyin.( eğer sizin ve doktorunuzun gozlemledigi eslik eden başka şeyler yoksa) Ben mesela her gece kitap okurdum. Yaptığım herseyi anlatırdım o esnada. Yolda araba seviyor diye her arabanın rengini özelliklerini anlatırdım surekli ama eliyle gösterir yinede konuşmazdı. Konuşmaya başlayınca bana yolda gördüğü her arabanın rengini saymaya başlamıştı. Sonra sayısına geldi. Cocuklar konuşmasalar bile alici dili baya gelistiriyorlar. Sonra konuşmaya başlayınca çok şaşıracaksınız. Benim oğlumu simdi gözlemlediğim de pratik zekası kuvvetli sayıları çok fazla seven bir çocuk, gecen hafta kendisi 4 erli saymayı öğrenmiş kimden görmüş ise ağzım açık kaldı daha anaokuluna bu sene gidecek. Say bakalım 2.serli 3 erli 4.erli 5.erli diyorum sayıyor. Birde 3 yaşa basınca anaokulu düşünebilirsiniz. Çok faydası olacak kesinlikle. Sadece konuşma değil sosyal davranislar konusunda da paylaşma, nezaket kuralları ortak yaşama kuralları vb. O nedenle kreş iyi bir seçenek olabilir.

Konuşmaya teşvik etmeye çalışın. İstediği şeyi hemen vermeyin, örneğin su istediğinde ‘su’ diyorsa ona ‘su ver de vereyim’ gibi cümleler kurun (tabi bunu temel ihtiyaçlarda değil de başka şeylerde uygulayın). Çocuktan çocuğa değişir bu süreçler.

Back