• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Normal mı?

Maşaallah oğlunuza darısı benimkinin başına inşaallah. Ben fazla stres panik yapıyorum malesef😕

Insan kendi de kafayi takiyor, cevrede hep soruyor tabi. Bana da "acaba otizmli olabilir mi" diyen oldu. Kulak asmamak lazim. Doktorunuz henüz bir sorun yok diyorsa güvenin. Insallah yakin zamanda sizinki de konusur🌸

Merhaba hanımlar . Benim ekimde 3 yaşına giricek bir oğlum var ve konuşmuyor. 2 ay önce çocuk psikiyatristine götürdüm açıkçası otizmden şüphelendim ama doktor otizmli değil zamanla konuşur gibi telkinlerde bulunup içimi rahatlatmıştı. Ama 3 yaşına yaklaştı ve sadece anne baba gel kalk hadi gibi tek tük oda canı isterse cümle kuruyor. Göz kontağı var söylediğimiz herşeyi algılıyor mesela yeni aldığımız arabanı getir oğlum derim oyuncakların içinden alır getirir. Komutta alir ama ikili cümle ağzından bir kere duyduk. Oğlum 3 hafta erken doğmuştu, kuvezde kaldı 3 gün ve hamileliğim de sıkıntılı geçmişti sizce bunların etkisi varmıdır? Sizce erkek çocuklarinda normal bir durum mu ?Böyle durumda olan çocuğu tanıdığı olanlardan yorum bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Benimki de 3 yasinda. 2.5 yasinda o kadar az konusuyordu ki. Faydasini gordukletim
-Netten aldigim bebek eslestirme kartlari. Tum meyve ve hayvanlari ordan ogrendi
-bolca resimli hikaye kitabi okumak.
Bunlari alip deneyin. Bana dua edersiniz :))

Malesef tv çok maruz kaldı normalde 9 11 aylıktı bir kaç cümle kuruyordu. Ablasi var aralarında 3 yaş var kızım çok kıskanıyor diye oğlumu tv de çok tuttuk hata ettik birini düzeltirken diğerinin gelişimini olumsuz etkilemişiz.
Yoo benim evde tv hic acilmaz. Evde tablet yok. Gene de cok gec konustu..

Benim oglum 3.5 yasinda adam gibi cumle kurmaya basladi.
Oncesinde tek tuk söylediği kelimeler vardı ama her seyi anliyordu.
Suan 4.5 yasina yaklasti ve hic susmuyor.

Merhaba hanımlar . Benim ekimde 3 yaşına giricek bir oğlum var ve konuşmuyor. 2 ay önce çocuk psikiyatristine götürdüm açıkçası otizmden şüphelendim ama doktor otizmli değil zamanla konuşur gibi telkinlerde bulunup içimi rahatlatmıştı. Ama 3 yaşına yaklaştı ve sadece anne baba gel kalk hadi gibi tek tük oda canı isterse cümle kuruyor. Göz kontağı var söylediğimiz herşeyi algılıyor mesela yeni aldığımız arabanı getir oğlum derim oyuncakların içinden alır getirir. Komutta alir ama ikili cümle ağzından bir kere duyduk. Oğlum 3 hafta erken doğmuştu, kuvezde kaldı 3 gün ve hamileliğim de sıkıntılı geçmişti sizce bunların etkisi varmıdır? Sizce erkek çocuklarinda normal bir durum mu ?Böyle durumda olan çocuğu tanıdığı olanlardan yorum bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Algı problemi yoksa endişe etmeyin, ailede geç konuşan var mı onu araştırın, bu tip durumşar genetik olabiliyor. Siz konuşmaya teşvik edin, eliyle gösterip istediği şeylerin ne olduğunu sorun, gösterdiğini anlamadığınızı söyleyip adını söylemesini isteyin. Zamanla açılır.

Algı problemi yoksa endişe etmeyin, ailede geç konuşan var mı onu araştırın, bu tip durumşar genetik olabiliyor. Siz konuşmaya teşvik edin, eliyle gösterip istediği şeylerin ne olduğunu sorun, gösterdiğini anlamadığınızı söyleyip adını söylemesini isteyin. Zamanla açılır.
Erkek kardeşim biraz geç konuşmuş. Algı problemi şükür yok inşaallah dediginiz gibi olur konuşur.

Benimki de 3 yasinda. 2.5 yasinda o kadar az konusuyordu ki. Faydasini gordukletim
-Netten aldigim bebek eslestirme kartlari. Tum meyve ve hayvanlari ordan ogrendi
-bolca resimli hikaye kitabi okumak.
Bunlari alip deneyin. Bana dua edersiniz :))
Deniycem çok teşekkürler 🥰

Insan kendi de kafayi takiyor, cevrede hep soruyor tabi. Bana da "acaba otizmli olabilir mi" diyen oldu. Kulak asmamak lazim. Doktorunuz henüz bir sorun yok diyorsa güvenin. Insallah yakin zamanda sizinki de konusur🌸
Evet malesef çevrede böyle yorumlar yapanlar oldu insanlar çok düşüncesiz

Bahsettiğiniz şeylerin etkisi olacağını zannetmiyorum.

Evde tv, tablet vs izliyorsa dil gelişimi gecikebilir.

Yaşıt olarak arkadaşı, komşu, akrabası yoksa olabilir.

Anne baba olarak her dediğini anladığınız için işaretle anlatmaya devam edebilir.

Genetik faktörler olabilir. (anne baba yada yakın akrabalardan geç konuşan var ise)

Üşengeç olabilir.

Merak etmeyin, göz kontağı var ise isteklerini ifade ediyorsa hastalık değildir. İletişim şeklini değiştirmeniz gerekir.

Bununla ilgili kitapların üzerindeki resimleri biraz o biraz siz anlatarak gelişimini sağlayabilirsiniz.
Büyük sorular kitabım gibi kitapları ile destekleyebilirsiniz.
Teşekkürler yorumunuz için kitaplardan destek alicam en kisa zamanda 🥰

Tam bizi anlatmışsınız 3 yaşını eylülde bitirecek oğlum konuşmuyor tek tük iki üç.kelime ama herşeyi biliyor tüm komutlar algısı çok iyi, renkler, sayılar, eylemler, şekiller, hayvanlar vs vs oyunla etkinlikle öğrendi söylemiyor şunu yap şu hangi renk sayı deyince gösteriyor ve yabancı yerde çok ağlıyor girmek istemiyor alışana kadar.Biz de pedagoga gittik çoğu gelişim basamağını geçti,ilk psikiyatr da bi baksın demişti 2.gidişimizde gerek yok dedi çünkü oyun odasında biraz oynayınca sakinleşti..ancak ben tam gün çalışmaya grçicem bakıcı yarım gün geliyor kreş düşünüyoruz konuşmaması problem ve anne baba almıyorlar içeri asla bizsiz içeri girmez ne yapacağımızı bilmiyoruz.içiniz ferahlasın çünkü parkta çoğu kişinin de çocuğu konuşmuyor sanırım pandemiden eve kapanmaktan

Ayni benim oğlum. 3 yasa 2ay varken hala söylediği kelime sayısı 10 ve cümle kurmak yoktu. Evde biz ve bakıcı dışında birini görmüyordu. Bu dönemde onlarn tetikleyici kendi yas grubuna ihtiyaci var. Ben kuzenlerimin yanına götürdüm. 2. Haftasiydi sanirim bizimki biranda açıldı ve susmadı. Hatta bu akşam eşimle konuşmaya çalışıyoruz oğlum hic susmuyo babasi en sonunda sen hiç susmazmisin evladim diye sızlanıyorsu.Nerden nereye. Erkek çocuğu gec açılabiliyor. O nedenle endişe etmeyin. Ben hiç takilmamistim alanım cocuk gelisimi olduğu için neticede her çocuk kendi hızında ilerliyor gelişiminde. Eğer ciddi bir durum olsa doktorunuz sizi bilgilendirirdi.

Bol bol sohbet edin konuşun net tam cümleler kurun TV tablet telefondan uzak durun iletişimi çocuk ağzı ile değilde yetişkin bir bireyle konuşuyormuş gibi net güzel cümleler ile kurun göz teması kurup konuşun teşvik edin normaldir çevremde gördüğüm erkek çocuklarından geç konuşan oldu erken konuşan da oldu geç konuşan erkek çocuğunun çevresinde sadece az konuşan bir anne vardı erken konuşan erkek çocuğunun yanında dört abla bir anne vardı yani tamamen konuşma sıklığınıza ilginize bağlı bol bol konuşun oglunuzla başlayacaktır yavaş yavaş cevap vermeye.

Bazı çocuklar konuşmamayı seçebiliyor. Doktor sıkıntı yok dediyse konuşma terapisini denemenizi tavsiye ederim. Arkadaşımın kızının tamamen konuşmak istemediği için konuşmadığı ortaya çıkmıştı. Bir de kulak burun boğaz gördü mü? Mental bir sıkıntı yoksa bile duyma bozuklukları konuşmayı engelleyebiliyor.

Benim oğlumda 4 yaşından sonra başladı konuşmaya yakınımda şuan bu sorunu yaşayan iki evlat daha var genetik faktör mü anne baba tutumu mu inananin anlamadım.. bende bu mevzuya çok üzülüp takılıyodum kendini ifade edemediği zamanlarda çok sinirli oluyordu ruh halinide etkiliyordu haliyle dil terapistine götürdüm sizede tavsiye ederim işini hakkıyla yapan birine denk gelirsiniz umarım

Benim kızımda 3e yaklaşıyor canım
Anne bak
Anne duu (dur)
Başka cümlesi yok komutları çok iyi anlıyor
Hayvanları öğretiyorum , renkleri ,
Sayı saymayı
hayvanları söylemeyip gösteriyo
renklerinde çoğunu söyleyemiyo
saymayıda sırasını öğrendi ama söylerken çok anlaşılmıyor ben anlıyorum
Onun dışında cin gibi ama konuşma yok
Canını sıkma zamanla konuşur susmaz
Birde dr.larda erkek çocuğu geç konuşur derler genellikle