Nolur Şu Kapitalizmin Sonunu Getirelim

Kapitalizm ne yazık ki son yıllarda değil epey uzuuun bir zamandır esmekte olan bir rüzgar. Sizin bahsettiğiniz şey bu sistemin sonucu ve besleyicisi olan tüketim çılgınlığı. Kazandığımız para cebimize girmeden carka girmeli. Maalesef hepimiz ihtiyacimizdan fazlasına sahip oluyoruz. Hepimiz araba istiyoruz ev istiyoruz. Her mevsime her ortama ayrı kıyafet istiyoruz. Elimiz için ayrı ayağımız için ayrı krem alıyoruz. Hepimizde son model elektornikler var. Ceyizimize bile misafire ayrı günlük kullanıma ayrı tabak alıyoruz ve bütün bunlar oldukça mantıklı geliyor.
Bu bireysel olarak tamamen karşı koyabildigimiz bir şey değil, buna zorlanıyoruz. Daha fazlasına ihtiyacımız olduğuna inandiriliyoruz. İhtiyaç , kesinlikle olmalı kavramlarını hergün daha fazla şey için kullanıyoruz. Her şeyden ikişer üçer almak bir üst seviyesi belki ama hiçbirimiz o kadar da farklı değiliz. Ne yazık ki, soluksuz tüketiyoruz.

Captain Fantastic diye bir film var bilmem izlediniz mi, sisteme dair çok güzel eleştiriler barındırırken, aynı zamanda sistemin tamamen dışında var olmaya çalışmanın da imkansızlığı üzerine dikkat çekiyor.

Maalesef herkes çevresi ile var; herkes kendi çevresinde kabul görmek adına tüketim toplumuna bir noktada uyum sağlamak durumunda kalıyor.

Okadar cok insan kıt kanaat geciniyor ülkemizde malum.Ama o ceyizler jerkesin2 gozune gözüne sokulacak diye aileler binlerce lira borca sokuluyor.
O şatafatlı dosenen evleri genelde anneler babalar dosuyor kendi evini kendi doseyenler genelde daha sade yapiyorlar benim gördüğüm.

Ben hakkaten tv izleyemiyorum artık, 1-2 dizi var izlediğim. Çocuklar çizgi film izliyor genelde . Annem 1 milyon kez lcd tv al diye baskı yaptı, ama bana eski tüplü tv yetiyor ne yapacağım ki , :)

En ayar olduğum bir Türkiye klasiği var ki oda ''ev alana umre seyahati hediye.. Bonus kuran siparişinize kıbleyi gösteren seccade''. Tüketmek için yaşa ve çağın gerisinde kalmaman için farklı ol. Kendi tarzını yarat ve daha fazlasını istemek varken azıyla yetinme sloganlarıyla bu kazık pazarı daha bizden çok şeyler götürür.

Kapitalizm =sömürü, insanların binbir zorlukla kazandıkları parayı böyle saçma şeylerle geri alır.gecen gördüm çamurlu ve pis görünümlü (aslında iğrenç)kot çıkarmışlar fiyatı 5.800 TL yakinda moda olur.karakteri oturmuş insanlar bu tür saçma akımlara kapılmaz bence.beni kıyafetlerimle ve yaşam standartlarımla degerlendiricekler lütfen çıksınlar hayatımdan derim şahsen

Kendi adima pek kapitalist degilim yani bu yazdiginiz seylerden cok uzagim.
3 cantam var bir de bavul. Cantalarimin biri buyuk biri minik bir sirt cantasi, ormana sahile falan iyi oluyor.
4 ayakkabim var. Biri bot biri spor bir klasik bir sandalet. Iki de terlik. Biri baya kaliteli bir sey biri plajda.
3 pantolonum var 3 etegim var. Terden nefret ederim t shirt tarzi biraz boldur nispeten ama asla bir giyileni bir daha giymecek bir bolluk degil. zaten iste forma giyiyorum. Kaliteli alip bir kere aliyorum bu saydiklarim kac yilin birikimi bilmem...

Dugun yapmadim. Gereksiz buldum. Yani kimsenin memnun olmayacagi bir geceye milyarlar sacamazdim. Balayina gittim. Piremseslere gore dekore edilmis odalarda 1 hafta yerine 6 hafta mini bir dunya turunu tercih ettim. Kahve bahcesinde kahve topladim. Bir cok hayvani hayvanat bahcesi yerine dogal yasam alaninda ziyaret ettim. Devasa selaleler coller gezdim. Gelinlik giydim ama hazir aldim zaten uzerime gore ayarladilar. Nice diktirenlerden daha guzel oldu belki onlarin beste biri para odedim. Nikah sekeri yaptirmadim. Tanesi 50 gramlik parlak yaldiz kapli cikolata dagittim. Iki parca tul icinde bayat seker yerine gelenler has cikolata yesin dedim.

Evime hic bir gereksiz esya almadim. 3 takim nevresim yatakodasi salon takimi masa sandalye... misafire ayri kendime ayri takim almadim. Benim yedigim tabaktam yiyemeyecek kim gelir ki evime? Yani basbakan falan gelmiyo bize yemege.
Cupcake desenli ve pembe hic bir sey almadim. Iki caydanlik 4 tencere 3lu bakir sahan bol bol cam kavanoz (saklama kabi niyetine) ve bardaklar aldim.

Hic gereksiz para sacmadim bu yasima dek hic bir seye. Cok memnumum. Ama cevrem "ayyy paraniz mi yok niye dugun olmadi" "ayy evin gelin evi gibi olmamis ailen destek vermedi mi" "ayyy guzel de kizsin erkek tarafi bilmem ne takmadi mi"

Sonra; "ee ev aldiniz yazlik ne zaman alinacak?" "E bu ev yetmez ilerde bi bebek daha olsa. Daha iyisini alirsiniz" "e imkaniniz var bahceli alin cocukla rahat olurdu"

Insanlarin gozu doymuyor. Enayi saf salak muamelesi goruyorum. Ama aslinda hayatim o kadar guzel ki.

Sorsaniz cogu muslumanim der. Bu guzel dinin neresine bu israfi sigdirirlar bilmem. Babasi hapiste iki kiz var liseye gidiyorlar. Sizin o bir giyip bir daha yuzune bakmadiginiz bir kiyafetin parasi belki bir haftalik mutfak ihtiyaclarini karsilar. Iyi dusunun. Bu zenginlik fakirlik degil vicdan ve insanlil meselesi.

Ben hakkaten tv izleyemiyorum artık, 1-2 dizi var izlediğim. Çocuklar çizgi film izliyor genelde . Annem 1 milyon kez lcd tv al diye baskı yaptı, ama bana eski tüplü tv yetiyor ne yapacağım ki , :)
Bizdede tüplü tv var .Ayni yil evlenen arkadaslar hep degistirdiler bana da diyorlar bazen enson tv değiştireceğim diyorum.Sizin gibi bende izlemiyorum zaten

Sevgili konu Sahibi hala öğrenemedik. Tükettikçe tükenen biziz. Kapitalizm öyle bir illüzyon yapıyor ki ihtiyacımız olmayan şeyleri ihtiyaç gibi algılıyoruz. Ne mutlu kendini ve neyi ne için yaptığını sorgulayanlara..

Aynen Senden im. Eşyalarımın ve kiyafetimin sayısı belli. Eskimeyen ya da gerçekten birden fazla kez ihtiyaç duymadan bir şey almıyorum. Kızım var ona bile fazladan sirf cici elbisesi
Olsun diye almadım. Almam

Biz bulasik makinesi alirken kaşık catal takimi hediye idi eşim hediyesini almazsak nekadar olur dedi 250 tl düşürdüler fiyati.
Ee hani hediye idi bu.....

ayy bize de birisi niye almıyorsunuz ucuzları da var alsanıza yazık çocuklara demişti

Aynen hepsine katiliyorum.Ayakkabi ve cantam cok azdir 4-5 senedir ayni seyleri takarim.Kiyafet dersen abartili degil ama seviyorum bu arada hic marka almam bulundugum sehirde ucuz ve guzel yerlerden alirim.Hic dogum gunu kutlamalari,bebek kutlamalarina gitmedim sadece instagramda gordum cok gulunc geliyor.Uzuluyorum kadinlar bi de kendilerini o kadar yoruyor.Sirf o sacmaliklari gormeyim diye sosyal medya hesaplarimi kapattim.Abim de hep der kapitalizmin kolesi olmayan bir kiz buluyum hemen evlencegim diye.Gercekten bu alisveris ve harcama cilginligini anlamiyorum.Bakiyorsun dolmus parasi yok taksitle iphone almis.Bana kalsa tusluya gececegim whatsapp olmasa.Hicbir sevgilimle sevgililer gunu kutlamadim ,anneler gunu babalar,ebeler gunu kutlamadim.Benim icin alisveris degil gezmek zevktir.Guzel ulkemin guzel yerlerini.Allah akil fikir versin bi ssy demiyorum ama duzelcegini sanmiyorum daha da kotuye gidecek.

Kahrolsun kapitalizm o zaman. Üzgünüm ama bu saatten sonra tüketim cilginliginin yok olacağına dair inancım yok. Esasen bir an önce yerkuredeki görevimizi tamamlayıp yok olalım istiyorum. Hayvanlar kalabilir onlar daha normal. Bitkileri de unutmamak lazım. İnsanlar yok olmalı.

Sizin gibi düşünen üç beş insanı kimse dikkate almayacak. Tukete tukete yok olacak iyi olan her şey. Aşırı karamsar görünebilir yazdıklarım ama gerçek bu.

En iyisi boyle insanlardan uzak durmak.

Kimseye bir sey anlatamazsin kimseyi degistiremezsin.

Herkes kendinden sorumludur. Biz kendimize dikkat edelim kapilmayalim bu furya ya diye.

Sirf bu yuzden ben kuzenlerimle irtibati kestim.

Kuzemlerimim icinde tek calisan benim. Hepsi ev hanimi ve evlerine giren asgari ucretin olsa olsa bir tik ustu.

Ama bir araya geldiklerinde hepsi birer kontes. Bilmem kac liraya aldiklari cantalar bilmem ne marka ayakkabilar. Sirf ovunmek icin kredi kartina bilmem kac taksit aliniyor halbuki.

Bana da durmadan ay biz senin yerinde olsaydik soyle yapardik sunu giyerdik cocugumuza su mekanda dogum gunu kutlardik diyorlar. Benimde hic birinde hevesim yok.

Artik gitmiyorum onlarin olduklari toplantilara icime fenalik geliyor.

Belli bir guruba ozenip dahil olmak istiyorlar ama olamiyorlar. Disaridan bakinca da cok avam duruyor farkinda degiller.

Ne guzel anlatmissiniz aslinda gereksiz luzumsuz seylere ne kadarda cok para dokuldugunu
Luzumsuz bir cok sey insanlarin hayatlarinda olmazsa olmaz olmus

Dediginiz gibi insanlarin kafasinda pembeli pudrali koltuklarla

Mutfakta cupcakeli kavanozlarla objelerle ev gelin evi oluyormus gibi geliyor insanlara

Gecen tvde bi programa denk geldim gslin evi diye kizin evinde pembeli koltuk yok diye gelin evi olmamis gibi yorumluyorlar

Gecen arkadas telefonunda instagramdan bisey gosterdi salonda bi bufenin ici sus niyetine english home kupalar caydanliklarla dolu o gereksiz yigintinin ve masrafin luzumu ne cozemedim hala

Yaklasik 1 senedir alisveris yapmiyorum
Nisanim dugunum oldukca gelenekseldi-ki bize kalsa dugun yapmazdik
Kullanmayacagim hicbir seyi ceyiz olarak almadim
Bebegimle ilgili hicbir zimbirtiya uymadim
Gercek degerler yitirilyor ve asil anlar hep kaciriliyor cunku.Boyle de devam etmek istyorum.Olabildigine sade ve ozgun.Gosterisin altinda asil kiymetli olan her sey eriyip gidiyor.Cocuklar da tatminsiz,degerlerin farkinda olmayan bencil bireyler olarak yetisiyorlar.Tek basima da olsam bu mucadeleye devam edicem.Oglumun dogumgunlerinde yaşı kadar kisiye iyilik yaptirmayi dusunuyorum mesela.Cunku prensim 1 yasinda afisinin o sekerhamuru devasa pastalarin kimseye faydasi yok

Ben istanbulda bagdat cad. üzeri bir mekanda asciyim. Ozellikle 15 20 yas arasi kizlarin siparis edip 1 catal alip biraktigi yemek ve tatlilari gorseniz aglarsiniz.
Basta biz tadi mi kotu diye endiselendik. Hatayi kendimde aradim. Servis elemanlarini yonlendirdik. Yemeyenlere sor begenmemislerse yeniden yapalim diye... durum sandigimiz gibi degil

Diyetteyim diyor bir catal alip birakiyor 35 40 tl lik yemegi. Daha cok 18 22 tl arasi olan tatlilarda bunu goruyoruz. Ama ortaya bir adet soylenmiyor. Toplam 1 tane bile bitirmeyecekler 4 tane ayri ayri siparis
...

Allah affetsin.

Haklisiniz onlar cocuk ve ne yazikki gozlsrini acar acmaz bu sisteme giriyorlsr biz yokluguda gordugumuz icin bunum abarti oldugunu idrak edebiliyoruz

Bi arkadasim hamile daha bebegin cinsiyeti bwlli olmadan 10 cifte yakin ayakkabi almisti durumuda iyi ama oyle aman aman degil bende sasirdim ama heves etmis diye hayirli olsun gule gule giyebilsin sadece

Bu ortamda hergun farkli farkli giymeye ozenmeyen cocuk nasil buyuyeceknoda ayri bir muamma

Amin

Ne kadarda uzucu bir tablo yiyecek bir lokma dahi bulamayanlarla kiyaslaninca dahada uzucu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…