- 7 Ocak 2015
- 585
- 663
- 103
- 37
- Konu Sahibi Olakimefta
-
Rugan diye ayakkabı cinsi vardır ama marka ilk defa duydum.
Eskiden degil simdide diyim biz bi koyde yasiyorduk annelerimiz bizj arap sabunuyla legene koyar yikardi belki yokluk ya ates yakmak icin cayirlarda havyanlarind diskisini toplar bize su isitmak icin kurutup yakardi uzerinizde tek bi elbise yoktu yilda bi oda cercici gelsedi en ucuz bi etek alirdi bi yil boyunca hem yikar bekleyip kuruyana kadar öyle giyerdik çorap. Yoktu ayagimda melhem ne arardi catmamis ayaklarimi iylestirmeye normal süt ustundeki yagi surerdi ayagima annem babam mevsim diblemezdi o sicakta kazak alirdi bize kolay yirtilmasin diye dugune gitmezdik çünkü elbise yoktu bazen ac yataga girerdik artik haftada bi yemek kaynardi yerdik diger gunler sadece ekmek yogurt okulda onlugum yoktu annem degisik parcalarda dikerdi bu suru parcalari önlük diye giyip okula giderdim okulda piknik olsa sadece bi helva gotururdum oda fazla masrafi yoktu bazen ogretmen para ister sirf olmadigi icin babam zor durumda kalmasin diye okula bile gitmezdim taki para meselesi kapanana kadar para dediysem 50 kuris okulda bi tek ogretmenin kiznda botun vardi biz hep lastik ayakkabi 8 yil boyunca hic yeni cantam yeni elbiselerim olmadi kalemim kucuktu diye basina şırınga basini koyar sirf yazi yamazmam icin ama hep mutluyduk bi bayramda corap alsam onu gece bas ucuma koyup saklardim yirtimasin diye harclik meselesine gelince hic yoktu ama simdi oylemi simdiki insanlar yokluk nedir bilmiyorlar hep birbirleriyle rekabet icindeler hep israf etmeye calisiyorlar ha diyeceksiniz abartyiyorsunuz diye doğunun bi suru koyunde hep bunlar var onun icin bu moden hayat sacmaligindan biran once kurtulun
Televizyon ve sosyal medya olduğu sürece bu çılgınlık asla bitmeyecek. İnstagrama girdiğim an karşıma koçiş,pembe koltuk,hamiş ve bebiş çıkıyor. Dindar aileden başlayın çağdaş ailelere kadar herkes bu akıma kapılmış durumda. Mahremiyet,görgü ve iyi niyet kalmadı,benim asıl endişem yeni nesiller üzerinde bu etkinin bırakacağı yaralar. Ya bide merak ettiğim bir husus var; orta düzey geliri olup da sanki çocuk hep orda yaşayacakmış gibi 5000 bin liralık bir bebek arabasını nasıl alıyorlar? Cidden merak ediyorumHadi aldın birkaç ay sonra niye ucuzundan alıyorsun daha hafif diye? Eşim üst düzey yönetici fakat markete giderken bile 10 kere düşünürüm alsam mı almasam mı diye,insanlar bu kadar parayı nerden buluyor
Böyle insanları anlayamıyorum,gereksiz tüketim üzerine kurulu bir hayat için değer mi? Bir saatlik keyif veya sağ sola hava atmak için insanlar bile bile kendilerine dert yaratıyorlar. 'Ayağını yorganına göre uzat' atasözü çoktan tarihe karışmış anlaşılan.Bebek kredisi bayram kredisi en uzun gece kredisi...
Insanlar para harcamayi yanlis anlamis. Bakin dun sabah is arkadasimin kahvalti etmeye parasi yoktu. Bir simit veya acma almaktan bahsediyorum. Gece maas yatacak diye aksam raki baliga gittiler.
Cebinde o an para ona yetecek varsa hemen harcamaya param var diye bakiyorlar. Demiyorlar ki bu ayin daha kirasi faturasi ayin 10u 20si 30u var...
Bir kiz da dun maas yatsa off diyordu. Cebinde para yok belli. Bugun cikista caddeden alisveris yaparim yeni bisiyler alayim diyor. Hic dusunmuyor ki ayin tek gunden ibaret olmadigini.
1404 tl maas alan calisanlarimiz (sanirim samsung a 8 plus dediler ben hic bilmem bunlari) 5000 den 4499 a dusmus. Deger mi diyorlardi.
Ya tovbe... evde yemegi utuyu de camasiri da mi yapiyor bir telefona 3 ayliktan fazlasini yatiricam?
Var canım avm de bizde belki dükkanın adı olabilir ruganRugan diye ayakkabı cinsi vardır ama marka ilk defa duydum.
Hep dikkatimi indirim günleri çeker. Sezonunda 200 satılan bir ürün, sezon sonunda 40 tl - 50 tlye kadar düşer. Aklıma bir sürü soru üşüşür, sonra aklıma hocamın anlattığı bir hikaye gelir. Çok para vererek aldığı bir gömlek için gömlek üreten bir firmada çalışan arkadaşı " Şu an bir Kral'ın giyebileceği en kaliteli gömleğin bile maliyeti 20 lira." demiş. Sınıfta bize bunu anlatırken kaç kişi gerçekten dinledi merak ederim.
Ama etrafımda hep daha fazlasını isteyen insanlar oldu. Daha fazlası için daha çok mutsuz olanlar. Fazlası oldukça daha da fazlasını isteyenler. Arkadaşlarını, dostlarını üzerindekine verdiği paraya göre değerlendirenler. Ben hiçbir zaman fazlasını istemedim belki ondan bu kadar mutluyum.
İnsan nekadar yaşıyo kaç kere geri geliyo?
Yaşadığını kötü mü yaşasın ? Benim için kıyafet önemlidir yediğimde. Başkası için başka şey önemlidir bu onu ilgilendirir.
İnsan dolabında aldığı şeyi unutabilir 60 yıl önceki gibi yılda 1 tane almıyoruzki.
Cenazeye gelene ikram verilir eskiden beridir bu böyle bunda anormal olan ne?
Sadece iş kolaylaştı evdeki tabaklara değil plastik tabaklara konuluyo .
Gelende getiriyo çay şeker börek yollanıyo vs .
Çöpten yemek yiyolar diye insanlar yemek mi yemesin ? Eskileri giyenler var diye giymesin mi ?
Madem kapitalizm derdiniz interneti neden kullanıyosunuz diye sorarlar neden kullanıyosunuz? Neden cep telefonu laptop tablet pc kullanıyosunuz kullanmayın.
Bu seviyeden sonra kapitalizmi hayatimizdan cikartmamiz cok zor.
Ben de zorda kalmazsam kotu sey yemem. Badem fistik antrikot hayatimin anlamidir. Kiyafet her zaman cok kaliteli giyerim ozellikle ayakkabi. Ama kalkip 3000 liraya ceket alip bir giyip bir daha giymemezlik etmem. Veya kalkip 5000 tl lik telefon kullanmam. 2 kisi misafir gelecek gosteris yapicam diye bastan asagi 12 kisilik masa donatip cogunu cope atmak bana ayip gelir.
Bir arkadasim bebeginin dogumgunune ajansla anlasti. 12 bin tl odedi. Krediyle... ben yapmam. Cok para varsa bir yere kadar. Ama krediyle yapmaya deger mi? Bence degmez. Cocuk gurultuden rahatsiz oldu butun gun agladi 3 gun huzursuzlandi.
Cenazede ikram eski aliskanlik ama maliyeti 10 lirayi gecmeyecek kekleri tek tek paketleyip siyah dantele mantele sarip tanesi 7 tl den satmak nedir? Yani satana lafim yok ama alana... olunun arkasindan bir yoksul sevindirmek daha mantikli bence. Bir hastaya yetime ogrenciye vermek... Yoksa tabii eve cenazeye gelene ikramda bulunulur.
Insanlar copten yiyor diye ac kalmayalim ama instagrama resim atmak icin yemek siparis edip bir catal alip birakmayalim da. Maksat yemekse elbet herkes yesin ama gosteris merakindan yemek siparis etmek iste cok anormal gelir bana. Calistigim yerde ozellikle 15 20 yas arasi kizlar hepsi birer catal alip diyetteyim diye tatlilari birakiyor. Ama paylasmanin nesi kotu? 1 siparis edip paylasmiyorlar. Herkes 1 adet soyluyor sonra hepsi cop. Toplam 1 adet tuketmiyorlar.
Burda neden tasarruf edemiyoruz diye konu acmistim. Gelen tavsiyeler "tatli yapicaksan revani yap en fazla havuclu kek. Digerleri maliyetli" "bogazindan kismana gerek yok biz her hafta sonu kofte yeriz yine de mutfak masrafimiz cok dusuk" "yumusatici kullanma" "lor peyniri alin digerlerini hic almayiz cunku peynirler pahali" "tatilde memlekete gidebilirsiniz turistik yerler pahali" "yemeklere et koyma" "1 kg bulgur alirim 2.5 tl butun hafta yetiyor"
Durumu olmayana lafim yok allah yardimcilari olsun. ama zorda kalmadan kendine bu iskenceyi yapanlara da inanamiyorum. En luks tatli havuclu kek. Hafta boyu bulgur yenicek. Haftada 1 kofte yemek bogazdan kismamak olarak goruluyor. Iste bu da iskence, cimrilik.
bunu kuzenlerde yapıyor kızıma laptop alamamıştım kuzeninin laptopu vardı ama kızımla asla paylaşmıyor şımarış büyütmüşler kızımın çok zoruna gitmişti , nasıl bir karekterse içine kapanık,paylaşmayı sevmeyen ,konuşmayan iğrenç bir kuzen işte egosu yüksek yarın kocasınada iş arkadaşlarınada çektirecek , çünkü ne istediyse teredütsüz sahip olmuş , sonra kızıma laptopu aldıkBunun acısını kardeşim liseye başladığında çektik çok şükür geciniyoduk ama işte zar zor geciniyoduk babam yine de üstümüze başımıza dikkat ederdi çok sık alamazdik ama aldığımızı temiz giyer uzun süre giyerdik kardeşim liseye geçti arkadaslari dışladi oysa ki dislanacak hicbirseyi yok yalan yok o dislayan simarik p*çleri odunla kemikleri kırılana kadar dövmek istedim ama işte olmuyo dalga bile gectiler kızla o da kabuguna cekildi en arka siraya gecmis yavrum desrlerinden bile sogumus bize de anlatmiyo öyle arkadaşlar bozuntularindan rabbim herkesin evladını korusun bu sefer kardesim evimiz yaşantımızi bizleri sorgulamaya başladı tam ergenlik çağında zaten sorunlu bir dönem psikiyatra goturduk rehberlik hocasiyla surekli konustu zor atlatmistik şimdi çok şükür gerçek arkadaşlıklar edindi kendine geldi ve deli gibi ders çalışıp LYS ye hazırlanıyor rabbim bütün evlatlarimiz in emeklerini boşa cikarmasin Velhasıl kelam önce anneler başlamalı bu işin eğitimine çocuklara giymeyle orda burda kahve içip latte moka bilmem ne içip gezmeyle adam olunmayacagini insanı bu gereksiz şeylerle tartmayacağını anneler ogretecek
Aynen oyle kimi emeginin karsiligini alamiyor kimi gun boyu bilgisayar basinda oyun oynayip ay basindada hic vicdan yapmadan o maasi cekebiliyorKeske su para hic icat edilmeseymis.insanlar gencliklerini calisarak geciriyor.para kazaniyor vakit harciyor.
Dagilim adaletsiz malesef bir taraf gayet rahat kaznaiyir diger taraf sabahtan gece yarisina kadar asgari ucrete calisiyor.
Kendi adıma bütçem doğrultusunda kaliteli giyinirim,standartlarım bellidir ama kalkıpta ayni elbisenin,ayakkabının her çıkan modelini almam,çok beğensem dahi.
Kaliteli diyorum,dün yazlıkları çıkarttım 10 senelik elbisem çarptı gözüme hala taş gibi duruyordu,bu yazda severek giyeceğim.8 senelik çantam yine sapasağlam bu yazda kullanabileceğim halde duruyordu. Seve seve kullanacağım.
Ben kolay sıkılan biri değilim,beğenerek aldığım şeyi temiz ve hakkını vererek kullanırım,dolayısıyla uzun zaman giyerim. Ha yırtılır,lekelenir ,kullanılamayacak hale gelir o ayrı ama sağlam olduğu sürece giyerim.
Giyemeyeceğim şeyi sırf marka diye,herkeste var diye almam.
Alışverişte evdeki ayakkabı ,canta vs ile kombinleyebileceğim parçalar seçerim zaten.
Es kaza giymeyeceğim birşey geçtiyse elime,dolaba tıkmam belki bir gün giyerim diye ,veririm kullanılabilecek haldeyse,muhakkak elden çıkarırım.
Telefon konusundada kaliteli alırım ama bozulup yapılamayacak hale gelene kadar kullanırım. 1 sene öncesine kadar note 2 kullanıyordum,bozulunca s7edge aldım,buda bozulana kadar kullanacağım bir telefon,yenisi çıktı diye gidip üst modelini almam,almadım hiç.
Kendi adıma böyle hareket ediyorum. Iki yıkamada eli yüzü dağilacak seylere para harcamıyorum.
Marka giyme,ona o kadar para verilir mi söylemleri bana boş geliyor zira herkesin bu konuda standartları olduğunu/olması gerektiğini düşünüyorum.
Herkes bütçesi imkanları dahilinde hareket etmeli.
Evime aldığım gıdada seçici davranırım,içerik okurum,katkı maddeleri konusunda temkinli davranırım.
Dışarda yemeğe yada kahveye verdiğim parayada acımam,yalan yok,sonuçta benim açımdan buda bir ihtiyaç. Sürekli evde vakit geçirmekten hoşlanmıyorum,arada değişiklik iyidir.
Bunların hepsini bütçem dahilinde yapıyorum. Asla kendimi zora sokacak,borca batacak şekilde hareket etmem. Zamanında onuda yaptım (gençlik dönemlerimde bir hevesle)insanı ne kadar yıpratabileceğini gayet iyi biliyorum.
Önemli olan nokta bu bana göre,insanın kendini bilmesi. Maddi durumuyla doğru orantılı hareket edebilmesi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?