Nişanlımla ve ailesiyle uyuşmadığımı hissediyorum

Kızlar ana hatlarıyla konu şöyle: Çok uzun bir birlikteliğin ardından yıl başında nişanlandık. Öncesinde ikimizde ailelerle tanışmadık. Aile genel olarak laubali olmak isteyen ancak ben ve ailemse daha mutaassıp davranan, temkinli ve daha seviyeli insanlarız. Ne zaman bir araya gelinse nişanlım bana surat asıyorsun diyor, dürtüyor. Benim mizacim bu. Sadece duruyorum o an. Bir de inanın kendimi biraz açsam karşı tarafa sanki enseye şaplak olacak gibi geliyor. Akrabalar arasında küfür falan da var. Normal bı konuşmanın içinde kadınlar ya da erkekler fark etmeksizin abuk subuk konuşabiliyorlar. Ben de hem yapım gereği hem de bunu bildiğimden gevşeyemiyorum. Mesela dün dayısı, eşi, anneannesi kayınvalideme gelmişti. Ben ilk kez gördüm dayısını ve eşini. Bir süre sonra küçük kardeşi bile herkesin içinde yenge niye suratın asık bir şey mi oldu deme cesaretini gösteriyor sağ olsun. O an herkes kendi muhabbetinde. Ben de durmuş dinliyorum yani. Olay bu. Bir diğeri ise yeme içme mevzusu. Biz yemek olarak hepimiz salata dahil her şeyi kendi tabağımızda yeriz. Kayınvalidem mesela beş kişiysek dört tabağa koyuyor salatayı da ortaya. Senin için sorun olmaz di mi kızım biz bizeyiz diye sordu ama hani sofra kurulmuş ben nasıl yiyemem diyim ki? Ne bilim ya vallahi küçük şeyler gibi görünüyor ama her fırsatta eşimin amcasının gelinini örnek gösteriyor herkes. O çok içtenmiş. Kayınpederi soytarı diye seviyor. Elini atar kayın babasının cebinden para alırmış. Girişkenmiş. Severken soytarı diyen ters düşünce neler demez. Bilmiyorum beni de nişanlımın hatırına kabul etsinler böyle diyorum. Kayınvalidem dedi ki baban ve amcan senin yanında konuşmalarına dikkat ediyorlar. E etsinler tabi. Sonuçta benim ailemi de gördüler. Argo, küfür aile içinde konuşulmaz ne gerek var? Bir de her birinde dinleme sorunu var. Hep kendileri konuşsun sorun yok. Mesela bir şey için güzel bir teşekkür edeyim onu bile algıladıklarını düşünmüyorum. Kötü insanlar değiller. Onların da beni kazanmaya çalıştıklarını biliyorum görüyorum. Ama uyuşamıyorum. Bunu her zerremde hissediyorum. Nişanlım da her şeye tamam diyen, sen haklısın diyen biri oldu çıktı. O da köprüyü geçene kadar ayıya dayı mı diyor napıyor korkuyorum kararimdan.
başında ters düşen seyler varsa ayrılın. çünkü aile eş kadar çok önemli

Nişanlısınız daha ayrılın gitsin aile yapısı uyuşmuyorsa gerçekten zor oluyor.Benim eşimin ailesi de öyle ve ailem de sizin gibi.Ben onlara gittiğimde hiç Bir şekilde özenilmiyor ortadan yeniliyor ve ben gerçekten çok tiksiniyorum oraya yada köylerine gittiğimde aç kalıyorum.Bu kültür meselesi ama aile ortamında da çok yabancı kalıyorum konuştukları konular konuşma tarzları farklı..Hiç bir zaman kendinizi aileden hissedemeyeceksiniz maalesef..

Kızlar eklemek istediğim bir şey daha var. Oda özensiz davranıyorlar. Nişanlım ister ailesiyle ister tek gelsin ben ve ailem envai çeşit yemeğini mezesini tatlısını tuzlusunu her şeyi dört döneriz. Ben tek gittim ilk kez yemeğe. Akşam yemeğinde mercimek köftesi. Çok mu ince düşünüyorum şimdi ben? İnsan karşıya neyi veriyorsa onu görmek istemez mi? Çayın yanına kayınvalidem bir şeyler yok mu diye eşine sordu o da artık yabancı değil gelinimiz kusura bakmaz dedi. Vallahi benim için önemli değil. İsterse hiçbir şey olmasın. Ekmeğe peynir koyup yiyelim. Allah şahit önemli değil. Önemli olan özen gösterilmemesi. Belki bilmiyorlar, anlamıyorlar böyle şeylerden. Ama hiç mi bize gelince görmüyorlar anlamıyorum. Bizden gördüklerini hayatlarına uygulamak zorunda da değiller. Hal böyle olunca diyorum ki koca koca insanların konuşmasını, oturmasını kalkmasını, yeme içmesini mi düzelticem? Düzelmez çünkü ve benim buna haddimde yok. Çok yoruldum.
Elbette onları düzeltemezsin bu saatten sonra. Ya sallayıp sırtına Alcan hepsini, gördüğün tüm eksiklikleri kalkıp kendin halletcen ve karşılığında takdir görmiycen ve bir yerde canına tak edip yolları ayircan/ayıramiycan bilemem artık orasını. Ya da en baştan şartları eşine belirtip oldukça mesafeli ilerliycen ailesiyle.

Her şeye göz yum ama kültür kulvar farkına sakın göz yumma sonra benim gibi “aaa ooo nee” olursun..

Kızlar ana hatlarıyla konu şöyle: Çok uzun bir birlikteliğin ardından yıl başında nişanlandık. Öncesinde ikimizde ailelerle tanışmadık. Aile genel olarak laubali olmak isteyen ancak ben ve ailemse daha mutaassıp davranan, temkinli ve daha seviyeli insanlarız. Ne zaman bir araya gelinse nişanlım bana surat asıyorsun diyor, dürtüyor. Benim mizacim bu. Sadece duruyorum o an. Bir de inanın kendimi biraz açsam karşı tarafa sanki enseye şaplak olacak gibi geliyor. Akrabalar arasında küfür falan da var. Normal bı konuşmanın içinde kadınlar ya da erkekler fark etmeksizin abuk subuk konuşabiliyorlar. Ben de hem yapım gereği hem de bunu bildiğimden gevşeyemiyorum. Mesela dün dayısı, eşi, anneannesi kayınvalideme gelmişti. Ben ilk kez gördüm dayısını ve eşini. Bir süre sonra küçük kardeşi bile herkesin içinde yenge niye suratın asık bir şey mi oldu deme cesaretini gösteriyor sağ olsun. O an herkes kendi muhabbetinde. Ben de durmuş dinliyorum yani. Olay bu. Bir diğeri ise yeme içme mevzusu. Biz yemek olarak hepimiz salata dahil her şeyi kendi tabağımızda yeriz. Kayınvalidem mesela beş kişiysek dört tabağa koyuyor salatayı da ortaya. Senin için sorun olmaz di mi kızım biz bizeyiz diye sordu ama hani sofra kurulmuş ben nasıl yiyemem diyim ki? Ne bilim ya vallahi küçük şeyler gibi görünüyor ama her fırsatta eşimin amcasının gelinini örnek gösteriyor herkes. O çok içtenmiş. Kayınpederi soytarı diye seviyor. Elini atar kayın babasının cebinden para alırmış. Girişkenmiş. Severken soytarı diyen ters düşünce neler demez. Bilmiyorum beni de nişanlımın hatırına kabul etsinler böyle diyorum. Kayınvalidem dedi ki baban ve amcan senin yanında konuşmalarına dikkat ediyorlar. E etsinler tabi. Sonuçta benim ailemi de gördüler. Argo, küfür aile içinde konuşulmaz ne gerek var? Bir de her birinde dinleme sorunu var. Hep kendileri konuşsun sorun yok. Mesela bir şey için güzel bir teşekkür edeyim onu bile algıladıklarını düşünmüyorum. Kötü insanlar değiller. Onların da beni kazanmaya çalıştıklarını biliyorum görüyorum. Ama uyuşamıyorum. Bunu her zerremde hissediyorum. Nişanlım da her şeye tamam diyen, sen haklısın diyen biri oldu çıktı. O da köprüyü geçene kadar ayıya dayı mı diyor napıyor korkuyorum kararimdan.
İnanmıyorum ya kendimi gördüm. Sizin yaşadıklarınızı inanın ne eksik ne fazla şu an ben yaşıyorum. Kibirli miyim diye sorgular olmuştum kendimi. Geçen gün nişanlımın babası, küçük torunu(6 yaşında) el hareketi çektiği için güldü bi daha yap bakayım dedi yine güldü ve vay şer...siz neler biliyor dedi... ben şok oldum ve çok şiddetli bir şekilde buna tepki gösterdiğimde sorun çıkarıyormuş gibi göründüm. Nişanlımın babası kızım sen her şeyi çok büyütüyorsun dedi bir kere daha şok oldum. Bizim ailede derin sohbetler yapılır siyasi dini veya başka herhangi bir konuda. Çevremiz nispeten görmüş geçirmiş insanlarla doludur ama nişanlımın tarafı hiç böyle değil hep bir dadaş, gardaş muhabbeti var. Nişanlanmadan önce nişanlımın 17 yaşındaki erkek kardeşi bana "yenge" dedi?! Ne münasebet falan oldum ama içimden... Benim ailem de mesafelidir, bir tık daha resmidir ben de öyleyim. Samimiyeti kurana kadar kim olursa olsun "siz" diye hitap ederim ancak tanıştığım ilk günde bile sen olarak hitap ettiler. Erkek kardeşi yenge diyor, teyzesinin kızı bile yenge diyor. Ne alaka? Beni sevmiş olabilirler, sahiplenmiş olabilirler bilmiyorum ama sevgi göstermenin yolu bu değil ki.. Yemek konusu mesela birkaç sefer nişanlımın ailesi benim evime geldi. Yemeklerini hep yarım bıraktılar çok sinirlendim. Bu bir görgü kuralıdır yahu eğer yiyemeyeceğini düşünüyorsan eeen başta kaşık batırmadan bu yemek bana çok fazla deyip tencereye koyarsın. Yemekler yarım, yoğurt yarım her şeyi çöpe gitti. Ben böyle bir ortamda nasıl mutlu olabilirim ki?

Bizde eşimin ailesiyle çok zıt insanlarız hiç gün görmemiş köy insanları ( kucumsemek anlaminda demiyorm yanls anlasilmasin sorun karakterlerinde ) biz öyle yetişmedik ailem eğitimli ama herkesle anlasiriz büyük burunlu insanlar degiliz aramzda ciddi kültürel farklar vardı konusmayi bilmeyen insanlardi kp bildiginiz alkolik cikti herkese kufur eden agzi bozuk ayni seyi banada yapinca ve ailemede terbiyesizlikler edince hicbirimz esimin ailesiyle artik gorusmuyoruz kv evime ara ara geldigi icin mecburen sadece onunla konusuyorum esim benim lise aşkm birlikte buyuduk böyle bir aileden nasıl cikmis hala anlayabilmis degilim demekki nadir de olsa oluyormus burada iş eşinizde bitiyor arkanizda durabilecekmi ak ı karayı ayırt edebilecekmi öyle bir yapısı varsa ailesinin hicbir önemi yok ama ailemde ailem diyorsa kaçarak uzaklaşın ordan benim esim bu sekilde arkamda olmasaydi uc bes ayda bosanirdik kendisini 17 senedir taniyorm birkac yıl arkadaslik 7 8 yılı sevgililik ile 7 seneside evlilik ile geçti hala ulen ilerde acaba bu adamın bunlara benzer birseyi cikarmi diye dusunce geliyor beynime annem öğretmen 30 senelik meslek hayatimda böyle aileden böyle cocuga rastlamadim der durur yani olay ailede degil lazimda degiller siz esinize bakin olaylari yönetiş şekline bakın arkanizda duramiyorsa olmaz sizin iş

Her şeyi anladım da salatayı ortaya koymakta ne var onu anlamadım 😂 Siz bu aile ile orta yolu bulamazsınız onların samimiyet anlayışı ile sizinki çok ayrı. Siz onları hep fazla cıvık bulacaksınız onlar da size kendi aralarında buzdolabı, Nemrut gibi lakaplar takıp eğlenecek. Bu da evlilik hayatı boyunca sizin onları, onların sizi görmek istemeyeceği ve aile içi huzursuzluklara yol açacağı bir hayata çekecek. Beni burda en çok rahatsız eden nişanlınızın size karşı özensizleşmeye başlaması. Yoksa o aile kendi içinde nasıl yemek yer ne yapar önemi yok sizle aynı evi paylaşan nişanlınız önemli olan. Özensizlik beni de çok soğutur
ortadan herkes çatalıyla yiyor ben yemiyorum öyle olunca mesela , herkesin çatalının değdiği salata ne kadar hijyen olabilir ?

Şu yeme içmenin önemsiz olması ama sofraya özen gösterme nasıl oluyor? Mesela zeytin peynir olsun ama peynirler kuğu gibi kesilsin ve zeytinin de kabukları soyulup şekil mi verilsin?
yok , mesela eve birini yemeğe alıyorsanız mercimek köftesi yapılmaz sadece , dışarı kafeye bile çıkarken üzerimize başımıza dikkat ediyorsak bence sofrada da dikkat edilmeli , bu misafire verdiğin önemi gösterir , pahalı yemekler olmasına gerek yok illa ama en azından özenilmiş bir sofra olsa daha iyi olmaz mı ?

Ben birini ilk defa evime çağırıyorsan elimden geleni yaparım , siz yemeğe çağırdınız birine sadece mercimek köftesi yapar mısınız , yani olayın neyini anlamadınız mesela , boş yere duyar kasmışsınız gayet açık ve anlaşılır bişey az düşününce 🤷🏼‍♀️

Kızlar eklemek istediğim bir şey daha var. Oda özensiz davranıyorlar. Nişanlım ister ailesiyle ister tek gelsin ben ve ailem envai çeşit yemeğini mezesini tatlısını tuzlusunu her şeyi dört döneriz. Ben tek gittim ilk kez yemeğe. Akşam yemeğinde mercimek köftesi. Çok mu ince düşünüyorum şimdi ben? İnsan karşıya neyi veriyorsa onu görmek istemez mi? Çayın yanına kayınvalidem bir şeyler yok mu diye eşine sordu o da artık yabancı değil gelinimiz kusura bakmaz dedi. Vallahi benim için önemli değil. İsterse hiçbir şey olmasın. Ekmeğe peynir koyup yiyelim. Allah şahit önemli değil. Önemli olan özen gösterilmemesi. Belki bilmiyorlar, anlamıyorlar böyle şeylerden. Ama hiç mi bize gelince görmüyorlar anlamıyorum. Bizden gördüklerini hayatlarına uygulamak zorunda da değiller. Hal böyle olunca diyorum ki koca koca insanların konuşmasını, oturmasını kalkmasını, yeme içmesini mi düzelticem? Düzelmez çünkü ve benim buna haddimde yok. Çok yoruldum.
Çok üzüldüm durumunuza ve aşırı hak verdim. Bence çok gün görmemiş bir aile ve çok kültürsüzler. Ziyan olursunuz.

Mercimek köftesi ne allah aşkına. Bir makarna haşlayıp çorba yapsalar bir de salata zaten daha az maliyeti ve emeği, mercimek köftesinden. Kızım bir şey hazırlayamadık Allah ne verdiyse hazırladık deseler anlarsınız zaten.

Bir daha size gelirlerse çay yanına sadece tek çeşit bisküvi koyun. Ciddiyim. Öyle iki üç çeşit ya da tuzlu kuru pasta falan da yapmayın. Görsünler neymiş nasılmış.

Utanmasalar gazete kağıdına domates biber çıkaracaklar.

Çok üzgünüm bunu söylediğim için, hiç de vebal almak istemem ama ayrılmazsanız aşırı üzülürsünüz. Çocuğunuzu böyle bir aile mi büyütsün. İlla ki babaannesine halalarına gidecek.
Hele ki yol yordam bilen misafirperver bir ailesiniz. Aileler birbirini iftara alacak edecek, onlara da mı salça bombası verecekler oruç açlığının üstüne.

Allah gönlünüze ve görgünüze denk biri ile, size çok mutlu bir yuva nasip etsin.

Bu aileyle olmaz. Bu adamla da olmaz. Sevgililik donemi başka, işler ciddiye binince başka. Şimdiden sevgilinizin özensizligi, kendini iyi ifade edemeyisi gözünüze batıyor. Evlenince iyice tahammulsuzleseceksiniz. Ailesi deseniz şu anda dikkat ediyorlar aslında sizin yanınızda, evlenince iyice salıp ozlerine donecekler. Su anda ne görüyorsanız on kat beterini düşünün. Nişanlilik dönemi bunun için var, adamı tanıyın, ailesini tanıyın diye. Zorlamanın alemi yok bence.

Soytarı diye gelin sevmek ne? Yeğenime geçen bu da ne tatlı oldu bal küpü bal falan dedim de hala benim adım bu mu diye bozdu. Haklı vallahi kusura bakma kuzucum özür dilerim dedim makas aldım :KK53: daha 4-5 yaşındaki çocuk bana görgü kuralı ve üslup öğretirken -ki boşluğuma geldi kötü niyetle de söylemedim :p - sizinkiler soytarı moytarı gül gibi geçinip gidiyor.

Ayrıca salatayı ortaya koymakta ne var mı? Oldu bari çatal da eksik gelsin birbirlerinden yesinler. Daha neler ya hoşgörü denince de bazı insanlar 🫡

İnanmıyorum ya kendimi gördüm. Sizin yaşadıklarınızı inanın ne eksik ne fazla şu an ben yaşıyorum. Kibirli miyim diye sorgular olmuştum kendimi. Geçen gün nişanlımın babası, küçük torunu(6 yaşında) el hareketi çektiği için güldü bi daha yap bakayım dedi yine güldü ve vay şer...siz neler biliyor dedi... ben şok oldum ve çok şiddetli bir şekilde buna tepki gösterdiğimde sorun çıkarıyormuş gibi göründüm. Nişanlımın babası kızım sen her şeyi çok büyütüyorsun dedi bir kere daha şok oldum. Bizim ailede derin sohbetler yapılır siyasi dini veya başka herhangi bir konuda. Çevremiz nispeten görmüş geçirmiş insanlarla doludur ama nişanlımın tarafı hiç böyle değil hep bir dadaş, gardaş muhabbeti var. Nişanlanmadan önce nişanlımın 17 yaşındaki erkek kardeşi bana "yenge" dedi?! Ne münasebet falan oldum ama içimden... Benim ailem de mesafelidir, bir tık daha resmidir ben de öyleyim. Samimiyeti kurana kadar kim olursa olsun "siz" diye hitap ederim ancak tanıştığım ilk günde bile sen olarak hitap ettiler. Erkek kardeşi yenge diyor, teyzesinin kızı bile yenge diyor. Ne alaka? Beni sevmiş olabilirler, sahiplenmiş olabilirler bilmiyorum ama sevgi göstermenin yolu bu değil ki.. Yemek konusu mesela birkaç sefer nişanlımın ailesi benim evime geldi. Yemeklerini hep yarım bıraktılar çok sinirlendim. Bu bir görgü kuralıdır yahu eğer yiyemeyeceğini düşünüyorsan eeen başta kaşık batırmadan bu yemek bana çok fazla deyip tencereye koyarsın. Yemekler yarım, yoğurt yarım her şeyi çöpe gitti. Ben böyle bir ortamda nasıl mutlu olabilirim ki?
El işareti ok kötü ama yenge demeyip ne diyecek ?
Yani anlamıyorum ki paşa torunu musunuz 😀

Ayrıca eklemek isterim ki eşimle uzun bir birlikteliğin ardından evlendik. Sevgiliyken farkında olduğum ve hiç hoşlanmadığım bazı huyları vardı ama önemsemedim. Şu anda evli ve cocukluyken onemsemedigim, hatta sevimli bulduğum huyları aşırı itici geliyor. Kendimi tanıyorum. Nasıl bu adamı begenmisim diye hayret ediyorum. Ki benimkinin ailesinin de tuhafliklari var ama sizin nisanlinizin ailesinin yanında solda sıfır kalirlar

Bence siz aileye fazla uzakl duruyorsunuz,onlarda haliyle bir şey mi oldu gibisinden soruyorlar.Bir de ben uzun yıllar sevgili olup hiç aile ile tanışılmamasını çok garipsiyorum,bana yanlış geliyor.Ben ailesini merak ederim,nasıl insanlar vs.diye.İş resmiyete dökülmeden önce tanışıp görmek isterim ki uyumlu olup olmadığımızı anlayayım.
Ayrıca içten içe ailesini küçümser gibisiniz,artık nişanlınıza olan duygularınızın azaldığını düşünüyorum.Bu nedenle ailesinin yaptığı her şey size batıyor.

Direk ordan mı yiyorlar yaaa 😂 salata ortada herkes tabağına yiyeceği kadar alsın diye durur
evet çoğu yerde böyle yapılıyor ,hatta bi iftar davetinde, davet sahibi kadın çatalıyla salata kasesine daldırdı yemeye başladı , sonra da tuzu azmış dedi , tuz atıp bütün salatayı kendi çatalıyla karıştırdı ,bu da eğitimli toplum görmüş bir insan yani şok oldum ya ,insanlara hijyen eğitimi verilmeli ilkokuldan beri

yok , mesela eve birini yemeğe alıyorsanız mercimek köftesi yapılmaz sadece , dışarı kafeye bile çıkarken üzerimize başımıza dikkat ediyorsak bence sofrada da dikkat edilmeli , bu misafire verdiğin önemi gösterir , pahalı yemekler olmasına gerek yok illa ama en azından özenilmiş bir sofra olsa daha iyi olmaz mı ?

Ben birini ilk defa evime çağırıyorsan elimden geleni yaparım , siz yemeğe çağırdınız birine sadece mercimek köftesi yapar mısınız , yani olayın neyini anlamadınız mesela , boş yere duyar kasmışsınız gayet açık ve anlaşılır bişey az düşününce 🤷🏼‍♀️
Yeme içmeye önem veriyorsunuz demek istemiştim. Duyar kasayım diye uğraşmadım. Mercimek köftesinin servisine değil, varlığına laf etmişsiniz. Başka yazanlar da vardı. Lafım size tek değildi.

Herkes evinde ana yemek, başlangıç gibi şeklinde yeme düzenine sahip değil. Çoğunluğa başlangıçta ne var deyin, bön bön bakar. Belki de annenin yaptığı en iyi yemeklerden biri olduğu için onu yapmıştır. Hiçbirimiz bilmiyoruz sebebini.

Özensiz diye yargılamak yerine kültürleri bizden farklı deseniz daha iyi olur kısacası. Onlar tabir-i caizse avam tabakayken siz de elit tabakadansınız.

Küçümsemediğinizi belirteceksiniz ama ben yine de yazayım. Küçümsediğiniz insanların içine girmeye çalışmayın. Kendinize denk kişilerle beraber olun.

X